Erebos door Ursula Poznanski

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Erebos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1281 woorden
  • 6 juni 2019
  • 237 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
237 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Ursula Poznanski
Lezen voor de lijst
Niveau 2 (12-15 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 2 (12-15 jaar)
Genre
Thriller & Detective
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2010
Pagina's
485
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Erebos
Shadow
Erebos door Ursula Poznanski
Shadow

Nick is een jongen die een normaal leven leidt totdat hij op een dag een dvd krijgt. De dvd bevat een geheimzinnig spel. Om het spel te kunnen spelen moet Nick zich aan de regels houden: hij mag er met niemand over praten en moet het spel alleen spelen.

Schrijver

Ursula Poznanski (Wenen, 1968) is een Oostenrijkse auteur van kinder- en jeugdboeken en van romans voor volwassenen. Daarnaast is ze ook journalist. Ze volgde een groot aantal studies, van Japanologie tot theaterwetenschap, maar geen enkele heeft ze afgerond. Na alle studiepogingen ging ze aan de slag bij een uitgeverij als medisch redacteur.

In 2003 publiceerde ze haar eerste kinderboek: Theo Piratenkönig. Er zouden er nog zeven volgen. Vanaf 2010 begon ze zich te richten op het schrijven van spannende boeken, en publiceerde ze haar eerste jeugdthriller, Erebos, dat in 2011 gevolgd werd door Saeculum. Beide boeken werden bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV).

Vijf Fünf, 2012) is haar thrillerdebuut voor volwassenen, Poznanski startte hiermee een serie met rechercheur Beatrice Kaspary en collega Florin Wenninger in de hoofdrollen. Het tweede deel Blind verleden  (Blinde Vögel ) volgde een jaar later. Deel drie, Stimmen, verscheen in 2015.

Poznanski kreeg diverse nominaties en prijzen, ze won onder meer de Duitse Jeugdliteratuurprijs 2011 voor Erebos.

Personages

Nick Dunmore (ca. 16), alter ego Sarius

raakt helemaal verslaafd aan het spel en verwaarloost zijn vrienden.

Colin, zijn beste vriend

Jamie, een van zijn beste vrienden.

Jamie beschuldigt hem ervan dat hij veranderd is

Viktor

Speedy

Emily

Zijn Emily, waar hij altijd al een boontje voor had

Thema

Gameverslaving. Een meer verborgen thema is wraak omdat het spel gemaakt is om wraak te nemen om een mediamagnaat.

Liefde en vriendschap; overwinning van de vriendschap tegenover het kwaad

De game is een soort van peer pressure. Niemand in de game wil onderdoen voor een ander. Omdat de het grootste deel van de school meedoet, en goed zo goed mogelijk wil scoren, kan je hier stellen dat er groepsdruk mee te maken heeft.

Samenvatting

Op de middelbare school van Nick is iets raars aan de hand. Zijn beste vriend Colin praat niet meer met hem, maar wel met de nerds uit de klas. Nick vind het vreemd en vraagt zijn vriend er naar. Die geeft geen antwoord. Er blijkt een geheime cd op school te circuleren. Op een dag krijgt Nick hem aangeboden. Als hij thuiskomt stopt hij de cd in de computer.

Erebos blijkt een spel te zijn. Nick besluit het spel te installeren. Er komt een gezicht tevoorschijn en hij vraagt Nick naar zijn naam. Nick kiest een screen name.

Nick geeft zijn echte naam en hij wordt geaccepteerd door het spel. Dan komt hij in een andere wereld. In het begin is Nick een onopvallend karakter, maar als hij in een toren komt mag hij zijn personage aanpassen. Hij wordt Sarius. Sarius begint aan zijn avontuur.

In de wereld van Erebos maakt Sarius kennis met andere wezens en personages. Het lijken medescholieren te zijn, maar niemand maakt bekend wie hij echt is. Sarius komt in een gevecht terecht waarbij hij gewond raakt. Zijn energieniveau daalt, maar hij wordt door de bode gered. Deze bode komt op bepaalde momenten in het spel voor om de personages een aanwijzing te geven of ergens voor te belonen.

Nick krijgt van de bode een opdracht die hij in de echte wereld uit moet voeren. Sarius verdwijnt uit de wereld Erebos. Nick probeert weer op te starten, maar het spel reageert niet.

Nick besluit uit nieuwsgierigheid te gaan kijken of er inderdaad een kistje op een bepaalde plek onder een boom ligt.

Colin praat weer tegen Nick. Nick denkt dat Colin ook een personage in Erebos in en hij probeert hem vragen te stellen. Een van de belangrijkste regels van Erebos is dat je er met niemand over mag vragen. Colin beantwoord zijn vragen dus ook niet.

Nick heeft het kistje meegenomen en verstopt op de plek die hem door de bode in Erebos was opgedragen. Als Nick thuiskomt van school probeert hij direct of Erebos weer wil opstarten. En dat doet het gelukkig. Sarius gaat weer op onderzoek uit. Hij heeft nog geen idee hoe de wereld van Erebos in elkaar zit.

Op een dag krijgt Sarius in Erebos van de bode de opdracht om iemand anders de cd te geven. Hij weet dat Adrian, die bij hem in de klas zit, erg veel interesse toont.

Nick krijgt ruzie met Jamie, een van zijn beste vrienden. Jamie beschuldigt hem ervan dat hij veranderd is. Dat hij geen aandacht en tijd voor hem heeft. Nick kan niet zeggen dat hij tegenwoordig Erebos speelt en daardoor geen tijd heeft. Hij weet namelijk nooit wanneer hij het spel in kan en hoe lang hij daar als Sarius rondloopt. Sarius kan niet zomaar weglopen tijdens een avontuur.

Nick wordt door de bode het spel uitgegooid nadat hij heeft geweigerd om een poeder in de thermoskan van een van de leraren op zijn school te doen. Nick heeft op het punt gestaan om het te doen, maar wilde niet op zijn geweten hebben dat de leraar ziek zou worden of erger.

Het spel blijkt geen normaal spel te zijn. Het komt erg dicht bij de werkelijkheid. Zal Nick samen met zijn vrienden achter de oorsprong van het spel komen?

Leeservaring
Het verhaal van Erebos is niet alleen enorm origineel, maar tegelijkertijd een avontuur om te lezen. Als lezer heb je aan het begin van het verhaal geen idee wat voor game Erebos is of waar het verhaal naartoe gaat; samen met Nick moet je alles ontdekken. Het plot zit sterk in elkaar en weet keer op keer te verrassen. Bovendien wordt het verhaal ook nog eens gekenmerkt door een zeer vlotte en luchtige schrijfstijl, waardoor je helemaal door het boek heen vliegt!Het klinkt misschien wat saai om te lezen over een computergame - zelf kon ik me er op voorhand ook niets bij voorstellen. Maar ik kan je verzekeren dat het boek nergens saai is. Poznanski schrijft erg beeldend, waardoor het bijna lijkt alsof je zelf aan het gamen bent. Bovendien weet ze keer op keer nieuw licht te schijnen op de situatie, waardoor de radartjes in mijn hoofd overuren maakten.
Ik moet helaas wel toegeven dat ik de romantiek in dit verhaal ietwat clichématig vond. Hieraan merk je misschien toch een beetje dat dit boek geschreven is voor een jonger doelpubliek en niet voor mij als 25-jarige. Maar omdat de rest van het boek zo goed is, knijp ik hiervoor graag een oogje dicht.
Het boek Erebos is bijna net zo verslavend als de game die hierin beschreven wordt. Het liefst wilde ik dit boek aan één stuk door uitlezen, omdat ik zo graag wilde weten hoe het allemaal in elkaar zit. Samen met het hoofdpersonage Nick lukt het je stukje bij beetje het mysterie van Erebos te ontrafelen - een spannende zoektocht die tot op het einde blijft verrassen. Dat maakt Erebos mijns inziens zo goed; alle puzzelstukjes passen in elkaar en het verhaal klopt tot in de details. Een absolute aanrader, of je nu van games houdt of niet!

Het is een soort Big Brother/1984, maar dan met games.

Het spel komt aan het woord als ik-figuur.

Quote:
“Aas moet mooi zijn, zodat de prooi het haakje pas opmerkt als het al diep in zijn vlees zit. Mijn prooi. Bijna zou ik hem omhelzen, zonder hem te kennen. In zekere zin ga ik dat ook doen. We zullen één zijn, in mijn geest. Ik hoef de duisternis niet op te zoeken, ze is altijd om me heen, ik verspreid haar zoals mijn adem.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.