Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gebr. door Ted van Lieshout

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Gebr.
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1612 woorden
  • 26 april 2001
  • 1248 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
1248 keer beoordeeld

Boekcover Gebr.
Shadow

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geco…

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Gebr. door Ted van Lieshout
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SAMENVATTING
Gebr. Betekent gebroeders en daar gaat dit boek ook over. De twee broers heten Luuk en Maus. Het boek is geschreven door Ted van Lieshout.
Maus had een vrij onbekende ziekte en is daaraan zeer jong overleden. Zijn broer Luuk is dus alleen over en dat vindt hij erg moeilijk. Dit vooral omdat zijn ouders heel anders met de dood van zijn broer omgaan dan hijzelf. Een voorbeeld daarvan is, is dat zijn moeder op de dag dat de overleden Maus eigenlijk jarig zou zijn, al zijn spullen wil gaan verbranden als een soort ritueel. Luuk is het hier helemaal niet mee eens, maar kan er niks tegen doen. Hij mag nog wel wat spullen van zijn broer hebben, op de voorwaarde dat Luuk niks uit het bureau van Maus pakt. Luuk doet dat toch; hij pakt het dagboek van zijn broer. Eerst wil hij het eigenlijk niet lezen, maar zijn moeder wil alles van Maus verbranden, dus bedenkt Luuk dat als hij in het dagboek gaat schrijven, het dagboek ook van hem wordt en dat zijn moeder het dus niet kan verbranden. Dit doet hij ook.

Luuk voelt zich van jongs af aan al anders dan andere jongens, dat merkt hij pas goed als alle jongens in zijn klas verliefd worden op meisjes. Hij begrijpt dat niet en kwam erachter toen hij vroeger met Maus naar zigeuners ging. Daar leerde hij namelijk Tibor kennen, waar hij verliefd op werd. Luuk durfde hierover nooit wat tegen zijn ouders te zeggen.


Na een tijdje besluit Luuk toch in Maus’ dagboek te gaan lezen zodat hij tussen de regels kan schrijven en het dagboek dus van hem wordt. Zo ontdekt Luuk dat Maus ook van jongens hield. Maus hield er zelfs een seksuele relatie op na.
In het begin van het dagboek schrijft Maus nog netjes en volledig, maar dit wordt langzamerhand slechter en slechter: zijn handschrift wordt heel bibberig, soms zelfs onleesbaar en aan het eind vergeet Maus soms waar hij was in zijn verhaal of schrijft woorden heel raar. Hierdoor kan hij op school niet meer meekomen en moet naar het ziekenhuis. Vanaf het begin van zijn ziekte sleurt zijn moeder hem mee naar allemaal doktoren die zeggen dat hij psychische problemen heeft en niet genoeg aandacht krijgt.

Dan gaat Maus dood op veertienjarige leeftijd. Bijna een half jaar na zijn dood wordt vastgesteld dat hij de ziekte van Wilson had, dat veroorzaakte ook het trillen, maar daar hadden de doktoren toen geen medicijnen voor. Het blijkt een erfelijke ziekte te zijn, dus gaat Luuk ook naar de dokter en doet een paar testen, maar het blijkt dat hij de ziekte niet heeft.

Op de eigenlijke verjaardag van Maus is zijn moeder al zijn spullen aan het verbranden. Luuk is van gedachten veranderd en wil dat het dagboek ook verbrand word omdat hij de herinneringen wil onthouden en hij voelt dat Maus nog steeds zijn broer is, ondanks dat hij niet meer leeft. Als hij het boek wil verbranden, houdt zijn moeder hem tegen, het blijkt dat ze zijn privespullen toch nog wil bewaren.

Als Luuk met zijn vader en moeder rond het vuur staat, verteld hij dat hij op jongens valt. Dit was iets waar hij heel erg tegenop zag omdat hij dacht dat zijn ouders het niet zouden accepteren, maar ze accepteren het wel en hebben er totaal geen problemen mee.

VERHAALANALYSE

De titel
De titel is ‘Gebr.’, dit betekent gebroeders. Ik denk dat het boek zo heet omdat het over twee broers gaat, waarvan en een is overleden, maar door een dagboek kand de overgebleven broer de gedachten van zijn dode broer lezen, waardoor ze desondanks de dood toch een band hebben.

Soort boek
Dit is een roman voor jonge mensen. Het is erg mooi geschreven, vooral voor mensen die zelf net ook in de puberteit zitten: er zullen er vast wel bijzitten met dezelfde gevoelens of twijfels.

Personages


· hoofdpersonen:
Luuk: Hij is zestien jaar in het boek. Luuk is een onzekere jongen omdat hij zich anders voelt dan anderen, dat komt omdat hij op jongens valt en niet als alle andere jongens op meisjes. Hij is niet iemand die zich makkelijk uit omdat hij bang is dat ze hem raar zullen vinden. Als zijn broertje net dood is, heeft hij het heel erg moeilijk met de manier waarop zijn moeder haar verdriet probeert te verwerken en Luuk gaat daar dan ook tegenin. Later in het boek begint hij het te accepteren.

Maus: Hij is het overleden broertje waar je veel over te weten komt omdat je in zijn dagboek leest. Hij is veertien als hij doodgaat, maar op de dag dat zijn familie zijn spullen verbrand zou hij vijftien worden. Volgens mij was Maus een jongen die van sommige dingen echt kon genieten, zoals van een carnavalsfeest. Zoals ik lees, was hij waarschijnlijk makkelijker met het uiten van zijn gevoelens dan zijn broer, hij wilde bijvoorbeeld graag met zijn broer praten over zijn homoseksualiteit. Maus’ dood heeft ervoor gezorgd dat zijn broer veranderde, hij zou leren de waarheid onder ogen te zien.

· bij-personen:
Moeder van Maus en Luuk: zij is een hele sterke vrouw, misschien iets te sterk, het is ook iemand die niet snel haar gevoelens toont. Ze is de baas in huis en haar wil is wet.

Vader van Maus en Luuk: over hem lees je niet zoveel. Het is een rustige man die eigenlijk alles best vind. Hij is het altijd met zijn vrouw eens.

Tibor: dat is de jongen waar Luuk verliefd op werd toen hij klein was.

Alex: dit is de vriend van Maus, later krijgt hij hier een seksuele relatie mee. Alex is dol op atlassen en oude kaarten.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in 1973 in Eindhoven. De verteltijd is een half jaar. Het is een niet-chronologisch verhaal. Er zijn een paar flashbacks, bijvoorbeeld bij de zigeuners of bij het carnaval van het vorige jaar. Deze flashbacks zijn om de dingen die in het dagboek gebeuren bij te lichten. Er zijn aardig wat sprongen in de tijd omdat je steeds van de tijd nu naar het verleden gaat, door middel van het dagboek.

Vertelsituatie

Het verhaal wordt beleeft door de ogen van Luuk en door de dingen die in het dagboek staan geschreven, dus beleef je het verhaal ook een beetje door de ogen van Maus.
Er is een alwetende vertelsituatie gebruikt en een ik-perspectief als je het dagboek van Maus leest.

Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral af in Eindhoven in de kamers van Maus en Luuk, dit zijn de belangrijkste ruimten. De rest van de ruimten is moeilijk op te noemen, omdat je die vooral leest in het dagboek, zoals bijvoorbeeld bij de zigeuners, de dokters en bij Alex thuis.

Luuk en Maus leefden op in een gezin waar de moeder de baas was. Hun ouders hielden zeker van Luuk en Maus. Na Maus’ dood werd het voor Luuk veel moeilijker thuis omdat zijn moeder de dood van zijn broertje anders verwerkt dan hijzelf.

Opbouw
Het verhaal begint met een inleiding omdat je eerst meemaakt hoe het dagboek wordt gevonden en erg belangrijk is voor het verhaal. Er zijn meerdere problemen waar de hoofdpersoon mee te maken krijgt. De belangrijkste is de vraag hoe hij zijn ouders moet vertellen dat hij homoseksueel is. Aan het eind van het verhaal heeft hij de moed verzameld en vertelt het.
De belangrijkste gebeurtenis in dit verhaal is dat Luuk het dagboek vindt, hierdoor komt hij veel over Maus te weten, en hoe Maus over Luuk dacht. Het hoogtepunt in het verhaal is als Luuk zijn ouders vertelt dat hij homofiel is. Het boek eindigt met een afscheidsbrief aan Maus in het dagboek.

Bedoeling
De bedoeling van dit verhaal is mensen te laten zien dat je sommige dingen moet accepteren zoals in dit boek het feit dat iemand dood is en nooit meer terugkomt en het feit dat iemand homoseksueel is.

Taalgebruik

Ik vond het taalgebruik in dit boek helemaal niet moeilijk, het was makkelijk en lekker lezen.
Het is wel duidelijk dat dit boek bedoelt is voor kinderen tussen ongeveer twaalf en zestien jaar.

MIJN MENING
Ik vond dit een hartstikke leuk, maar ook mooi en verdrietig boek. Soms was het zo zielig, dat ik echt op m’n lip moest bijten om niet in tranen uit te barsten. Verder vond ik de gevoelens van Luuk en Maus erg goed beschreven. Wat ik heel erg mooi vond, was dat aan het eind van het boek Luuk en Maus elkaar weer ‘terugvinden.’
Dit stukje is het laatste wat Maus in zijn dagboek heeft geschreven, ik vond het heel mooi:
“Alles wat ik zeg komt er toch verkereerd verkeerd uit. Dus ik zweeg en keek hoe Luuk de krans van klaver afhechtte en op mijn hoofd legde. Natuurlijk schudderde schudde mijn tremor de krans er binnen een mum van tijd vanaf, maar geen nood. Luuk maakte hem gewoon een stuk langerder zodat hij hem om mijn nek kon hangen. Het was heerlijk stil. De toppen van de popupu populieren ruisten zo gezellig en in geen van die bomen is Luuk geklommen. Hij bleef bij mij zitten en we lachten naar elkaar. Daar waren geluklukkig geen woorden bij nodig. Misschien ben ik tegendetegentijd tegen die tegentijd, die tijd dan, ja, ho maar! Misschien ben ik tegen de tijd van de kersenpluk wel weer zo goed dat ik hem kan helpen.”
Ik begon ‘s avonds in m’n bed aan dit boek, maar het lezen was zo verslavend, dat ik het boek gelijk maar uitgelezen heb. Dit boek laat je beseffen dat je echt blij moet zijn als je gezond en gelukkig bent en dat je voor je eigen mening en/of gevoelens uit moet komen.

REACTIES

E.

E.

Hoi,

Jij had je boekverslag op intenet gezet, het is echt heeeeeel goed samengevat vind ik!
Ik vond het ook een heel mooi boek, alleen vind ik het altijd zo moeilijk om een boek samen te vatten,

Doeiiiiiiii, Evi (3havo)

22 jaar geleden

M.

M.

He Annemarijn
Ik heb het boek Gebr. ook gelezen, alleen alweer een tijdje terug. Ik ga er een boekverslag over maken, en jou kijk op het boek ook gebruiken.
Groetjes van Myrthe

22 jaar geleden

M.

M.

Hallo Annemijn, ik zit nou in 3Havo en heb veel aan je boekverslag gehad. Bedankt hiervoor. De eigen mening was precies hetzelfde als bij mij, het is een erg verslavend boek en dat stukje is ook heel mooi. Nogmaals bedankt,
Manon

21 jaar geleden

B.

B.

hey schatje ik mis je en ik wou je ff laten weten dat ik je uitreksel helemaal te gek vond
ik wou ff laten weten dat ik van je hou en je graag eens wil ontmoeten mail me snel terug
-xxx-
barno

19 jaar geleden

M.

M.

Dankjewel voor dit boekverslag. Het is supergoed, en ik heb er ontzettend veel aan gehad bij het maken van mijn eigen boekverslag. Het bevatte ook alle onderwerpen zoals 'ruimte' bijv. Nouja dankjewel =)

14 jaar geleden

Y.

Y.

Heey,
Ik heb heel veel aan jou boekverslag gehad.
Wij hebben dit boek verplicht moeten lezen, omdat we er morgen een toets over hebben. Dankje!
Xxxx Ymke

12 jaar geleden

A.

A.

prachtig heb een 8 voor mijn boektoets

9 jaar geleden

M.

M.

Mooi verslag, goed samengevat (4vwo)

8 jaar geleden

J.

J.

heerlijk verslag

7 jaar geleden

D.

D.

heeej, dit vond ik dus ECHYT een goed en uitrekselen.. maar je kante noch well iets wat wel beeter porbberen te schreifen.

7 jaar geleden

J.

J.

Top, bedankt!

6 jaar geleden

een scholier

een scholier

Hii
Jij had je boekverslag heel mooi gedaan samenvatting was heel prachting ik wil ook eentje maken maar ik weet niet hoe

9 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gebr. door Ted van Lieshout"