Een schitterend gebrek door Arthur Japin

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Een schitterend gebrek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 813 woorden
  • 28 juni 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
239
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2004 Genomineerd) , Libris Literatuur Prijs (2004 Winnaar)

Boekcover Een schitterend gebrek
Shadow

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven.…

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in…

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Een verraad dat Casanova’s kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald. Maar wat is er echt gebeurd? Deed Lucia afstand van haar geluk?

Een schitterend gebrek door Arthur Japin
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Verwerkingsopdracht

Titel: Een schitterend gebrek

Auteur: Arthur Japin

Motorisch moment

Het motorisch moment in het verhaal is wanneer Lucia de pokken krijgt en ze daardoor Giacomo verlaat.

Leidmotief

Het verhaal bevat een leidmotief, namelijk de sluier die Lucia draagt om haar mismaakte gezicht te verbergen. De sluier heeft een belangrijke rol in het verhaal, deze zorgt dat Lucia gewoon als een normaal mens wordt gezien, zonder vooroordelen. Lucia noemt de werking van de sluier op mannen opmerkelijk, ze zegt: ‘Mannen hebben het liefst wat hun verboden is. Een man hunkert naar wat men hem onthoudt. Hij neemt het onzekere liever dan het zekere.’

Er is ook een verhaalmotief: Op de dag van Lucia’s geboorte heeft haar grootvader een klein rond spiegeltje boven haar wieg gehangen. Dit is het enige van haar bezittingen dat ze altijd bij zich heeft gedragen aan een hanger. In dit spiegeltje heeft ze ook voor het eerst haar pokken gezicht gezien.

Thema

Het belangrijkste thema van het verhaal is de liefde. De eerste liefde van Lucia met Giacomo staat centraal in het verhaal. Het eerste hoofdstuk heet ‘Het voordeel van de liefde’ en de eerste zin in het boek is: ‘Als ik één ding kan is het liefhebben.’ Nog een uitspraak van Lucia over de liefde is: ‘Mijn liefde leefde, niet omdat ik werd bemind, maar omdat ik zelf liefhad.’ Liefde is de oorzaak van Lucia’s vertrek, ze doet het uit liefde voor Giacomo. Ze offert zich voor hem op, zodat hij gelukkig kan worden.

Karakter

Lucia is in het begin een spontaan en onschuldig meisje dat heel erg van de natuur houdt. Als ze later in het boek zichzelf de naam Galathée geeft, wordt ze een berekende, soms verbitterde en cynische hoer.  Ze is haar zelfvertrouwen kwijtgeraakt door de pokken en doet alles om maar de bevestiging te krijgen dat ze nog meetelt, dat ze nog voor iemand iets betekent. In Amsterdam wordt ze weer sterk en leert zo omgaan met haar mismaaktheid door voiles te dragen. Aan het einde van het boek is Lucia erg wijs en begrijpt ze veel.

Bijfiguur

Een belangrijke bijfiguur is Giacomo Casanova, dit is de grote liefde van Lucia. Voor hem heeft ze haar leven opgegeven en is ze weg gegaan nadat ze de pokken had gekregen.

Titel

De titel van het boek is Een schitterend gebrek. Dit kan je al in het begin van het boek verklaren. Er is een scene waarin Giacomo met zijn broer over Lucia praten. Dat gesprek gaat als volgt:

    ‘Ze is mooi. Ze is gehoorzaam. Ze is gelovig. Zo gezond als een vis. Haar huid is blank, haar ogen zwart.’

    ‘Die Lucia is volmaakt!’

    ‘Dat zou je denken,’ Giacomo klonk plotseling bedrukt. ‘Ze heeft alleen één ernstige tekortkoming.’

    ‘Welke dan?’

Dit wil je ook lezen:

    ‘Zij is te jong.’

    Hij meende het, maar zijn broer moest lachen: ‘Wat een schitterend gebrek!’

De titel wordt ook betrokken op de rest van het boek, want door Lucia’s voiles heeft ze toch nog veel voor elkaar gekregen, ook al zo ik het niet ‘schitterend’ noemen. Ze zegt ook nog: ‘Niet hebben, maar geven. Zo zegepralen wij alsnog. Dit heeft mij mijn gebrek geleerd.’ en ‘Hopen op overdaad kan iedereen, maar wat een blind vertrouwen in je fantasie moet je hebben om hoop te putten uit gebrek!’

Verteltijd en vertelde tijd

Het boek begint als Lucia 14 is en aan het einde van het boek is nog een stukje over de verdere verloop van Lucia’s leven waarin staat dat ze op 74 jarige leeftijd overlijdt. Dus de vertelde tijd is 60 jaar. Ook al houdt het verhaal al op als Lucia rond de 30 jaar oud is. Het boek heeft 240 pagina’s. Op de laatste bladzijde wordt het leven van Lucia tussen ongeveer haar dertigste en vierenzeventigste verteld. Verder zijn er een paar tijdsprongen van een paar jaar.

Mening

Ik vond het een erg mooi boek. Je leeft erg mee met Lucia, Arthur Japin trekt je helemaal mee in haar gedachten. Lucia offert hel haar leven op voor haar grote liefde Giacomo, zodat hij de kans heeft om gelukkig te zijn. Ze heeft het erg moeilijk, maar weet zich toch nog te redden en gelukkig te worden voor zo ver dat mogelijk is. Er zitten ook veel filosofische gedachten in het verhaal, deze worden helemaal uitgelegd op zo’n manier dat alles heel logisch lijkt. Ik vond het eerlijk gezegd jammer dat het boek was afgelopen, omdat ik helemaal in Lucia’s wereld leefde tijdens het lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een schitterend gebrek door Arthur Japin"