.Persoonlijke reactie
Ik heb het boek gekozen omdat het heel erg geloofwaardig, indrukkwekkend, spannend ,een beetje zielig en aangenaam om te lezen.
Ik denk dat ik dit boek zo goed vind omdat het gedeeltelijk op de werkelijkheid is gebaseerd want in het boek zijn aardig veel historische feiten gebruikt en dat spreekt mij zeer aan . Maar de titel vond ik zelf ook wel grappig.
B. Samenvatting van de inhoud.
Het verhaal speelt af in rond 1572 in de 80-jarige oorlog.
In het verhaal is Adriaan Groenvelt de hoofdpersoon. Het is een jongen van 12 jaar.
Hij woont samen met zijn vader Johan en zijn broertje Maarten van 7 jaar in Alkmaar daar hebben ze een broodbakkerij .Maarten en Adriaan worden grotendeels opgevoed door hun opa omdat hun vader het geduld er niet voor had. Adriaan’s moeder was 7 jaar geleden bij de geboorte van zijn broertje Maarten overleden.
In Alkmaar komen geuzen om mensen te werven om tegen Alfa te gaan vechten.
Johan besluit om in het leger te gaan ,en in Haarlem te vechten.
Johan was in zijn jonge jaren huursoldaat ,zijn bijnaam was toen ook Bloedhertog.
Een paar dagen later komt een handelsman(Lieven Coster) van Johan met nieuws over hem,hij is gewond en ligt in Haarlem. Lieven Coster biedt aan om Adriaan mee te nemen tegen een vergoeding omdat hij een handelaar is en toch die kant op moet dus hem wel mee kon nemen.De volgende ochtend zeer vroeg vertrok Adriaan richting Haarlem.Het was slecht weer dus gingen ze die avond maar in een herberg eten om een beetje op te warmen. In de herberg zaten ook Spaanse soldaten en Lieven en Adriaan vingen wat informatie op over dat de Spanjolen Spaarndam gaan aanvallen. Voor Haarlem moest Adriaan zelf het laatste stuk lopen omdat Lieven Coster Spaarndam ging waarschuwen . Eindelijk in Haarlem aan gekomen kreeg Adriaan te horen dat zijn vader in het Oude Gasthuis lag. Maar zijn vader was er niet , hij ging naar ieder gasthuis maar zijn vader was nergens te bekennen.
Het liep al tegen de avond en Adriaan zocht onderdak in een huis Spaarne dicht bij de stadswal zodat hij morgen weer op tijd weg kon omdat er soldaten waren gekomen die zeiden dat zijn vader terug naar Alkmaar was. Die nacht werd Adriaan gewekt door de huisbaas dat hij snel op moest staan omdat de poorten dicht ging maar voor dat hij er aan kwam was het al te laat. Hij zit opgesloten in de stad.
Bij de poort kwam hij een soldaat tegen die Adriaan verweet dat hij een spaanse spion was en hij werd gevangen gezet. 3 Dagen later werd hij weer vrijgelaten door kapitein Steenbach en hij hielp hem onderdak te krijgen omdat hij blijkbaar hier een hele rijke oom had, Bartholomeus Groenvelt. Hij mocht daar blijven tot de stadspoorten weer open, maar in ruil voor onderdak moest hij wel werken voor hem. Bij zijn oom’s in de houthandel. Hij moest het hout bewaken. Daar ontmoette hij Urseltje en ze werd een goede vriendin van hem. Ze deden veel samen. Op een morgen werd de stad aan kruispoort aangevallen en Adriaan hielp mee de kapot geschoten muur zo goed mogelijk met hout en aarde te verstevigen . Adriaan vond dat oorlogs gedoe wel spannend en ging boven op de muur staan kijken en tot zijn grootse verbazing zag hij zijn vader in een Spaans uniform vechten. Adriaan was zo geschrokken en bang dat ze hem zouden herkennen als zijn zoon en dat hij dan werd vermoord. Hij kwam Lieven Coster weer tegen in Haarlem en vertelde hem een geheim.Een geheim dat hij van de Duivenhouder gehoord had. Hij dacht dat hij Lieven wel kon vertrouwen. Hij zei dat er een bevrijdingsleger kwam. Maar Adriaan had verkeerd gedacht want Lieven was niet te vertrouwen. Hij had alles wat Adriaan hem in vertrouwen had verteld verraden aan de Spanjolen.
Dat was het begin van het verlies van de oorlog omdat de poorten niet open gingen, dus Adriaan niet terug kon en het voedsel begon ook aardig op te raken . Adriaan was er ook achter gekomen dat Lieven Coster een voorraad voedsel had achter gehouden zodat als er hongersnood was dat hij alles voor veel geld kon verkopen. Hij vertelde aan Urseltje dat Lieven Coster een voorraad had, en ze gingen samen naar de loods waar alles verstopt lag. Omdat er al heel erg honger was nam ze eten mee omdat haar gezin veel honger leed en alle dieren waren al opgegeten.
Adriaan’s oom Bartholomeus die al een tijdje ziek was en op sterven lag moest Adriaan moet van de huishoudster Griet veel huishoudelijke klusjes doen.
Van zijn oom moest Griet een afscheidsmaal maken, gebakken rat met beukenblad omdat Adriaan zijn vrijheid van ook van hem terug kreeg. Er werd onderhandeld met Haarlem door dan Spanjolen, maar alles werd afgeslagen . Toen ging Adriaan met de zegelring van zijn overleden oom naar overste Steenbach die zwaar gewond was geraakt in strijd en vertelde hem alles over Lieven Coster en hij werd opgehangen.
Die avond kwamen er geruchten dat de poorten open gingen maar dat klopte niet.
Omdat Adriaan toch niet kon slapen liep rond bij een poort en hij hoorde dat 4 soldaten gingen deserteerden en door de poort naar buiten ging en omdat Adriaan al zijn spullen bij zich had ging hij ze achterna en rende zo stil en zo hard mogelijk weg van de stad .Hij werd ‘s ochtends wakker in een heftig schuddende kar van een monnik die hem wel in Spaarndam zou afzetten, maar omdat Adriaan in zijn slaap heel veel gepraat had en alles had verteld terwijl hij het zelf helemaal niet wist en dat hij terug moest naar Alkmaar. De monnik moest zelf naar Heiloo en regelde daar wel vervoer naar Alkmaar voor hem . Eindelijk in Alkmaar terug kreeg hij het nieuws te horen dat Haarlem was gevallen. Zijn vader legde uit waarom hij in het Spaanse leger was gegaan omdat hij daar gearresteerd werd door een groepje Spanjolen en gemarteld werd en niks los liet en toen namen ze me in dienst maar in het gevecht zag ik jou en heb me zelf in been geschoten zo dat ik waardeloos voor hen was en naar huis mocht. Opa ,zijn broer, vader en de Burgemeester waren het er over eens dat hij een beloning moest krijgen en Adriaan wist het wel hij wou leren lezen omdat hij later duivenhoeder wou worden en dat mocht.
Analyse:
Personages :
Adriaan is een normale jongen van ongeveer 12 jaar met 2 duiven. Hij moet ik de bakkerij van zijn vader werken en word grotendeels opgevoed door zijn opa. Zijn moeder leeft niet meer die is gestorven bij geboorte van zijn broertje Maarten.
Lieven Coster een handelsman van in de 30 die zich voor doet als een goede man hij bedriegt de stad en probeert er geld mee te verdienen. Het is een man die niet te vertrouwen is en alles voor geld doet.
Ursultje een meisje van Adriaans leeftijd ze is heel vrolijk en woont ik een groot gezin. Ze heeft een groot hart en probeer Adriaan te helpen. Ze heeft in iedereen vertrouwen tot er het tegendeel is bewezen.
Het wordt in een vertellers perspectief vertelt. Je leest wat het persoon doet en niet wat het denk of voel.
Het wordt vertelt een chronologische volgorde vertelt. Gewoon van begin tot eind (fabel )
In het begin van het boek is Adriaan in Alkmaar dan gaat hij op reis van Alkmaar naar Haarlem(Haerlem).
En heel groot deel speelt zich af in Haarlem en aan het eind de reis terug en weer gewoon in Alkmaar.
Het speelt zich af 1572 gedurende de 80-jarige oorlog. Het verhaal zelf is uit gestreken over ongeveer een half jaar.
Titel verklaring.
Het boek heet gebakken rat met beukenblad omdat Adriaan als afscheidsmaal gebakken rat met beukenblad te eten kreeg. Voor in het boek staat ook een stukje
De vogeltjes zijn dood , hun vlees met smaak gegeten.
De waakhond is ook dood, er is met hem ontbeten.
De kater miauwt ook niet meer, elk zijn eigen kat.
Elk vangt ook, plukt en een gebakken muis en rat.
Misschien is dit ook en speelde dit ook een factor.
Fictie en werkelijkheid.
Dit verhaal is fictie en lijkt toch heel veel op de werkelijkheid. Je fantasie kan zich goed uitleven in dit verhaal. Gebakken rat met beukenblad is gedeeltelijk aan de werkelijkheid ontleed. Het verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op de geschiedenis feiten.
D. Grondig lezen
A. Onderwerp
Spreekt het onderwerp je aan?
Ja,het onderwerp spreekt mij zeer aan omdat ik erg van historische boeken houd die gedeeltelijk op de werkelijkheid zijn gebaseerd.
Heb je wel eens over dit onderwerp nagedacht?
Ja, met geschiedenis heb ik wel een over gedacht hoe het zou zijn om in zo’n stad op dat moment geweest te zijn.
Heeft het boek nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?
Ja, ik heb nooit geweten dat mensen zich zo ging gedragen als Lieven Coster. Wel dat er verraden werd maar niet dat ze met hongersnood eten achterhielden om het te gaan verkopen.
Heb je door het lezen van het boek iets geleerd?
Ja, een beetje maar veel wist ik zelf ook al.
Wat?
Ik heb nieuwe woorden zoals bruwet en popelinge en dat de mensen de schuld vaak op onbekende of hoofden van een stad schuiven zonder er bij na te denken.
B. Gebeurtenissen
Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien?
Ja, het verhaal bevat heel veel spannende en onverwachte gebeurtenissen daardoor is het ook heel moeilijk om je boek weg te leggen.
Komen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort of is het verband moeilijk te verklaren?
Het komt eigenlijk heel logisch uit elkaar voort maar een paar dingen worden later pas nog duidelijk.
C. Personages
Is de hoofdpersoon een held op wie je zou willen lijken?
Nee .
Waarom niet?
Ik versta wat Adriaan heeft gedaan niet echt onder een heldendaad, hij heeft alleen ervoor gezorgd dat de stad weer proviand had.
Hebben de personages eigenschappen die je bewondert, gewoon vindt of verafschuwt?
Ik bewonder het doorzettings vermogen van de Haarlemmers onder die omstandigheden.
Ik verafschuw wat Lieven Coster heeft gedaan, zijn eigen stad verraden.
D. Opbouw
Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat juist niet?
Ik vind dat het verhaal helemaal kloppend is. Het is als een fabel geschreven, daardoor is het boek fijn leesbaar.
Is het verhaal spannend?
Ja, het verhaal is heel spannend op sommige moment. En ik denk dat het ook komt omdat je er zo goed in kan meeleven vooral door de emoties die dan worden beschreven.
E. Taalgebruik
Vind je het verhaal lastig om te lezen?
Nee, ik vind het verhaal niet lastig om te lezen.
Hoe komt dat ?
Ik denk omdat er geen moeilijke woorden worden gebruikt en de verhaallijn makkelijk te volgen was.
Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Ja dat is ook het leuke van het boek dat er ook woorden van die tijd in de gesprekken worden gebruikt. En de taal Nederlands moet er wel bij passen omdat het ook in Nederland afspeelt.
C. Verwerkingsopdrachten.
Beschrijf hoe de hoofdpersoon in de loop van het verhaal verandert. Geef aan wat de belangrijkste momenten zijn die voor die verandering zorgen.
Adriaan word ouder en begint te begrijpen dat sommige mensen niet altijd zijn wat ze zich voor doen. Op het moment dat Adriaan erachter kwam dat Lieven Coster helemaal niet te vertrouwen was.
Bespreek hoe de tijd verloopt.
De tijd verloopt net als in het echt van begin tot eind (fabel)
Beschrijf over welke onderwerpen het verhaal gaat.
- 80 - jarige oorlog
- Verraad .
- Zoektocht van zoon naar vader.
- Hongersnood.
Geef met voorbeelden aan welke kijk er op die onderwerpen wordt gegeven en wat vind je daar van.
80- jarige oorlog wordt een historische kijk op geven. Op die manier krijg je meer informatie over hou het in die tijd was.
Verraad wordt niet beloont. Ik vind boontje komt om zijn loontje.
Zoektocht van zoon naar vader laat zien hoe hectische het kan worden. Ik vind het belangrijk dat een vader weer met zijn zoon herenigd kan worden.
Hongersnood dat sommige mensen erg egotistisch worden en eten gaan verbergen en daar later profijt van hebben. Ik vind dat het niet goed is dat mensen dat doen want als je alles deel wordt kans op overleven van mensen groter.
Brief.
Julianadorp 04.01.2004
Hoi Nanne,
Gaat alles goed met je ?
Hier is alles perfect.
Heb je in de vakantie nog niets leuks gedaan?
Ik zeker weten wel het rondtrekken was echt helemaal tof.
Moet je ook eens gaan doen met en vouwwagen.
Ik mocht dit jaar niet teveel boeken mee nemen jammer genoeg terwijl we zo lang in ze auto moeten zitten.
Ach, ja ik heb toch wel zo’n mooi boek gelezen in de auto echt zo super.
Het is zielig, grappig, spannend en ook nog historische dus je weet het wel helemaal iets voor mij misschien moet je het ook een keertje lezen het boek heet “Gebakken rat met beukenblad” van Bies van Ede.
Ik weet niet of je het ook een leuk boek vindt maar lees het maar.
Ik zie je wel weer in de vakantie als ik bij je op bezoek kom.
kuzzies Marloes
Vergelijk dit verhaal met een ander verhaal, welke verschillen en overeenkomsten zijn er.
Als ik dit boek vergelijk met Hasse Simonsdochter is een van de grote verschillen dat zijn er zelf voor gekozen heeft om weg te gaan bij haar ouders en niet net zoals Adriaan geen moeder meer heeft en vader moet op halen.
Hasse wordt ook geschouwd als een duivels kind en slecht wordt behandeld zonder dat iemand het voor haar op neemt. Bij Adriaan wordt hij nog opgevangen door zijn opa . Overeenkomsten zijn er ook. Het is allebei historische feiten gebaseerd. In de boeken wordt ook veel gevochten.
Ga met behulp van achtergrondliteratuur na of dit verhaal goed past bij het andere werk van de schrijver. Gaat het over een onderwerp waar hij vaker overschrijft?
Het boek Gebakken rat met beukenblad is heel anders dan de zijn andere boeken die hij heeft geschreven. Veel van de boeken zijn griezelboeken. Dus dit boek past niet helemaal in het werk wat hij allemaal heeft geschreven voor de jeugd. Ook al heeft hij al wel een paar boeken over ridders geschreven.Dit is een boek geschreven gebaseerd op feiten uit de werkelijkheid.
Bies van Ede Waarschijnlijk ken je Bies van Ede al van zijn griezelboeken. Hij heeft er heel wat geschreven, alleen, of samen met de leden van het Griezelgenootschap.
Geboren: 27 april 1957 te Kinderkwelder a/d Oude Rijn
Opleiding: ging naar de Pedagogische Academie
Werk: werkte als onderwijzer (1978-1983), en als tijdschriftredacteur bij VNU (tot 1988). Tot 1992 was hij eindredacteur bij het Haarlems Dagblad. Sindsdien fulltime schrijver
Thuis: is getrouwd met Susan, heeft twee kinderen: Jeroen en Loekie en 2 katten: Zondag en Kaki en de aanloop-zwerfkat Zwerver, die ooit nog wel vast zal intrekken
Eerste boek: We hebben Sanne even geleend (1983)
Bijzonderheden: het allereerste boek dat hij schreef Stemmen uit de duisternis en andere verhalen maakte hij zelf in 1974 op een stencilmachine, dat is een ouderwetse vorm van kopiëren. Het is intussen zeer zeldzaam, maar niks waard
Ooit gezegd: ´Ik schrijf het liefst spannende boeken, want saaie boeken zijn zo sáái.´
Feitje:
Bloed op de heksensteen is genomineerd voor de d Nederlandse Kinderjury, net als Gebakken rat met x fietsen
beukenbladBoeken van Bies van Ede
Boeken voor 6-9 jaar| Circus Oma,De Griezelcamping, De zeemeermin, Ik wil geen ridder worden etc. Boeken voor 9-12 jaar| Griezeltoer, De man met de staak, De tovenaar van Bakenes, Noodkreet uit de sneeuw etc.Boeken voor 12+| Bloed op de heksensteen, Meesterdief en De mensenkenner.
Over het werk van Bies van Ede
Al op zijn 16e wist Bies van Ede dat hij schrijver wilde worden. Hij begon met het schrijven van gedichten die in drie bundels verschenen en liedjesteksten. Pas toen hij voor de klas stond begon hij voor kinderen te schrijven. Liedjesteksten, musicals en verhalen voor bladen als Taptoe en Okki.Inmiddels heeft hij bijna zeventig boeken geschreven. Zijn griezelboeken trekken de meeste aandacht, maar hij schrijft ook historische verhalen, vrolijke onzin en af en toe een heel ernstig boek. Dromen en fantasie spelen een belangrijke rol in zijn boeken. Voor televisie schreef hij een reeks bewerkingen van bijbelverhalen en hij werkte een paar jaar als storyliner bij de soap Onderweg Naar Morgen.Prijzen heeft hij nog nooit gehad maar zijn boeken worden bijna net zo vaak uitgeleend als de boeken van Stephen King en dat beschouwt hij als de hoofdprijs. Net als Paul van Loon, Eddy C. Bertin, Tais Teng, Ton van Reen, Hans van de Waarsen-burg, Jacques Weyters en Els Rooijers is Bies lid van Het Griezelgenootschap.Bies van Ede schrijft ook onder andere namen (pseudoniem): Lanny Lakenstra en Isengé Bezu.
Schrijf een ander slot aan het boek.
(Ik schrijf Alkmaar,augustus 1573 over)
Op een gewone dag in augustus stond buiten de stadsmuur Adriaan met zijn duif Brave. Brave was klaar voor vertrek. Hij gaat naar de Prins toe. Adriaan kijkt of het briefje vast zat en liet Brave los en hij ging op weg. Zo snel als Adriaan kon rende hij naar de stadswal en ging omhoog om Brave weg te zien vliegen. Hij was trots op wat hij had gedaan. En dat hij nu zijn eigen stad ook aan het redden was omdat het Spaanse leger naar Alkmaar kwam. Adriaan zag de vuile Spanjolen weer voor zich net als in Haarlem en begint te huilen om Urseltje. Hij was zo op haar gesteld maar nu nu is ze niet meer bij hem, hij denkt aan alle leuke tijden die hij met haar heeft gehad.
Hij mist haar maar kan niks meer voor haar doen en schreeuwt hard “ DIT KEER WINNEN WIJ VOOR URSELTJE” hij herhaalt het meerderenmalen in zijn hoofd en gaat tevreden naar huis om zijn vader te helpen.
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
hey bedankt!
eght cool van je
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
heey vet goed gedaan hoor heaaaa? doegzz
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hey thanks voor deze boek verslag
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
hoe lang deed je hier wel niet over.ik in ieder geval korter. =)
13 jaar geleden
Antwoorden