Titel beschrijving
Schrijver: Arno Bohlmeijer
Titel: Eerlijk verraad
Naam en plaats van de uitgever: Van Goor, Amsterdam
Jaar van uitgave: 1993
Motivering keuze
Natuurlijk heb ik bij het uitkiezen van het boek erop gelet of het een literatuur boek was. De titel van het boek sprak me wel aan. Want als je er over nadenkt, hoe kan verraad nou eerlijk zijn? Hierdoor werd ik nieuwsgierig en vroeg me af wat de schrijver met de titel bedoelde. Daarom heb ik het boek uitgekozen en ben ik het gaan lezen. Bovendien vond ik de flaptekst interessant klinken. Van de auteur had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar dat maakte vond ik niet veel uit. Ik hoef niet persé een boek van een bepaalde schrijver te lezen, dat vind ik echt niet belangrijk. Het gaat erom dat het verhaal goed is.
(+ 110 woorden)
Inhoudsbeschrijving
Jochem is een sportieve jongen uit 4 Atheneum. Jochem is zo ongeveer “de baas” over zijn groepje vrienden (Tim, Freek en Maurits en hijzelf). Maar de anderen vinden dat hij zich moet bewijzen en ze weten ook al hoe. Hij moet hun nieuwe lerares geschiedenis, Amy van Oordt, versieren. Jochem neemt deze weddenschap aan en vraagt aan Amy of hij bijlessen kan krijgen. Na enige twijfel zegt ze ja. Hierdoor komt Jochem steeds vaker bij Amy thuis (hij “betaalt” de bijlessen door klusjes in haar huis te doen) en uiteindelijk gaat hij ook met haar naar bed. Hierna volgen allemaal reacties van de buitenwereld. Velen hebben hun twijfels over de een relatie leerling, leraar. Maar uiteindelijk besluiten Jochem en Amy toch om het samen te proberen.
(+ 125 woorden)
Personages
Jochem: Hij is de hoofdpersoon in dit verhaal. Alles draait om hem en de ontwikkelingen die hij doormaakt. Zo heeft hij het gevoel dat hij zich tegenover zijn vrienden moet bewijzen.
Door zijn “stoer doen” komt hij steeds zichzelf tegen en vraagt zich af waarom hij bepaalde dingen eigenlijk doet. Op het einde van het boek lijkt het erop dat hij weer in “harmonie” is met zichzelf is.
(+ 65 woorden)
Thema:
Puberteit. Ik denk dat dit het thema is omdat het boek er eigenlijk over gaat welke verschillende ontwikkelingen je allemaal doormaakt als je in de puberteit zit.
Motieven: Een motief is dat Jochem steeds opnieuw het gevoel krijgt dat hij zich moet bewijzen tegenover zijn vrienden. Een tweede motief is het belang van zwemmen voor Jochem. Steeds als hij problemen heeft reageert hij zijn boosheid en verslagenheid af op het zwemmen. Hij concentreert zich dan helemaal op het water en zichzelf, ze worden een lijn en dan zwemt hij als een bezetene.
Visie: De schrijver geeft niet zozeer zijn mening over de puberteit, maar over “het probleem” relatie leerling en leraar. Uiteindelijk laat hij de relatie toch doorlopen en geeft hiermee aan dat hij een relatie leerling, leraar niet geheel onmogelijk vind. Ik vind dat een relatie leerling, leraar ook moet kunnen. Mits anderen er geen last van ondervinden en de leerling meerderjarig is.
(+ 150 woorden)
Tijdsverloop
Er zijn geen terug- of vooruitwijzingen in het verhaal. Het verhaal is in een chronologische volgorde verteld. Daardoor is het verhaal makkelijk te volgen. De verteltijd is ongeveer 100 bladzijden. De vertelde tijd is een paar weken en uit die paar weken zijn dan vaak de belangrijkste momenten (vaak dagen) beschreven.
(+ 50 woorden)
Vertelperspectief
Het verhaal is geschreven in een ik-pespectief. Vooral vanuit Jochem en ook kleine gedeeltes vanuit Amy’s oogpunt. Beide zijn ze in de vertellende en belevende ik geschreven. Zo verteld Jochem vaak zijn gevoelens (vertellende ik), maar denkt hij ook na over bepaalde gebeurtenissen, bijv. “Had ik nou maar… gedaan” (belevende ik). Dit geldt eigenlijk ook voor Amy. Het effect hiervan op de lezer is dat je steeds meer betrokken raakt bij de hoofdpersoon en zijn problemen. Je leeft met vooral Jochem mee.
(+ 80 woorden)
Gevoelens
Eigenlijk heb ik niet zoveel verschillende gevoelens gehad tijdens het lezen van dit boek. Wel was het boek erg langdradig, er zijn geen echte hoogtepunten en dat begon na een tijdje behoorlijk te vervelen. Als lezer ben je wel heel erg betrokken bij de hoofdpersoon dit komt doordat je Jochem van heel dichtbij “meemaakt”. Je weet vrijwel alles van hem (en ook weet je dingen waarvan Jochem zelf geen benul van heeft, bijvoorbeeld hoe Amy over hem denkt).Je kijkt naar de wereld vanuit zijn ogen. Op het einde van het boek heb ik wel even moeten lachen, Als Jochem zegt: “Ja, ik ga van school… Over twee jaar en twee maanden”. Dat vond ik een goed einde voor het boek.
(+ 120 woorden)
Eindoordeel
De personen in het boek “Eerlijk verraad” worden over het algemeen niet uitgebreid beschreven. Veel verder dan een naam en een verhouding tot de hoofdpersoon wordt niet gemaakt. Hierdoor komt de nadruk heel erg te liggen op de hoofdpersoon Jochem. Deze wordt juist wel zeer uitgebreid beschreven. Hierdoor leef je heel erg met hem mee en zit je helemaal in het verhaal.
Ik vind dat dit boek een vrij verrassend einde heeft. Niet het einde op zich, want je had wel kunnen verwachten dat de relatie door zou gaan, maar de manier waarop de schrijver een einde aan het boek heeft gemaakt. Voor je gevoel is het verhaal echt af terwijl het eigenlijk nog verder had kunnen gaan. Dat vind ik heel knap gedaan. In de rest van het boek wordt niet zoveel humor gebruikt, daarom moet je ook wel lachen om de woordkeuze op het einde van het verhaal.
Ik vind wel dat dit boek een groot nadeel heeft: het is erg langdradig. Er zitten geen echte hoogtepunten in het verhaal en dat maakt het op sommige stukken echt saai. Dat zijn de momenten dat je het boek weg wil leggen omdat “je nog wel andere dingen te doen hebt”. Je blijft dan lezen omdat het “moet” en dat vind ik eigenlijk best wel jammer, want voor de rest is het een goed boek.
(+ 225 woorden)
Verdiepingsopdracht C
In eerste instantie denk je: ja dit verhaal kan heel goed in een andere tijd hebben gespeeld. Maar dan heb je het eigenlijk alleen over het onderwerp puberteit en het vraagstuk of een relatie tussen leerling en leraar goed te keuren is. Dan zou het verhaal kunnen spelen vanaf het moment dat kinderen onderwijs volgen. De meest voor de hand liggende tijd is dan vanaf de invoering van de leerplicht (als het verhaal in Nederland zou spelen). Maar ook bijvoorbeeld in de tijd van de Romeinen waar kinderen van vooraanstaande families les kregen in Latijn, aardrijkskunde, enz. Maar je houdt dan geen rekening met kleine details, zoals de brommer van Jochems buurjongen, het bestaan van een openbaar zwembad en gemengde jongens en meisjes scholen. Zo kan je eigenlijk nog wel een tijdje doorgaan. Bovendien had lang niet iedereen vroeger een eigen huis. Als je op deze details let, zou je de conclusie moeten trekken dat het verhaal met al zijn details eigenlijk alleen maar rond deze tijd kan spelen. Maar de hoofdkern van het verhaal, de puberteit en de relatie tussen leerling en leraar zou in principe wel in een andere tijd gespeeld kunnen hebben. Maar dan nog moet je met allerlei verschillende factoren rekening houden. Als je Jochem een sportieve jongen wil laten blijven, zou je bijvoorbeeld de sport die hij beoefent (zwemmen) moeten veranderen. Want vroeger was er nog geen openbaar zwembad. Als hij van hogere afkomst zou zijn, kan je hem bijvoorbeeld laten paardrijden en als hij een lagere stand had zou hij misschien heel goed kunnen hardlopen. Maar het is dan wel weer heel onwaarschijnlijk dat hij een eigen coach zou hebben. Eigenlijk zijn er dus veel te veel factoren waarmee je rekening zou moeten houden als je dit specifieke verhaal in een andere tijd zou willen laten spelen.
(+ 300 woorden)
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
Hallo,
Uit hoeveel bladzijdes bestaat het boek Eerlijk verraad van Arno Bohlmeijer?
mvg Milou
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hallo,
Wie is de illustrator van Eerlijk verraad van arno bohlmeijer?
mvg Milou
14 jaar geleden
Antwoorden