B. Thematiek
Het hoofdthema van ‘Een brug van glas’ is verliefdheid. Andere neventhema’s zijn vriendschap, relatie ouders en dochter, problemen thuis, puberteit, ontdekken hoe het is om verliefd te zijn, de onzekerheid, de twijfel,…
Titelverklaring: Nathalie droomde altijd dat ze via een glazen brug boven een weg vol razend verkeer, moet komen bij haar moeder die
aan de andere kant glimlachend staat te wenken.
De eerste stappen onder het koele, glazen dak van de tunnelbrug leverden geen problemen op. Maar toen ze boven de weg was gekomen, begon het glas onder haar voeten te barsten, krakend te splinteren in spinnenwebben van onzekerheid. Haastig was Nathalie teruggehold naar haar kant van de weg, terwijl achter haar de ijle brug tinkelend in elkaar stortte.
Elke keer wanneer Nathalie probeert dichter bij haar moeder te komen om te zeggen hoe ze haar voelt, vlucht haar moeder weg en versplinterd de brug van glas.
Als Nathalie in het ziekenhuis ligt droomt ze altijd weer over Serge. Deze keer staat hij aan de overkant van de drukke weg en er is iets triest opgetogens aan zijn gebaren. Ze rent en de brug draagt haar tot bij Serge.
Hij heeft iets rood, bloedend in zijn hand hij gooit zijn hart naar haar en zegt: ”Ik geef je mijn hart, voor eeuwig, voor altijd.” Hij heeft haar onzekerheid weggehaald.
De titel dat ik heb gekozen is “De rebel met de roos”. Serge stelt de rebel voor en hij geeft altijd rozen aan Nathalie. Het is ook een alliteratie.
C. Personages
Nathalie is 15 jaar. Ze is voor de eerste keer verliefd en daardoor heeft ze problemen thuis en op school is. Ze voelt dat ze veranderd is. Dat maakt haar onzeker. Nathalie is een verlegen meisje en vindt zichzelf te jong voor een relatie. Ze probeert zichzelf te begrijpen en uiteindelijk komt alles nog goed.
Serge is 17 jaar. Hij is een verstandige maar losbandige jongeman. Hij heeft een motor en iedereen is bang voor hem. Serge kan alles voorspellen en hij heeft alles al gezien in zijn leven, hij mist niets. Maar toch is hij een eenzame jongen. Serge wordt verliefd op Nathalie en hij zegt dat ze zijn enige kans is om het gemis terug te vinden.
D. Beoordeling
Volgens mij verdient dit boek een 8/10.
Er zit afwisseling in het boek, op het ene moment wordt je verdrietig, het andere begin je te lachen,… kortom, het boek roept alle emoties in je op.
Ik hou van liefdesverhalen en tijdens de periode dat ik dit boek las heeft het me echt bijgebleven. Steeds de vragen ‘zullen Serge en Nathalie toch samenkomen?’ ‘Wordt alles weer goed met Nathalie’s ouders?’
Er zaten ook passages bij die ik grappig vond vb. wanneer Serge muziek speelde in de klas van Nathalie.
Karel Verleyen heeft de twee onderwerpen ‘liefde’ en ‘problemen thuis’ goed gecombineerd.
E. Auteur
Karel Verleyen is geboren te Mechelen op 19 mei 1938. Hij is de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen. Hij zag zijn vader bezig en wilde absoluut geen schrijver worden, Karel studeerde rechten en haalde het leraarsdiploma. Vervolgens kwam hij voor de klas te staan. Een verhaal dat ie in de klas vertelde (Jan zonder vrees) werd uitgegeven en zo was Karel Verleyen dan toch schrijver geworden. Toch werd hij eerst nog verkoopmanager, maar na een poosje keerde hij terug voor de klas. Daarnaast was hij van 1973 tot 1985 hoofdredacteur van het tienerblad Top. Hij was ook adjunct-redacteur van een aantal andere tijdschriften en hij vertaalde boeken. Sinds 1997 is hij voltijds schrijver. Nog steeds vindt hij schrijven iets wat heel veel moeite kost. Karel Verleyen is vader en grootvader en woont met zijn vrouw in Kruishoutem.
Enkele van zijn bekendste boeken zijn ‘Jan zonder vrees’, ‘Vijand zonder gezicht’, ‘Zeven dagen donker’, ‘Prins van de leegte’, ‘Schaduwen en sluipmoord’, ‘De keuze’, ‘Een brug van glas’,…
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
ik vind het een super mooi uitreksel alleen jammer dat je het bijna letterlijk van internet hebt gehaald
20 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Leuk boek over verliefd zijnmet een tikkeltje spanning!Serge lijkt echt een leuke jongen te zijn hij begrijpt Nathalie h
14 jaar geleden
Antwoorden