Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 495 woorden
  • 25 juni 2007
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
199
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: gegijzeld
Schrijver: Evert Hartman
Genre: Drama
Verklaring titel: Een groepje leerlingen en een leraar worden gegijzeld door 2 mannen.

Hoofdpersonen en bijpersonen:
Gerard, waarschijnlijk rond 12 jaar oud, het verhaal wordt uit zijn ogen bekeken en hij wordt gegijzeld.
Leon, hij is één van de gijzelnemers. Hij is niet gewelddadig en hij vertelt zijn levensverhaal aan zijn gijzelaars zodat je te weten komt waarom er een gijzeling is.
David, de tweede gijzelnemer. Hij is erg gesloten en een vriend van Leon.

Leraar de Rooy, Bertus, Henk en Jacqueline, dat zijn de andere gijzelaars. Bertus is bang maar trekt zich niet zoveel van Leon en David aan. Henk is in het begin ook bang maar uiteindelijk kan hij het goed vinden met Leon en David. Leraar de Rooy is ook bang maar respecteert wat Leon en David doen.
Luc, Kasper, Walter en Chris, dat waren kamergenoten van Leon en David in het instituut. Je komt pas achter ze als het levensverhaal begint.
Ramona, Edgar en Gustaf, dat is familie van Leon. Ramona is het zusje van Leon, Edgar de broer en Gustaf is de vader van Leon.
Shaira, een meisje die Leon in het instituut heeft ontmoet op de ziekenboeg.

Tijd:
Het speelt zich af in 1984. In het verhaal van Leon is het 1975

Plaats:
Het gebeurt in het klaslokaal in Hilversum. In het levensverhaal is het eerst bij Leon thuis en later alleen maar in het instituut.

Samenvatting:
Gerard, Bertus, Henk en Jacqueline zitten in een klaslokaal voor bijles wat gegeven wordt door leraar de Rooy. Opeens worden ze onderbroken door 2 gewapende mannen. De leraar en leerlingen worden gegijzeld. De volgende dag mag iedereen doen wat hij of zij wil, zolang het maar niet weglopen is. Uiteindelijk zijn de leraar en leerlingen niet meer bang voor de gijzelaars. Ze leren elkaar steeds beter kennen en uiteindelijk wordt er een verhaal vertelt waaruit je kan opmaken waarom die gijzeling plaats vind.

Leon woonde als kind in een dictatuur land. Zijn familie was het er daar niet mee eens en ze worden opgepakt. Leon en zijn zusje moeten naar een streng instituut en daar worden ze gescheiden van elkaar. Op het instituut leert Leon David kennen en ze worden vrienden. Je kan daar ook niet ontsnappen want er staat prikkeldraad. Er zijn ook zware pleinoefeningen en Leon is daar niet aan gewent en valt uiteindelijk bewusteloos en moet naar de ziekenboeg. Daar ontmoet hij Shaira en hij vond haar ook leuk. Samen verzinnen ze een plan om te ontsnappen en het lukt.
Als het verhaal af is haalt leraar de Rooy de gijzelnemers over om hun vrij te laten. Uiteindelijk doen de gijzelnemers dat ook. De gijzelnemers worden opgepakt maar de leerlingen zijn verontwaardigd. Toch eindigt het zo.

Mijn mening:
Ik vind het een goed boek, maar het einde vind ik niet goed. Leon en David worden opgepakt en er gebeurt niks. Die gijzeling was dus helemaal voor niks ze hebben niks bereikt. Dat vind ik jammer.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"