Boekverslag 1: Eus - Özcan Akyol

 

 

 

Gijs Verhoef

5VA

 

 

Inhoudsopgave

Gegevens  3

Verwachtingen  3

Korte inhoud  3

Titel en Motto  5

Open plekken  5

Spanningsboog  5

Feit – fictie  6

Slot  6

Thema  6

Waardering  6

 

 

 

Gegevens

 

 

Naam

Gijs Verhoef

Klas

5VA

Boekopdracht

1

Titel, ondertitel

Eus

Auteur

Özcan Akyol

Jaar 1e druk

2012

Gelezen druk, jaar

5, 2012

Aantal pagina’s

316

Niveau

n.v.t

Inleverdatum

26-10-2015

Vindplaats boek

Online (E-book)

 

Verwachtingen

 

Het boek Eus is mij aangeraden door mijn docent Nederlands. Ze vertelde uitgebreid en enthousiast over het boek, wat mij heeft aangezet tot het lezen van dit boek. Naar het verhaal van mijn docent Nederlands verwachtte ik een heftige actiethriller met veel spektakel. Dit omdat ze vertelde over een jongen van Turkse afkomst die het verkeerde pad op ging. Hierbij denk je al snel aan hevige vechtscenes, drugdeals en enorme ruzies en conflicten. Ik verwachtte dus een erg spannend en heftig boek om te lezen. Mijn verwachtingen kwamen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Maar dit was zeker niet negatief. Integendeel, hoe het boek is geschreven vind ik nog veel beter dan wat ik verwachtte van het boek.

 

Korte inhoud

 

Het boek is ingedeeld in vijf delen. De titels van de tussenkopjes komen overeen met de titels van de delen. Elke titel karakteriseert de hoofdgebeurtenis in een deel.

 

Bom Bili Bom

Eus is een jongen afkomstig uit Turkije, maar woont in Nederland met zijn familie. Zijn familie is niet zoals je zou verwachten van een Turkse familie. Zijn familie is namelijk allesbehalve gelovig, en ze voldoen al helemaal niet aan het typische beeld wat de meeste mensen van Turken hebben. De vader van Eus, Turis, is een alcoholist en vreselijk gierig. Zijn vader heeft een vreselijke hekel aan Eus en zijn broers Mahir en Kosta. De moeder van Eus is erg zorgzaam en afhankelijk van Turis. Zij wil niet van hem scheiden, omdat ze trouw belangrijk vindt en uit een cultuur komt waar scheiden ongebruikelijk is.

 

Eus is een erg slimme jongen en scoort bovengemiddeld in vergelijking tot de andere Turken op zijn basisschool. Maar omdat zijn juffrouw vindt dat Turken niet naar het vwo kunnen gaat hij naar de mavo. In zijn basisschool tijd haalde Eus al veel kattenkwaad uit, waarbij hij al lichtelijk in aanmerking kwam met criminaliteit. Op de mavo werd dit alleen maar erger,

hij stal onder andere proefwerken en verkocht deze op het schoolplein. Na een voor Eus eenvoudig eindexamen gaat hij naar het mbo, waar hij nooit komt opdagen.

 

Jack

Eus leeft van zijn studiefinanciering en zijn baantje als afwasser in de keuken van een restaurant. Op zijn werk leert hij Kareltje, Eus’ beste vriend, kennen. Samen met Kareltje en de andere jongens van het restaurant drinkt hij dagelijks veel Jack Daniels en gaat hij vaak naar de kroegen en discotheken in de Koekstad. Samen met zijn broer Kosta, Kareltje en Ata organiseren ze een feest speciaal voor Turken. Dit wordt een enorm succes en ze verdienen veel geld. Op een van deze feesten ontmoet Eus, Selma. Selma is een streng gelovig Turks meisje met hele strenge ouders. Eus en Selma spreken vaak af in het geheim, maar tot seks komt het nooit, omdat Selma bang is dat haar ouders daarachter komen. Na anderhalf jaar verkering durft Selma het aan en gaan Eus en Selma naar een louche hotel om seks te hebben. Dit gaat niet helemaal zoals gepland, Selma heeft veel pijn en moet naar het ziekenhuis. Hierna verhuist Selma terug naar Turkije en spreken ze elkaar nooit meer.

 

Femmes Fatales

Eus verlaat zijn ouderlijk huis en verbreekt het contact met zijn vader. Hij huurt een appartementje in de Koekstad van het geld wat hij verdiend heeft met de feesten en zijn werk in de keuken. Eus ontmoet Meltem, een strenggelovige moslima die ook wel een tikkeltje ondeugend is. Eus en Meltem hebben seks in het huis van Eus’ ouders. Eus vond dit vies tegenvallen, omdat Meltem het hele bed had ondergekotst. Hierna wilde Eus geen contact meer met Meltem, maar zij bleef Eus opzoeken. Na een tijd blijkt dat Meltem getrouwd is, maar dat ze liever Eus wilt. Ze blijkt ook zwanger te zijn van Eus.

Kareltje en Kosta stoppen met werken bij het restaurant. Kareltje omdat hij een hennep plantage heeft en Kosta omdat hij rijke schoonouders heeft. Eus vindt het werken in het restaurant niet meer leuk en neemt daarom ook ontslag. Eus heeft nu alleen zijn studiefinanciering nog als inkomen, aangezien het feest ook gestopt is na een auto-ongeluk op de snelweg. Eus verdient zijn geld door zijn vrienden te helpen met hun handeltjes. Hij helpt Kareltje met het telen van hennep en Ata door mee te gaan als bodyguard op tripjes waar hij geld int wat hij nog krijgt van mensen.

Intussen verlaat Meltem haar man en wil weer terug naar Eus. De man van Meltem pikt dit niet en stalkt Eus. Hij is boos op Eus, omdat Eus, Meltem van hem heeft afgepakt en haar zwanger heeft gemaakt, hij bedreigd Eus. Eus vlucht samen met zijn vriend Ata naar Turkije, om de gemoederen een beetje te laten bedaren in Nederland.

 

Poquito Kapoet

De schoonfamilie van Kosta zijn zigeuners. Zij zijn erg rijk, omdat ze alles stelen wat los en vast zit. Eus wordt benaderd om mee te gaan op een van hun strooptochten. Na de eerste strooptocht in Parijs wordt Eus vaker gevraagd en zo rijden ze heel Europa door waar ze vele winkels beroven en heel veel geld verdienen. Bij een strooptocht in Berlijn willen ze een winkel in een Turkse buurt bestelen. De roof gaat mis en ze worden betrapt er ontstaat een groot gevecht tussen vele Turkse mannen, de zigeunerfamilie en Eus.

Een paar weken na dit gevecht staat de man van Meltem bij Eus voor de deur en trekt een mes. Hij en Eus raken in een gevecht, als Meltem de politie belt wordt haar man gearresteerd. Een paar weken later wordt Eus zelf gearresteerd, vanwege zijn rooftochten.

Ook zijn vrienden Karreltje en Ata worden gearresteerd, vanwege telefoongesprekken tussen hen en Eus.
Eus wordt in voorarrest genomen in een gevangenis in Scheveningen. Daarna is niet bekend hoe het proces van Eus afloopt.

 

Titel en Motto

 

De titel van het boek is ‘Eus’. Eus is de naam waarmee de hoofdpersoon in zijn jeugd werd aangesproken.

 

Het motto van het boek is afkomstig uit de novelle; ‘Dichtertje’, geschreven door Nessico.

 

“De duivel haalde even z’n schouders op en keek naar de stationsklok. Tien minuten over zevenen. Hij gaapte achter z’n hand. De eeuwigheid schoot niet op”.

 

Het boek is een schelmenroman, dat houdt in dat het een boek is over het opgroeien van de hoofdpersoon naar zijn volwassen leven. In het boek begint Eus heel serieus aan zijn toekomst; hij doet het goed op school. Later raakt hij verzeild in criminaliteit. Voor Eus kan zijn jeugd niet snel genoeg gaan, daarom dit motto.

 

Open plekken

 

Eus wordt opgepakt, naar aanleiding van de strooptochten die hij deed samen met een zigeunerfamilie. Hij wordt in voorarrest geplaatst in een gevangenis in Scheveningen. Je weet niet of hij uiteindelijk veroordeeld wordt of, of hij vrijgelaten wordt. Dit is tevens het einde van het boek, dus het boek heeft een open einde.

Spanningsboog

 

De verhouding van Eus met Meltem:

Begint op het moment dat Eus Meltem ontmoet op een feest. Ze krijgen een verhouding en Meltem wordt zwanger van Eus. Als ze uit elkaar gaan krijgt Eus de man van Meltem achter zich aan. Eus vlucht naar Turkije. De climax van deze spanningsboog is het moment dat de Man van Meltem Eus opzoekt in zijn appartement en hem aan valt met een mes. Als hij hierna wordt opgepakt is dit het eind van deze spanningsboog.

 

De criminele activiteiten van Eus:

Begint op het moment dat Eus geen werk meer heeft en zijn vrienden Kareltje en Ata gaat helpen in hun criminele zaken. Zij noemen dat de ‘biznis’. Als hij de schoonfamilie van zijn broer Kosta gaat helpen met hun strooptochten zit hij op het hoogtepunt van zijn criminele carrière. Deze spanningsboog stopt als hij wordt opgepakt door de politie, hij wordt in voorarrest in een gevangenis in Scheveningen geplaatst.

 

Feit – fictie

 

Het boek Eus is semi-autobiografisch, dat betekent dat het boek deels over het eigen leven van de schrijver, Özcan Akyol, gaat. De hoofdlijnen en verhaallijnen uit het boek zijn feiten en waargebeurd. Maar de namen en enkele gebeurtenissen zijn fictie, om het boek spannender te maken.

Slot

 

“Hoe kom je erbij, swa? Er staat money op je account." “Nee”, riep ik ongelovig. “Wie heeft dat gestort?” “Dat weet ik niet.” “Hoeveel is het?” “Honderdveertien euro en vijftig cent.”

 

In de laatste zin praat Eus met een cipier van de gevangenis waarin hij is opgesloten. De cipier vertelt hem dat er 114 euro en 50 cent op zijn rekening staat. Dit is het geld wat Eus aan zijn moeder had gegeven, ze heeft het teruggestort.

 

Het boek heeft een open eind. Eus zit in voorarrest in een gevangenis in Scheveningen. Omdat zijn proces nog loopt weet je uiteindelijk niet of hij vrij wordt gesproken of nog langer in de gevangenis moet zitten.

 

Thema

 

Het thema is criminaliteit. Eus rolt al snel in de criminaliteit toen hij in Nederland kwam wonen. Het begon met kattenkwaad, zoals geld uit collectebussen stelen en kranten pikken. Dit ‘kattenkwaad’ gaat van kwaad tot erger. Zo steelt hij op de middelbare school al proefwerken. Later raakt hij betrokken in de illegale handel van Ata en de hennepteelt van Kareltje. Als klap op de vuurpijl wordt hij onderdeel van grootste rooftochten met een zigeunerfamilie.

 

Waardering

 

Eus is een schelmenroman, wat een bijzonder genre is. In dit genre wordt niet vaak meer geschreven. Ik vond het boek misschien wel zo goed omdat het een schelmenroman is. Het verhaal is uit de ik persoon en snel geschreven. Wat het boek zeker ten goede komt, aangezien de meeste heftige situaties niet heftig genoeg zijn voor een heel hoofdstuk. Het mooie is dat Eus in heel veel bizarre situaties beland. En door deze snelle schrijfstijl kan je ook al die situaties meemaken.

 

Wat meteen opvalt als je dit boek leest is dat het veel grove taal en straattaal bevat en heel open, makkelijk praat over seks. Dit kan als storend worden ervaren, maar ik vind dat het boek alleen maar persoonlijker wordt door dit taalgebruik. Bij personages als Eus verwacht je dit soort taalgebruik dus je krijgt dit soort taalgebruik. Op deze manier kan je je veel beter plaatsen en inleven in een situatie waarin Eus zich bevindt of in de gedachtegang van Eus.

 

Wat het boek spannend maakt is dat er meerdere climax punten en spannende verhaallijnen zijn die zich door elkaar afspelen. Doordat Eus in verschillende aparte situaties tegelijkertijd verzeild raakt is het lezen nooit saai. Er gebeurt altijd wel wat; de ene keer wordt Eus aangevallen door de gestoorde man van Meltem en de andere keer wordt Eus verleidt door de dochter van de baas van het restaurant. Er blijven aparte en spannende situaties plaatsvinden waardoor er constant iets gebeurd wat je niet ziet aankomen. Dit vond ik erg goed aan het boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.