Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een middag aan zee door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Een middag aan zee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 947 woorden
  • 14 februari 2009
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
26 keer beoordeeld

Boekcover Een middag aan zee
Shadow

Veertien jaar geleden verdween Magda’s dochtertje Angela op een overvol strand. Haar verdwijning is nooit opgelost en Magda heeft nog altijd grote moeite om het verleden af te sluiten. Wanneer Magda op een dag haar mail checkt, leest ze een even mysterieus als schokkend bericht van een 'vriend' die meer weet van de verdwijning. Hij zegt haar dat ze het v…

Veertien jaar geleden verdween Magda’s dochtertje Angela op een overvol strand. Haar verdwijning is nooit opgelost en Magda heeft nog altijd grote moeite om het verleden af t…

Veertien jaar geleden verdween Magda’s dochtertje Angela op een overvol strand. Haar verdwijning is nooit opgelost en Magda heeft nog altijd grote moeite om het verleden af te sluiten. Wanneer Magda op een dag haar mail checkt, leest ze een even mysterieus als schokkend bericht van een 'vriend' die meer weet van de verdwijning. Hij zegt haar dat ze het verleden moet vergeten omdat de waarheid te verschrikkelijk zou zijn...

De politie beschouwt het bericht als nieuw bewijs en besluit de zaak te heropenen. Nieuwe mails en aanvullende getuigenverklaringen rakelen het verleden op, en Magda raakt steeds meer geobsedeerd door de vermissing van haar dochter. Ze vindt het onverteerbaar dat iemand meer weet dan zij en wil hoe dan ook weten wát er precies gebeurd is. Wanneer ook haar familie aandringt om het verleden te laten rusten, spoken steeds meer vragen door Magda’s hoofd. Wie is de mysterieuze mailer? Wat wil hij verborgen houden? En weet haar familie er misschien meer vanaf?

Een middag aan zee door Theo Hoogstraaten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Sanne ligt op een zomermiddag lekker aan het strand naast de jongen die er de dag daarvoor ook al lag. Ze is samen met haar nichtje Angela, de dochter van haar zus Magda. Omdat ze zelf de aandacht van de man naast haar wil opwekken, maar Angela aandringt op het spelen bij de zee, stuurt ze haar alvast richting zee. Ze zal op haar letten en als ze haar kunstwerkje van zand gebouwd had, even komen kijken. Na enige tijd staat de man op en begint Sanne in te smeren… Even later is Angela kwijt, spoorloos.
Veertien jaar later is ze nog steeds niet gevonden. Sanne’s zus en de moeder van Angela, Magda, kan haar nog steeds niet vergeten. Ze werkt inmiddels als decaan op een middelbare school. Een jongen en een meisje, eerste- en tweedejaars, komen haar voor de schoolkrant interviewen. Ze belanden bij het onderwerp burgerlijke status. Magda geeft toe dat ze een dochter gehad heeft en ze nog dagelijks aan haar denkt. De avond na het interview gaat Magda samen met haar familie eten ter gelegenheid van haar moeders verjaardag. Het etentje verloopt niet heel soepel. Jennifer, de dochter van Sanne, zet haar vader Erik nogal voor paal, omdat ze denkt dat hij haar en haar vriendinnen bespiedt onder de douche. Erik wordt woest, zoals hij zichzelf vaker niet kan beheersen. en verlaat het restaurant. Magda stelt voor dat Sanne en haar kinderen (Jennifer, dertien jaar oud en Jasper, acht jaar oud) tijdelijk bij haar logeren totdat de ruzie is bijgelegd.

Een dag na het interview en voorval in het restaurant ontvangt Magda een mailtje van een onbekende die zichzelf een ‘vriend’ noemt. In het mailtje staat dat Magda haar dochtertje maar uit haar hoofd moet zetten. Na van de schrik bekomen te zijn, mailt Magda de onbekende ‘vriend’ samen met de vrouw van de mediatheek terug.
Ze ontvangt nog een mailtje, waarna ze besluit naar de politie te gaan om te vragen of de zaak heropend kan worden. En dat gebeurt ook. Rechercheur Gal helpt haar de zaak opnieuw te onderzoeken. De man die de mailtjes stuurt komt ook af en toe aan bod, hij kan het bijna niet meer uithouden, hij weet wat er gebeurd is, maar kan het niet vertellen.
Na een week of twee logeert Sanne nog steeds bij Magda. Al het gedoe met de heropening van de zaak van haar verdwenen dochtertje en de logeerpartij van haar zus en kinderen bij haar, maakt haar erg moe. Ze krijgt het idee dat Sanne iets voor haar achterhoudt. Deze gedachte wordt alleen maar groter wanneer rechercheur Gal contact met Sanne opgenomen heeft en deze zich ineens erg raar gaat gedragen. Sanne maakt het goed met Erik en gaat vervolgens samen met Jasper weer thuis wonen. Jennifer besluit bij Magda te blijven. Ze kan niet met haar vader overweg en wil daarom tijdelijk bij Magda blijven. Magda vindt het een goed idee, ze vindt het zelfs wel gezellig.
Het onderzoek gaat verder, en Magda komt steeds meer te weten over wat er werkelijk gebeurd is. Ze weet dat het verhaal niet klopt, maar waarom zou haar zus tegen haar liegen? Tot op een avond Sanne in het ziekenhuis belandt. Ze heeft ruzie gehad met Erik en daarna een dosis slaappillen geslikt, wat haar bijna fataal was geworden. De vraag heerst waarom ze dat gedaan heeft? Iedereen ging er van uit dat Erik de schuldige was, aangezien hij erg driftig kan zijn en haar geslagen heeft. Meerdere malen.
Als Magda na een bezoek aan het ziekenhuis besluit even bij Erik langs te gaan, wordt er veel duidelijk. Erik vertelt haar wat er ongeveer gebeurd is. Dat Sanne in ieder geval met die aantrekkelijke man, veertien jaar geleden, seks gehad heeft. Daaruit is waarschijnlijk Jennifer ontstaan. Voor Magda vallen de puzzelstukjes in elkaar. Maar toch klopt het niet helemaal. Rechercheur Gal heeft nieuwe foto’s gevonden die de man van toen op de kaart zetten. Zodra deze man dat te weten komt, wil hij contact met Sanne opnemen. Echter, heeft hij haar telefoonnummer niet en besluit Magda te bellen om aan haar het telefoonnummer van Sanne te vragen. Als hij Jennifer aan de telefoon krijgt, en Magda even later hoort dat een vreemde man gebeld heeft en gevraagd heeft naar Sanne, weet Magda dan ook direct wie deze man is. Ze belt de man terug. Hij geeft een beetje van het verhaal weer. Een paar dagen later volgt de rest. Hij stapt naar de politie en doet zijn verhaal. Sanne was samen met hem en Angela destijds naar zijn appartement gegaan. Ze hadden zo’n zin in elkaar, dat ze Angela voor de televisie gezet hebben met chips en wat dubbeldrank en doken zelf het bed in. Totdat Angela ineens voor hen stond met de vraag wat ze aan het doen waren. Sanne stelde voor dat ze verstoppertje gingen doen. Dat wilde Angela wel en ze ging zichzelf direct verstoppen. Toen Sanne en de man haar wilden gaan zoeken, konden zij haar echter niet meer vinden. Angela was nergens te bekennen. Ze gingen er van uit dat ze ontvoerd was of iets dergelijks. Een klein kind verdwenen op het strand… De man geeft toe Angela een paar weken later gevonden te hebben in een skibox. Hij heeft haar in plastic zakken gewikkeld en gedumpt in een container bij een camping. Dit laatste verhaal komt Magda echter nooit te weten. Rechercheur Gal besluit het haar niet te vertellen, omdat het, zoals in het eerste mailtje beschreven stond, te veel levens zou vernietigen. Het onderzoek wordt afgedaan: er is theoretisch geen hoop meer op de terugkomst van een kind dat veertien jaar geleden verdwenen is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een middag aan zee door Theo Hoogstraaten"