1. Zakelijke gegevens
a) Auteur van dit boek is : B. Nijenhuis
b) De titel is: De familie Heesters. Het is uitgegeven bij De Groot Goudriaan in Kampen. Het is gedrukt in 2001. Het boek telt 288 bladzijden. ( eerste uitgave: 1955, bij Uitgeversmaatschappij J.H. Kok, Kampen)
c) Genre: Familieroman
2.Eerste reactie
a) Dit boek heb ik gekozen omdat ik het al eerder had gelezen, en toen vond ik het een erg leuk boek.
b) Een leuk, humoristisch boek. Er wordt ook ingegaan op ernstige kanten van het verhaal, maar net lang genoeg, zodat het niet saai wordt. Ik zie al meer kanten van het verhaal, nu ik het boek voor de 2e keer lees. Er komen ook veel herkenbare fragmenten in voor.
3. Verdieping
a) Er wordt in het boek vooral op de gebeurtenissen rond meneer Heesters ingegaan, hij is duidelijk een belangrijk persoon. Het verhaal gaat vooral over Meneer Heesters en zijn vrouw, en de drie kinderen: Marga, Eef en Klaas. Ook hebben de buren een rol. Bij elk persoon in het boek hoort een apart verhaal. Zo heeft Marga een verbroken verloving; en een probleem met haar buurman Okelpatje: hij is verliefd haar. Eef heeft liefdesproblemen. En Klaas heeft problemen op school; hij kan niet goed leren. En toch, met alle onenigheden die er tussen de gezinsleden zijn; vallen ze telkens weer op elkaar terug.
Aan het eind krijgt Marga verkering met Fred; Buurman Okelpatje was al eerder overleden. Eef heeft voorgoed gebroken met haar vriend. En Klaas gaat van school, en komt terecht in een manufacturenzaak.
b) De schrijfstijl van dit boek is heel ongedwongen en het leest prettig. Het is de geschiedenis van acht willekeurige maanden. Meneer Heesters is een belangrijke persoon in het verhaal, hij neemt een opvallende plaats in. Vaak bij enkele bepaalde situaties worden de gedachten en emoties van hem verhaald. De vertelwijze is auctoriaal, want de schrijver is zelf geen verhaalfiguur.
c) Een echte hoofdgedachte zit niet in het verhaal. Het thema is meer hoe het er in de familie Heesters aan toe gaat. De gezinsleden worden gevolgd in hun eigen (persoonlijke) gebeurtenissen. Je leest hoe Eef met haar liefdesproblemen omgaat enz.
De tekstgedeelten van Eef’s problemen, hoe ze ’s nachts weggaat van huis om aan Paul, haar vriend, te vertellen dat ze een goede vrouw kan zijn voor hem.
De titel van het boek geeft precies aan waar het boek over gaat; over de Familie Heesters.
d) Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1955.
De schrijver, Berend Nijenhuis, is op 16 november 1914 geboren.Hij
verbleef een lange tijd in het concentratiekamp in Amersfoort. Dit kun je terugvinden in zijn boeken, veel gaan er over oorlog. Waarschijnlijk heeft hij zijn hele leven een oorlogstrauma meegedragen. Hij heeft in verscheidene plaatsen gewoond, waaronder Arnhem, Den Bosch, Vught en Heerenveen. Nijenhuis had veel plannen. Waren deze plannen allemaal uitgekomen, dan zou hij een plank vol romans hebben nagelaten in plaats van in 20 jaar 7 boeken te hebben geschreven.
De laatste tien jaar van zijn leven studeerde hij in de Arnhemse bibliotheek om daarmee zijn gebrek aan scholing te vergoeden. Hij was vrijgezel. Hij voelde zich een fundamenteel eenzame, die niet aarde in de maatschappij van toen. Nijenhuis verraad zich in bepaalde figuren van zijn boeken. Hij ging pas later in zijn leven boeken schrijven. In 1925 verscheen zijn eerste roman: ‘ Dossier 333’.
Daarna verschenen:
- De laatste wagon
- De tornado
- Inspecteur Reijnoldi en zijn arrestante.
Hij stierf op 52 jarige leeftijd op 1 januari 1972. Op zijn grafsteen staat Ps. 23 uitgebeiteld.
Het is geschreven 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Het was in
de tijd van de Koude Oorlog, de wereldwijde spanning tussen Amerika en Rusland. In 1955, het jaar waarin het boek werd uitgegeven, werd het Warschaupact opgericht, een militair bondgenootschap tussen de Sovjet-Unie en de communistische staten in Oost-Europa. Het was voor de mensen die toen leefden, een angstige en spannende tijd, vol met kernwapens die wereld konden vernietigen.
Het boek is soms typerend voor de schrijver. Toen ik de korte
levensbeschrijving las van de schrijver, moest ik gelijk denken aan Okelpatje, de wat zielige en verbitterde buurman. Hij was ook vrijgezel, en paste ook niet in de maatschappij. Waarschijnlijk heeft de schrijver zijn eigen gevoelens omgezet in de gevoelens en emoties van buurman Okelpatje.
Ik heb niet veel andere boeken van deze schrijver gelezen. Maar de boeken die wél heb gelezen, kon je naar mijn mening niet vergelijken met andere werken van de schrijver. Het boek is heel origineel, en de schrijftrant is ook heel apart, het is een trant die je niet vaak tegen komt.
Dit boek is niet typerend voor de tijd waarin het is geschreven. Ik vind het heel apart, het is een vrolijk, opgewekt boek, terwijl het een heel angstige tijd was waarin het is geschreven. Je zou verwachten dat het een somber boek zou zijn. Misschien heeft de schrijver wel juist met een bepaalde bedoeling dit boek geschreven, om de mensen te laten zien, dat er ook nog opgewektheid in de wereld kan zijn, dat het niet alleen somber is.
4. Beoordeling
Het fragment dat Eef wordt uitgescholden voor hoer vind ik wel een beetje overdreven. Maar ik denk dat het in die tijd heel bijzonder was als je zo werd uitgescholden, maar nu is dat al weer heel anders.
Het fragment dat Eef ’s nachts weggaat vind ik zielig.
Ook het fragment dat Okelpatje sterft, en dat hij zo verbitterd is, vind ik aangrijpend. En het fragment uit het verhaal dat er nieuwe mensen naast het huis van familie Heesters komen wonen, en dat het van die leuke mensen zijn, vind ik leuk.
De passage dat Eef ’s nachts weggaat vind ik echt heel zielig, ik denk dat dit ook komt door de manier waarop het is geschreven. Je kunt in deze passage goed invoelen, wat Eef op dat moment denkt, ook toen de wekker stil bleef staan, toen ze daar om bad. Het fragment dat Eef uit werd gescholden voor een hoer, en dat ze daar dagen lang last van had, is naar mijn gevoel te ver gezocht.
Nee, dit boek is heel moeilijk met een boek wat ik al eerder heb gelezen, te vergelijken. Het is heel origineel boek, en de trant van deze schrijver kom je ook niet vaak tegen.
Mijn oordeel over het thema van dit boek is dat het hele herkenbare situaties zijn die in dit boek voorkomen. Niets is opgesmukt, alles is precies zo hoe het in een gezin kan gaan. Natuurlijk zitten er soms wel fragmenten in het verhaal, waaraan je aan de echtheid ervan gaat twijfelen, maar over het algemeen zou het een waar gebeurd verhaal kunnen zijn. Ook de gevoelens van de personen die erin voorkomen, zijn heel herkenbaar.
Het taalgebruik is in sommige situaties heel origineel, maar soms is het ook heel gemakkelijk om te lezen. Er staan geen ingewikkelde zinnen in, die je eerst 5 keer over moet lezen, voordat je begrijpt wat er nou precies wordt bedoeld. Over het algemeen een heel eenvoudig boek, maar toch wordt er best wel dieper op sommige dingen doorgegaan.
Heel leuk boek, makkelijk te begrijpen, voor jong en oud. Vrolijke situaties, maar ook moeilijke/verdrietige situaties maken het boek afwisselend, het is in geen enkel opzicht saai.
Ja, het is goede literatuur. Het is ook leuk om te lezen, afwisselend.
Het is niet oppervlakkig, er wordt echt dieper op dingen ingegaan.
Ik raad het echt aan om het boek te lezen!
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
heey mooi verslag maar ik zal die van mij ook op de site zetten.
13 jaar geleden
Antwoorden