Fataal door Eva Burgers

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Fataal
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas havo | 7362 woorden
 • 30 juni 2018
 • 184 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
184 keer beoordeeld

Boekcover Fataal
Shadow
Fataal door Eva Burgers
Shadow

Inhoud

 • Titelbeschrijving;
 • Motivatie boekkeuze;
 • Samenvatting per hoofdstuk;
 • Hoofdpersoon + andere personages;
 • Relatie hoofdpersoon en andere personages;
 • Verhaallijnen;
 • Verandering leven hoofdpersoon;
 • Plaats, tijd en perspectief;
 • Titelverklaring + genre boek;
 • Mening;
 • Biografie auteur;
 • Thematiek.

Titelbeschrijving

De titel van het boek is Fataal. Het boek heet zo omdat de meiden rustig op vakantie willen gaan, maar er van alles gebeurt waardoor het fataal wordt.

Motivatie boekkeuze

Ik hou van thrillers. En voor meiden zoals mij zijn daar speciale boeken voor die auteurs hebben geschreven. Het is een spannend boek met veel realistische dingen er in. Ik ben op de website van de bibliotheek gaan zoeken naar thriller boeken en toen vond ik deze heel erg leuk.

Samenvatting per hoofdstuk

Fay; vrijdagavond
Emily en Paul zijn weer uit elkaar. Paul had rust nodig zei hij tegen Emily. De vriendinnen zitten weer met z’n allen in strandtent Stormkracht, daar zitten ze elke vrijdag. Ze bespreken hun geplande vakantie even door. Emily ziet op haar telefoon hoe laat het is en moet snel naar huis, om 2 uur middernacht wordt ze opgehaald door haar vriendinnen om naar Schiphol te rijden. Steven, de eigenaar van de strandtent, komt bij de dames zitten. Hij zegt dat hij ze gaat missen, maar wenst ze vooral een goeie vakantie toe. De dames gaan naar Kreta. Ze vliegen om half 5 in de nacht. Ze blijven acht dagen op Kreta.

Naomi; vrijdagnacht
De dames zijn op Schiphol, iedereen loopt een eigen winkeltje in. Als iedereen weer bij elkaar is, horen ze de speakers en gaan ze naar de gate. Fay weet precies naar welke gate ze moeten, zij was namelijk een paar weken geleden op Kreta.
Als ze zijn aangekomen op Kreta, zien ze meteen Yannis staan. Hij zou de meiden ophalen, Yannis is een is een vriend van de ouders van Fay. Als al het bagage van de dames in de kofferbak zit, rijdt Yannis het luchthaventerrein af. In de auto praten ze even met z’n allen.

Emily; zaterdagochtend
De dames zijn onderweg naar de villa, als Yannis plotseling langzamer gaat rijden. Fay springt uit de auto en omhelst de vrouw en de kinderen van Yannis. Als ze bij de villa zijn, stapt er een vrouw uit een jeep; Sophie, de beheerder van verschillende villa’s op het eiland.

Lauren; zaterdagochtend
De meiden kijken bewondert naar de villa. Sophie leidt de meiden rond. Ze wil het alarm aanzetten, maar dat wil niet. Ze zegt dat ze later wel iemand stuurt. De meiden rennen naar boven naar de slaapkamer. Lauren moet het even in haar opnemen al die luxe. Ze maakt foto’s en wil die naar haar moeder sturen, maar dat doet ze toch maar niet. Lauren haar moeder zou dan alleen maar verdrietiger worden. Haar vader daarentegen zou het geweldig vinden maar die is overleden. Haar vader heeft de vrolijkheid van haar moeder meegenomen. Lauren haar broertje en moeder zitten allebei nu al twee jaar in een soort van depressieve luchtbel waar ze niet meer uit komen.
De meiden bepraten wie in welke slaapkamer wil. Fay wil met Naomi in een kamer slapen, maar Naomi zegt dat ze deze keer wel met Lauren in een kamer wil slapen. Dat verbaast Lauren. Lauren voelt haar niet helemaal lekker, ze snapt niet waarom Fay altijd zo duidelijk voor Naomi kiest en niet voor haar.

Naomi; zaterdagochtend
Iedereen zit na een half uurtje buiten bij het zwembad. Fay en Lauren liggen op ligbedjes en Emily trekt baantjes en Naomi zit lekker met haar voeten in het water. Fay vraagt of de meiden het goed vinden als ze vanavond met z’n allen uit eten gaan in het restaurant van Yannis en Otilia. Dat vinden de meiden een goed idee om ook hun beter te leren kennen. Naomi bedenkt dat ze wel de hele dag hier kon zitten, maar ze houd het niet meer vol. Ze staat op en loopt naar binnen om haar kleding aan te doen. Als ze weer buiten komt, kijken de dames haar aan en vragen ze aan haar wat ze gaat doen. Naomi wil even de stad verkennen. Fay wil haar de weg wijzen maar dat is niet nodig zegt ze.
Naomi is op pad en komt allemaal mooie dingen tegen. Als Naomi weer terug loopt naar de villa komt ze eerst Sophie nog tegen. Daarna als ze bij het hek is van de villa hoort ze drie jongens praten die in een keer stil zijn als ze Naomi zien. Ze komen erachter dat Naomi Nederlands is. Als Naomi weer bij de meiden is vragen die wat ze voor leuks gezien heeft want ze heeft een hele grijns op haar gezicht. Emily zegt dat jongens alleen voor problemen zorgen. Fay zegt dat jongens altijd welkom zijn. Daarop antwoord Emily dat ze gewoon moet toegeven dat ze op Steven is.

Emily; zaterdagmiddag
De dames zitten in het restaurant. Als ze het eten op hebben brengt Otilia de rekening. Ze zeggen gedag en als ze het restaurant uitlopen zien ze de drie jongens zitten. Iedereen praat met de jongens behalve Emily. Die heeft daar geen zin in. De andere meiden hebben afgesproken met de jongens om vanavond bij hun te barbecueën. Als de dames weer terug komen bij de villa, vraagt Lauren als ze vergeten zijn het hek dicht te doen, maar iedereen zegt dat ze dat niet vergeten zijn. Ze voelen zich opgelucht als hij op slot zit. Er zijn dus geen indringers.

Fay; zaterdagavond
Lauren vraagt hoe laat ze weggaan, de dames zeggen over vijf minuten maar Lauren ligt nog steeds met haar bikini op de bank. De dames gaan weg, en Fay sluit alles af. De dames zijn gearriveerd bij de jongens. De jongens hun villa is iets ruimer dan die van de dames. De jongens stellen zich allemaal nog heel netjes even voor. De jongens zeggen dat de meiden wel even kunnen rusten bij de ligbedjes en dat zij dan de barbecue klaar maken. Een kwartier later kunnen ze eten. Fay praat met Danny, die bezig is met de barbecue. Leonard kent Otilia en Yannis ook al heel lang. Hij zegt dat hij gisteren voor de dames naar het restaurant gingen, want wat waren de dochters van Otilia en Yannis mooi. De dames stellen allemaal vragen aan de jongens. Blijkbaar kennen Danny en Leonard elkaar al tien jaar en is Nick er net bijgekomen. Fay houdt de hele tijd Leonard in de gaten. Als Leonard op gaat staan en zegt proost op een topvakantie en een knipoogje geeft aan Lauren, voelt dat niet zo leuk voor Fay. Leonard gaat even naar het tuinhuisje om te kijken of er nog meer fakkels liggen, Fay kijkt of iedereen ergens mee bezig is en loopt achter Leonard aan en vraagt of ze kan helpen met zoeken. Leonard vind het prima.

Naomi; zaterdagavond
Naomi valt op dat Fay achter Leonard aan loopt. Als Lauren iets vraagt aan Leonard lopen ze samen weg. Naomi denkt gelijk aan iets van een tijdje geleden. Emily, Naomi en Nick zijn aan het praten met z’n drieën. Fay ligt aan de andere kant van het zwembad. Emily gaat er even heen om te kijken. Lauren en Leonard gaan samen naar de supermarkt om wat meer drank te halen. Nick vraagt aan Naomi of ze morgen ook mee willen naar Malia. Plotseling valt het Nick op dat Lauren en Leonard niet meer in de rustige fase zitten. Ze hebben de armen om elkaar heen. Ze duiken samen het zwembad in met hun kleren nog aan. Fay loopt chagrijnig de villa in. Emily komt naast Naomi zitten en zegt waarom het altijd zo moet gaan, en waarom er altijd een jongen tussen hun moet komen. Als Naomi tegen Nick zegt dat het beter is dat ze weggaan naar hun eigen villa, zegt Nick dat hij het heel gezellig met haar vond. Dan zien ze in het water een zoenende Lauren en Leonard.

Lauren; zaterdagavond
Nog voordat ze het hek achter zich dicht hebben gedaan begint Fay al tegen Lauren te praten over een afspraak dat ze niks met jongens zouden beginnen. Naomi valt erin en zegt dat Lauren er niks tegen kan doen dat ze verliefd is. Ze maken nog wat ruzie en Emily wil de sfeer weer positief maken maar dat mislukt. Als ze bij de villa’s zijn staat het hek weer open en ook de schuifdeur van de villa. Fay vraagt aan de anderen dat zij toch ook hebben gezien hoe zij het hek dicht deed. Ze pakt haar telefoon en wil Sophie bellen. Naomi zegt dat dat niet hoeft omdat het al aardig laat is en dat ze het zelf ook wel op kan lossen. Naomi en Lauren gaan naar de villa toe en Fay en Emily blijven bij het hek staan. Naomi en Lauren controleren alles en net op het moment dat ze alles hebben bekeken en het er goed uit ziet, zien ze een andere zaklamp schijnen. Lauren roept wie is dat en dan komt er een man op hun af lopen. Het is een beveiliger die Sophie heeft gestuurd. De beveiliger klimt over de schutting en zegt gedag. Als Sophie eraan komt vraagt ze wat er is, en ze zegt dat ze gehoord was dat er was ingebroken. Naomi zegt dat dat niet zo is, ze zegt dat er een man was die door Sophie was gestuurd. Sophie kijkt Naomi verbaasd aan en zegt dat ze niemand heeft gestuurd, ook geen beveiliger. Sophie vraagt hoe hij eruit zag, maar dat was moeilijk te zien volgens Lauren, maar hij had zwart krullend haar en hij droeg een pet met een goudkleurig Chinees teken op de voorkant. Sophie zegt dat de verlichting hier beter moet, er wordt wel vaker ingebroken maar de laatste weken is het echt verschrikkelijk zegt ze. Ze wil kijken of er echt niemand binnen is geweest. Samen doorzoeken ze het hele huis, maar er is niemand geweest. Sophie zegt dat ze morgen een klusjesman stuurt zodat die iets kan doen aan de verlichting en het alarm.

Emily; zondagochtend
Emily wordt wakker en kijkt even bij iedereen in de slaapkamer. Ze gaat naar beneden, pakt een broodje en gaat naar buiten om te hardlopen. Emily is opgegroeid in een sportfamilie, en moet hoe dan ook van haar ouders naar de sportacademie. Maar haar interesse ligt meer bij de politie, maar dat vinden haar ouders niks, daarom heeft ze zich stiekem opgegeven bij de politieopleiding. Ze rent verder en komt langs de Pink Flamingo. Even later komt ze langs drie witte huisjes waarvan ze weet dat Yannis in een van de drie woont. Een man roept wat naar haar in het Grieks en even later heeft ze door dat het Yannis is. Ze praat even met hem en hij nodigt haar uit om vanmiddag weer terug te komen naar zijn huis zodat hij het kan laten zien. Emily wil net weer verder rennen als ze een hard motorgeluid hoort bij Yannis zijn huis. De man stapt af en geeft iets aan Yannis, ze praten even en doet dan de deur weer dicht. Maar als de man zich opdraait en weer op zijn motor stapt herkent Emily hem, het is de beveiliger van gisteren. Als Emily weer terug is bij de villa praat ze even met Naomi. Ze hebben het over de sportacademie en over andere opleidingen die Emily beter kan doen volgens Naomi. Dan vertelt Emily van wat ze vanochtend zag. Ook Fay komt naar beneden. Lauren zegt tegen de meiden dat Leonard haar geappt heeft of ze vanmiddag ook met z’n allen naar het strand willen gaan. Ze zeggen het af want de dames willen liever met z’n vieren.

Fay; zondagochtend
De meiden zijn op het strand. Fay ziet de jongens ook op het strand lopen. Fay doet alsof ze slaapt. Dan spreken de jongens hun aan. De jongens vraagt hoe het met hun gaat en of ze hun vanavond nog ergens zien. De meiden zeggen dat ze nog wel even zullen appen, dan lopen de jongens weer weg. Fay zucht hard. Lauren vergelijkt het met een verhaal; Fay had met Rob en dat was een echte meidengek. Hij flirtte met Lauren en dat heeft Lauren eerlijk opgebiecht tegen Fay, alleen geloofde ze dat niet. Twee dagen later maakte Rob het uit met Fay. Fay heeft er altijd nog moeite mee. De meiden hebben honger dus gaan ze weer eten bij de Pink Flamingo. Yannis verwelkomt de dames met een omhelzing en zet ze bij een tafeltje neer. Dan hoort Emily een motor geluid, de motor verdwijnt achter het restaurant. Ze willen informatie vragen van de motorman aan Yannis. Als Lauren chagrijnig wegloopt en dan weer terug komt met een verbaasd gezicht verteld ze dat Otilia nergens in de keuken te bekennen was en dat de man achter het fornuis de beveiliger was van gisteravond, de motorman.

Lauren; zondagavond
De dames zijn zich aan het omkleden voor het avondeten. Lauren krijgt een appje van Leonard dat hij haar heel graag wil zien vanavond, ze reageert dat ze niet zeker weet of ze komt. De dames gaan eten bij een tentje dat helemaal vol zit. Als ze het eten op hebben zien ze Leonard aanlopen, Lauren loopt er na toe en krijgt drie kussen van hem. Ze praten even. Dan geeft Leonard Lauren een zoen en gaat weer weg. De meiden lopen weer terug naar de villa en stoppen onderweg even bij een supermarkt. Als ze weer terug bij de villa zijn, heeft een Fay een idee om een vuurtje te maken en daar bij te kaarten. Als Fay even naar boven gaat om wat anders aan te doen, komt ze gillend weer naar beneden; haar horloge is gestolen.

Naomi; zondagavond
De dames gaan mee naar boven. Ze bellen Sophie op, ze komt er zo snel mogelijk aan. Als Sophie er is nemen ze alles even door. Sophie loopt naar alle deuren in het huis om te kijken naar sporen. Bij één deur vinden ze krasjes op het slot. Fay en Sophie gaan naar het politiebureau om aangifte te doen, de andere dames blijven achter. Ze doen het vuur aan en praten wat met wat drinken erbij. Lauren pakt een fles ouzo uit de koelkast en drinkt een slokje, ze vind het heel vies. Fay en Sophie zijn weer terug. Als ze aan Sophie vragen of ze nog wat gehoord had over de beveiliger, zegt ze dat haar man die had ingehuurd maar het niet tegen haar had gezegd. De man houdt de villa’s in de gaten. Hij heet Dimitri.

Emily; maandagochtend
Emily en Naomi gaan samen hardlopen. Als ze weer terug zijn gaan de dames met z’n allen ontbijten. Fay begint over haar horloge, ze wil hem heel graag terug maar dat is een kleine kans volgens de politie.

Fay; maandagochtend
De dames zijn op het strand. Fay ligt op een ligbed en wordt aangesproken door Sophie die toevallig de dames op het strand zag. Ze vertelde dat het niet meer lukte om in hun vakantie nog iemand te sturen voor de sloten, maar dat ze wel vaker Dimitri naar hun zou sturen. Sophie loopt weer weg, en dan ziet Fay de drie jongens weer. Ze lopen naar de bar, Naomi zegt tegen Fay dat ze er even heen gaat.

Naomi; maandagochtend
Naomi loopt langzaam op de jongens af en hoort een ruzie tussen Nick en de andere twee. Nick loopt boos weg. Naomi loopt naar Fay en zegt dat de jongens ruzie hadden en dat ze achter Nick wil aangaan om meer te weten te komen. Naomi vertelt aan Nick dat er is ingebroken. Ze praten verder en over een uur zitten ze nog steeds met z’n tweeën bij het zwembad. Als Naomi weer weggaat komt ze de andere jongens tegen, die haar reden niet geloven. Als ze weer terug is bij de villa vragen de meiden hoe het was. Naomi weet niet precies wat ze moet antwoorden. Dan begint Lauren erover dat ze gehoord had dat er bij een buurman ook was ingebroken en dat er veel was meegenomen. Naomi zegt dat de dader misschien in bezit is van een sleutel.

Lauren; maandagavond
De dames gaan weer eten bij de Pink Flamingo. Ze bestellen wat en gaan eten, Naomi en Lauren kijken de hele tijd naar de ingang van het restaurant om te zien of ze de jongens al zien, maar ze zien niks. Ze gaan naar de villa om hun om te kleden want ze gaan naar Malia, een uitgaanscentrum. Ze zitten op een terrasje en hebben net wat drinken gehaald. Dan beweert een van de dames dat ze een jongen ziet die op Leonard lijkt. Ze zien dat de twee mannen in het steegje iets aan het elkaar uitwisselen. Emily zegt dat het een drugsdealer is. Lauren loopt weg uit het restaurant en loopt naar de andere kant van de straat en praat met de drugsdealer. Dan komen de dames naar haar toe rennen, ze gooien wat water over haar en Lauren biedt haar excuses aan dat ze de avond heeft verpest. De meiden gaan allemaal om Lauren zitten en schieten in het lachen.

Naomi; maandagavond
Fay en Emily blijven in Malia, Naomi en Lauren nemen de taxi terug naar de villa. Naomi en Lauren zijn weer bij de villa.

Naomi; maandagnacht
Naomi wordt midden in de nacht wakker van geschommel in de tuin. Dan bedenkt ze dat het gewoon Fay en Emily zijn die luidruchtig thuiskomen. Ze draait zich om, maar ze hoort niks meer beneden en buiten. Als het Fay en Emily waren dan had ze nu wel iets binnen gehoord. Ze loopt naar beneden en stuurt een appje naar hen. Na een kwartier heeft ze nog steeds niks gehoord, ze gaat weer naar boven. Als ze bijna boven is hoort ze wat bij de voordeur, ze blijft stilstaan. Ze doet een lamp aan en het geluid stopt, ze rent naar boven en maakt Lauren wakker. Ze lopen samen naar beneden.

Fay; maandagnacht
Fay en Emily zitten samen in de taxi terug naar de villa. Ze zijn terug, Emily gaat meteen op een bedje bij het zwembad liggen. Fay wil naar binnen toe gaan en net als ze de sleutel in de deur doet pakt iemand haar bij de nek en duwt haar naar achter. Een Engelse man zegt, houd je bek of ik vermoord je. Hij duwt haar naar een plek waar hij haar uit het zicht houd van Emily. Hij duwt haar tegen de muur en zegt als je vriendin vertelt wat ze weet, vermoord ik je. Dan hoort Fay Emily schreeuwen; ‘Fay waar ben je?’. De greep van de man wordt minder. Hij pakt haar nog een keer stevig vast en zegt, don’t tell anyone! Hij laat haar los geeft haar een duw en rent weg. Emily komt naar haar toe lopen. Ze vraagt wat er is gebeurd. Als Fay heeft verteld wat er is gebeurd, bellen de meiden Sophie. Als Fay binnen is, verzorgen ze eerst de wond die ze heeft opgelopen toen ze op de grond viel op een stukje glas, ze ondervragen Fay.

Lauren; dinsdagochtend
Als Sophie er is, vraagt ze allemaal vragen aan Fay. Fay denkt dat het Dimitri was, maar dat kan echt niet volgens Sophie. Middags gaan Fay, Lauren en Sophie aangifte doen van bedreiging. Twee uur late zijn ze klaar. Als ze weer terug zijn bij de villa liggen de andere twee dames bij het zwembad. Lauren gaat even broodjes halen, als ze voor de bakkerij staat belt ze even met haar moeder die haar heel erg mist. Dan loopt ze weer terug naar de villa. Ze ziet een jongen aan komen lopen, het is Leonard. Leonard vertelt dat hij druk bezig was met andere dingen; de andere twee jongens hadden een man tegengekomen die in drugs handelt. Als Leonard klaar is met zijn verhaal vertelt Lauren hem het verhaal. Hij schrikt ervan. Ze praten nog een kwartier en spreken dan af om vanmiddag met z’n tweeën naar het strand te gaan.

Emily; dinsdagochtend
Als Lauren weer terug is, vragen de meiden waarom ze zolang weg is geweest. Ze vertelt dat ze even met Leonard heeft gepraat, maar meer wil ze niet kwijt. Ze vertelt de andere meiden niet dat ze vanmiddag met Leonard heeft afgepraat. Ze vertelt dat ze heeft afgepraat met Osilia en de kinderen terwijl dat helemaal niet waar is. Emily en Naomi vertrouwen haar niet.

Lauren; dinsdagmiddag
Lauren en Leonard zijn samen, en lopen naar de villa van de jongens. Leonard vraagt hoe het nu met Fay gaat, en ze eindigen in een heel gesprek over politie dingen. Dan gaan ze zwemmen. Als Leonard Lauren zoent en verder naar beneden gaat, vraagt hij of zij naar binnen wil gaan. Ze gaan naar zijn slaapkamer. Hij duwt haar op haar bed. Het enige wat Lauren wil, is haarzelf en Leonard samen in één bed.

Fay; dinsdagmiddag
Fay wil naar het strand toe gaan. Maar de dames vinden het verstandiger om thuis te blijven na wat er gebeurd is. De meiden hebben een discussie over het oppakken van Dimitri, en dan zegt Fay dat ze naar de Pink Flamingo wil gaan, naar Yannis en Otilia. Ze wil horen hoe Dimitri praat. De meiden hebben allemaal nog niks tegen hun ouders verteld. Als ze bij een tafeltje zitten, zien ze Otilia lopen. Ze praten even met haar en komen erachter dat Lauren heeft gelogen. Als Otilia weggaat zegt ze dat Dimitri pas over een uur begint. De meiden bellen Lauren op, eerst liegt ze nog maar daarna zegt ze eerlijk dat ze bij Leonard is. Ze zegt dat ze bijna bij de villa was. De meiden drinken rustig hun drinken op en gaan dan ook naar de villa.

Naomi; dinsdagavond
Otilia heeft de dames wat eten gebracht. Als ze aan het eten zijn vraagt Fay of Lauren met Leonard naar bed is geweest. Ze geeft het toe en de meiden schrikken. Dan vertelt Lauren iets over Fay. De andere twee meiden houden ze tegen en zeggen dat ze willen genieten van hun vakantie en dan iedereen zelf mag weten wat ie doet. Dan begint Fay te huilen, ze voelt zich nergens veilig, en ze denkt dat de dames haar niet geloven over Dimitri. Ze beginnen te praten over Dimitri. Emily en Naomi gaan naar de Pink Flamingo om te horen hoe Dimitri praat. Fay en Lauren hebben ruzie, maar zijn wel alleen in de villa. De dames komen erachter dat Dimitri keurig Engels praat. Dan komen ze Nick tegen, ze zeggen dat Lauren en Fay alleen in de villa zijn. Nick zegt lachend dat dat niet klopt want Lauren zit bij de jongens, ze had een gesprek met Leonard totdat het uitbrak in een ruzie doordat Danny erbij kwam.

Lauren; dinsdagavond
Lauren is bij Leonard en hebben het erover. Als Leonard een appje laat zien van Fay over dat ze gevoelens voor hem heeft en dat ze Lauren een bitch vindt loopt Lauren weg. Als ze bij het hek is ziet ze Emily en Naomi lopen. Ze gaan naar de villa. Lauren confronteert Fay met het berichtje en Fay zegt dat ze van niks weet. Ze hebben erge ruzie en Lauren gaat naar boven.

Fay; dinsdagavond
Fay beweert aan de andere meisjes dat ze niks naar Leonard heeft gestuurd, de meiden geloven haar en zeggen dat ze dan moeten uitzoeken wie dat wel heeft gedaan. De drie meiden gaan naar de villa van de jongens, ze zien Leonard in het zwembad. Ze praten met hem. Als ze willen dat Leonard het berichtje laat zien, kan hij hem niet vinden. Het blijkt nu dat al zijn berichten zijn verwijderd uit zijn telefoon.

Emily; dinsdagavond
Fay en Lauren hebben het goedgemaakt.

Emily; woensdagochtend
Emily gaat weer hardlopen. Als ze haar rondje heeft gedaan en weer terug naar de villa rent, ziet ze een politieauto staan, ze rent ernaartoe en ze ziet dat de auto staat bij de jongens. Als Emily Danny buiten ziet zitten vraagt ze wat er aan de hand is. Danny zegt dat het te erg is; Nick is dood.

Naomi; woensdagochtend
Emily heeft het verhaal aan de dames verteld. Blijkbaar zijn de jongens gisteravond naar Malia geweest en daar heeft Nick met een jongen gevochten, ze kregen hem vanochtend niet meer wakker. Lauren en Naomi gaan naar de jongens toe om te kijken hoe het is, Fay en Emily blijven thuis. Sophie komt er ook aan lopen. Sophie verteld alles wat ze weet. Toen Nick gister met iemand aan het vechten was, gingen de drie jongens later naar een soort straat dokter, die dokter zei dat Nick alleen wat dronken was en stuurde ze naar huis, de jongens hebben hem in bed gelegd, en Danny is bij hem gebleven tot hij sliep. Toen Danny vanmorgen om 8 uur, Nick wakker wou maken deed Nick niks meer.

Lauren; woensdagochtend
De dames zijn weer in hun villa en bepraten alles even. Fay vraagt aan Naomi of Nick en zij iets hadden, ze zegt dat ze wel wat voelde. Maar het aparte was dat ze gisteravond nog een berichtje kreeg van Nick, dat hij haar iets moest vertellen over Danny en Leonard. Ze heeft er niet meer op gereageerd. Nu vragen ze zich af wat hij wou vertellen. Dan komt Sophie binnen met een rechercheur, hij wil hun wat vragen stellen en misschien worden ze later ook nog wel verhoord. Lauren denkt aan haar vader die overleefd, en heeft een moeilijke tijd. De rechercheur vraagt wanneer de dames Nick voor het laatst gezien hebben, daarna praten ze nog wat verder. Sophie vind het moelijkste dat ze dit slechte nieuws aan de ouders van Nick moet vertellen.

Fay; woensdagmiddag
Fay wordt opgebeld door Steven. Naomi voelt zich schuldig dat ze niet gelijk heeft gereageerd op het appje van Nick.

Lauren; woensdagmiddag
Eindelijk ziet Lauren Leonard lopen door de tuin, ze rent naar hem toe. Leonard zegt dat de politie Danny en Leonard ook verdacht vinden, daarom mogen ze nergens heen. Ook denkt de recherche dat Nick zijn hoofdwond overeenkomt met een scherp voorwerp. Leonard gaat weer weg, dan roept hij nog na of Lauren bij wil gaan kijken waar Dimitri is. Danny zegt dat hij de auto van hem zag wegrijden van het steegje waar Nick in elkaar is geslagen. Lauren verteld alles aan de dames. De dames gaan naar de Pink Flamingo om met Otilia en Yannis te praten over Dimitri en over de dood van Nick.

Emily; woensdagmiddag
Otilia schrikt als ze het nieuws hoort. Het klopt dat de auto van Dimitri is en dan hij gisteravond niet hoefde te werken, maar het verdachte is, is dat hij nu naar een neef is. Otilia verteld een levensverhaal over Dimitri, over hoe hij bij hen is gekomen. Naomi vindt het apart dat Dimitri in een keer weg is. Ze wil in zijn appartement kijken.

Naomi; woensdagmiddag
Naomi schrikt als ze in een keer een hand op haar schouder voelt, het is de dochter van Yannis, ze vraagt of ze haar kan helpen. Naomi zegt dat ze graag dit appartement wil zien. Ze haalt de sleutel op en gaat naar binnen, het is binnen echt een rotzooi. Als de dochter van Yannis even buiten gaat bellen, kijk Naomi snel rond, ze maakt foto’s van een bruine doktertas met inhoud die was gestolen bij de buurman. Daarna gaat ze weer terug.

Emily; woensdagmiddag
Naomi verteld wat ze heeft gezien, ze bellen Sophie op. Emily gaat met Lauren broodjes halen. Ze praten ondertussen over Naomi en Leonard. Ze komen Yannis tegen in de bakkerij, hij verteld dat Danny de auto gisteravond had geleend.

Fay; woensdagmiddag
Sophie is er, ze verteld dat de heren vast zitten op het politie en worden behandeld als verdachten. De dames vertellen alles over hun vermoedens van Dimitri. Dan wordt Sophie gebeld, ze zegt na de tijd dat ze alles aan de politie heeft verteld, de politie gaat Dimitri aanhouden.

Lauren; woensdagavond
De dames ondervragen Lauren helemaal over wat Leonard vanmorgen tegen haar zei. Emily wil in de vuilnisbak van de jongens gaan kijken om te zien wat Leonard erin heeft gehoord. Fay belt met de luchtmaatschappij om de vlucht eerder te doen, maar dat kan niet. Lauren wil rust en gaat even naar boven, ze valt meteen op bed in slaap.

Emily; woensdagavond
Fay krijgt een appje van Sophie of ze even bij haar willen komen ivm foto’s. Fay, Naomi en Emily gaan naar Sophie. Emily wil nog even langs de vuilnisbak van de jongens lopen. Emily pakt er een vuilniszak uit en opent hem, ze vind een ring met drie sleutels eraan vast, ze doet ze in haar broekzak en gaan verder naar Sophie. Ze sturen de foto’s naar Sophie. Dan laten de meiden de sleutels zien, Sophie herkent ze, het zijn de reservesleutels van een paar van de villa’s.

Lauren; woensdagavond
Lauren wordt wakker van een zoemend geluid, en gaat naar beneden. Er is niemand thuis, toch hoort ze iets. Als ze de trap afloopt hoort ze een deur dichtslaan. Dan hoort ze nog meer gebonk. Ze gaat meer naar beneden. Dan hoort ze een onbekende ringtone. Het is een Nederlandse mannenstem. Lauren blijft in de deuropening staan, dan staat hij in een keer voor haar. Het is Leonard. Ze zegt tegen hem dat haar vriendinnen weg zijn gegaan terwijl zij lag te slapen en vergeten was alles af te sluiten. Als ze ziet dat alle deuren op slot zijn, wenkt ze haar wenkbrauw, ze vraagt aan hem of hij door het raam is geklommen. Dan zegt Leonard op ernstige toon dat ze even moeten praten.

Fay; woensdagavond
De meiden worden afgezet bij de villa, dan rijdt Sophie nog even door naar Yannis om vragen te stellen over Dimitri. Ze zien dat het keukenraam open is en roepen Lauren, maar ze krijgen geen gehoor. Niemand heeft een berichtje van Lauren. Als Emily naar buiten gaat om te kijken of ze daar is, spreekt de buurman hun aan. Hij zegt dat een meisje met bruin haar net in een auto is gestapt bij een jongen met een rood petje. Ze bedanken de buurman en gaan weer naar binnen. Dan zegt Fay dat het Leonard is. Lauren haar telefoon ligt op tafel, dat vinden de meiden vreemd want die neemt ze overal mee naar toe. De buurman zei dat ze naar de berg waren gereden, de meiden willen eerst langs de villa gaan.

Lauren; woensdagavond
Lauren en Leonard rijden hard over het bergpad, Lauren roept of hij wat langzamer kan maar hij reageert niet. Ze naderen een vrijstaand huis, hij stapt uit en voordat Lauren dat ook heeft gedaan zegt hij loop voor me uit. Lauren stelt vragen maar dan pakt hij haar bij haar arm beet en schreeuwt; doe nou maar wat ik zeg. Ze gaan het huis binnen en Leonard doet de deur op slot. Dan loopt hij op haar af, Lauren vraagt wat hij van haar wil. Hij zegt dat zij maar gewoon moet doen wat hij zegt, dan gebeurt er niks. Lauren vraagt of Danny ook al vrij is, hij zegt nee, maar hij wil dat zij hem helpt om Danny vrij te krijgen. Ze vraagt waarom, hij zegt dat het komt doordat Yannis tegen de politie heeft gezegd dat Danny op die avond in die auto reed, daarom moet zij tegen de politie zeggen dat zij duidelijk heeft gezien dat Dimitri in de auto zat. Dan vraagt ze of Danny Nick heeft vermoord, hij antwoord nee. Dan zien ze beide dat Leonard een mes in zijn broek heeft zitten.

Emily; woensdagavond
De meiden willen de villa van de jongens bekijken. De deuren zitten op slot. Emily vind de sleutel van de villa. Ze gaan naar binnen. Er is niemand. Ze gaan naar boven, Emily vindt boven in de kast achter de handdoeken een iPad, twee laptops en een gouden horloge. Ze rent naar beneden en gaat naar Fay, het is de horloge van Fay. De dames lopen nog even naar boven en bekijken alles, dan horen ze iets. Dan slaat de deur met een klap dicht.

Fay; woensdagavond
Het is Yannis, hij vraagt wat de dames hier doen, ze leggen het uit en vragen dan wat Yannis hier doet. Hij zoekt Dimitri. Als ze vertellen dat Lauren en Leonard weg zijn gereden in de auto, vraagt hij waar naar toe, de meiden wijzen naar boven op de berg. Hij zegt dat daar het oude huis staat van Dimitri. Yannis gaat kijken of ze daar zijn, de meiden gaan ook mee. Als ze er zijn zegt hij tegen de meiden dat ze moeten blijven zitten tot dat hij weer terug is.

Lauren; woensdagavond
Lauren wordt bang van Leonard. Als ze in een gesprek raken zegt hij in een keer dat hij niet stapelgek was op haar, maar dat het alleen een opstapje was voor andere plannen. Hij zegt dat Nick al eerder iets tegen Naomi heeft verteld over de inbraak, hij wou de dames terugpakken door Fay te bedreigen. Dan pakt hij haar gezicht, en zegt dat ze alleen nog maar moet doen wat hij zegt. Hij loopt weer een tijdje heen en weer en komt dan weer bij haar, ze houdt haar handen op haar lichaam, hij trekt eraan, dan geeft ze het op. Hij trekt haar overeind. Hij houdt haar hand op haar rug, bij iedere onverwachte beweging die ze maakt, duwt hij haar hand iets omhoog, ze schreeuwt het uit van de pijn. Ze lopen een ruimte in, ze ziet allemaal meubels staan. Hij dwingt haar om naar een houten cabine toe te lopen, hij opent een glazen deur en dan ziet ze dat het een sauna is. Ze vecht nog om er niet in te gaan maar hij is sterker. Ze zit in de sauna en de deur wordt dichtgedaan, hij zet er ook nog iets voor.

Naomi; woensdagavond
De dames willen naar het huis lopen, maar dan horen ze een auto rijden. Het is Dimitri. Hij vraagt wat ze hier doen en wil de dames helpen. Ze stappen bij hem in de auto. Dan verteld Dimitri dat Leonard psychisch niet helemaal in orde is en dat hij weleens een psychose heeft gehad.

Emily; woensdagavond
Dimitri zegt dat hij eerst in het huis gaat kijken en dat hij dan de meiden ophaalt. De meiden gaan ook naar binnen ook al mag het niet van Dimitri. Ze zien een auto staan met een jasje erin van Lauren. Dan horen ze een doffe klap. De meiden denken dat het een schot is. Ze zien iemand lopen in het donker, ze zakken naar beneden. Het is Dimitri. Hij is een beetje boos op de meiden dat ze niet naar hem hebben geluisterd. Als ze weer een knal horen, zakken ze door hun knieën. Dimitri zegt dat ze hier weg moeten. Dimitri zegt dat een schot geluid veel anders klinkt. Dimitri gaat naar binnen en zegt dat de meiden hier moeten blijven. Hij gooit de auto sleutels naar hun toe voor als er wat gebeurt. Als Emily voorzichtig naar binnen loopt, ziet ze Dimitri staan, hij loopt naar haar toe en zegt dat Leonard in de kelder is en dat hij aardig de weg kwijt is. Dimitri geeft de opdracht aan Emily om via de garage de deur open te maken van de kelder, en om dan te kijken waar Lauren is. Als ze de deur open doet ziet ze Leonard staan, hij praat maar het klinkt niet als een dialoog. Ze ziet een houten hokje staan waar veel hitte vanaf komt. Ze hoort dat Leonard dichterbij komt. Emily verstopt zich en dan ziet ze dat Leonard langs loopt maar haar niet ziet, ze houdt haar adem in. Hij heeft een telefoon vast. Als ze Fay en Naomi bij de deuropening ziet staan maakt ze handgebaren dat ze weg moeten. Als ze denkt dat Leonard weg is klimt ze uit kast, dan ziet ze Leonard voor haar staan. Hij duwt haar omver. Hij zegt dat ze hier zeker is voor Lauren, hij vraagt waar haar vriendinnen zijn. Emily zegt dat ze alleen is, hij schreeuwt; lieg niet! Hij grijpt haar bij de keel. Ze geeft hem met haar knie een stomp in zijn kruis. Hij krimpt in elkaar. Dimitri duikt op hem. Hij vraagt waar Lauren is, dan roept hij dat het hier heel warm is. De meiden vinden Lauren in de sauna bewegingsloos op de grond, ze leeft nog. Leonard, die vastgebonden zit aan stoel, begint te lachen. Dimitri vraagt waarom. Hij geeft geen antwoord. Dimitri vraagt of hij Nick heeft vermoord, hij zegt nee, en zegt dat ze hem alleen duidelijk hebben gemaakt dat hij niks mag doorvertellen over de inbraken. Dan vraagt Dimitri wie het dan wel heeft gedaan. Hij hoort iemand ja roepen.

Fay; woensdagavond
Yannis roept ja. Dimitri noemt Yannis pap, voor de eerste keer. Yannis geeft Leonard een klap. Yannis zegt dat door Leonard Dimitri weer is betrokken bij inbraken. Leonard zegt dat Dimitri niks heeft gedaan, alleen een paar sleutels gegeven zodat zij de villa in konden. En hij heeft een berichtje gestuurd naar Leonard via Fay’s telefoon. Dan vraagt Emily aan Yannis waarom hij Nick heeft vermoord. Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was. Hij was bang dat Dimitri de gevangenis in zou gaan en hij heeft aan zijn beste vriend op sterfbed belooft dat hij goed voor zijn zoon zou zorgen. Hij heeft Nick geslagen maar niet zo hard dat hij er aan dood ging.
De politie en de ambulance waren gearriveerd. Yannis en Leonard werden in de boeien geslagen. De meiden zijn trots op Emily. Sophie belt op, ze heeft geregeld dat ze eerder weg kunnen. Fay zegt dat ze wat langer willen blijven en dat ze het later wel uitleggen. Ze gaan nu eerst met Dimitri in de auto achter de ambulance aan.

Lauren; twee maanden later
De meiden zitten bij Steven in het restaurant. Fay geeft Steven een dikke zoen. Emily vertelt aan Lauren dat vanavond de uitslag klaar is van het forensisch onderzoek van Nick. Doordat Yannis Nick een klap had gegeven, viel Nick op zn hoofd en toen is er iets geknapt in z’n hoofd waardoor hij een hersenbloeding heeft gehad. De dames vertellen alles wat er is verandert, daarna proosten ze met allen. Ze gaan binnenkort nog maar niet op vakantie!

Hoofdpersoon + andere personages:

Hoofdpersoon
Er zijn vier hoofdpersonen; namelijk de vier dames. Ze zijn al heel lang vriendinnen en gaan met z’n allen op vakantie.

Lauren
Trekt veel jongens aan.

Fay
Wordt jaloers op Lauren doordat zij alle jongens om haar vinger windt. Fay heeft best rijke ouders, haar ouders bezitten dan ook de villa waar de dames in verblijven.

Emily
Is heel sportief omdat ze traint voor de politieacademie. Haar ouders willen graag dat ze naar de sportacademie gaat maar dat wil Emily niet dus heeft ze zich stiekem aangemeld bij de politieacademie. Daar ligt haar interesse.

Naomi
Is de rustige van het stel.

Andere personages
Steven
Is de eigenaar van de strandtent Stormkracht. Hij heeft een best wel goeie band met de dames omdat hun altijd op vrijdag avond in zijn strandtent komen. Hij vind Fay leuk, en andersom ook.

Paul
Heeft een knipperrelatie met Emily.

Yannis
Woont in Heraklion op Kreta, met zijn vrouw Otilia. Ze zijn vrienden van de ouders van Fay. Hij heeft samen met Otilia een restaurant; de Pink Flamingo.

Otilia
Woont in Heraklion op Kreta, met haar man Yannis. Ze zijn vrienden van de ouders van Fay. Zij heeft samen met Yannis een restaurant; de Pink Flamingo.

Nerina
Is de dochter van Otilia en Yannis. Ze woont ook in Heraklion op Kreta. Ze is 25 jaar oud. Ze wordt in het boek niet vaak genoemd.

Zeva
Is ook een dochter van Yannis en Otilia. Ze woont ook in Heraklion op Kreta. Ze is 27 jaar oud en wordt ook niet vaak in het boek genoemd.

Sophie
Is de eigenaar van verschillende villa’s op het eiland. Ook de villa van de meiden en de jongens. Ze helpt de meisjes en jongens als er wat is en is dan de tolk.

Mark
Is de man van Sophie.

Leonard
Is samen met twee vrienden op vakantie. Heeft last van psychoses. En doet alsof hij Lauren leuk vindt.

Nick
Is samen met twee vrienden op vakantie. Is een rustige jongen, hij heeft wat fix met Naomi. Hij overleefd helaas de vakantie niet.

Danny
Is samen met twee vrienden op vakantie. Hij speelt een beetje de baas van de drie.

Dimitri
Is bij een auto ongeluk zijn ouders kwijtgeraakt, Otilia en Yannis hebben hem opgevangen doordat hij in een diepe dal zat. Hij werkt ook in de Pink Flamingo. De dames verdenken hem van alle inbraken en dingen die er gebeuren, maar het blijkt dat hij een hele aardige kerel is.

Relatie hoofdpersoon en andere personages

Emily en Paul
Ze hebben een knipperrelatie.

Fay en Steven
Ze willen beide niet toegeven dat ze elkaar leuk vinden, maar uiteindelijk hebben ze verkering.

Verhaallijnen

Er zitten in het verhaal vier verhaallijnen in. Namelijk van de vier dames, ze spreken om de beurt. Ze praten dan in de ik-vorm. De hoofdstukken zijn dus opgedeeld in vier perspectieven: Emily, Fay, Lauren en Naomi. Ieder meisje wordt aangegeven met haar eigen symbool: een bikini (Fay), een hartjeszonnebril (Lauren), teenslippers (Naomi) en een hardloopschoen (Emily). Deze tekens staan voor de verschillende karakters. Zo is Emily heel sportief omdat ze traint voor de politieacademie, is Naomi de rustige van het stel, terwijl Lauren alle jongens om haar vinger windt en daar is Fay dan weer jaloers op.

Verandering leven hoofdpersoon?

Het leven van de vier dames is wel even op de kop gezet. Door alles wat ze op Kreta hebben meegemaakt zullen ze niet zo snel weer op vakantie gaan. Er is niet echt één hoofdpersoon dus het heeft wel iets gedaan met de vier meiden.

Plaats, tijd en perspectief

Plaats
Het verhaal speelt zich af in Stormkracht; de strandtent van Steven. En natuurlijk in Heraklion op Kreta. In de villa van de vier dames, maar ook het restaurant de Pink Flamingo waar ze elke dag eten. Ook zijn de dames soms in de villa van de drie jongens.

Tijd
Het verhaal speelt zich nu af.

Perspectief
Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm. Alle vier meiden hebben om de beurt een hoofdstuk waarin zij het verhaal vertellen in hun ogen. Dus krijg je het van verschillende kanten te horen. Ook hoor je de meningen van de dames over elkaar.

Titelverklaring + genre boek

Titelverklaring
Het boek heet Fataal. Dat heeft denk ik iets te maken met wat de meiden allemaal meemaken op Kreta. Alle gebeurtenissen zijn fataal.

Genre boek
Het is een thriller.

Mening

Ik hou van thrillers, dus daarom is dit boek sowieso leuk. Ik vond het niet altijd heel spannend, er zijn kleine stukjes die het spannend maken. Het spannendste vond ik het laatste stukje dat Lauren werd ontvoerd door Leonard. Dat had je totaal niet verwacht dat het Leonard was. Ik zou het boek aanraden als je van rustige thrillers houdt, en als je van meisjespraat houdt, want dat komt er ook van in voor.

Biografie Auteur

In het boek staat niet veel over Eva Burgers, alleen dat ze jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit heeft gewerkt. In haar thrillers combineert ze die kennis met haar schrijftalent.

Naam: Eva Burgers
Geboren: 1969
Beroep: Rechercheur op de afdeling zware criminaliteit, Journalist bij kranten, Schrijfster.

Op internet staat helemaal niks over Eva Burgers, waarschijnlijk doordat ze nog maar een paar boeken heeft geschreven.

Thematiek

Motieven

Liefde
Alle vier meiden vinden wel een jongen leuk. Fay en Steven. Naomi en Nick. Lauren en Leonard. En Emily en Paul. Daar word in het boek ook veel over gesproken. Zo gaat dat bij meiden altijd.

Geweld
In de laatste paar bladzijden wordt er wel wat geweld gebruikt. Door Leonard, maar ook door Dimitri en Yannis.

Thematische laag
Thriller.

REACTIES

E.

E.

sorry, maar ik kan het niet helpen op te merken dat er HEEL veel spelfouten in zitten, zoals ‘Hij vind’.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.