Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Grijs gebied door Marion Pauw

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Grijs gebied
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2485 woorden
  • 27 november 2017
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
77 keer beoordeeld

Boekcover Grijs gebied
Shadow
Grijs gebied door Marion Pauw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Grijs Gebied
Auteur: Marion Pauw
Uitgeverij: Anthos Uitgevers

Inhoudsopgave

  1. Informatie over de schrijver;
  2. Titel en ondertitel;
  3. Genre;
  4. Hoofdpersonages;
  5. Verhaalopbouw;
  6. Samenvatting van de inhoud;
  7. Leeservaring.

Informatie over de schrijver

Marion Pauw (Tasmanië, 19 augustus 1973) is een Nederlandse schrijfster van fictieboeken. Ze publiceert bij uitgeverij Anthos. Pauw werd geboren in Australië en emigreerde op haar zesde naar Nederland. Ze werkte onder meer als freelancejournaliste voor het dagblad Amigoe (Curaçao) en als columniste voor Flair. Ze is copywriter voor reclamebureaus. Pauw haalt voor haar boeken onder meer inspiratie uit haar dagelijks leven, getuige haar boek Daglicht. Daarin voert ze een autistische man op als protagonist; Pauw heeft aangegeven persoonlijke ervaring met iemand met een dergelijke aandoening te hebben. Voor Daglicht won ze de Gouden Strop 2009. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. In 2013 verscheen de Daglicht-verfilming in de bioscoop. Voor de in 2010 uitgezonden televisieserie In therapie (NCRV) schreef Pauw het scenario. In juni 2014 maakte de CPNB bekend dat Pauw in 2015 het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek zou schrijven.

Bron: www.wikipedia.org

Titel en ondertitel

Het boek heeft de titel Grijs Gebied. Ik vind deze titel goed bij het boek passen, omdat deze goed in te beelden is bij de situatie waarin de verhaalpersonages; vervelende gewelddadige situaties. Ik vind het een spannend en leuk boek om te lezen. Naast het lezen van het boek, zou ik er ook graag een vervolg van lezen. Er vinden ook belangrijke gebeurtenissen plaats in het verhaal.

De twee belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal zijn:

  • Naomi wordt mishandeld;
  • Kevin en Albert gaan achter de dader aan.

Genre

Dit boek valt onder verschillende genres. De twee genres die ik heb kunnen vinden zijn:

  • Spanning;
  • Thrillers.

Het verhaal speelt zich af in 2015. Het is een doodgewone avond/nacht waarop de belangrijkste gebeurtenis, de mishandeling, plaatsvindt. De volgorde van het verhaal is chronologisch. Het begint met een ernstige situatie die zich uiteindelijk afbouwt. Hoewel de slechtste situatie aan het begin te vinden was, waren er toch verschillende spanningsbogen in het verhaal. Zo af en toe wordt er in het verhaal teruggekeken naar een eerder moment, om een gebeurtenis duidelijker te maken. Ook wordt er dan teruggekeken naar bijvoorbeeld de gedachten van de personages. Het boek is heel duidelijk geschreven en het verhaal is goed te begrijpen.

Hoofdpersonages

Dit boek kent vier hoofdpersonages. Deze komen in ongeveer het hele boek voor. De personages worden meestal zonder achternaam genoemd.

Naomi

Dit is het meisje dat mishandeld wordt door Jens. Zij is samen met Albert het hoofdpersonage.

Albert

Albert is de buschauffeur. Hij zat ’s nachts te roken op zijn balkon en heeft een deel van de mishandeling gezien. Hij is uiteindelijk de ‘held’ in het verhaal.

Kevin

Kevin is een jongen die veel met de bus reist. Uit de verhaal kun je afleiden dat hij best wel autistisch is. Dit merk je aan zijn uitspraken, manier van denken, hobby’s en interesses. Hij krijgt van Albert de opdracht om op zoek te gaan naar de dader.

Jens

Jens is de dader in dit verhaal. Hij heeft Naomi van haar fiets afgetrokken en haar mishandeld. Hij is op de vlucht voor de waarheid en ontvlucht voortdurend zijn  eigen gedrag.

Verhaalopbouw

Chronologisch en niet-chronologisch

Het verhaal staat in een chronologische volgorde. Het verhaal wordt verteld in de volgorde van de gebeurtenissen, maar wel met enkele terugblikken.

Algemene verhaalstructuur

Er is ook in dit verhaal gebruik gemaakt van een verhaalstructuur. Het verhaal wordt verteld op een manier alsof je er bijna zelf bij bent. Ook worden alle personages goed toegelicht.

Motorisch moment

Ieder verhaal bevat een motorisch moment. In dit verhaal is dat wanneer Kevin samen met de buschauffeur, Albert, op zoektocht uitgaat.

Verhaallijnen

Het hele verhaal bestaat uit verhaallijnen. Het bevat een centrale verhaallijn en in de loop van het verhaal komen er telkens bij. Albert heeft de centrale verhaallijn. De andere verhaallijnen zijn van andere personages, zoals Naomi.

Samenvatting

Naomi is een doodnormaal meisje van eenentwintig jaar oud. Ze had een man gezien en hem zelfs recht in zijn gezicht gekeken. Toch zou Naomi zich later niet herinneren hoe hij eruit zag. Het enige wat ze zich nog kon herinneren was zijn paar oude wandelschoenen. Zijn huiskleur, ogen, haar, lengte... Niets kon ze verder nog terughalen.

Naomi was vroeger altijd heel voorzichtig als ze ’s avonds moest fietsen. Als ze alleen was, fietste ze nooit onder het viaduct door. Als ze wel samen met iemand anders was, bleef ze altijd goed in de buurt bij die persoon of bleef ze er zelfs overnachten.
Een jaar later is Naomi veel veranderd. Hoewel er niets speciaals is gebeurd in dat jaar, heeft ze veel vertrouwen in de mens opgebouwd. Ze durft overal heen te fietsen waar ze heen wil, wanneer ze dat wil.

Als ze ’s avonds over het Mercatorplein fietst, terwijl ze lichtelijk is aangeschoten door de drie biertjes die ze na haar werk had gedronken, krijgt ze in de gaten dat ze wordt bekeken door een man. Hij kijkt Naomi voortdurend aan, maar dat maakt haar niet uit; ze krijgt altijd al veel aandacht van mannen. Toch is er iets in de blik van die man wat haar de zenuwen geeft.

Naomi denkt na over wat ze zou doen als ze zich onveilig zou voelen. Er staat een taxi, de snackbar is nog open; er zijn dus genoeg mensen om haar heen waardoor ze zich op haar gemak voelt en waar ze naartoe kan gaan als er iets zou gebeuren.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Een poosje later denkt ze al niet meer aan de man die haar aankeek en gaan haar gedachten naar andere, leukere dingen toe. Met haar gedachten bij Jasper, de jongen met wie ze samenwerkte, fietst Naomi met benen die haast vanzelf de trappers laten ronddraaien. Ze nadert het viaduct.

Vanaf dit moment gaat alles heel snel, in een tijdsbestek van slechts enkele minuten. Naomi voelt dat haar haar vanachter wordt vastgegrepen als door een klauw die zich in haar donkere haar ingroef. Ze draait haar hoofd en ziet het gezicht van de persoon die haar vastgrijpt: het is de man die ze ook heeft gezien op het Mercatorplein, de man die haar voortdurend aankeek. Naomi wil gillen, maar ze slaat dicht. Ze weet niets te zeggen en kijkt hem verwonderd aan. De man schopt Naomi's fiets onder haar uit en stompt haar hard in haar gezicht. Ze denkt aan haar mooie, rechte gebit waar geen enkel gaatje in zit en waar nog nooit een beugel aan te pas is gekomen.

Ze herinnert zich dat ze van haar fiets af viel en op grond terecht kwam, maar alle pijn is ze vergeten. Naomi wordt bang, bang door alle informatie die ze had gelezen over moorden, psychopaten en verkrachtingen. Ze heeft nooit willen geloven dat dit soort dingen werkelijkheid zijn, maar nu maakt ze alles zelf mee. Naomi wil weg en wil de werkelijkheid terugdraaien. Maar nog voor ze hier goed en wel over na kan denken, krijgt ze een afgetrapte bergschoen tegen haar gezicht. Ze hoort het geluid van brekend kraakbeen, als een fijngeknepen zak chips.

Ze herinnert zich ineens dat haar moeder ooit zei: “Als je wordt aangevallen, maak dan zoveel mogelijk lawaai”. Dus dat doet Naomi. Ze opent haar mond en schreeuwt zo hard als ze kan. Het klinkt minder krachtig dan ze had gewild, maar ze doet er alles aan om maar weg te kunnen uit de situatie. “In noodsituaties kun je beter ‘brand’ dan ‘help’ roepen” , dat had ze ergens gelezen. Helaas is ze niet in staat om dat woord te vormen, maar 'brand' roepen in een situatie als deze zou toch nutteloos geweest zijn.

De man trapt haar wederom in haar gezicht, maar daarna lijkt hij te aarzelen. Hij zegt plotseling ‘sorry’ en doet een stap naar achteren. Op het moment dat Naomi denkt dat hij weer tot rust is gekomen, krijgt ze wederom zijn voet in haar gezicht. “Waarom moet ik dit meemaken?” denkt ze. Hij blijft haar op volle kracht trappen zonder zich ook maar enigszins in te houden. De trappen zijn zo hard dat haar hoofd opzij klapt. Ze ziet een lichtflits. Naomi draagt zelden een beha omdat ze kleine borsten heeft. Hij knijpt erin en laat zijn vingers over haar tepels gaan.

Een man, Albert genaamd, woont in een flat op de eerste verdieping tegenover het viaduct. Vaak is hij te moe om te kunnen slapen en rookt hij sigaretten op het balkon. Er zijn ook nachten waarin het wel lukt, dan gaat hij tegelijkertijd met zijn vrouw Ans slapen. Op een avond hoort hij ineens vreemde geluiden vanonder het viaduct vandaan komen. Hij vermoedt dat het weer een of andere junk is, daarom laat hij het rusten en valt hij in slaap.

In de verte komt een fietser aan. Zijn naam is Menno Jacobs, hij is tweeëndertig jaar oud en gymdocent. Hij is onderweg naar huis van een verjaardagsfeest van een vriend van hem. Met een loszittend spatbord, wat nogal luidruchtig tegen zijn wiel aankwam, is hij van verre te horen aankomen.

De dader hoort Menno aankomen nog voordat hij zijn fietslicht ziet. Hij weet zeker dat Menno hem niet kan zien en wacht geruisloos af. Als ook Naomi het geluid hoort, weet ze dat dit haar kans is om levend uit deze situatie te kunnen komen. Ze neemt een grote hap lucht en schreeuwt zo hard als ze kan. De dader kijkt naar Naomi en baalt dat hij is vergeten haar mond dicht te drukken.

“Is daar iemand?” vraagt Menno.
Hoewel de dader dit keer wél haar mond dichthoudt, slaagt Naomi er toch in geluid te maken.
“Wat gebeurt hier?” vraagt Menno.
Naomi probeerde weg te glippen, maar de dader is het er niet mee eens. Hij duikt voorover, pakt een van Naomi’s borsten en bijt hard in haar tepel. De dader verdwijnt. Vervolgens kruipt Naomi naar Menno toe, haar redder. Naomi zakt weg en Menno stelt haar gerust: “Ik bel de ambulance, blijf rustig”.

Albert is buschauffeur. Hij schaamt zich ervoor dat hij niet heeft ingegrepen toen hij het vanaf zijn balkon zag gebeuren. Er is een jongen met de naam Kevin die altijd voorin wil zitten. Zelfs als er geen plek was op zijn, volgens hem, vaste plaats, irriteert hij mensen net zo lang met saaie verhalen tot ze het zat zijn en voor hem opstaan. Albert vraagt Kevin om een gunst: op zoek gaan naar de dader. Kevin heeft autisme en is een echte speurneus, eentje die Albert wel kan gebruiken.

Albert is op dit moment de hoofdverdachte van de politie. Ze hebben hem meerdere keren verhoord en er zijn compositietekeningen van hem gemaakt. Ook Naomi, die in het ziekenhuis lag, is meerdere keren door de politie ondervraagd. Ondertussen gaat het onderzoek gewoon verder. Ze komen op bezoek bij Albert thuis en nemen zijn schoenen mee voor onderzoek. Kevin zit zoals afgesproken aan de andere kant van de weg mensen te spotten.

Op een gegeven moment ziet hij een man die hem aanstaart. Hij beseft dat het de man is waar ze naar op zoek waren. De man stapt de dierenwinkel binnen. Albert is bezig met een busrit en wordt gebeld door Kevin.
“Ik heb hem gespot, hij is de dierenwinkel binnen gegaan," zegt deze. Albert kijkt in zijn achteruitkijkspiegel en laat alle passagiers uitstappen. Weer belt Kevin: “Hij verlaat nu de dierenwinkel”. Albert laat Kevin de dader achtervolgen, zodat hij weet waar hij met zijn bus heen moet rijden.

Op een gegeven moment ziet hij een man die hem aanstaart. Hij beseft dat het de man is waar ze naar op zoek waren. De man stapt de dierenwinkel binnen. Albert is bezig met een busrit en wordt gebeld door Kevin.
“Ik heb hem gespot, hij is de dierenwinkel binnen gegaan," zegt deze. Albert kijkt in zijn achteruitkijkspiegel en laat alle passagiers uitstappen. Weer belt Kevin: “Hij verlaat nu de dierenwinkel”. Albert laat Kevin de dader achtervolgen, zodat hij weet waar hij met zijn bus heen moet rijden.

Na een tijdje stopt het telefoongesprek tussen Albert en Kevin. Albert gaat op zoek naar Kevin, maar kan hem niet vinden. Er is een oude vrouw die Kevin toevallig heeft zien lopen; bovendien weet ze waar de dader woont. Albert gaat op volle toeren op zoek. Uiteindelijk heeft hij Kevin gevonden.

Kevin was achter de man aan gerend, die snel op weg ging naar de flat waar hij woonde. Hij had geduldig gewacht tot de man weer naar buiten was gekomen met zijn tas met spullen. De dader had Kevin toen op zijn hoofd geslagen en was op hem blijven inslaan.

Dat is het moment dat Albert arriveert en hij ziet dat Kevin bloedend op de grond ligt. Hij loopt op de dader af, hoewel hij weet dat hij geen kans maakt. “Wil jij soms ook?” daagt de dader hem uit, maar dat maakt Albert niet uit. Terwijl hij zijn vuist klaarmaakt voor een klap, krijgt hij al een stomp van de dader. Het enige wat hij zich daarna nog kan herinneren is het zwart voor zijn ogen.

Albert wordt wakker in het ziekenhuis, zijn vrouw begint, tot zijn irritatie, direct van alles te zeggen. “Albert je bent een held! Zonder jou zouden ze de dader nooit te pakken gekregen hebben!”. De naam van de dader blijkt Jens Andersson en hij is geboren in Hudiksvall, Zweden. Met Naomi gaat het naar omstandigheden prima.

Leeservaring

Het is heel simpel; dit is het beste boek wat ik ooit gelezen heb. De gebeurtenissen waren precies op de juiste manier uitgelegd. Niet te langdradig, niet te omslachtig. Nee, precies op de juiste manier!

Ik ging naar de bibliotheek, op zoek naar een kort boek, wat ik liever niet eens hoef te lezen. Maar, ja, wat moet, dat moet, natuurlijk. Ik kwam dit boek tegen en zag dat het een heel recent verhaal is. Daarom heb ik het een kans gegeven, een kans die zich driedubbel en dwars heeft verzilverd!

Omdat het zo recent is, komen er scheldwoorden zoals “fokking” (citaat uit het boek) in terug. Dit maakt het verhaal plotseling heel herkenbaar, in de zin dat ik me goed kan inbeelden wat er nou precies wordt bedoeld.

Het verhaal is  chronologisch maar heeft terugblikken. Zo ben je telkens in één verhaallijn, maar krijg je op een heel duidelijke manier een beeld van gebeurtenissen die vooraf  plaats hebben gevonden in het leven van de personages.
Je maakt geleidelijk kennis met de personages in dit boek. Zodra je dan “contact hebt” met het personage, krijg je wederom geleidelijk alle informatie die je nodig hebt om het leven van de persoon en alles daaromheen te begrijpen.

Als ik dit boek met een cijfer mocht beoordelen, krijgt het een 9,5. Het liefst geef ik dit boek een 10. Dit heb ik niet gedaan, omdat ik hoop dat er nog ooit een vervolg komt; tot die tijd blijf ik bij dit cijfer.

Dit boek raad ik zeer zeker aan aan klasgenoten en andere mensen in mijn omgeving. Voor een dun boek als dit was het verrassend makkelijk om er een samenvatting over te maken zonder het langdradig te maken, een punt waar ik vaker tegenaan loop.

Marion Pauw, maak alstublieft een vervolg!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.