Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een bende in de bovenbouw door Jacques Vriens

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Een bende in de bovenbouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo/vwo | 1006 woorden
  • 22 juni 2005
  • 165 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
165 keer beoordeeld

Boekcover Een bende in de bovenbouw
Shadow
Een bende in de bovenbouw door Jacques Vriens
Shadow
Algemene gegevens 1, De auteur De auteur van het boek is Jacques Vriens. Hij is geboren in 1946. Hij is getrouwd, heeft 2 zoons, woont in Limburg en is inmiddels opa. Hij wilde als kind toneelspeler, schrijver of onderwijzer worden. Hij werd onderwijzer en las vaak aan kinderen voor. Daardoor kreeg hij ook zin om te schrijven. In 1976kwam zijn eerste boek uit, ‘Die rotschool met die fijne klas’. Twee boeken van hem werden bekroond door de kinderjury ‘en de groepen van groep acht’ en ‘achtste-groepers huilen niet’. Twee andere boeken werden getipt door de kinderjury ‘een bende in de bovenbouw’ en ‘ha/bah naar school’. Hij schrijft vooral boeken over school. 2, Uitgever/Plaats van Uitgave/Jaar van Uitgave De uitgever van het boek is ‘van Holkema en Warendorf’, het is uitgegeven in 1988 en het was in Houten.
3, Het Genre van het Boek Het genre van het boek is school. Het is vooral een schoolboek, omdat het zich op school afspeelt. Beschrijving van de Inhoud
1, Wie zijn de hoofdrolspelers
De hoofdrolspelers zijn vooral Kim, Freddy, Guus en Marloes. Zij zitten in de bovenbouwklas met een heleboel anderen. Zij willen niet bij ‘de bende van Donkervliet’ horen die Diederik, een vervelende nieuwe jongen uit de klas, heeft opgericht. Freddy wordt gepest door 2 vervelende jongens die vrienden zijn van Diederik. Het zijn ‘grote bek’ en ‘bokkepoot’. Zo worden ze genoemd. Ze heten eigenlijk Ronald Bekkers en Ties van Bokhoven. Ineke is de lerares van de klas. Als Ineke gaat vertrekken is iedereen verdrietig. In haar plaats komt Jan-Willem, die eerst een sulletje lijkt, maar daarna toch wel aardig blijkt te zijn. Andere kinderen van de klas zijn Clara, Jasper, Peter (de vriend van Diederik), Pim, Fabian, Esther en Peggy. De tweeling Monica en Angela zijn allebei verliefd op Diederik. Jelle, de directeur van de school is ook de vader van Jasper. De oma van Freddy helpt Freddy, wanneer hij onderduikt bij haar (zie 6, hoe eindigt het verhaal). 2, Waar spelen de gebeurtenissen zich af Ze spelen zich af in: Bij de oma van Freddy, in bejaardentehuis Donkervliet
Op basisschool, de Jan Ligthartschool 3, Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af Er staat niet in het boek wanneer de gebeurtenissen zich afspelen. 4, Wat is het belangrijkste probleem in het boek Dat Diederik een bende heeft opgericht. Hij probeert met zijn bende (hij koopt ze om met snoep) Freddy, Marloes, Guus en Kim te pakken. 5, Hoe begint het verhaal Freddy gaat naar school en wordt dan gepakt door Grote Bek en Bokkepoot. Als Guus komt (waar ze bang voor zijn) dan rennen ze allebei weg. Als ze op school aankomen horen ze van Jasper dat Ineke, hun juf, gaat vertrekken. Zijn vader is de directeur, dus geloven ze het meteen. Marloes vindt het een rotstreek en wordt boos. Ze mogen nog niets aan de klas vertellen daarover. Daarna dringt Diederik voor Marloes en wordt ze kwaad. Ze moeten met Jelle (de directeur) meekomen, maar kregen geen straf. 6, Hoe eindigt het verhaal Op het einde gaat Freddy toch bij de bende, omdat Diederik anders aan Freddy’s vader gaat vertellen dat Freddy met Guus omgaat. Guus is een neger, dus dat mag niet van Freddy’s vader. Diederik kocht de kinderen om met snoep, maar iedereen dacht dat hij die zelf kocht, maar hij stal ze uit de winkel. Freddy is op het einde gevlucht en niemand weet waarheen. Hij moest van Diederik sigaretten stelen voor de bende en hij was betrapt. Kim en Marloes gaan naar Freddy’s oma en daar vinden ze Freddy die zich verstopt voor zijn vader. Freddy’s moeder komt even later en moet heel erg huilen. Dat kan Freddy niet aan horen en komt te voorschijn. Zo komt alles weer goed.
7, Waarop slaat de titel Het is in groep 6, 7 en 8 van een basisschool, de bovenbouw dus. En er is de ‘bende van Donkervliet’, een bende dus. Die bende is van de kinderen in de bovenbouw, een bende in de bovenbouw. 8, Korte samenvatting van het boek Juf Ineke gaat verhuizen naar een andere plaats en daardoor zijn de kinderen boos. Ze maken met zijn allen een afscheidsavond en Juf Ineke doet zelf ook mee met de toneelstukjes, de playbackstukjes en nog veel meer andere dingen. Daarna krijgen ze een nieuwe meester die op het begin geen orde kan houden, meester Jan-Willem. Een jongen, Diederik, speelt graag de baas. Daarom richt hij ‘de bende van Donkervliet’ op. Hij koopt de kinderen om met snoep en zo wordt bijna de hele bovenbouw lid van ‘de bende van Donkervliet’. Iedereen behalve Freddy, Marloes, Guus en Kim. Zij vinden het maar niets en gaan een keer spioneren. Al snel weten ze waar en wanneer het is. Als ze daar komen en ze gaan daarna weer terug is Guus zijn muts vergeten. Freddy gaat terug om hem te halen. De bende had de muts al opgemerkt en zitten de wachten in de bosjes. Als Freddy komt pakken ze hem. Diederik haalt hem over om lid te worden. En dat lukt… Eigen mening over het boek Ik vond het een spannend boek, omdat ik steeds wilde weten wat er ging gebeuren. Ik vind het best wel zielig voor Freddy, omdat hij niet met Guus mag omgaan. Het is daarom ook een boek waarvan je kunt leren. Het boek vind ik vooral heel echt, omdat de dingen die in dit boek gebeuren in het echte leven ook allemaal gebeuren, juffen die vertrekken naar een andere school, discriminatie tegen negers, pesten, andere kinderen buitensluiten enzovoort. Diederik vind ik wel een stomvervelend mannetje, omdat hij anderen overhaalt om zijn klusjes te doen. Hij kocht ze om met snoep en daarom keerden ze zich tegen Marloes, Guus, Kim en Freddy. Ik had dit boek geleend bij de bibliotheek en toen begon ik te lezen. Ik wilde het gelijk uitlezen, omdat er dan weer iets gebeurde waarvan ik wilde weten hoe het af zou lopen en toen gebeurde er weer iets waarvan ik toch echt het einde wilde weten, dit boek moest ik gewoon in 1 keer uitlezen, dat heb ik dus ook gedaan.

REACTIES

S.

S.

ja het is een super leuk boek en ik ga het voor mijn boekpespreking gebruiken

13 jaar geleden

S.

S.

grappig boek en ik heb het zelf ook

9 jaar geleden

E.

E.

ik moet mijn boekendoos hier over houden. en ik moet een samenvatting daar voor

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een bende in de bovenbouw door Jacques Vriens"