Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 596 woorden
  • 29 mei 2016
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later k…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden ver…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Joeri Zwikker tt3f

1

Titel: Haar naam was sarah

Pagina’s: 331

Genre: Oorlogsroman

Jaar van uitgave: 2007

Betekenis titel: De titel beschrijft het meisje uit de oorlog, sarah.

2

Naam auteur: Tatiana de Rosnay

Geboortedatum- en plaats: 28 September 1981, Neuilly-sur-Seine.

Tatiana de Rosnay is een Romanschrijfster voor volwassenen.

Andere bekende boeken van deze schrijfster zijn: kwetsbaar, het huis waar jij van hield en die laatste zomer.

3

Het boek speelt zich af in Parijs, en in kampen rondom Parijs. Later in het verhaal ook nog in New York. Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog, 1942 om precies te zijn, en in 2002 wanneer het verhaal wordt ontdekt. De tijdsduur is dus eigenlijk van 1942 tot 2005, dit is 63 jaar.

4

Sarah: Sarah is de hoofdpersoon, ze is het meisje dat in 1942 met haar ouders mee wordt genomen en haar broertje in de kast heeft opgesloten. Ze is nog een jong meisje en snapt eerst nog niet helemaal wat er aan de hand is.

Julia: Julia is een amerikaanse journaliste die in Parijs woont, ze werkt samen met haar man, Bertrand, bij een tijdschrift genaamd Seine scenes. Ze doet voor een verslag onderzoek naar de razzia in Parijs, en komt erachter dat haar familie hier bij betrokken was.

Bertrand: Bertrand is de arrogante man van julia, hij wilt niets te weten komen over de gebeurtenissen in de oorlog. Later scheidt hij van Julia omdat zij geen abortus wilt plegen.

Jules en Geneviève: Dit zijn de mensen die na de oorlog voor Sarah hebben gezorgd.

William Rainsferd: Dit is de zoon van Sarah, hij geloofde eerst niet dat zijn moeder van pools/joodse afkomst was, maar is later ook onderzoek gaan doen naar de gebeurtenissen.

5

Het is een waargebeurd verhaal, de de activiteiten zijn ook echt, zoals de razzia en de kampen, maar de personen zijn fictief.

6

Het is 1942 en er worden in Parijs joden meegenomen naar een stadion. Voordat de politie bij Sarah was heeft ze snel haar broertje in de kast opgesloten zodat ze hem niet mee zouden nemen. Het hele stadion zat vol met hongerige mensen. Mensen probeerden te ontsnappen en zelfmoord te plegen. Een aantal dagen later worden alle joden op de trein gezet naar kampen, eenmaal daar aangekomen worden de mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden, en later worden ook alle kinderen kaalgeschoren. Sarah ontmoet een meisje, rachel, waarmee ze uit het kamp wilt ontsnappen. De meisjes worden echter tegengehouden door een agent, maar sarah kent hem, hij voelt zich schuldig en laat de meisjes ontsnappen en geeft ze ook geld mee. Ze proberen hulp te zoeken bij een boerderij. Ze komen bij de boerderij van Jules en Genevieve. Rachel wordt ziek en de boer belt een dokter, de dokter informeert de agenten dat er joden schuilen bij de boerderij, Rachel wordt hierdoor opgepakt en meegenomen naar het kamp. Sarah wilt terug naar Parijs om haar broertje te bevrijden, want ze had de sleutel nog altijd bij haar. Ze komt thuis aan en de bewoners weten niks over een jongetje in de kast. Sarah kijkt toch en tot schrik ligt daar het lijk van haar broertje.

De amerikaanse Julia doet onderzoek naar de razzia voor een verslag. Ze komt erachter dat de ouders van haar man, Betrand,  in het huis van Sarah zijn gaan wonen nadat zij is meegenomen. Ze hebben er nooit iets over verteld tegen haar of haar man. Julia wordt zwanger en Bertrand wilt dat ze abortus pleegt, dat doet ze niet en Bertrand wil van haar scheiden. Julia krijgt het kind en ze noemt haar Sarah.

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay"