Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Groener gras door Klaas Bond

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Groener gras
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 802 woorden
  • 3 juni 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
18 keer beoordeeld

Boekcover Groener gras
Shadow

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt k…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuw…

Er komt een nieuwe jongen bij Marco in de klas: Ramon Diaz, voor niets en niemand bang en vanaf de eerste schooldag populair bij de meisjes. Marco is onder de indruk van zijn nieuwe klasgenoot. Als blijkt dat Ramon een bewonderaar is van Marco’s voetbaltalent, is hun vriendschap een feit. Is ruil voor een leven waarin meisjes behalve aangestaard ook aangeraakt kunnen worden, leert Marco Ramon zijn traptechniek. Maar elke vriendschap heeft haar prijs en de vriendschap met Ramon Diaz helemaal…

Groener gras door Klaas Bond
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Het boek gaat over een jongen die Marco heet. Hij zit in het 2e jaar van de middelbare school. Het is een hele gewone jongen, die heel goed kan voetballen. Hij wordt de laatste tijd veel gescout. Hij was vooral heel goed omdat hij met links en rechts (been) heel goed was. Op school gaat het verder ook goed met Marco. Op een gegeven moment wordt hij verliefd op een meisje, Laura. Alleen hij durft niks tegen haar te zeggen of te laten merken dat hij haar leuk vindt.
Maar als er een tijdje later een nieuwe jongen in de klas komt (Ramon Diaz) die gelijk heel populair is, is Marco wel onder de indruk. Al helemaal als hij ook nog met Marco contact zoekt. Marco en Ramon worden vrienden. Marco komt erachter dat Ramon`s vader altijd graag heeft gewild dat Ramon bij FC Barcelona zou gaan voetballen. Daarom wil Ramon graag goed genoeg worden en heeft hij ook een goed linkerbeen nodig. Marco gaat hem daarmee helpen en zo helpt Ramon Marco met meisjes. Ramon komt in contact met een meisje Sanna. Marco en Ramon spreken een keer af om film te gaan kijken met Laura en Sanna.

Als Ramon het daarna gelijk met Sanna uitmaakt, gaat het ook slechter met Marco en Laura. Dus gaat het tussen hun ook uit. Ondertussen komt Ramon bij Marco in het voetbalteam. Marco wordt gevraagd om bij Ajax te gaan spelen, natuurlijk doet hij dat. Ramon is jaloers, maar Marco belooft dat hij alles aan Ramon zal leren wat hij bij de trainingen leert. Dan komt er een nieuw meisje in de klas Emi. Marco en Ramon zijn allebei helemaal weg van haar, maar dat weten ze niet van elkaar. Iedereen ziet wel dat ze een fotomodel is. Ramon begint met Emi in contact te komen, Marco wordt jaloers. Dan komt er een schoolfeest. Marco en Ramon gingen er samen heen, Ramon met Emi. Toen gaf Ramon Marco opeens een pilletje, wat is dat vraagt Marco?
XTC zegt Ramon nu innemen niemand mag het zien! Dus Marco doet het en na een tijdje voelt hij zich helemaal vrij. Hij danst en danst, geweldig maar dan ziet hij Ramon en Emi, hij wordt boos. Hij loopt woedend naar Ramon toe en geeft hem een vuist in zijn gezicht. Ramon weet waarom dat gebeurt (XTC, Emi) en maakt hem kalm. Daarna gaan ze samen even buiten afkoelen. Het is weer beter zegt Ramon dan, ‘maar dit flik je me niet nog een keer’. Dan gaan ze weer naar binnen en maken er nog een leuke avond van. Aan het eind van de avond gaat Marco alleen naar huis. Met voetbal gaat het nog goed, hij komt thuis van school en krijgt een brief voor het Nederlands elftal. Hij is dus weer gescout. Zo krijgen ze later in het boek meer ruzie en Marco komt erachter dat Ramon heeft gelogen. Bij hun volgende wedstrijd krijgen ze een tegenstander die Ramon blijkbaar al kent. Het gaat er ruig aan toe. Marco raakt gewond en Ramon maakt later in de wedstrijd een overtreding door de jongen die Marco heeft geblesseerd zelf te blesseren. Hij pakt een stiletto en trekt bij Marco een lijn in zijn onderarm daarna in de zijne, houd ze tegen elkaar en zegt; bloedbroeders voor altijd! Je zou toch hetzelfde voor mij doen? Daarna ziet Marco dat Ramon tegen de jongen uit de wedstrijd aan botst en ze zeggen iets. Marco wil weten wat maar Ramon wil niks zeggen. Als hij het zelf gaat uitzoeken komt hij achter leugens. Daarna komt Ramon erachter dat Marco in zijn zaken is geweest en bedreigt hem met zijn stiletto, dan moeten ze allebei naar het schoolhoofd. Ramon word van school gestuurd net als hoe hij hier gekomen was.

Onderwerpen:

Vriendschap (Marco en Ramon)
Agressie (Ramon, Stiletto)
Voetbal (Marco)
Verliefdheid (Marco Laura en Emi)
Het boek is voor kinderen/tieners vanaf ca. 12 jaar.

Ik denk dat het doel van de schrijver is kinderen/tieners te laten nadenken over elkaar onder druk zetten. Dat is bij mij bij dit boek ook wel gebeurd. Ook bij Ramon en bij Marco.
Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit zelf een heel goed boek vind. Het is een heel mooi maar wel zielig boek. Omdat Marco onder druk wordt gezet door Ramon. Ik ben er zelf alleen niet anders door gaan denken want iedereen weet wel dat dit soort dingen gebeuren. Ook vind ik dat veel kinderen/tieners er veel van kunnen leren want je leert er wel van.
Het onderwerp wordt heel duidelijk uitgelegd, ik denk dat je het

ook wel meteen zult snappen. Want het is best voorspelbaar maar ook weer niet want je had wel in de gaten dat er iets was met Ramon maar je wist niet wat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Groener gras door Klaas Bond"