Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1677 woorden
  • 10 februari 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het …

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil…

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het eerst door bij een groot publiek. In de autobiografisch geïnspireerde roman rekent de schrijver af met het strenge gereformeerde milieu waarin hij opgroeide. Het hoofdpersonage is Maarten, zoon van een tuinder, die dankzij een academische bliksemcarrieère als bioloog aan zijn achtergrond ontsntapt. Van het boek zijn intussen meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De verfilming uit 1981 geldt net als het boek als een klassieker. Het leven in een streng gelovige familie is een belangrijk thema in 't Harts oeuvre. In 1984 verschiijn zijn autobiografie 'Het roer kan nog zes maal om'. Niet alleen zijn romans en verhalen bereiken een groot publiek, ook zijn essays doen soms heel wat stof opwaaien, zoals 'De vrouw bestaat niet' (1981) tegen het feminisme. Met 'Het woeden der gehele wereld', een moordverhaal uit 1994 kreeg hij de Gouden Strop voor het spannendste boek.

Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Beschrijving en persoonlijke reactie



1. Titelbeschrijving

Maarten ´t Hart, Een vlucht regenwulpen, Leiden, 49e druk

1ste druk: 1978





2. Motivatie van de boekkeuze

Mijn motivatie was in dit geval mijn vader, die me dit boek aanraadde. Hij had het vroeger ook gelezen en zei dat het me wel zou bevallen, wat ook zo was. Zie voor meer uitleg hierover de eerste persoonlijke reactie.





3. Korte samenvatting

De hoofdpersoon van dit boek is Maarten. Hij is een eenzaam kind dat erg geïnteresseerd is in de natuur. Hij vaart daarom vaak met z´n bootje door de rietlanden, om de flora en fauna te bestuderen. Toen hij naar de lagere school ging, voelde hij zich daar alleen en buitengesloten. Hij kon wel goed leren en werd daarom door het schoolhoofd apart in een kamertje gezet, waardoor hij nog meer geïsoleerd raakte. Hij werd hierdoor gepest en in een driftbui ging hij zelfs drie jongens te lijf die hem achtervolgden.



Toen hij naar de middelbare ging werd hij verliefd op Martha. Hij raakte helemaal geobsedeerd door haar en ging op aanraden van een vriend zelfs in de bieb werken, waar Martha vaak kwam, alleen kwam Martha daarna daar nooit meer. Op de dag van de diploma-uitreiking kwam Maarten te laat en probeerde hij haar daarom toch nog te ontmoeten in de kerk waar ze altijd heen ging. Hij kwam haar daar wel tegen, maar schrok ze en vluchtte weg. Daardoor ging hij twijfelen aan het Evangelie.



Toen ging Maarten celbiologie studeren en werd hoogleraar. Op een receptie van kennissen kwam hij de zuster van Martha tegen en nodigde haar uit voor een concert in de schouwburg. Op weg naar huis kreeg hij een dwanggedachte die hem vertelde dat hij nog maar twee weken te leven had.



Maarten ging vervolgens naar een congres in Bern en werd opgevangen door een vrouwelijke collega. Hij logeerde samen met Adriënne bij Ernst, een andere collega. De volgende dag maakten ze met z'n drieën een bergtocht. Maarten stemde in met het plan een moeilijke afdaling te maken, omdat hij wist dat hij Adriënne daarmee een plezier deed, want hij hield van haar. Maar de afdaling was te moeilijk voor hem en hij viel naar beneden. Hij wist zich echter nog net vast te grijpen aan een richeltje.



Toen hij van de schrik bekomen was schreef hij bij een café een ansichtkaart aan de zus van Martha om hun afspraak af te zeggen. Die nacht kwam de angst van de val naar boven en zag hij in een koortsvisioen het gezicht van Martha. Hij hield een vredig gevoel aan Martha over en hij besloot geen contact aan te gaan met anderen en niet meer te proberen zijn isolement te doorbreken, maar het juist te laten voortduren.











4. Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het beslist een mooi boek, alleen soms een beetje onoverzichtelijk door alle flashbacks. In het boek worden vooral de gedachten en gevoelens van Maarten beschreven, waardoor het gevoel van isolement nog versterkt wordt. Hierdoor vond ik het boek soms wat moeilijk om door te komen, ook vanwege het feit dat er bijna geen dialogen zijn en alleen maar beschrijvingen van gevoelens en gebeurtenissen.

Ik vond het boek ook totaal niet spannend, want het gaat ook meer over het beklemmende gevoel van eenzaamheid, wat soms op een vreemde manier ook best prettig is.





Verdiepingsopdrachten



1. Open plekken

De belangrijkste open plekken zijn:

- Gaat Maarten wel dood op het einde? Dit is een open plek die niet wordt ingevuld

- Voelt Martha ook iets voor hem? Deze open plek wordt ingevuld op pagina 122 en 123.

- Waar loopt zijn afspraak met de zus van Martha op uit? Deze open plek wordt ingevuld op pagina 190.





2. Personages

De hoofdpersoon van dit verhaal is Maarten, een eenzame jongen die geïnteresseerd is in de natuur. Hij is erg geïsoleerd, doordat hij nooit met ander kinderen in aanraking is gekomen. Op de middelbare werd hij verliefd op Martha, een meisje uit zijn klas. Hij kreeg daar ook eindelijk z´n enige vriend: Jakob. De andere personen zijn:

Zijn moeder, een type. Alles wat ik over haar weet, is dat ze mooie donkere krullende haren had, die ze altijd in een knot droeg. Ze is heel gelovig geweest, maar is op een gegeven moment minder gaan geloven. Ik weet niet waarom. Ze sterft aan kanker.

Zijn vader, ook een type. Hij is nors en stil en sterft onverwacht.

Martha, het meisje waar Maarten verliefd op is. Ze is onbereikbaar voor hem, maar toch denkt hij continue aan haar.

Jakob, z´n enige vriend op de middelbare.

Zijn schoolmeester, die hem apart zette zodat hij beter kon leren, waardoor hij nog meer geïsoleerd raakte dan hij al was .





3. De verhouding fabel en sujet

Het boek is niet in logisch-chronologische volgorde geschreven, wat wil zeggen dat de volgorde van gebeurtenissen in het sujet afwijkt van die van de fabel. Dit komt door de vele flashbacks. Het verhaal begint in het heden, als de hoofdpersoon 30 jaar is. Na een paar bladzijden gaat het verhaal terug in de tijd, terug naar de kindertijd van de hoofdpersoon. Bijna op het einde keert het weer terug naar het heden.





4. Perspectief

Het boek is geschreven vanuit de ikvertelsituatie. Dat betekent dat het verhaal verteld wordt vanuit de point-of-view van de hoofdpersoon, Maarten.







5. Thematiek

5.1 Titelverklaring: Op het moment dat zijn moeder sterft stijgt er een vlucht regenwulpen op boven de rietlanden. Zijn moeder speelde een grote rol in zijn leven. Maarten wilde opstaan om de vogels beter te bestuderen, maar bleef toch bij zijn moeder zitten. Dit betekent volgens mij dat hij meer van zijn moeder houdt dan zich met zijn studie bezig te houden.

5.2 Motieven

Een vlucht regenwulpen wil laten zien dat de opvoeding iemands leven vanaf het begin al kan bepalen, dus wanneer je als kind al nooit buiten bent geweest, nooit gespeeld, weinig vriendjes gehad en al helemaal geen vriendin hebt gehad, dan kun je net als de hoofdpersoon uit het boek erg geïsoleerd raken.

Ook de natuur is een verhaalmotief, want die speelt een heel belangrijke rol in dit verhaal. Maarten gebruikt de natuur voor twee dingen: als uitvlucht van de werkelijkheid (in een bootje rondvaren) en als beroep (hij is professor in de celbiologie).

De eenzaamheid en isolatie van Maarten zijn ook heel belangrijk.

Verlangen: Maarten verlangt al sinds hij haar voor de eerste maal zag voortdurend naar Martha. Als hij haar zusje leert kennen is hij eigenlijk alleen geïnteresseerd in haar door het feit dat ze op Martha lijkt. Maarten bewonderde zijn hele leven zijn moeder al en later Adriënne ook.

Jeugd: de opvoeding van Maarten is een basis voor zijn hele verdere leven, omdat hij in zijn jeugd erg geïsoleerd is geweest.

De dood: In de omgeving van Maarten sterven veel mensen, eerst zijn oom en tante, later zijn vader en moeder en hijzelf waarschijnlijk ook op het einde van het boek (dit was niet helemaal duidelijk, aangezien deze open plek niet wordt ingevuld).





5.3 Verhaallaag: Het verhaal van dit boek is niet zo moeilijk, maar wordt wel enigszins bemoeilijkt door de vele flashbacks en gedachten van Maarten. Het verhaal gaat in het kort ongeveer zo: Maarten is van kinds af aan al geïsoleerd. Hij bemint zijn moeder en later ook Martha en Adriënne. Zijn moeder sterft al vroeg en de andere twee zijn onbereikbaar voor Maarten. Toen hij een afspraak maakte met de zus van Martha, wist hij dat hij nog maar twee weken te leven had. Vlak voordat deze om waren, viel hij bijna van een berg. Maarten zei de afspraak later af en bleef geïsoleerd.





5.4 Thematische laag:

De hoofdpersoon van dit boek heet Maarten, net als de schrijver en ze doen allebei iets met biologie. Ik denk dat de schrijver (een deel) van zijn jeugd heeft opgeschreven, of in ieder geval ook een paar van zijn eigen ervaringen, als overlapping met de roman.

Alles wat gebeurt is voorbestemd, volgens het motto hieronder, maar Maarten is het echter niet met de voorbestemming eens. Hij vliegt bijvoorbeeld de ouderlingen aan die zijn moeder toegang tot de hemel weigeren voor een kleine zonde en hij maakt zijn eigen levensvormen in het laboratorium. Als hij echter op het punt staat de tot dan toe onbereikbare liefde te bereiken, wordt hij teruggefloten. Zijn val van de berg maakt hem duidelijk dat hij niet het onmogelijke moet proberen.













5.5 Motto:

Zondag 10



Vraag 27: Wat verstaat gij door de voorzienigheid Gods?



Antw: De almachtige en alomtegenwoordige kracht Gods, door welke Hij hemel en aarde, mitsgaders alle schepselen, gelijk als met zijn hand nog onderhoudt, en alzo regeert, dat loof en gras, regen en droogte, vruchtbare en onvruchtbare jaren, spijze en drank, gezondheid en krankheid, rijkdom en armoede, en alle dingen, niet bij geval, maar van zijn vaderlijke hand ons toekomen.



Het motto betekent dat alle goede en slechte dingen geschieden door de kracht van God, en dat je hier zelf niets aan kunt veranderen.

Dit is echter tegenstrijdig als je kijkt naar het boek, want daar valt de schrijver juist steeds meer van het geloof af en probeert de hoofdpersoon dit toch, door bijvoorbeeld ouderlingen aan te vallen.





6. Beargumenteerde eindoordeel

Ik vond Een vlucht regenwulpen een erg mooi en verrassend boek. Ik had ook nog nooit een boek gelezen waarin eenzaamheid en isolement zo´n grote rollen spelen als in dit boek, wat dus ook heel anders was voor mij.

Het boek geeft namelijk niet zomaar een mening weer, maar meer de gevolgen van isolement, eenzaamheid en onbereikbare liefde.

Veel situaties zijn voor mij herkenbaar, niet omdat ik ze zelf heb meegemaakt, maar omdat ik me er erg goed in kan inleven. Een voorbeeld van een stuk uit het boek waarin ik me kan inleven is het stuk waarin zijn moeder sterft en er tegelijkertijd een vlucht zeldzame regenwulpen opstijgt boven de rietlanden. Hij kiest ervoor bij z´n moeder te blijven zitten in plaats van de vogels te gaan bestuderen, wat betekent dat hij erg van z´n moeder houdt, meer dan zich met z´n studie bezig te houden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart"