Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Groener gras
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2426 woorden
  • 20 januari 2010
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 7
81 keer beoordeeld

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
waarom ik dit boek heb gekozen.

ik heb dit boek gekozen, omdat dit mij een heel leuk boek leek.

A. Maak een samenvatting van de inhoud.

Een 15 jarige jongen genaamd Marco Altena. Hij zit in de 3de klas, hij heeft maar één hobby en dat is voetbal. Hij voetbalt in de C1 bij de Juvenes. In het begin van het jaar krijgt Marco een nieuwe jongen in zijn klas, Ramon Diaz. Hij is voor niets bang wat op zijn pad staat, gelijk op de 1ste schooldag haalt hij Jeroen onderuit, de grootste etterbak van de klas. Ook is Ramon gelijk populair bij de meisjes. Al gauw kan Marco goed met hem vinden, want ze hebben de zelfde hobby. Ramon en Marco worden goede vrienden met elkaar, hij is onder de indruk van Marco’s voetbaltalent. Marco leert Ramon de traptechnieken die hij goed beheerst, daarvoor inruil leert Ramon aan Marco de andere kant van het leven kennen: meiden, drugs en drank. Vanaf dat moment wordt de band alleen maar beter dan ooit, ze worden bloedbloeders van elkaar, doormiddel van een snee in de pols en de snee tegen elkaar aan te houden. Bij de trainingen zoeken ze elkaar op. Bij de eerste wedstrijd tegen Blauw- geel C1 wordt Marco onderuit gehaald en zonder Marco maken ze geen schijn van kans tegen dat team. Ramon is woest en haalt een speler onderuit, hij wordt het veld uit gestuurd en zo verliezen ze de wedstrijd, want de 2 sterspelers zijn er niet. Ramon blijkt de jongen te kennen die hij onderuit heeft gehaald. Het is namelijk een jongen die hij kent van zijn vorige school. Marco vangt naar de wedstrijd een paar worden op van een ruzie tussen Ramon en de tegenstander (Kevin). Hij hoort de jongen zeggen ‘nou sla me dan! Of durf je niet zonder een mes?’’. Marco vraagt zich af wat de jongen daarmee bedoelde. Hij gaat informeren naar het telefoonnummer van Kevin en belt hem op. Marco vraagt wat Kevin er mee bedoelde ‘’kun je niet zonder mes?’’. Kevin legt uit dat Ramon bij hem in de klas zat, en dat hij van de school is getrapt, omdat hij een jongen had gesneden over zijn gezicht en dat het moest gehecht worden met 50 hechtingen. Hij gaat de jongen opzoeken. Als hij de jongen heeft gevonden blijkt dat de jongen ook bloedbroeder is geweest met Ramon, hij was ook Ramon’s beste vriend. Nadat gesprek blijf de band tussen Ramon en Marco nog steeds heel goed, ondanks dat Marco tegen Ramon zegt dat hij is uitgenodigd voor Ajax C1. Zijn grote doorbraak.
In het begin van de 4de schooljaar blijkt alles te veranderen als er een nieuw meisje in de klas komt. Haar naam is Emi en lijkt op een fotomodel. Vanaf dat moment zijn Ramon en Marco allebei verliefd geworden op Emi. Om haar te krijgen hebben ze allebei plannetjes gemaakt. Daar komt Ramon achter en zegt tegen hem ‘’je blijft van haar af, ze is van mij’’. Macro is het eens en denkt ‘dat gaat hem niet lukken. Marco krijgt diezelfde dag een brief van de KNVB. Het is een uitnodiging voor een selectiewedstrijd voor het Nederlands Elftal onder de zestien jaar. Marco is er onwijs blij mee en denkt al aan de toekomst: hij als profvoetballer, wereldberoemd. Hij vindt het geweldig!

Ramon blijft Marco dreigen dat hij van Emi af moet blijven, maar een paar dagen later ziet Marco Emi weer en eten ze samen een ijsje. Emi vertelt dat ze erg slecht is in natuurkunde en dat ze haar examen nooit gaat halen. Marco wil haar helpen en steelt het proefwerk. Het volgende weekend gaat hij naar een discotheek waar Ramon ook is, maar waar ook Emi heen komt. Marco krijgt weer drugs van Ramon. In de discotheek is ook zijn coach, hij komt erachter dat Marco drugs heeft gebruikt en Marco wordt uit de A1 gezet en de uitnodiging van het Nederlands Elftal is ook ongeldig. Marco rent op Ramon af en slaat hem op zijn kaak. Emi staat ernaast en schreeuwt. Ramon kijkt geschokt.

Thuis hoort hij dat zijn ouders gaan “proefscheiden”. Ze gaan voor een tijdje uit elkaar om te kijken wat ze willen.
De volgende dag zet Emi Marco voor schut voor de hele klas. Marco ziet in dat Emi de leugens van Ramon klakkeloos heeft geloofd. Hij denkt aan het proefwerk natuurkunde dat hij nog heeft liggen. Hij komt op een geweldig idee om zowel Ramon als Emi terug te pakken. Hij typt foute antwoorden van het proefwerk uit en schrijft er een briefje bij:
Cadeautje voor straks.
Tegen niemand zeggen!
xxx, Ramon
De volgende dag stopt hij het proefwerk met het briefje in de agenda van Emi. Ze maken het proefwerk en er lijkt niets aan de hand. De volgende dag wordt hij bij de rector geroepen. Daar zitten ook de leraar bij wie het proefwerk is gemaakt, zijn moeder (de conrector), Emi en Ramon, de cijfers zijn bekend en Emi heeft een twee. Ramon heeft Marco door en heeft tegen de rector gezegd dat Marco er iets mee te maken heeft. Als de rector aan Marco vraagt of hij er iets mee te maken heeft, zegt Marco van niet. De rector gelooft Marco en Ramon krijgt op zijn donder, maar dat pikt Ramon niet. Hij trekt zijn mes en steekt de leraar die Ramon de schuld geeft, in zijn buik. Vervolgens steekt hij ook de rector in zijn onderarm. Marco schiet naar voren, legt Ramon op zijn rug en begint Ramon te slaan. Dan stopt hij. Later worden Ramon en de leraar opgehaald met de ambulance.
De volgende dag vindt Marco’s moeder Emi’s antwoorden op Marco’s kamer. Ze is bezorgd en zegt Marco dat hij teveel is veranderd. De vroegere Marco is verdwenen. Marco’s moeder regelt dat Emi haar proefwerk opnieuw mag maken en stelt voor dat Marco een dagje thuisblijft. Ze vertelt ook dat ze hebben besloten te verhuizen, dicht bij het werk van Marco’s vader, zodat die ’s avonds toch gewoon naar huis kan komen. Marco moet dan wel naar en andere middelbare school, maar dat vindt Marco niet erg. Dan gaat de telefoon, zijn voormalige voetbalcoach belt. Die vertelt dat hij met de andere trainers heeft besloten Marco nog een kans te geven en dat hij de selectiewedstrijd voor Oranje gewoon doorgaat. Marco was blij. Het leek alsof er deze dagen een nieuw leven was begonnen, zonder drugs en rum-cola’s, zonder Ramon. De voordeur bel gaat, Marco loopt naar beneden. Het is Emi en ze komt binnen. Marco vertelt Emi dat de foute antwoorden van hem waren. Emi vindt het vervelend, maar ze snapt Marco, ze begrijpt waarom hij boos was. Ze ruimen samen Marco’s kamer op en kussen elkaar. Het leven van Marco kan weer opnieuw beginnen. Hij heeft verkering met Emi.

1.Titel.

a.Kun je de titel verklaren?

Ja, want zijn hobby is voetbal en dat speel je op gras dat groen is. Daarom is deze titel.


2. Soort verhaal.

a. Wat voor soort verhaal is het? (genre)

Dit boek is een probleem boek. In dit boek maken ze veel problemen mee, maar ook maken ze vriendschap mee.

3. Gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn.

a.Wat zij de problemen van de hoofdpersonen?

De problemen van de hoofdpersonen zijn: Ramon blijkt helemaal niet zo’n lieve jongen te zijn. Een ander probleem is dat er aan het eind van het verhaal een steekpartij plaats vindt. En de laatste probleem is dat zijn ouders in proefscheiding gaan.

b.Hoe verloopt de hoofdlijn?

De hoofdlijn in dit verhaal verloopt goed. Je gaat helemaal mee in dit verhaal. In dit boek ga je niet van hak op de tak, maar je beleefd alles heel rustig mee.

c.Wat voor soort begin heeft het verhaal?

Dit verhaal heeft een rustig begin. Ze beginnen met het begin van het schooljaar waar ze een nieuwe jongen in de klas krijgen.

d.Wat voor soort einde heeft het?

Dit verhaal heeft een happy end. Aan het einde van het verhaal krijgt hij te horen dat zijn ouders niet gaan scheiden, maar een ander huis gaan kopen. Aan het einde mag Emi haar proefwerk weer opnieuw doen, en Marco krijgt verkering met Emi.

e.Is het verhaal spannend? Waardoor wordt de spanning veroorzaakt?

Het verhaal is op een paar dingen spannend:

• Wanneer Ramon en Marco naar de meisjes heen gaan op kamp. Deze spanning wordt veroorzaakt door de rum-cola wat ze drinken en door de leraar die alle huisjes aan het controleren zijn.
• Wanneer Marco naar het kamertje moet komen voor uitleg. Daarna volgt er een steekpartij. Deze spanning wordt veroorzaakt door de adjunct directeur van hun school. Hij vraagt uitleg

4. Personen.

a.Welke personen komen in het verhaal voor?

De personen die in het boek voorkomen zijn:
• Marco Altena
• Ramon Diaz (van Schoonhoven)
• Emi
• Moeder Marco
• Vader Marco
• Van der Schim
• Jeroen (etterbak)
• Eva (klasgenoot)
• Monique (klasgenoot)
• Kees (klasgenoot)

b.Wie zijn de hoofdpersonen en wie de andere personen?

Hoofdpersonen:

De hoofdpersonen in dit verhaal zijn: Marco, Ramon en Emi.

Bijfiguren:

De bijfiguren zijn de moeder Marco, vader Marco, van der Schim, Jeroen, Eva, Monique en Kees.

c.Wat kun je over de hoofdpersonen vertellen? Geef een karakterbeschrijving van
de hoofdpersonen. Hoe is hun verhouding tot anderen?


Marco Altena:


Hij is een jongen van 15 jaar oud. Hij heeft bruin haar en groene ogen.
Hij is heel aardig en behulpzaam, en goed in voetbal. Voordat er bij hem een jongen in de klas kwam had hij een zorgeloos leventje

Ramon Diaz (van Schoonhoven)

Hij is iets oudere jongen. Hij heeft hele zwarte haren en heeft een onrustige verleden. In Barcelona heeft de moeder hem bij zijn vader weg gehaald waar hij een hele goeie band mee had.

Emi:

Emi komt pas later bij Marco en Ramon in de klas, ze is een heel knap meisje en alle jongens zijn weg van haar, ook Marco en Ramon. Ramon word woedend als hij erachter komt dat Emi Marco leuker vind.

5. Tijd.

a.Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Nederland. In welk jaartal het zich af speelt weet ik niet precies. Het enige wat ik eruit kun halen is dat hij is het 3de schooljaar zit en dat het schooljaar gaat beginnen.

b.Hoeveel tijd ligt er tussen begin en eind?

Er ligt 1 a 1,5 jaar tussen het begin en eind. Het begint in het 3de schooljaar en het boek is uit wanneer hij in het 4de schooljaar zit zijn eindexamen te maken.

c.Is het verhaal chronologisch verteld?

ja het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal staat allemaal in de juiste volgorde het loopt netjes in elkaar over.


d.Bevat het verhaal terugblikken, terugverwijzingen en vooruitwijzingen?

Het verhaal bevat alleen terugblikken. De terugblik die ik bedoel is wanneer hij Kevin gaat bellen waarom hij dat zei ´´ durf je wel zonder mes´. Dat had te maken met Ramon´s vroegere jaren op zijn andere school waar hij op zat.

e.Zijn er tijdsprongen?

Dit verhaal heeft geen tijdsprongen

6. Plaats.
a.Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af op school, in een disco, op het voetbalveld, buiten, thuis en op kamp in Nederland.

b.Heeft de omgeving invloed op de gebeurtenissen?

Ja de omgeving heeft invloed op de gebeurtenissen, want Marco en Ramon gaan bij kamp stiekem naar het hutje van de meisjes. Daar gaan ze rum- cola drinken.

7. Met wie kijk je mee?

a.Kijk je mee met de ik-persoon, met de hij/zij persoon of met de verteller?

Je kijkt mee met de verteller, want je maakt allemaal dingen mee met Marco en Ramon.

b.Wat heeft dat voor gevolg?

Dit heeft niets tot gevolg. Je krijgt alles mee wat je maar mee kan krijgen


8. Onderwerp.

a. Wat is het onderwerp (thema) van het verhaal?

Het onderwerp van het verhaal is vriendschap, haat, liefde en voetbal.

9. Bedoeling / boodschap.

a.Heeft de schrijver volgens jou een bedoeling met het verhaal?

De schrijver heeft volgens mij wel een bedoeling met het verhaal. En de bedoeling is denk ik wees gewoon jezelf en wees blij met wat je hebt.

b.Zit er een duidelijke boodschap in?

Nee, er zit geen duidelijks boodschap in.

c.Heeft het verhaal jou aan het denken gezet?

Ja, het verhaal heeft me wel aan het denken gezet. Hij heeft me aan het denken gezet met hoe het afloopt met de vriendschap tussen Marco en Ramon, en hoe het afloopt met Ramon zelf.

10. Taalgebruik.

a.Vind je dat de schrijver gemakkelijk of moeilijk schrijft?

De schrijver schrijft gemakkelijk. Hij gebruikt geen moeilijk woorden.

b.Staan er veel beschrijvingen inhet verhaal?

In het verhaal staan alleen beschrijving in over de persoon die nieuw is in de klas. Meer beschrijvingen kon ik er niet uithalen


c.Staan er veel dialogen (gesprekken) in?

In dit verhaal staan veel dialogen. Zoals met het telefoongesprek met Kevin.

Geef je mening over het boek. Gebruik de beoordelingswoorden uit je theorieboek.
Waarom moet een ander dit boek ook gaan lezen of juist niet.


ik vond dit een mooi boek, vooral omdat het over voetbal gaat. Het is zijn grote hobby, maar ook die van mij. Daarom vind ik dit een mooi boek om te lezen in mijn vrije tijd. Het mooie van dit boek vond ik ook als je leest lijkt het net of je Marco zelf bent en je alle dingen beleeft.

Waarom moet een ander dit boek ook lezen.

Een ander moet dit boek lezen, omdat het is een boek met weinig en korte hoofdstukken waar je snel doorheen leest. In dit boek maak je snel een mooi moment mee, maar ook verdrietige hoofdstukken. Een ander moet dit boek ook lezen, omdat als je begint met het lezen van dit boek wil je niet meer stoppen met lezen.

informatie schrijver
Klaas bond werd geboren in 14 januari 1959 in Volendam.
Klaas Bond studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is leraar Nederlands aan het Don Bosco College in Volendam. Hij schrijft jeugdboeken over de manier waarop jongeren omgaan met gevoelens, tegenslagen, het zoeken naar zekerheden en manieren om je leven vorm te geven. In 2001 kwam zijn eerste boek Gevoelige snaren uit. In 2002 volgde Groener gras dat werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2004. In 2004 kwam Geesten uit, en in 2007 Angels & Demons. Veroordeel me, dat in 2008 verscheen, is zijn eerste literaire thriller voor volwassenen.

Boeken die hij schreef:

Gevoelige snaren (2001)

Groener gras (2002)
Geesten (2004)
Angels & Demons (2007)
Veroordeel me (2008)
Ik heb je (2009)

Dit zijn de boeken die nog uitkomen in dit jaar:
Morgen(2009)
Vandaag(2009)

REACTIES

H.

H.

wat een goede samenvatting. al die andere samenvattingen van groener gras beschrijven alleen de grote lijnen.
Thx.!

13 jaar geleden

R.

R.

ik snap alleen die titel niet,
ja gras is groen...
maar het boek wordt groener gras genoemd vanwege het nummer waar zijn vader mee bezig is met de muziek studio...
beetje misvormd verslag dus

12 jaar geleden

K.

K.

waar gingen ze op vakantie dan

11 jaar geleden

C.

C.

Als een verhaal een terugblik bevat is het niet chronologisch
want hij verletd over iets van vroeger en wordt de tijdlt meer het zelfde

11 jaar geleden

M.

M.

Hele goede samenvatting, dankjewel!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"