Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2152 woorden
  • 11 juni 2019
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
99 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Auteur: Tim Krabbé

Titel: Een Goede Dag voor de Ezel

Uitgever: Wolters-Noordhoff

Jaartal 1e druk: 2005

Aantal bladzijden: 77

Genre: psychologische roman

Samenvatting

In hoofdstuk 1 vermoordt Mischa (één van de hoofdpersonen van dit boek) een jongen. Dit deed hij met een pistool die hij had gekocht om zijn ex-vrouw te vermoorden. Mischa kwam terug van oefenen met schieten op een boom en nam de bus om weer terug te komen bij zijn auto. Mischa volgde de jongen uit de bus richting zijn boerderij. Hij doodde de jongen omdat hij een meisje in een bus vol mensen ‘viskutje’ noemde.

Het tweede hoofdstuk van het boek gaat over Wybren Fechter, een advocaat, en Esther, zijn dochter. Wybren krijgt een briefje op zijn werk waarop staat: “iedereen neukt viskutje”. De volgende dag krijgt hij weer een briefje, deze keer met de tekst: “viskutje vindt het lekker”. Wybren denkt dat Esther ‘viskutje’ is. Nadat Wybren aan Esther heeft gevraagd of zij viskutje is, zegt Esther van niet, maar een paar dagen later komt ze huilend thuis nadat haar ex, Bart, haar in een bus vol mensen viskutje had genoemd. Ze vertelt aan Wybren dat ze het had uitgemaakt met Bart omdat hij zijn vrienden stiekem naar hen liet kijken terwijl ze seks hadden. Maar gelijk nadat ze het uit had gemaakt verkrachtte Bart haar met een groep jongens. Dit gebeurde meerdere keren.

In hoofdstuk 3 wordt het verhaal weer verteld vanuit het perspectief van Mischa. Hij is gevlucht en is in Sydney gaan wonen. Hij heeft daar een vriendin: Lynda. Hij denkt nog veel aan de moord en hij zit er zelfs aan te denken het aan Lynda te vertellen. Op een dag zit hij op een terrasje op Lynda te wachten wanneer er een Nederlandse man bij hem aan de tafel komt zitten. De man wacht ook op iemand. Wanneer er een meisje aan de tafel komt zitten kijkt Mischa op. “Zij herkende hem. Hij herkende haar.”

Wybren en Esther zijn in hoofdstuk 4 in Sydney, want ze zijn op wereldreis. Ze moeten die middag weer vliegen naar Nieuw-Zeeland. Ze lopen eerst samen door de stad, later wil Esther zelf rondlopen. Mischa is op een terras bij een man aangeschoven om te wachten op Esther. Wanneer Esther aankomt gaat Mischa afrekenen. Esther praat even met de man en is daarna duidelijk erg blij.

In hoofdstuk 5 vertelt Mischa hoe het gesprek tussen hem en Esther verliep. Ze vraagt hem waarom hij Bart had vermoord, hij vertelt dat het was omdat Bart zich misdroeg tegenover haar. Esther vraagt aan Mischa of Bart nog iets had gezegd over haar. Mischa denkt na en zegt “nee”. Esther bedankt hem voor de moord en Mischa besluit dat hij Lynda niet gaat vertellen over wat hij heeft gedaan.

Verhaaltechniek

  • Ruimte

Dit verhaal speelt zich af in Nederland en in Australië. In het boek worden de plaatsen niet in detail beschreven, maar de auteur geeft Nederland een somber, eentonig gevoel en Australië een vrolijker en ontspannen gevoel. De ruimte in dit verhaal is dus vooral begeleidend, want in Nederland gebeuren alleen slechte dingen en in Australië gebeuren vooral goede dingen.

Het boek wordt in chronologische volgorde verteld. Er zitten tijdverruimingen in: bijvoorbeeld wanneer een van de personages nadenkt, dan is de verteltijd groter dan de vertelde tijd. Er zitten ook tijdversnellingen in: het ene moment heeft Esther net aan haar vader verteld dat ze is verkracht en het volgende moment lopen ze door Sydney, dan is de vertelde tijd groter dan de verteltijd. Er zitten een paar flashbacks in het verhaal, wanneer Wybren denkt aan toen Esther nog klein was bijvoorbeeld. Flashforwards komen in dit verhaal niet voor.

  • Verhaalfiguren

Mischa Koreman is een van de hoofdpersonages. Hij is een beschaafde jongeman, maar hij is ook vaak een lafaard. Hij is duidelijk niet helemaal goed bij zijn hoofd, aangezien hij eerst zijn ex-vriendin wil vermoorden en vervolgens een compleet onbekende jongen vermoord.

Wybren Fechter is een snuggere advocaat en de vader van Esther Fechter. Hij is duidelijk een gevoelige man en hij wil altijd ervoor zorgen dat zijn dochter gelukkig is. Wybren is een van de hoofdpersonages, maar hij speelt geen super grote rol in het verhaal, toch wordt een aanzienlijk deel van het boek uit zijn perspectief verteld.

Het laatste hoofdpersoon van dit boek is Esther Fechter. Ze is een mooi, lief meisje, maar tegelijkertijd ook een gevoelige en moeilijke puber. Haar vader duwt ze snel weg en ze heeft de verkeerde smaak in jongens. Nadat ze meerdere malen wordt verkracht is ze erg getraumatiseerd, maar ze is erg sterk en wordt al gauw weer beter.

Bart Meeuwse is het ex-vriendje van Esther en is duidelijk een antagonist in dit verhaal: hij is de vijand van elk hoofdpersoon in dit boek. Hij zorgt ervoor dat Esther zwaar getraumatiseerd is, hierdoor doet hij Wybren heel veel pijn en wanneer Mischa hem in de bus hoort praten wordt hij erg van streek. Bart is een jongen die graag mensen boos maakt en hij doet veel slechte dingen. Hij is echter toch een gevoelige jongen, want wanneer Mischa hem bijna dood schiet geeft hij toe dat hij van Esther houdt. Dit kon echter ook een wanhopig leugen zijn om niet dood te gaan.

Lydie is de ex-vriendin van Mischa en komt nooit zelf voor in het boek, er wordt alleen aan haar gedacht. Ze heeft duidelijk iets verkeerd gedaan, aangezien Mischa haar wil vermoorden, maar in het boek wordt niet duidelijk verteld wat ze heeft gedaan.

Lynda is de nieuwe vriendin van Mischa, ze speelt geen grote rol in dit boek. Mischa zal waarschijnlijk voor de rest van zijn leven met haar samen blijven.

  • Vertelwijze

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Dit verhaal wordt uit een personaal perspectief verteld, oftewel het staat in de derde persoon, maar er is geen sprake van een compleet overzicht zoals bij het auctoriale perspectief. Ik vind dit een erg interessante vertelwijze, want je leest het niet uit het perspectief van een persoon, maar je leest toch hun gedachten. 

  • Motieven

De motieven van dit boek zijn:

  • Misdaad: de verkrachtingen van Esther; de moord op Bart Meeuwse
  • Haat en liefde: Mischa haat Lydie en houdt van Lynda; Wybren houdt van Esther en haat Bart
  • Vader-dochterrelatie: de band tussen Wybren en Esther verandert gedurende het verhaal
  • Toeval: Mischa zit in de bus met Bart en Esther; Mischa en Esther komen elkaar tegen in Sydney
  • Seks: Bart en Esther; de groepsverkrachtingen
  • Thema

Naar mijn mening is de thema van het boek: ‘De gerechtvaardigde moord op Bart Meeuwse’. Ik heb voor dit thema gekozen omdat het hele boek er eigenlijk over gaat wat voor slecht mens Bart Meeuwse was en hoe het lot had besloten dat hij niet meer op aarde rond moest lopen. Uiteindelijk blijkt dat, volgens de personages van dit boek, de dood op Bart Meeuwse iets was wat moest gebeuren. Ik vond het vrij overdreven dat hij moest worden vermoord, maar ik kan begrijpen dat iemand zich zo voelt na een traumatiserende gebeurtenis.

  • Titelverklaring

De titel “Een Goede Dag voor de Ezel” is een erg rare titel die niets te maken heeft met het verhaal van dit boek.

De verklaring voor de titel is terug te vinden in het derde en het vierde hoofdstuk van het boek. In hoofdstuk drie geeft Mischa honderd dollar aan een levend standbeeld dat een ezel moet voorstellen. Hij weet dat het heel veel is en zijn vriendin Lynda vindt het dan ook erg raar dat hij dit doet. Mischa doet dit als een goede daad om het lot af te kopen, want hij wil aan Lynda vertellen dat hij iemand heeft vermoord: “Ik weet waarom ik het deed, dacht hij. [...] Want zie je lieve Lynda, ik ben een moordenaar. Dat heeft ons bij elkaar gebracht, maar dat zal ons ook weer scheiden. Wat jij zei [...], dat we bij elkaar moeten blijven en kinderen moeten maken, dat wil ik ook. Maar een moordenaar mag zoiets niet.” Mischa is er dus van overtuigd dat zodra hij aan Lynda vertelt dat hij een moordenaar is, ze hem zal verlaten.

In hoofdstuk vier loopt Esther later die middag samen met haar vader langs de ezel en geeft ze hem tien dollar. Dan ziet ze het honderd dollar briefje liggen: “Wybren stond al klaar met zijn fototoestel maar ineens holde Esther naar hem terug.

‘Pap!  Weet je wat er lag in z’n doosje. Een biljet van honderd dollar!’

‘Honderd? Dat kan niet.’

‘Echt. Zo’n groene.’

‘Dat heeft hij er zelf in gelegd, om het goede voorbeeld te geven. Of als grap.’

‘Ik denk dat hij het echt heeft gekregen.’

‘Nou ja, wie weet. Dan heeft hij ook eens een goede dag.’”

De ezel brengt Esther en Mischa indirect weer samen, vandaar de titel: “Een Goede Dag voor de Ezel”

  • Schrijfstijl

Ik vind dat Tim Krabbé niet een heel bijzondere schrijfstijl heeft. Iedere auteur heeft natuurlijk zijn eigen schrijfstijl, maar ik vind de stijl van deze auteur niet bijzonder kenmerkend. Hij kan spanning wel goed laten zien door climaxen. Ik vond de tekst niet bijzonder concreet of abstract. Het woordniveau van de tekst was niet bijzonder hoog, maar het was niet laag. Ik had in het eerste hoofdstuk wel lichte moeite met de schrijfstijl van de auteur, vooral door de manier waarop de zinnen werden opgebouwd, maar later was het boek goed te volgen.

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis

‘Een Goede Dag voor de Ezel’ is gepubliceerd in 2005. Het valt dus onder de literatuurgeschiedenis van de 21e eeuw. Omdat we nu in de 21e eeuw leven is het moeilijk om te bepalen wat de kenmerken zijn van deze tijd van schrijven. Als je dit boek vergelijkt met boeken van voor 1500 merk je natuurlijk een duidelijk verschil in bijvoorbeeld taal, fictie en non-fictie en belang van godsdienst. In dit boek merk je wel dat het verschil tussen fictie en non-fictie kleiner wordt, omdat de schrijver en de hoofdpersoon best op elkaar lijken. Verder valt er weinig te vertellen over de literatuurgeschiedenis van dit boek.

Beoordeling

Ik vind het moeilijk om tot een eindoordeel te komen over dit boek. Ik vond het geen slecht boek, maar ik zou het niet snel aanraden. Als ik een definitief cijfer moet geven zou ik het een 6,5 uit 10 geven: het is zeker een voldoende waard, maar niet hoger dan dat.

Het boek was niet super spannend. Ik ben zelf fan van super spannende boeken met een psychologisch tintje. Ook al was de genre van dit boek ‘psychologische roman’, ik kwam de psychologie amper tegen. Ik vind het ook wel knap dat Tim Krabbé het voor elkaar krijgt alle spanning uit een moordscène te halen (dat is geen compliment). Ik snap dat het niet altijd de bedoeling is om spanning in een boek voor te laten komen, maar dat had wel mijn voorkeur gehad.

Ik had dit boek voornamelijk uitgekozen omdat het lekker kort is en omdat de titel mij erg intrigeerde. Ook had ik van meerdere mensen gehoord dat Tim Krabbé een goede schrijver is, dit geeft wellicht aan dat ik het boek erg had overschat.

Ik had dit boek voornamelijk uitgekozen omdat het lekker kort is en omdat de titel mij erg intrigeerde. Ook had ik van meerdere mensen gehoord dat Tim Krabbé een goede schrijver is, dit geeft wellicht aan dat ik het boek erg had overschat.

Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen de negatieve kanten van het boek besproken, dus nu zal ik het hebben over wat ik wel goed vind aan het boek. Ten eerste wil ik zeggen dat ik het heel goed vind dat de auteur seks onder jongeren bespreekbaar maakt, aangezien het vaak als taboe wordt beschouwd. Ook vind ik het goed dat hij de harde waarheid over tienerverkrachting en de gevolgen ervan bespreekt.

Het verhaal wat de auteur wil vertellen is erg mooi in mijn mening. Het laat zien hoe tragedie mensen samenbrengt en hoe je familie er altijd voor je is, in goede en, in dit geval, in slechte tijden. Ik vind het ook wel mooi hoe toeval steeds terugkomt in dit boek. Bijvoorbeeld wanneer Mischa en Esther elkaar tegenkomen in Sydney. Die kans is minuscuul.

Nog een minpunt van dit boek is de geloofwaardigheid. Het boek is een fictie-boek, maar ik vind dat zelfs fictieboeken nog wel aan de reële kant moeten zijn. Het toeval in dit boek is zo groot dat ik het niet meer leuk vond om te lezen. Dit boek is zo ongeloofwaardig dat het mij steeds uit het verhaal trok. Dit is natuurlijk in tegenstelling met wat ik in de vorige alinea vertelde, maar mijn conclusie over alle toeval in dit boek is: ik snap dat men kan vinden dat dit het verhaal beter maakt, maar de ongeloofwaardigheid van dit boek schudde mij wakker uit het verhaal.


Kortom: ik vind ‘Een Goede Dag voor de Ezel’ een goed boek voor anderen, maar geen goed boek voor mijzelf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"