Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Er zit geen spek in de val door Anton Koolhaas

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Er zit geen spek in de val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 409 woorden
  • 7 april 2006
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
9 keer beoordeeld

Boekcover Er zit geen spek in de val
Shadow
Er zit geen spek in de val door Anton Koolhaas
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Titel: Er zit geen spek in de val Auteur: Anton Koolhaas Samenvatting: De muis Karel is nogal tuk op andere muizen. Vrouwenmuizen welteverstaan. Hij heeft zo ongeveer elke vrouwelijke muis in de kolonie gehad en heeft daar nu maar liefst vijf minnaressen aan overgehouden. Hoewel hij evengoed rustig verder scharrelt. Hij leeft in een oud huis bij een (iets jonger) oud dametje. Op de zolder staat een muizenval, een kooi waaruit de muizen niet meer kunnen ontsnappen als ze erin gevallen zijn. Karel is niet meer helemaal tevreden met zijn status van playmuis. Hij wil eigenlijk meer aandacht van de wat jongere generatie vooral van het m(ui)(ei)sje Pieta, maar hij wordt al wat ouder. Helaas voor hem, Pieta heeft enkel oog voor patser Gaston, die zeer dicht bij de kooi durft te komen waardoor met name de jongere muizen tegen hem op kijken. Karel is eigenlijk jaloers op Gaston, maar houdt zichzelf voor dat de oudere muizen niet op kijken naar de uitsloverijen van Gaston. Maar na een hele tijd jaloers naar Gaston te hebben gekeken en met pijn in z’n hart te hebben geconstateerd dat Pieta hem niet opmerkt, besluit hij om letterlijk een sprong in het diepe te maken. Hij springt op de kooi en laat zichzelf zakken. Meteen ziet hij het stomme van zijn daad in, maar het is te laat. De muizenkolonie besluit te verhuizen, weg van de kooi. En Karel verhongert daar. Hij bezocht de oude vrouw eerder altijd, zij gaf hem broodkruimels, maar toen de muis niet meer op kwam dagen raakte ze in paniek. De huishoudster zou een nieuwe muis voor haar vangen zodat ze die kon temmen. Ze vond de kooi met Karel erin, verhongerd. Toen ze dit aan de oude vrouw meldde, beschuldigde die haar ervan de muis gedood te hebben. Ze wordt ontslagen en de oude vrouw blijft alleen achter. Thema: Hoogmoed komt voor de val, en wanneer die komt blijven mensen alleen achter, doordat ze andere mensen ervan beschuldigen die veroorzaakt te hebben.
Hoofdpersonen: De muis Karel is, zoals gezegd, een echte playmuis, een echte levensgenieter. Als hij ziet dat zijn comfortabele plaats langzamerhand wordt ingenomen door Gaston, beseft hij dat daar iets aan gedaan moet worden. De manier waarop echter is hoogmoedig en die hoogmoed wordt bestraft, met de dood. Verder zijn de oude vrouw en de muis Pieta belangrijk. Zij worden niet echt gekarakteriseerd maar spelen een belangrijke rol in Karels leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Er zit geen spek in de val door Anton Koolhaas"