A. Zakelijke gegevens
1. Titel van het boek: Een spin in het web
2. Naam van de schrijver of schrijfster: Lis van der Geer
3. Naam van de uitgever: Van Tricht
Welke druk: eerste druk
4. Aantal bladzijden: 112
5. Soort boek: Fictie, realistisch
Het is een probleemboek, omdat er problemen in voorkomen en die worden dan weer opgelost. Ik heb het boek gekozen, omdat het me een spannend boek lijkt en omdat het stukje op de achterkant wel leuk is.
B. Over de inhoud van het boek
1. Samenvatting van de inhoud:
Het verhaal gaat over het meisje Eva van Duin. Op een dag vertelt rechercheur De Koker aan de klas dat Eva vermist wordt. Haar vrienden Sasja en Tim gaan op onderzoek uit. Ze werken voor de schoolkrant en hebben een eigen redactiekamer op school. Op een dag zien ze dat de computer nog aan staat, terwijl ze die hadden uitgezet. Alleen conciërge De Zwart heeft nog een sleutel. Hij is de buurman van Eva. Als ze wat op de computer kijken ontdekken ze dat iemand op een chatbox heeft gezeten. Ze vragen op die chatbox aan een vaste chatter wie er de afgelopen dagen allemaal zijn geweest. Hij noemt wat namen en in dat rijtje zien ze ook de naam Eva staan. Ze denken niet dat het Eva is maar om er zeker van te zijn besluiten ze om naar haar huis te gaan. Sasja vertelt aan meneer Van Duin dat ze samen met Eva een geschiedenis opdracht had gemaakt en of ze die even mag uitprinten. Op de computer zien ze dat Eva op die chatbox heeft gezeten. Ze bekijken ook de mail van meneer Van Duin. Ze zien op de mail voor meneer Van Duin een ontvoeringsbericht. De conciërge vertelt aan Tim en Sasja als ze het huis verlaten dat hij vroeger wel eens brieven kreeg die voor Helen waren, de moeder van Eva die nu dood is. Ze werden dan verkeerd bij hem bezorgd. Toen Eva vorige week 15 werd ontving hij nog een brief. Die heeft hij aan Eva gegeven. In de brief stond een adres uit Brussel.
Tim en Eva besluiten later om in te gaan breken bij Eva om haar dagboek te halen om te zien of er bruikbare informatie instaat. Er zit een brief in van haar moeder waarin staat dat meneer van Duin niet Eva’s echte vader is. Ook staat er iets over een jeugdboek dat Eva en meneer Goudappel, de mentor, aan het maken zijn. Ze vinden Goudappel wel verdacht overkomen en besluiten om hem te bespioneren. Als Tim en Sasja op een dag Goudappel volgen ontdekken ze een verscholen kasteel. ’s Avonds bespioneren ze hem als hij op een webpagina voor vermiste personen kijkt. Tim en Sasja bekijken dezelfde site en lezen dat alles goed met Eva is en dat ze binnen een week terug zal zijn als iedereen zich aan de afspraken houdt. Tim en Eva denken dat ze ergens in Brussel wordt vastgehouden. Tim wil ’s avonds nog naar het kasteel toe, omdat hij het allemaal zo vreemd vond. Sasja wil niet mee. Als Tim bij het kasteel is aangekomen ziet hij iemand. Hij verstopt zich daarom in een bosje. Hij ziet iemand op een fiets maar het kan Goudappel niet zijn want die is veel langer. Hij gaat achter de fietser aan. Plotseling grijpt iemand hem in zijn kraag. Het is rechercheur de Koker. Hij legt uit dat hij met zijn mannen hier is om iemand te pakken. Vanmiddag heeft meneer Goudappel het losgeld in het kasteel gelegd. Rechercheur de Koker verteld hem ook dat meneer Goudappel ze een beetje helpt en dat hij de echte vader van Eva is. Opeens zien ze dat een donker gedaante naar het losgeld gaat. Meneer de Koker knippert met zijn zaklamp en opeens komen er allemaal politieagenten te voorschijn en arresteren de man. Het blijkt meneer Zwart te zijn, de conciërge en buurman van Eva.
De Koker vertelt een dag later dat een receptioniste van een hotel in Brussel Eva op de vermistensite heeft gezien en de politie heeft gebeld. Meneer Van Duin is al in Brussel maar hij en Eva moeten daar even blijven om de afperser te ontmaskeren. De Zwart wist dat Eva naar Brussel ging om haar echte vader te zoeken. Ze kwam op het idee door de brief die ze van De Zwart had gekregen. Eva wist toen nog niet dat meneer Goudappel haar echte vader was. De Zwart had via de chatbox met Eva gepraat en geadviseerd om naar Brussel te gaan om daar haar echte vader te zoeken. Niemand wist ervan alleen De Zwart en zo heeft hij een ontvoering in scène gezet en losgeld gevraagd, omdat hij grote gokschulden had. Als alles is opgelost besluit Eva om bij meneer Van Duin te blijven, maar af en toe bij haar echte vader langs te gaan.
2. Bespreking van de open plekken, spanning en personages
In mijn boek kom je verschillende open plekken tegen.
- De schrijver probeert uit te stellen wie de ontvoerder is.
- De schrijver vertraagt soms ook, want het verhaal is dan op een spannend punt aangekomen en dan geeft hij gewoon nog wat achtergrond informatie over een persoon.
- Ook is er wel eens een terugblik, bijvoorbeeld dat conciërge de Zwart aan Tim en Sasja gaat vertellen over die brieven van de moeder. De schrijver vertelt dan iets over vroeger en zo wordt het wat spannender.
- Het verhaal springt wel eens over naar een andere verhaallijn, bijvoorbeeld toen Tim en Sasja hadden ingebroken bij Eva thuis. Dan gaat de schrijver daarna eerst gewoon wat vertellen over de volgende dag dat Tim en Sasja in de redactie kamer bezig zijn met het lezen van het dagboek van Eva. Je krijgt dan een paar stukken uit het dagboek te lezen. De schrijver springt dus over op een ander verhaallijn maar hij probeert ook te vertragen door dit in te lassen. Later pas komt rechercheur de Koker die wat over de inbraak zegt.
Ook is er in mijn boek spraken van spanning, want de schrijver probeert spanning op te wekken door vermoedens en het aanbrengen van dwaalsporen. De dader geeft je de indruk dat meneer Goudappel de ontvoerder zou kunnen zijn, omdat ze hem een keer in de redactiekamer bezig zien, terwijl alleen Tim, Sasja en conciërge De Zwart een sleutel hebben. Ook gedraagt hij zich vreemd en toen ze hem achtervolgde kwamen ze bij een kasteel. Wat ook heel raar was. De schrijver probeert dus de lezer het vermoeden te geven dat hij de dader is. Je komt er dan later wel achter dat Goudappel de dader niet kan zijn. Uiteindelijk blijkt dan dat meneer De Zwart de dader is waarvan je het helemaal niet zou verwachten, omdat hij als een aardige conciërge, buurman van Eva die duiven houdt wordt afgebeeld.
Bespreken van de personages
- Eva van Duin, zij is de hoofdpersoon van het verhaal. Haar doel is om haar vader in Brussel te vinden. Ze is 15 jaar. Ze is rijk en verlegen. Ze is blond en heeft blauwe ogen. Ze is verlegen omdat ze bijna niets durfde en in de klas zei. In het begin wordt ze gelijk meer zelfverzekerder, zoals die keer dat ze naar Brussel gaat in haar eentje. Ze is best wel ongelukkig, omdat ze vaak alleen is, want haar moeder is overleden en haar vader is vaak weg voor zaken. Ze is gesloten, want haar enige contact is dat met Tim en Sasja.
- Tim Smit, hij is een helper. Zijn doel is om Eva te vinden. Tim heeft blond haar. Hij werkt voor de schoolkrant. Hij kan goed met computers overweg. Hij is zelfverzekerd, want hij doet er alles aan om zijn doel te bereiken. Hij is sportief, want hij heeft tot zijn 12de bij de scouting gezeten. Hij probeert problemen op te lossen. Hij is nieuwsgierig, want hij gaat op onderzoek uit en hij heeft ook een doorzettingsvermogen want hij geeft niet snel op.
- Sasja, zij is ook een helper. Haar doel is ook om Eva te vinden. Zij is druk en vlot, want ze praat veel. Zij is nieuwsgierig, want ze wilt veel weten. Ze probeert problemen op te lossen. Sasja is apart, want ze draagt vreemde kleren. Ze werkt ook voor de schoolkrant. Ze heeft dik, zwart haar.
- Rechercheur de Koker, hij werkt aan de zaak van Eva en is kaal. Hij is behulpzaam, want hij wil de zaak oplossen. Hij is ook slim, om een plan op te zetten, zodat ze de ontvoerder kunnen arresteren.
- Meneer van Duin, hij is Eva’s vader. Hij is vaak op zakenreis en is directeur van een groot bedrijf.
- Meneer Goudappel, hij is Eva’s echte vader. Hij is de mentor van Sasja, Tim en Eva. Hij geeft geschiedenis op school. Hij is behulpzaam, want hij helpt de politie met de ontvoeringszaak. Hij is nieuw op school. Hij is serieus, want hij houdt niet zo van een grapje en hij wil dat je oplet in de les.
- Meneer De Zwart, hij is conciërge op school en buurman van Eva. Hij heeft duiven in zijn tuin. Hij is een tegenstander, want hij wil de politie op een dwaalspoor brengen door ze te laten denken dat ze ontvoerd is. Hij is gemeen, omdat hij een ontvoering in scène zet. Hij denkt alleen aan zichzelf, omdat hij een ontvoering verzint voor zijn gokschulden af te betalen. Hij is nieuwsgierig, want hij wil veel dingen weten.
C. Mening over het boek
Persoonlijke reactie:
- Ik vind het boek spannend, omdat er spannende stukken in zitten, zoals dat ze de ontvoerder gaan inrekenen en dat Tim en Sasja in het huis van Eva gaan inbreken.
- Het boek is makkelijk te lezen, want er zaten geen moeilijke woorden of lange zinnen in. Het verhaal is makkelijk te volgen, omdat het goed wordt uitgelegd.
- Het boek is voor mijn leeftijd, want het verhaal gaat over kinderen van ongeveer mijn leeftijd.
- Het boek is begrijpelijk, want als Eva ontvoerd is, is het logisch dat de politie haar gaat zoeken.
- Het boek is ook werkelijk, want in het echt kan het ook voorkomen dat iemand van huis weggaat en dat iemand dan in scène zet dat ze is ontvoerd.
- Het boek is echt, want alles wat gebeurt kan echt gebeuren of voorkomen.
- Het boek is nieuwsgierig makend, want je bent wel benieuwd naar wie de ontvoerder is en hoe het met Eva is.
- Het boek is ook verrassend, want ik had nooit gedacht dat meneer De Zwart de ontvoerder zou zijn. In het verhaal wordt meneer Goudappel een beetje als ontvoerder gezien, maar later blijkt dat het meneer De Zwart is.
D. Beschrijving leeservaring
Onderwerp
Spreekt het onderwerp je aan? Is het een onderwerp waar je al eens over nagedacht hebt?
Het onderwerp spreekt me aan, omdat het een spannend onderwerp is. Ik heb wel eens over het onderwerp nagedacht bijvoorbeeld dat ik gedroomd had dat ik ontvoerd werd.
Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?
Nee, want ik wist het allemaal al, er werden geen nieuwe dingen voor mij verteld.
Ben je door dit boek anders over het onderwerp gaan denken?
Nee, want ik wist altijd al dat een ontvoering in scène zetten slecht en erg is.
Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden? Wat vond je verrassend of bijzonder aan de uitwerking?
Nee, ik verwachte het niet, omdat ik dacht dat het een echte ontvoering was en dan blijkt het opeens in scène te zijn gezet. Dat vond ik wel verrassend, omdat de schrijver zo echt mogelijk had geprobeerd om je ervan te overtuigen dat ze ontvoerd is.
Ben jij het eens met de mening die uit dit boek over het onderwerp blijkt?
Ja, een ontvoering in scène zetten is verkeerd. Daarom horen zulke mensen ook een boete te krijgen of in de gevangenis te komen.
Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel / te weinig aandacht gekregen?
Ik vind dat de schrijfster genoeg en goed over het onderwerp heeft verteld. Ik vind niet dat iets te veel of te weinig aandacht heeft gekregen, want het verhaal werd goed verteld en je bleef niet te lang over een stuk lezen maar ook niet te weinig.
Gebeurtenissen
Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?
Ja, want het verhaal wordt spannend verteld en er gebeuren genoeg boeiende dingen om het te blijven lezen. Vanaf het begin ben je al aan het denken van hoe het met Eva zou gaan en wie haar heeft ontvoerd. Zo blijft het boeiend en wil je doorlezen tot het eind.
Komen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort of is het verband moeilijk te verklaren?
De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort, want alles wordt goed verteld als er iets gaat gebeuren of is gebeurd en het is soms logisch wat er dan na die gebeurtenissen volgt.
Wat vind je van de gebeurtenissen (beoordelingswoorden gebruiken)
Spannend, want er gebeuren spannende dingen, zoals dat Sasja en Tim gaan inbreken bij Eva en het is ook spannend als er iets gaat gebeuren bij het kasteel.
Boeiend, omdat je wilt weten wie de ontvoerder is en daardoor blijf je het doorlezen. Het wordt ook leuk verteld en dan is het ook leuk om te lezen.
Geloofwaardig, want de dingen die in het boek voorkomen kunnen ook in het echt gebeuren. Bijvoorbeeld dat iemand een ontvoering in scène zet en dat een meisje van huis wegloopt, omdat ze vaak alleen is
Verrassend, omdat uiteindelijk iemand anders de ontvoering in scène heeft gezet dan je zou denken. De schrijver brengt de lezer op een dwaalspoor, zoals dat meneer Goudappel zich vreemd gedraagt, maar hij blijkt uiteindelijk alleen de politie te willen helpen.
Licht met voorbeelden toe welke keuze uit beoordelingswoorden je bij je eerste reactie hebt gemaakt.
Ik had spannend gekozen, omdat het bijvoorbeeld spannend is als Tim in zijn kraag wordt gegrepen bij het kasteel. Je denkt dan dat er iets erg gaat gebeuren.
Makkelijk, omdat de woorden makkelijk waren en er geen woorden waren die ik moest opzoeken.
Voor mijn leeftijd, want Eva wordt is in het verhaal 15 en dat is van mijn leeftijd.
Ik had begrijpelijk gekozen, omdat het begrijpelijk is dat als iemand vermist wordt de mensen onrustig zijn. Ook is het begrijpelijk dat Tim en Sasja op onderzoek uitgaan, want ze willen hun vriendin Eva terug.
Werkelijk en echt, omdat het echt kan voorkomen, zoals dat iemand een ontvoering in scène zet.
Nieuwsgierig, omdat het je nieuwsgierig maakt naar wie de dader zal zijn en hoe het met Eva zal aflopen.
Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet? Waarover?
Ja, ik heb zitten denken hoe diep iemand moet zinken om een ontvoering in scène te zetten om zijn schulden af te lossen en dan denken dat men er niet achter komt.
Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je gemaakt heeft en waarom.
Toen Tim en Sasja wilden inbreken bij Eva thuis om gegevens/informatie voor hun onderzoek naar haar voort te zetten. Ik had dat echt nooit van Tim en Sasja gedacht dat ze zouden inbreken, want het leken me niet van zulke types. Dat heeft de meeste indruk op me gemaakt en ik ben er best van geschrokken.
Personages
Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Waarom (niet)?
Nee, want ik zou niet op Eva willen lijken, omdat ze wegloopt en heel verlegen is. Dat vind ik al stom. Ik zou ook niet op Tim of Sasja willen lijken, want ik wil niet op iemand lijken die ergens inbreekt.
Hebben de personages eigenschappen die je bewondert, gewoon vindt of verafschuwt.
Van Eva bewonder ik het dat ze durft weg te lopen, omdat ze zo stil en verlegen is. Ik vind het gewoon dat die vrienden haar willen helpen. Het verafschuwt me dat Tim en Sasja bij Eva hebben ingebroken.
Welke personages gingen voor je leven en welke niet. Welke lijken op echte mensen?
Eva, omdat toen ze ontvoerd was had ik wel medelijden met haar en vond ik het heel erg voor haar. Tim en Sasja gingen voor me leven, omdat ik het heel lief en dapper vond dat ze hun vriendin wilden gaan zoeken. Alle personen in mijn boek lijken op echte mensen, want het zijn echte mensen.
Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daarvan?
De personages reageren niet voorspelbaar, want ik had nooit gedacht dat Tim en Sasja zouden inbreken. Meneer De Zwart reageert voor mij ook helemaal niet voorspelbaar, want hij doet heel onschuldig en dan blijkt hij dat hij het bij het kasteel is die het losgeld komt halen. Ik vind het wel leuk dat ze niet voorspelbaar reageren, want dat maakt het verhaal spannend en niet zo saai.
Van welke personages kom je het meest te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?
Wat vind je van dat gedrag?
Van Eva, Tim en Sasja kom je het meest te weten. Je komt er genoeg van te weten om hun gedrag te begrijpen, want er wordt goed beschreven hoe ze zich voelen en wat ze voor personen zijn. Ik vind het gedrag van Eva wel raar dat ze zo verlegen is. Ook apart dat ze zomaar wegloopt. Ik vind het goed van Tim en Sasja dat ze doorzettingsvermogen hebben en blijven zoeken en voor Eva opkomen.
Met welke beslissingen of ideeën van de personages ben je het eens? En met welke het oneens? Wat zou je anders gedaan hebben? Leg uit
Ik ben het er beslist mee eens, dat Tim en Sasja Eva gaan zoeken, omdat het een goede daad is. Ik ben het er niet mee eens dat ze gaan inbreken, omdat dat niet mag. Ik ben het er ook wel een beetje mee eens dat Eva wegloopt, omdat ze zo alleen is en daarom haar echte vader wil zoeken. Wel vind ik het stom dat ze dat niet gewoon even vertelt en dat ze niks van zich laat horen. Ik zou dat anders hebben gedaan. Ik zou wel iets van me laten horen. Ik zou ook niet inbreken maar gewoon aan meneer Van Duin vragen of ze even wat mogen pakken op Eva’s kamer.
Bouw
Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat juist niet?
Alles hangt goed met elkaar samen, omdat er voor mij geen onduidelijkheden in zitten en alles goed en makkelijk word verteld.
Is het verhaal spannend?
Ja, want er komen spannende stukken in voor. Voor die spannende stukken zie wat vragen en opdrachten hierboven.
Is het verhaal boeiend?
Ja, het is boeiend om te lezen, omdat je wilt weten wie de ontvoerder is. Het onderwerp blijft je ook boeien.
Vind je dat de bouw van het verhaal goed past bij het onderwerp?
Ja, want het wordt goed opgebouwd en afgesloten. Het past goed bij het onderwerp, want het begint met een vermissing en het eindigt dat alles weer is opgelost.
Zitten er veel terugblikken of herinneringen in het verhaal? Wat vind je daarvan?
Nee, er zitten niet veel terugblikken in. Dat vind ik wel fijn, want dan blijft het verhaal helderder en snap je het beter.
Wat vind je van het eind? Blijft er te veel onduidelijk?
Ik vind het eind iets te gemakkelijk, omdat de ontvoering in scene blijkt te zijn gezet en Eva gewoon haar vader in Brussel is gaan zoeken. Er blijven geen onduidelijk heden, omdat alles goed word verteld en afgesloten.
Taalgebruik
Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Nee, het is makkelijk om te lezen. Omdat er geen moeilijke woorden of lange zinnen in staan en alles duidelijk word verteld en uitgelegd.
Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten en gevoelens?
De verhouding is goed, want ik vind niet dat ze te veel of te weinig vertellen. Ze vertellen precies genoeg om wat voor lezer belangrijk is om te weten.
Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Ja, ik vind dat de taal past, want er worden bij de kinderen geen moeilijke woorden gebruikt en ze praten hoe ik ook praat. De volwassene praten wat beter maar ook zoals mijn vader of moeder iets zouden zeggen.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
Er staat ergens Tim en EVA gaan inbreken maar is eva niet weg????
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
volgensmij ging ze pas dood op blz 51
10 jaar geleden
U.
U.
Lis van der Geer is mijn mentor .
13 jaar geleden
Antwoorden