We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school? Volg ons nu


Inhoud boekverslag
1. informatie over de schrijver/schrijfster
Debora Zachariasse is 1961 geboren in de provincie Zeeland.
Na de middelbare school ging ze farmacie studeren en werd apotheker.
Ze houdt van mooie verhalen. Als kind las ze veel en graag. Haar favoriet waren verhalen waarbij je een beetje in het hoofd van de hoofdpersoon kunt kijken, zodat je meebeleeft wat die denkt en voelt. Ze hield ook erg van sprookjesachtige verhalen. Ze droomde er van om op een dag zelf echt schrijver te worden.
Jarenlang schreef ze al haar verhalen op, en pas veel later, toen ze al dochters had die leerden lezen, begon ze verhaaltjes speciaal voor hen te schrijven. Op een dag stuurde ze er eentje op en dat werd haar eerste boek, Geheime briefjes.
Ze schreef een aantal boeken voor beginnende lezers.
Debora Zachariasse heeft nu geen tijd meer voor haar werk in de apotheek, maar ze heeft nog wel een grote kruidentuin. Ze woont midden in het land tussen de appelbomen, samen met haar man en twee dochters en een stel dieren.
's Morgens als de kinderen naar school zijn, gaat ze schrijven. Tenminste als ze geen ander werk hoeft te doen. Modderpoten dweilen of onkruid uit de tuin trekken. Er is altijd erg veel werk te doen, vooral als ze niet weet hoe ze verder moet met een verhaal.
Zachariasse vindt het leuk om te schrijven, te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben, in de tuin te werken, muziek te maken, te dromen en te reizen. Haar lievelingskleuren zijn de regenboogkleuren. Haar lievelingseten is iets wat een ander voor haar bereidt en dan lekker opeten aan een mooi gedekte tafel.
2. titel
het boek is eigenlijk het dagboek van Daffodil,waarin ze alles schrijft wat ze die dag gedaan heeft zelfs hoe de gesprekken gingen. Daarom heet het boek het dagboek van Daffodil.
3. personen
de hoofdpersoon is Daffodil:
Daffodil is een meisje van 13 dat heel erg veel last heeft van overgewicht. Ook heeft ze veel last van haar moeder, die is een heel apart typje. Daffodil doet zo?n beetje alles in het huishouden omdat haar moeder er nooit tijd voor heeft.
Athe
Athe is de beste vriendin van Daffodil (eigenlijk vriendin want ze heeft verder geen vriendinnen), maar beste vriendin staat beter volgens Daffodil. Athe en Daffodil kennen elkaar al 5 jaar volgens Daffodil, maar volgens Athe 6 jaar. Athe doet aan ballet en is erg lenig.
Isaïs:
Isaïs is de moeder van Daffodil, ze is beetje een apart typje. Ze doet aan zen en reiki. Ze rent zich rot. De hele dag. Naar die reiki cursussen en naar zen training.
Ze houdt van douche. Ze staat er uren onder, smeert zich in met groene modder, spuit de hele douche vol vanille en patchouli en rozen en dan zingt ze. Van die Doolittle, en nog een heleboel andere liedjes.
Sarasvati:
Sarasvati is de moeder van Athe. Ze heeft met haar strenge rechtvaardig stem veel invloed op de moeder van Daffodil en ze is ook Isaïs beste vriendin. Ze doet net als haar veel aan zen en gaat ook veel naar het klooster toe.
Vader Wim:
Wim is de vader van Daffodil. Hij woont niet meer bij hun maar bij Jet. Hij belt Daffodil regelmatig en ook andersom. Aan het eind van het boek gaat Daffodil bij hem wonen.
Jet:
Jet is de vrouw van Wim. Zij en Wim hebben 2 dochtertjes die Daffodil erg graag mag. Daffodil vind Jet heel aardig en dat komt ook van wederzijds.
4. thema
De belangrijkste gebeurtenissen zijn: Dat de moeder van Daffodil borstkanker krijgt en dat Daffodil daar dan achter komt. De spreekbeurt van Daffodil over de godin met honderd borsten.
5. tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden. Dat zie je aan een paar kleine details zoals: Dat haar moeder een chemokuur krijgt dat ze al schoolfeesten hebben.
het verhaal duurt ongeveer drie kwart jaar.
Het verhaal wordt in de volgorde verteld waarin Daffodil het in haar dagboek schrijft, het is grotendeels chronologische volgorde
6. plaats
Het verhaalt speelt zich grotendeels af bij Daffodil thuis, bij Athe en op school.
Beschrijvingen:
Bij Daffodil thuis: in het boek word haar huis niet echt beschreven maar het is er niet erg netjes.
Bij Athe thuis: in het boek word haar huis niet beschreven.
Op school: het is een grote school.
7. perspectief
het verhaal is in het ?ik? perspectief geschreven. Uit de ogen van Daffodil. Het is haar dagboek en zij verteld.
8. korte samenvatting
begin:
het boek begint wanneer daffodil een nieuw dagboek heeft en begint te schrijven. Ze stelt zich zelf voor, en verteld hoe ze aan haar naam komt. Ook zeurt ze over haar moeder,en verteld ze haar problemen.
Je zit als lezer eigenlijk direct in de gebeurtenissen.
Kern:
Daffodil is een meisje van 13 met ontzettend veel problemen; ze is dik, heeft te grote borsten, haar ouders hebben dikke ruzie en ze word gepest. Gelukkig heeft ze altijd grote steun aan haar beste vriendin Athe. De moeders van Athe en Daffodil zijn vriendinnen en ontzettend spiritueel. Dan krijgt de moeder van Daffodil kanker, waardoor Daffodil nog meer aan haar hoofd heeft. Op een gegeven moment kan Daffodil het niet meer aan en gaat ze een tijdje bij haar vader wonen. Op die manier vinden zij en haar moeder rust.
Slot:
Het boek loopt wel goed af, maar de moeder van Daffodil is nog steeds ziek. Je weet niet of ze ook beter word of niet, het boek heeft een open einde. Het is een realistisch verhaal.
9. beoordeling
ik vond het een erg leuk boek, omdat je echt met haar mee leeft en alle problemen ook echt zouden kunnen gebeuren. Ook is het leuk omdat ze altijd begint met ?vandaag?, omdat ze gelooft in het ?eeuwige nu?.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast