Een beest met twee lichamen door Joris Moens

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1623 woorden
  • 15 mei 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 9
  • 4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
301
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Een beest met twee lichamen
Shadow
Een beest met twee lichamen door Joris Moens
Shadow
Bibliografische gegevens
EEN BEEST MET TWEE LICHAMEN (1999)
Geschreven door Joris Moens ( 1962 – heden )
Amsterdam, 1999, eerste druk
298 bladzijden

Samenvatting
Daan Geurts werkt als psycholoog in het Pieter Baan-centrum. Hij onderzoekt de moord op Eefje Limbach in Kampen, die B. gepleegd zou hebben. Daan is de psycholoog van B., maar B. blijft volhouden dat hij de moord niet gepleegd heeft.
Daan gaat, omdat hij verder niets te doen heeft en zich verplicht voelt, langs op kraamvisite bij zijn oude vriend Gus.
Gus maakt carrière in een automatiseringsbedrijf en is nog niet zo lang getrouwd met Selma. Gus vindt zijn huwelijk een sleur, en Daan en Gus besluiten die avond om – net als vroeger – weg te gaan.

In de auto van Gus gaan ze naar Maastricht, waar ze jaren geleden ook heen zijn geweest.
Daan denkt terug aan zijn verleden met Gus en in die herinneringen staat Gus altijd in het middelpunt, en Daan kijkt ernaar.
In Daans herinneringen komt de hele vriendschap van Gus en Daan naar voor en wat ze allemaal samen beleefd hebben. Hoe meer Daan aan het verleden terugdenkt, hoe meer hij ontdekt dat er gaten in het verleden van Gus zitten.
Daan beseft dat Gus ook rond dezelfde tijd in Kampen is geweest als de moord is gepleegd, en hij komt erachter dat hij op de dag van de moord in Eefjes kamer is geweest – Gus was verliefd op haar.
Daan begint steeds meer te twijfelen over de schuld van B. en de onschuld van Gus. Telkens als Daan over Kampen begint, negeert Gus hem of reageert hij bot terug.
Daan vindt steeds meer bewijzen en dingen tegen Gus, en hij confronteert Gus daarmee.
B. wordt door Daan ontslagen uit de kliniek, met toestemming van de rechter. Waarschijnlijk heeft Gus de moord gepleegd, maar dat moet je als lezer zelf achterhalen met de bewijzen die je in het verhaal hebt gekregen.

Verhaalanalyse
Titel

De titel is Een beest met twee lichamen. Dit verwijst naar Gus, die twee gezichten heeft: een normaal lid van de samenleving, een vader en een aardige burger en aan de andere kant iemand die te veel uitgaat, drinkt en waarschijnlijk een moord heeft gepleegd.


Soort boek
Het genre van het boek is een psychologische thriller, je denkt telkens dat je de hoofdpersonen kent terwijl ze iets heel anders zijn of een ander karakter hebben.

Personages, hoofdpersonen
Daan
Daan Geurts is ongeveer 35 jaar oud, en ziet dingen in zoals ze zijn. Hij is vaak cynisch, bot en chagrijnig, zijn werk vindt hij echter heel leuk om te doen, al laat hij dat niet altijd merken. Soms lijkt het alsof Daan gewoon depressief is.
Je komt niets te weten over Daans uiterlijk, of het uiterlijk van andere personages.
Daan doet altijd wat hij zelf wil en de mening van anderen maakt hem niet uit. Als Daan iets wil doen of een mening ergens over heeft maakt hij een botte opmerking, die vaak nog botter wordt doordat hij het sarcastisch zegt.
Dit is voor anderen misschien vervelend, maar als lezer is het soms ook grappig.
Daan is de boezemvriend van Gus, en dat is ook zijn enige vriend die je in het verhaal tegen komt. Hij doet alles samen met Gus maar kan Gus ook een standje geven of hem uitschelden.
Daan heeft het gymnasium gedaan en is vroeger een meeloper van Gus geweest, maar nu weet hij goed wat hij zelf wil.

Gus
Gus Winkelman is een paar jaar ouder dan Daan en heeft ongeveer hetzelfde karakter als Daan. Hij is vaak bot en chagrijnig en reageert dat op anderen af. Hij is heel gesloten en praat bijna niet over zijn gevoelens.
Gus gedraagt zich vaak alsof het hem niets interesseert en houdt zich niet altijd aan de regels.
Hij is getrouwd met Selma en is daar eigenlijk niet heel blij mee, hij voelt niets bij zijn huwelijk en met zijn dochtertje doet hij ook niets. Met Daan doet hij veel dingen samen en vroeger kon Gus Daan bepaalde dingen te laten doen omdat Daan toch achter hem aan liep.
Gus lijkt steeds kwaadaardiger te worden in de loop van het verhaal.
Gus heeft het gymnasium gedaan, maar is wel twee keer blijven zitten voordat hij van school af ging, hij heeft vroeger veel gefeest en had daardoor soms problemen op school.

Personages, bijfiguren
B.
B. is de persoon de beschuldigd is op de moord van Eefje, en is schuldig bevonden door de rechter.
Van B. kom je alleen te weten dat hij altijd heel rustig blijft onder wat voor omstandigheden dan ook, en dat hij altijd heel beleefd is.
Alleen Daan heeft met B. te maken en Daan denkt dat B. onschuldig is, B. heeft geen invloed op andere personages.

Eefje Limbach
Eefje Limbach is de persoon die vermoord is in Kampen, en om deze moord draait heel het boek. Het is niet duidelijk wie haar heeft vermoord en Daan probeert dit uit te zoeken.
Niemand heeft in dit boek contact met Eefje gehad en daarom heeft ze geen verhoudingen tot de andere personages

Tijd
Het verhaal speelt zich rond deze tijd af, er zijn ook veel flashbacks in het verhaal, deze spelen zich ongeveer 20 tot 15 jaar geleden af.
Deze hebben als functie Daan erachter te laten komen wat er werkelijk gebeurd is in Kampen en de moord op Eefje.
De vertelde tijd, met de flashbacks erbij, is ongeveer 20 jaar.
Het verhaal wordt een gedeelte in de verleden, en een gedeelte in de tegenwoordige tijd verteld.
Het verhaal is in chronologische volgorde verteld en er worden geen sprongen in de tijd gemaakt.

Vertelsituatie
Het grootste gedeelte van het verhaal beleef je door Daans ogen, maar ongeveer één derde van het verhaal beleef je door de ogen van Gus.
Als je door Daans ogen het verhaal beleeft, wordt de ik-vertelsituatie gebruikt, door Gus´ ogen wordt de personale vertelsituatie gebruikt.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, Kampen en New York. Amsterdam is een belangrijke ruimte omdat daar het Pieter Baan-centrum is, en omdat Gus en Daan hier wonen.
In Kampen is Eefje vermoord en daarom is dit ook een belangrijke plaats, je wilt weten wat er daar gebeurd is. New York is de plaats waar Daan gestudeerd heeft na het gymnasium.

Opbouw
Het verhaal begint midden in een handeling, namelijk dat Daan bij Gus op kraamvisite gaat. Er is geen inleiding.
Het probleem waar de hoofdpersoon voor komt te staan is de gebeurtenis rond de moord van Eefje, en dat hij er niet meer zeker van is dat B. de moord heeft gepleegd. Hij lost dit op door steeds meer bewijzen tegen Gus te vinden en B. uiteindelijk uit de kliniek te laten ontslaan.
De belangrijkste gebeurtenis in het verhaal is de moord en dat B. ontslagen wordt uit de kliniek. Dit is ook het hoogtepunt, want het ging Daan erom dat hij de goede dader zou vinden.
Het boek heeft een open einde, je weet niet of Gus de moord gepleegd heeft, alleen dat Daan veel bewijzen tegen hem heeft gevonden en dat B. onschuldig is.

Thema en motieven
Het thema van het verhaal is vriendschap en bedrog. Er is veel gebrek aan vertrouwen in de vriendschap van Daan en Gus, en hun vriendschap verslechtert.
Gus heeft Daan bedrogen door nooit iets te vertellen over zijn verblijf in Kampen en zo is B. schuldig bevonden.

Bedoeling
Waarschijnlijk is dit boek alleen geschreven om je te amuseren, en volgens mij heeft de schrijver geen bedoeling met dit verhaal.

Tekstbeleving
De gebeurtenissen in het verhaal zouden echt gebeurd kunnen zijn, alles is heel realistisch verteld en er wordt veel spreektaal gebruikt waardoor het verhaal leuker wordt om te lezen.
De personages zouden ook echt kunnen bestaan en ze komen heel geloofwaardig over. Je leert Daan en Gus heel goed kennen en daarom zijn de dingen die ze hebben gedaan te begrijpen.
Het verhaal is een beetje gebaseerd op een echte moord en daarom is het waarschijnlijk dat zoiets echt kan gebeuren.
Soms is het verhaal niet fijn lezen doordat het verhaal constant van het heden naar een flashback gaat, en je daarom niet altijd weet in welke tijd het hoofdstuk zich afspeelt.
Er wordt heel veel spreektaal in gebruikt en door Daan en Gus wordt ook veel gescholden. Dit maakt hun karakters geloofwaardiger, maar het is vervelend om constant scheldwoorden door een stuk verhaal heen te hebben geschreven. Ook zijn er heel veel korte, eenvoudige zinnen.
Het verhaal komt pas laat op gang en je hebt pas laat door waarom er zoveel flashbacks in het verhaal zijn. Daardoor krijg je het gevoel dat je een verhaal leest zonder te weten waar het om gaat. Het eerste gedeelte duurde dan ook langer om te lezen dan het einde.
Het is een goed boek en het is goed opgebouwd, maar de stijl van schrijven leest niet fijn. Door de korte zinnen is het verhaal wel goed te volgen, maar het lijkt alsof je niet in één keer door kan lezen door die zinnen.
Als ik het boek een cijfer zou moeten geven zou ik het een 7 geven.

Informatie over de auteur
Joris Moens is in 1962 geboren in Amsterdam.
In 1993 schreef hij zijn eerste roman, Bor, daarmee behoorde Joris Moens tot het NIX gezelschap.
Een jaar later, in 1994, heeft hij met Rob van Erkelens en Ronald Giphart het tijdschrift Zoetermeer opgericht. In het tijdschrift stonden vooral artikelen over boeken van henzelf en van andere schrijvers.
In 1995 schreef hij de roman Zondagskind, en in 1999 Een beest met twee lichamen.
Hij kreeg veel positief commentaar op zijn boeken, maar er is wel opgemerkt dat in al zijn romans de hoofdpersonen op elkaar leken, ze waren allemaal zelfverzekerd en gaven niet veel om de meningen van anderen.
Sindsdien heeft Joris Moens geen romans meer geschreven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een beest met twee lichamen door Joris Moens"