Het dagboek van Daffodil door Debora Zachariasse

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1006 woorden
  • 3 april 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 28 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
199
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het dagboek van Daffodil
Shadow
Het dagboek van Daffodil door Debora Zachariasse
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Het dagboek van Daffodil
Auteur: Debora Zachariasse

Titelverklaring:
Het is het dagboek van Daffodil

Genre:
Ik kies voor probleem boek want het is een dagboek van Daffodil en ze is in de puber tijd met veel problemen. De moeder dat niet veel naar om kijkt, ter wel de moeder ook nog kanker heeft. Het probleem dat ze dicht dik voel. De pesterijen van school en ook nog de ruzie met haar vriendin.

Hoe lang heb je er overgedaan om het boek te lezen?
Als ik me goed herinner het ik het opgeteld ongeveer 5 uur mee bezig geweest.


Hoeveel tijd loopt het verhaal?
Het is moeilijk op te merken hoelang dit verhaal loopt. Maar ik gok ongeveer een paar maanden, want ze schrijft niet elke dag in haar boek. Maar als ik het aantal Vandagen tel kom ik tot 43 dagen. Maar er is niet elke dag in geschreven.

Staan de gebeurtenissen in de logische tijdsvolgorde ? Is het verhaal chronologisch geschreven?
Nee, het is een dagboek, ze schrijft in ware op wat ze heeft beleefd of wat ze voelt of denkt.

Schrijf een zin uit het boek over waaruit duidelijk blijkt of er gebruik is gemaakt van de ik-vorm of de hij-vrom (Geef daarbij aan op welke bladzijde het staat).
Vroeger begreep ik nooit waarom moord verboden was, ik bedoel in de wet en zo. (pagina 167)

Kan het verhaal waar gebeurt zijn? Leg duidelijk uit waarom.
Het is een dagboek, het is geen fictie, er gebeuren dingen dat echt gebeurd kan zijn en er komen geen onrealistische gebeurtenissen in voor. Ik vind dat het echt gebeurd kan zijn want iedereen kan kanker krijgen. Iedereen kan zich dik voelen of ruzie krijgen met je beste vriendin.

Geef minstens twee voorbeelden uit het boek waaraan je kunt zien in welke tijd (verleden, heden, toekomst) het verhaal speelt?
Het is een dagboek, dus het is al gebeurt wat ze heeft meegemaakt. Maar je kan het ook op een andere manier bekijken. Ze schrijft dingen op wat ze voelt. Kijk maar:

Op pagina 167

Vandaag

Vroeger begreep ik nooit waarom moord verboden was, ik bedoel in de wet en zo. Want dat haal je toch niet in je hoofd, iemand vermoorden? Maar ik ga die wet steeds beter begrijpen.
En op een dag doe ik het. Dan maak ik haar af, wet of geen wet.
Nou ja, niet echt, natuurlijk. Shit, misschien kan ik dit beter doorstrepen. Want ander later misschien, als zij dood is, dan leest dit iemand. En die denkt dan: hee, dat meisje heeft ook al een lila douchegordijn aan flarden gesneden. Met een aardappelmesje, Jaja.

Wie is/zijn de hoofdpersoon / hoofdpersonen?
Daffodil

Beschrijf de hoofdpersonen duidelijk (innerlijk en uiterlijk).
Daffodil is een onzekere puber die zich te dik voelt. Later in het boek is ze gestrest en weet geen raad. Daffodil is een meisje dat dikker is dan de rest van de kinderen op haar school. Ze draagt aparte kleren maar dat maak haar weer leuk. Haar moeder kijkt niet vaak om naar haar en zorgt ze voor haar moeder.

Noem nog twee minder belangrijke personen ( bijpersonen) en geef van hem een beschrijving.
Ik kies voor haar moeder (Isaïs) en haar beste vriendin Athe.
Isaïs doet aan zen, het is een soort meditatie en dat neemt ze heel serieus. Ze denkt alleen maar aan haar zelf en lijkt of ze zelf nog een puber is. Ze is lang en smal maar dat komt volgens Daffodil aan haar dieet.
Athe is de beste vriendin van Daffodil. Ze kan alles eten wat ze wil en ze komt niet aan. Ze is zorgzaam en ze woont met haar familie in een flatje. Haar vader wilt bijna niks betalen en ze is ook nog goed ik ballet.

Samenvatting
Schrijf een samenvatting van maximaal 100 woorden

Daffodil schrijf vaak in haar dagboek wat ze mee maakt en hoe ze zich voelt. De problemen komen na de een na de ander. Haar moeder doet raar en ze komt er achter dat ze geen borst meer heeft. Ze heeft kanker. Scheert zich kaal en Daffodil weet geen raad meer. Ze krijgt ook nog ruzie met haar best vriendin en als doe toestanden komt ze bij haar vader terecht, een burnout. Een maal bij haar vader thuis gebeuren er allen maar positieve dingen. Ze krijgt steun van haar gym docent om af te vallen. Het gaat beter tussen Athe en Daffodil. Ze heeft het naar haar zin bij haar vader. Maar ze kan daar niet altijd blijven. Als ze alles op een rijtje heeft gaat ze terug naar haar moeder.

Heeft het boek een open einde of een gesloten einde?
Het boek heeft een open einde

Vind je het een goed einde van het boek?
Ja, ik vind dat het boek een goede einde heeft. Er kan nog van alles gebeuren maar op het einde van het boek heeft ze alles op een rijtje staan.

Wat vond je goed aan het boek? Geef 2 redenen waarom je dat vindt.
Wat ik goed vond aan het boek is hoe het is geschreven. Het is een keer iets anders dan 1 lang verhaal. Hier heb je kleine hoofdstukjes, meer overzicht over de dagen. Wat ik ook nog goed vind aan het boek is dat het nog waar gebeurt kan zijn, want dan gaan er dingen gebeuren wat met jouw ook kan gebeuren.

Wat vond je niet goed aan het boek? Geef 2 redenen waarom je dat vindt.
Wat ik jammer vind van het boek dat het boek te makkelijk is voor mij. Ik neem de volgende keer een moeilijker boek.

Geef een eindbeoordeling in de vorm van een cijfer. Leg uit aan de hand van voorbeelden waarom je dat cijfer geeft.
Ik geef het boek een 7.5 want het is op een ander manier geschreven dan de meeste boeken. Ook vind ik het verhaal ook leuk bedacht, of misschien is het wel waar gebeurt. Maar ik heb er een halfje er bij gedaan want ik vind het boek net geen 8 waard want het boek is een beetje te makkelijk voor mij.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het dagboek van Daffodil door Debora Zachariasse"