Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gegijzeld door Evert Hartman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Gegijzeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 950 woorden
  • 24 november 1999
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
40 keer beoordeeld

Boekcover Gegijzeld
Shadow
Gegijzeld door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Titel Gegijzeld De auteur Evert Hartman, zijn eerste jeugdboek verscheen in 1979. Veel van zijn boeken werden door de kinderjury bekroond. Dat waren de boeken Oorlog zonder vrienden en Morgen ben ik beter. Uitgever Lemniscaat. Samenvatting Gerard, Bertus, Henk en Jacqueline volgen de bijles bij meneer De Rooi als de gijzelaars met pistolen de klas in komen. Iedereen moet gaan liggen op de grond roepen de gijzelaars. De gijzelaars eisen eten, een radio en schoonmaakspullen. In de kartonnen doos met deze spullen die ze krijgen zit ook speelgoed. Dus beginnen ze (Gerard, Bertus, Henk en Jacqueline) te spelen. De gijzelaars vinden dat allemaal goed en zo langzamerhand beginnen ze ook meer te praten. Dan begint Leon een van de Gijzelaars te vertellen wat ze vroeger hebben meegemaakt en waarvoor ze hen gijzelen. Leon's verhaal
Leon woonde samen met zijn vader, broer Edgar en zus Ramona in een dorpje op een heuvel. In die tijd was een dictator de baas. Met die dictator was niet iedereen het eens maar dat mocht men niet zeggen of denken, want anders werd je opgehaald door de GEPO. De vader en broer van Leon waren van die mensen die voor hun rechten op kwamen. Maar dat had niet altijd zulke goede gevolgen. Gerard had in de stad toen hij te veel had gedronken de GEPO uitgescholden. Dus kwam de GEPO hem ophalen maar de vader van Leon had Gerard opgesloten in de schuilplaats. De GEPO vond Gerard niet maar namen de vader van Leon mee tot dat Gerard weer kwam opdagen. Gerard zat natuurlijk gewoon nog in die schuilplaats. Een paar dagen daarna werden Leon en Ramona opgehaald maar ze wisten niet waarom. Leon en Ramona werden naar een instituut gebracht. Op het instituut werden Leon en Ramona gesplitst. Leon kwam op een kamer met nog een paar andere. Waaronder Chris die net als Leon wil proberen te vluchten. De regels waren in het instituut heel erg streng. Leon deed wat fout en de jongens die ook op zijn kamer sliepen kregen samen met hem een hele zware strafmiddag. Zo zwaar dat Leon zo moe werd dat hij op de grond viel. Toen hij weer wakker werd lag hij in het ziekenhuis bed van het instituut. De zuster was daar erg aardig vergeleken bij de bewakers in het instituut. De dokter zegt dat hij twee dagen moet uitrusten en dat hij dan weer naar zijn kamer in het instituut mag. De zuster vindt dat te weinig dagen om beter te worden. Dus houd ze hem verstopt als de dokter weer komt. Hij wordt verstopt in een donkere kamer waar allemaal gereedschap ligt en een raam in de muur zit. Buiten naast dat raam zit een dakje daar legt Leon een tang neer. Als hij weer op het ziekenhuis bed ligt ontmoet hij een meisje die graag wil vluchten uit het instituut net als hij. Het meisje heet Shaire en is erg mooi en aardig. Leon spreekt af met Shaire dat als zij haar dekbed uit het raam hangt dat dan betekent dat Shaire aan Ramona, Leon's vluchtplan verteld. Dat vlucht plan ging zo: Uit het raam van Leon's kamer is het meisjes instituut zichtbaar dus als Shaire haar dekbed uit het raam hangt kan Leon dat zien. Als Shaire haar dekbed uit het raam hangt betekent dat ze zo snel mogelijk met Ramona in het ziekenhuisbed van het instituut probeert te komen. Dat proberen Chris en Leon dan ook. En dat ze vanaf daaruit dan naar buiten vluchten waar de tang op het dakje ligt om het hek door te knippen. Het vlucht plan lukt. Chris, Shaire, Leon en Ramona zijn vrij maar nu moeten ze nog aan eten zien te komen. Sommige mensen helpen hen daarmee. Maar uit eindelijk worden ze toch weer opgepakt. Maar als ze in de auto van de GEPO zitten wordt er op de wagen geschoten. Door die schietpartij sterft Shaire. Maar worden Chris, Ramona en Leon door Gerard bevrijdt. Kort daarna wordt de vader van Leon ook bevrijdt. Einde Leon zijn verhaal

Dan stopt Leon met praten. En kort daarna geven de gijzelaars zich over. Als de politie binnen komt roept Gerard nog dat de gijzelaars hun niks hebben gedaan, maar de politie die hem begeleid glimlacht alleen maar. Tijd en tijdvolgorde De hoofdstukken 1 t/m 7 woorden geschreven in de tegenwoordigetijd vanaf hoofdstuk 7 woorden sommige stukken tekst verteld in een flashback. Plaats/ruimte Het verhaal speelt zich af rond een schoolgebouw maar in de flashback komen ze op verschillende plaatsen in een land waar de dictator de baas is. Karakterbeschrijving en uiterlijk Leon is een van de gijzelaars. Een broer van Ramona en iemand die voor zijn land opkomt. Ramona is de zus van Leon. Ze is erg bang en onzeker en ze vlucht samen met Leon, Shaira en Chris uit het instituut. Bertus is erg verlegen heeft een bol gezicht dat meestal rood is. Heeft strenge ouders en word gegijzeld door Leon en David. De Rooi is de wiskunde leraar en een van gegijzelde. Jacqueline heeft lang donker haar en word ook gegijzeld. Ze is ook de eerste die gaat vragen aan de gijzelaars waarvoor ze haar gijzelen en of hun familie nog leeft. Gerard wordt net zo als de andere gegijzeld. Henk wordt ook gegijzeld en wil telkens de bink uithangen. Onderlinge relaties In de flashback is Leon verliefd op Shaira die later in het verhaal sterft. Verhaalopbouw Het boek bestaat uit 9 genummerde hoofdstukken. Maar in het midden van het boek begint een hoofdstuk met de titel Leon verhaal. Eigen mening Ik vind het een van de mooiste boeken die ik heb gelezen omdat er ook wordt verteld waarvoor ze worden gegijzeld en wat de gijzelaars hebben meegemaakt.

REACTIES

A.

A.

ik vindt het een leuk boek

21 jaar geleden

L.

L.

goed werkstuk:)

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gegijzeld door Evert Hartman"