Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 821 woorden
  • 3 mei 2007
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 27 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1940
Pagina's
143
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Nederland Leest (2013 Winnaar)

Boekcover Erik of Het klein insectenboek
Shadow

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom als hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt vallen en …

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom als hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in …

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom als hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt vallen en alles over hun gewoontes lijkt te weten.

Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting:
Erik moet vandaag op school zijn spreekbeurt houden, maar hij heeft er nog niet veel aangedaan en heeft het dus nog niet af. Hij krijgt van zijn juf nog tot morgen de tijd om zijn spreekbeurt over insecten af te maken.

Na school gaat hij bij zijn opa logeren. Opa laat hem allerlei dingen over insecten zien. Waaronder ook het schilderij de Wollewei en het biologie boek Solms. In dat boek staat informatie over alle insecten. Na het eten gaat Erik naar bed en opa maakt zijn spreekbeurt af. Als Erik ’s nachts wakker word gaat hij even in het boek Solms lezen. In het boek vindt hij een briefje met daarop halve zinnen. Op de bladzijde waar hij het briefje vind staat dat de andere helft van het briefje in de gangen van de pier is. Na een poosje nadenken weet Erik wat er met de pier word bedoelt, de regen worm in het schilderij de Wollewei.

Erik sluipt zacht naar de zolder waar het schilderij staat. Als hij daar is ziet hij schilderijtjes van zijn betovergrootmoeder en betovergrootvader bewegen en praten, zijn betovergrootmoeder stapt zelfs uit het schilderij. Ze tovert hem klein en het schilderij in. Erik neemt het Solms boek mee.


In het schilderij ziet hij allerlei insecten. Er is ook een wesp die staat te golven. Dan komt er opeens een reuze voet, die van een mens, Erik kan nog net de wesp redden. Erik gaat mee naar het huis van de wesp. Als ze in het huis zijn denkt de wesp dat Erik geen echt insect is en hij wordt daarom weer het huis uit gegooid. Hij komt neer op een paddenstoel, daardoor wordt hij heel vies. Gelukkig komt er net een taxichauffeur langs die hem met zijn vleugels schoonmaakt. De taxichauffeur brengt hem richting de pier. Bij het slakkenhotel stopt hij. Erik krijg kamer 7, daar blijft hij een nachtje slapen.

Bij het ontbijt zijn allemaal insecten. Ze willen allemaal horen wat er over hen in het insectenboek van Solms staat. In de kamer naast die van Erik ligt een rups te verpoppen. Later komt iedereen in Eriks kamer langs om advies te vragen over wat ze moeten doen. Erik gaat nog even voor hij naar bed gaat bij de rups kijken. Als hij bij de rups zit valt hij per ongeluk in slaap.

De volgende ochtend is iedereen boos op Erik want hij had het verkeerde advies gegeven. Hij gaat naar de kamer van de rups, maar de pop is kapot en hij ziet net een spin het raam uit lopen dus hij denkt dat de pop opgegeten is. Dan ziet hij een hele mooie vlinder staan. De andere insecten zijn de kamer al ingekomen. De vlinder helpt Erik en mag op zijn rug meevliegen. Onder weg ziet de vlinder een heel mooi vlindermeisje dat word lastig gevallen door een nachtvlinder. Erik en de vlinder helpen het vlindermeisje. En vlinder is verliefd geworden op het vlindermeisje en blijft bij haar en Erik gaat weer alleen lopend verder.
Na een poosje lopen pakt Erik per ongeluk het draad van een spinnenweb en blijft vast kleven en krijg zijn hand niet meer los. De spin denkt dat het een vliegje of zoiets is en komt met volle vaart tegen Erik aan en daardoor valt Erik bewusteloos neer.

’s Nacht vinden doodwerkers hem en willen hem begraven, maar als ze bezig zijn word Erik wakker. Erik moet mee naar het huis van een van de doodwerkers. Daar als hij zich goed blijft voelen mag hij weer weg, maar als hij zich niet goed voelt wordt hij alsnog begraven. Als ze zitten te eten valt er op eens een mol binnen. Erik kan noch net schuilen, hij durft niet te kijken. Als hij zijn ogen weer open doet ziet hij de regenworm! Daar ziet hij de andere helft van het briefje. Op het briefje staat dat zijn vader nog leeft. Erik snapt het niet want zijn vader is overleden. De regenworm legt uit dat zijn vader in zijn hart leeft. Erik wil nu weer terug naar de gewone wereld. De regenworm zegt dat zijn neef de houtworm in de lijst van het schilderij leeft en dat die hem naar buiten brengt. De regenworm wil wat naar voren schuiven maar zijn lijf zit in de knoop. Hij zegt tegen Erik dat hij de mieren moet zoeken omdat zij hem uit de knoop kunnen halen. Hij komt de mieren tegen en zegt dat ze de regenworm moeten helpen. Hij vraagt ook waar de lijst is, de mieren leggen uit waar de lijst is. Erik gaat ernaartoe. Bij de lijst komt zoals de regenworm had gezegd zijn neef de houtworm hem weer uit het schilderij helpen.

Als Erik wakker word ligt hij bij het schilderij. Dan moet hij weer naar school. Op school houd hij zijn spreekbeurt over wat hij allemaal heeft meegemaakt. De juf vond de spreekbeurt heel erg goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Van deze samenvatting klopt werkelijk geen reet

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans"