Een e-mail van Lumie door Ben Slingenberg

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1517 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
142
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Een e-mail van Lumie
Shadow
Een e-mail van Lumie door Ben Slingenberg
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
2. Samenvatting.

Het verhaal speelt zich af rond de kinderen van groep 8 van basisschool de punt.
In de klas zit een meisje (Lumie) dat al een lange tijd ziek is en weinig op school is.
Op een normale schooldag komt opeens de huisarts het lokaal binnen lopen. Hij is al een keer op school geweest en dat was toen Tomas, de broer van Peter, zelfmoord had gepleegd.
Daarom dachten ze ook meteen dat er iets ergs aan de hand was. Dat bleek ook te kloppen.
Lumie had naar het ziekenhuis gemoeten voor onderzoeken en uit die onderzoeken bleek dat Lumie kanker had. Dit was een grote klap voor groep 8 omdat ze erg aan Lumie gehecht waren. Zelfs Daan die altijd een grote mond heeft was stil.

Na een paar dagen besluiten Peter en Eefje Lumie te gaan bezoeken. Ze schrikken erg want de normaal altijd spontane Lumie ligt nu op een ziekenhuisbed. Gelukkig voelt ze zich wel goed en ze hebben die middag veel plezier met elkaar, maar na een half uur gaan ze al weer weg omdat Lumie erg moe is. De tijd gaat voorbij en Lumie moet voor de zoveelste keer weer eens op onderzoek in het ziekenhuis. Ook krijgt ze een chemokuur. Ze wordt er erg misselijk van en ze verliest haar haren. Gelukkig gaat het na deze behandelingen wel beter. Zo komt er op een dag het schoolvoetbaltoernooi waar de jongens al weken op hebben gewacht. De klas is helemaal blij als ze horen dat Lumie ook mee gaat. Ze is dan al helemaal kaal maar gelukkig hebben ze er iets op gevonden: Ze dragen allemaal dezelfde pet zodat Lumie niet opvalt tussen haar klasgenoten. Spijtig genoeg krijgt ze last van haar voet en moet ze snel weer naar huis. Na het schoolvoetbaltoernooi krijgt Lumie een kankeraanval en moet ze naar het ziekenhuis. Gelukkig kan de school via computerverbinding toch contact met Lumie houden. Lumie en de klas kijken altijd uit naar het halfuurtje aan het eind van de ochtend dat ze samen chatten.
In groep 8 doet de klas 2 keer per jaar een project. Eefje vindt deze projecten erg leuk omdat je er veel vrijheid bij krijgt. Het laatste en grootste project gaat over Anne Frank. Dit spreekt de hele klas en Lumie aan. Zelfs Lumie probeert mee te doen aan het project hoewel dit soms erg lastig is. Lumie probeert zelf een bladzijde uit het dagboek van Anne Frankte schrijven.
Dit vindt ze zelf leuk maar ze vindt het nog leuker wanneer er journalist van de regionale krant komt. Er staat de volgende dag een groot stuk over Lumie en haar dagboekbladzijde in de krant. De dagen gaan voorbij. Iedere dag om half 12 wordt de computer aan gezet en wordt er gepraat met Lumie. Als afsluiting van het Anne Frank-project gaat groep 8 naar het Anne Frankhuis in Amsterdam. Eerst denkt niemand dat Lumie komt maar als ze bij het Anne Frankhuis zijn komt er een auto aanrijden. Tot ieders grote verbazing stapt Lumie uit.
Ze gaat de hele dag mee met de groep maar als ze lopen zit Lumie in een rolstoel.
Na deze fantastische dag gaat Lumie weer terug naar het ziekenhuis en het gaat vanaf die dag steeds beter met haar.
Voor Eefje breken er dan spannende tijden aan: het eindfeest nadert. Hier kijkt ze als leerling al het hele jaar naar uit. Eefje is een van de hoofdrolspelers. Natuurlijk is heeft niemand verwacht maar toch kan ze komen. Ze speelt de sterren van de hemel maar net zoals het dagje Amsterdam is ze aan het eind erg moe. Toch was het een geslaagde avond.
Die ochtend daarna schrikken ze. Meester Evert vertelt hun dat Lumie weer een zware aanval heeft gehad en dat geen computerverbindingen meer kunnen maken omdat Lumie er te ziek voor is. Er wordt een tafel in de klas voor Lumie gezet en iedereen zet er wat op dat met Lumie te maken heeft. Maar de ochtend na het zoveelste bezoek van Eefje en Peter wordt er gebeld. Lumie is gestorven aan een kankeraanval.


3. Een gekopieerd bladzijde.

Eefje leest met rustige stem de ‘dagbrief’ van Lumie voor.

Hoi allemaal,

Alweer de zevende dag dat ik in het ziekenhuis ben. Vandaag is er weer heel wat gebeurd. Allereerst had ik, samen met mijn oeders, een gesprek met de dokter. De dokter gaat proberen ook dat gezwel weg te krijgen. Van dat nieuws ben ik erg geschrokken. Jan, de verpleger, heeft beloofd straks nog even te komen. Jan is super! Bij hem kan ik uithuilen. Vanmorgen heb ik het dagboek Anne Frank uitgelezen, daar ben ik erg van onder de indruk. Nu ben ik aan het uitzoeken waar Anne na haar arrestatie naartoe gebracht is. Het zal niet makkelijk worden om, op haar manier, een paar bladzijden van dat dagboek te schrijven; ze had echt ‘schrijverstalent’. Straks komt de dokter ook nog even. De dokter is een lieve man, hij bracht vanmorgen foto’s van zijn dochtertje mee. Zijn jullie druk bezig met het project? Fijn dat jullie alle verslagen hebben gemaild; ik heb ze al gelezen. Jullie hebben zeker wel zin in het reisje naar amsterdam en het bezoek aan het Anne Frankhuis? Gek, ik heb het gevoel dat Anne steeds meer een echte vriendin van me aan het worden is. O, ik moet stoppen, zuster Joke staat weer klaar met een nieuw infuus.
Doei, tot morgen, kusje voor allemaal maar natuurlijk speciaal voor D...?? PS De computerbeelden zijn fantastisch. Morgen heb ik om elf uur een onderzoek dus dan zullen we een andere tijd moeten afspreken.

Ik heb dit bladzijde gekozen omdat het de eerste mail is van Lumie. Het gaat over haar ziekte wat ze heeft. Ze vertelt wat er allemaal gebeurt, wat de dokter allemaal doet in de ziekenhuis. Wat ze van de dokters vindt. Ze praat over de project van Anne Frank.

4. Wat betekent de titel?

Ik vind het een goede titel omdat Lumie in het ziekenhuis ligt en allemaal mailtjes stuurt vanuit het ziekenhuis naar haar klasgenoten. Zo komen de klasgenoten te weten hoe het met Lumie is.

5. Hoe begint het verhaal?

Het verhaal begint met meester Evert en zijn leerlingen uit zijn klas.
Een van zijn leerlingen Lumie is ziek.
Er komt een huisarts in de klas om over haar ziekte te vertellen. Lumie heeft kanker.
Zij heeft een gezwel in haar borst.

6. Hoe eindigt het verhaal?

De huisarts komt weer op school in de klas van meester Evert. Maar juf Sandra verteld aan de klas hoe Lumie is gestorven. Ze heeft geen pijn gehad, ze stierf rustig.
Lumie’s laatste woorden waren ‘ik ga straks naar het hemels paradijs en wacht daar op jullie’.
Lumie’s tafel wordt een gedenkhoekje.

7. Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af op school en bij Lumie thuis.

8. Wanneer speelt het verhaal zich af?

In 2001 speelt het verhaal zich af. Ook in deze tijd.

9. Wat voor soort boek is het?

Ik vind het een liefdes en drama boek.

10. Is het een ik of een hij/zij verhaal?

Het is een zij verhaal omdat het over Lumie gaat.

11. Eigen mening.

Ik vind het boek gevoelig. Als je in het boek begint leef je je al in en als Lumie sterft helemaal. Als ik een boek uit heb denk ik er meestal niet erg meer over na, maar na dit boek heb ik wel nagedacht. Ik vond het zo mooi.
Ook vind ik het boek heel vlot verteld. Ben Slingenberg, de schrijver, kende ik nog niet voordat ik dit boek las. Ik lees heel veel boeken van Carry Slee en die schrijft heel mooi en vlot maar Ben Slingenberg kan dat ook heel goed. Het leest heel lekker door.
Beoordelingswoorden: Gevoelig, droevig.

12. Over de schrijver.

Hij is geboren op 1 mei 1954 te Oosterbeek. Toen Ben Slingenberg nog een jonge onderwijzer was, overleed een meisje uit zijn klas. Die gebeurtenis, hoe kan het ook anders, maakte op de andere kinderen en op hem grote indruk. Later was er een sterfgeval op een andere school in Veere. Veel kinderen uit zijn klas kenden de overleden jongen. Samen maakten ze een speciale tafel voor hem. Zo´n tafel komt voor in zijn eerste boek, Een e-mail voor Lumie. Een ernstige ziekte dwong hem te stoppen met zijn werk. Hij had opeens veel tijd en begon te schrijven. Binnen drie maanden ontstond het verhaal van Lumie, waarin hij veel van zijn ervaringen in de klas kon vertellen. Het verhaal van Puck en Coen in Soms wens je alles anders ontstond na een bezoek aan met de klas aan de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Vanuit de schouwburg zijn in de Tweede Wereldoorlog joodse mensen doorgestuurd naar concentratiekampen. In een vitrine ontdekte de schrijver een briefje, dat uit de trein gegooid was door joodse mensen. Over dat briefje is hij gaan nadenken. Het vormde de aanleiding voor zijn tweede boek, over twee kinderen die veel SMSjes sturen. Ben Slingenberg wil graag heel goed leren schrijven en volgt daarom een speciale cursus: schrijven voor kinderen. Hij hoopt dat hij nog kritischer naar zijn eigen boeken leert kijken dan hij nu al doet!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

het is eengoed boekverslag, alleen vind ik dit een niet egt goed geschreven boek!! grapjeee,
ikvind het egt een leuk boek heb het zelf ook gelezen=) bennie slinger: supergoed!!

11 jaar geleden

A.

A.

ja maar je schrijft gwn letterlijk dingen over uit het boek

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Een e-mail van Lumie door Ben Slingenberg"