Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2588 woorden
  • 17 maart 2008
  • 1914 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
1914 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Echte mannen eten geen kaas

Gegevens
Schrijver:
Maria Mosterd
Titel (en ondertitel):
Echte mannen eten geen kaas – vier jaar in handen van een loverboy –
Druk:
4e druk
Uitgever, jaar, plaats:
Van Gennep, 2008, Amsterdam
Jaar van eerste druk:
2008
Aantal pagina’s:
186
Motto:
------

Indeling:
Het boek is niet echt ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Het verhaal loopt aan een stuk door. Toch wordt er wel een scheiding gemaakt van verschillende onderdelen. Tussen verschillende ‘subhoofdstukken’ staat een klein oog als tekeningetje. Per subhoofdstuk zijn een aantal alinea’s. Deze worden aangegeven door middel van het beginnen op een nieuwe regel.

Samenvatting van de inhoud:
Maria gaat naar de middelbare school. Op haar eerste dag gaat ze samen met Nikki op de fiets naar school. Onderweg komt ze een groepje jongens tegen en die begroeten de meiden. De terugweg staan de jongens er weer. Een van de jongens begroet Maria weer.

Wanneer Maria thuis komt, overdenkt ze het allemaal eens, en besluit te reageren op de begroetingen van de jongen. De volgende dag staan de jongens er weer. Dit maal stopt Maria en begroet ze. Een van de jongens stelt zich voor als Manou. Hij neemt haar mee naar een van de flats van de stad. Daar roken ze wat drugs met een vriend van Manou. De volgende dag gaan ze weer samen op stap. Ze gaan naar het huis van Manou. Daar hebben ze voor het eerst seks. Manou geeft aan dat Maria nog ontmaagd moet worden. Maria heeft ondertussen al ruzie thuis.
Een week later moet ze weer met Manou weg. Ze vertrouwt hem compleet, ondanks dat ze hem nog niet kent. Ze laat Nikki in de steek. Manou brengt haar naar een huis waar Juanez woont. Dit is een vriend van hem. In dat huis zijn nog meer mensen. Django is er ook. Dit was de man waarmee ze samen drugs hebben gerookt. Ook Diablo is aanwezig. Allemaal vrienden van Manou. Met deze twee heren moet ze seks hebben. Op het moment dat ze weigert, begint Manou haar te slaan. Na een paar uur zijn ze weer buiten.
Maria gaat niet meer naar school en Nikki raakt ongerust. Maria gaat wel naar school voor de toetsen of om de gevechten met Shamilla, haar vijand van school. In de tijd dat ze niet naar school gaat, is ze samen met Manou op pad, om ‘geld’ voor hem te verdienen.
Na een paar weken krijgt Maria een ‘hogere functie’. Ze moet nu ook pakketjes rondbrengen. Manou gaat naar het buitenland en Juanez moet op Maria letten. Hij mag niet aan haar komen. Wanneer ze met z’n twee zijn probeert Juanez Maria zover te krijgen Nikki aan hem te koppelen. Maria wil eigenlijk niet, omdat ze weet dat dit slecht is, maar toch belt ze Nikki. Die komt niet opdagen, omdat ze ruzie heeft gehad met haar ouders.
Wanneer Manou terug komt van de reis ziet hij er slecht uit. Hij geeft aan dat hij het zwaar heeft, omdat hij de baas van alle ‘jongens’ is. Ook zei hij dat hij het leuk vond om andere mensen pijn te doen. Maria moest nu ook andere taken vervullen. Zo moest ze zorgen dat de meisjes bij de jongens terecht kwamen. Ze moest voor nieuwe leden zorgen. Dit probeert ze bij een meisje : Elise. In de eerste instantie lukt het haar, maar Jayson ( werknemer Manou) verpest het voor haar.
In December is de sfeer thuis heel slecht. Maria is inmiddels 13 jaar en al een jaar bij Manou. Ze moet op een dag met Manou mee naar Basim. Ze moet met hem mee naar huis en hij mag alles bij haar doen. Zit is de eerste keer dat ze zonder drugs seks met een man moet hebben en ze ‘ werkt dan ook niet mee’ . Al snel roept Basim de hulp in van zijn vriend. Met z’n twee mishandelen ze Maria en verkrachten haar. Omdat ze zo hard begint te gillen stormt Manou de kamer binnen. Hij is alleen niet kwaad op de heren, maar kwaad op Maria. Als straf moet ze nog een keer seks hebben met de mannen en Manou blijft kijken.
Wanneer Manou Maria opbelt om te vertellen dat ze iets gaat zien wat niet leuk is, denkt ze direct aan de woorden : ‘ik vind het leuk om iemand pijn te doen’. Dit had Manou een keer tegen haar gezegd.
Manou neemt haar mee naar een flat en zet haar op de bank. Dan komt er een jongen binnen. Manou begint tegen hem te schreeuwen. Hij zou het geld niet op tijd hebben ingeleverd. De jongen probeert zich te verontschuldigen, maar het heeft geen zin. Manou geeft hem een mep in zijn gezicht. Dan wordt de jongen door Juanez vastgebonden en op de grond gegooid. De jongen kan geen kant op. Daarna werd er een zat op de blote buik van de jongen gezet en er een ijzeren emmer overheen geduwd. De rat kan geen kant op. Ze stopten de jongen een sok in zijn mond zodat hij geen geluid meer kon maken. Toen hielden ze een vlam bij de emmer. De emmer werd warm.
Even later werd de emmer van zijn buik gehaald en de jongen losgemaakt. Op zijn buik zaten allemaal krassen en beten van de rat. De rat had een uitweg via de buik proberen te maken. De jongen gilde het uit van de pijn. Maria moest de wonden verzorgen. Toen knapte er iets in haar hoofd.

De volgende dag kwam ze op school en niets kon haar meer iets schelen. Ze moet met Manou mee naar Rotterdam. Onderweg krijgt ze zoveel joints dat ze heel ziek thuis komt. Haar moeder meldt haar de volgende dag ziek en gaat met haar naar de stad. Daar komt ze Manou tegen. Hij is heel kwaad dat ze met haar moeder gaat shoppen.
Die middag moet ze met nog 3 andere meisjes naar een flat toe. Hier zou een Amerikaan komen wat wel eens een hele belangrijke klant voor Manou kunnen worden. Dezelfde dag wordt Manou opgepakt. Samen met Basim neemt Maria de zaak over. Ze stelt nieuwe jongens aan en regelt de geldzaken. Wanneer Manou weer terug is, krijgt Maria een tijdje vrij.
De volgende drie maanden hoeft ze eigenlijk nooit meer met mensen naar bed. Alleen wanneer er een tekort aan meisjes is. Wel wordt ze door Manou geslapen en geschopt. Haar moeder merkt niet op dat ze blauwe plekken heeft en vaak stoned is. Dan besluiten ze Manou voor de stellen aan haar moeder en haar zusje Sharon. Manou gedraagt zich als een echte heer en lijkt zelfs zenuwachtig te zijn. Manou bleef langskomen tot dat Maria 15 werd. Toen moest de relatie tussen hen ‘uitgaan’. Maria moet een paar weken bij Juanez en Jayson blijven wanneer Manou weer weg moet. Nikki is ondertussen de vriendin van Juanez. Juanez is echt het type loverboy, Maria vindt het dan ook raar dat Nikki het niet gezien heeft. Manou is daarentegen anders.
Binnen de kortste keren neemt Jayson haar mee en heeft samen met nog een man seks met haar. Dit volgde nog een aantal keer.

Een paar weken later haalde Giorgio haar op. Nikki heeft direct argwaan, maar Maria gaat met hem mee. Hij heeft seks met haar, maar mishandeld haar heel erg.
Op een gegeven moment wordt de seks bij Maria net zo normaal als het poetsen van de tanden ( zegt ze zelf).
De laatste keer dat ze seks moest hebben met Antilianen kwam dichterbij. Ze komt de kamer binnen en die kamer is vol met Antilianen. Na 4 jongens sluipt ze weg en vlucht.
Wanneer Maria dan weer op school komt, merkt de docente dat er wat met haar aan de hand is. Ze gaat met Maria en Nikki praten. Maria weet Nikki te vertellen dat ze verkracht is en dat ze niet weet of het wel veilig was. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het aan de docente. Die regelt de morning-after pil, maar Maria moet het aan haar ouders vertellen. Ook vertelt ze Manou dat de docente iets meer weet. Manou besluit te doen alsof hij het ook erg vindt dat het gebeurd is, en gaat weer naar de moeder van Maria. Die accepteert hem meteen.
De moeder van Maria doet aangifte wanneer ze de naam Jayson hoort. Dennis en Ineke verhoren Maria meerdere keren. Manou vertelt haar precies wat ze moet vertellen. Ze mag alle jongens verlinken, maar hem niet!

Op een dag neemt Manou haar mee, naar de vriendin van Jayson. Die is heel erg kwaad op Manou. Wanneer ze weer bij huis aankomen is de hele familie van Maria daar. Manou moet mee naar binnen om zich voor te stellen.
Wanneer hij weer weg is, keurt de hele familie hem af. Niemand vertrouwt hem. Ook de moeder van Maria heeft haar twijfels bij hem.
Na de aangifte moet Maria een tijdje rustig krijgen. Ze mag bij vrienden van haar moeder gaan wonen. Ze heeft hier een leuke, maar saaie tijd. Op het moment dat de rechtszaal verschijnt, mag Maria weer thuis komen wonen. Ze hoeft niet meer naar Almere toe.
Na een paar maanden naar school te zijn gegaan stopte ze ermee. Ze gaat een andere opleiding doen. Het liefst zou ze terug willen naar Manou, maar dat kan niet meer. Wanneer ze hem op msn weer te spreken krijgt, onder de schuilnaam Amanda, is ze al snel weer terug bij af. Haar moeder heeft dit niet door.
Wanneer haar moeder dit ontdekt moet ze naar een internaat. Hier gaat ze film kijken met Azra en Lila. Die wonen ook in dit gesticht.
Maar toch is ze niet van Manou af. Hij probeert haar drie keer te bezoeken. De eerste keer was toen ze aan het sporten was. De leiding was er vroeg bij en Maria kon niet naar Manou toe. Toen liet hij Ricardo in het internaat komen. Dit was een van zijn jongens. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht, maar dit mislukte. De buschauffeur trapte er niet in. Ook de derde keer werd in de kiem gesmoord. Ricardo heeft inmiddels een vriendin in het gesticht en wordt kwaad op Maria. ’s Nachts trap hij haar deur in. Toen mocht Maria weer naar huis.
Niemand wist meer waar Maria nu naartoe gestuurd moest worden. Ze wordt uiteindelijk naar India gestuurd met een aantal vriendinnen. In het vliegtuig denkt ze na over alles. Een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten…

Tijd:
Het verhaal speelt zich af op het moment dat Maria 12 is. Maria is 18 wanneer ze dit boek schrijft. Dus is het verhaal 6 jaar geleden gebeurd. Het verhaal neemt 4 jaar tijd in beslag. Van het moment dat ze Manou ontmoet, tot het moment dat ze voorgoed van hem verlost is. Er zijn geen terugblikken in het verhaal. Wel komen er stukken in voor waar ze vooruitziende blik heeft: ‘dat Manou het toch drie keer zou gaan proberen wist ik toen nog niet’. Maria laat in haar verhaal zien dat ze al weet wat er gaat gebeuren. Het verhaal is niet continu. Soms slaat ze maanden over in het verhaal. Vooral maanden waarin niet zoveel nieuws gebeurd.

Plaats:
Het verhaal speelt zich in Nederland af. Het speelt zich in het noorden van Nederland af rondom Zwolle. Verder speelt het zich in verschillende flats af, in het huis van Maria, op school, in Rotterdam, in het gesticht, in het huis van Devid, in het internaat, op straat en in het vliegtuig. De ruimte heeft meestal een neutrale functie. Tot op het moment dat ze in een van die flats komt en beschrijft hoe lelijk en oud en vies het allemaal is.


Personen:
Maria: Dit is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal wordt door haar beschreven. Ze is de hoofdpersoon van het verhaal die in handen van een loverboy komt en niet weer weg kan. Eerst is het een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en meedogenloos en aan het eind is het weer een onzeker meisje.
Nikki: Dit is de beste vriendin van Maria. In het begin laat ze Maria niet in de steek, maar wanneer Maria te veel afstand neemt, wil ze niets meer van Maria weten.
Manou: Dit is de baas van de loverboys in het verhaal. Hij weet Maria te strikken. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en meedogenloos. Wanneer zijn ware ‘ik’ naar voren komt, blijkt het een hele harde man te zijn.
Juanez: Dit is de beste vriend van Manou. Hij heeft verschillende keren seks met Maria en is erbij wanneer er harde straffen vallen. Hij is net zo gemeen en meedogenloos als Manou.
Sharon: Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze wel ter plaatse.
Moeder: Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot het moment dat de familie dit tegen ging spreken.
Vrienden: In het verhaal komen verschillende vrienden en werknemers van Manou voor. Dit vatten we samen onder de vrienden. Ze hebben allemaal wel een keer seks met Maria gehad.


Perspectief en verteller:
Het verhaal wordt vanuit een ik-perspectief geschreven. Je ziet alles wat Maria denkt en doet. Van de andere personen zie je alleen wat ze doen wanneer Maria bij hen is. Ook kun je van die personen niet lezen wat ze denken.

Verhaalconventie:
Het verhaal is een realistisch verhaal. Het is een autobiografisch verhaal en alles wat er in het verhaal voor komt zou echt gebeurd kunnen zijn. Het verhaal is ook niet romantischer gemaakt. Ik denk dat het zeker zo hard is en echt gebeurd is.

Stijl:
In het verhaal komen verschillende zinnen voor waarvan ik denk dat duidelijk wordt dat het verhaal over een buitenlands meisje gaat. ‘Beter ga je haar niet aanraken’, wordt er op een gegeven moment gezegd. Dit is niet een zin die in het normaal Nederlands voorkomt.
Ze maakt gebruik van korte zinnen, met weinig beschrijvingen. Ze maakt wel veel gebruik van beschrijvingen bij de scènes waar ze in de flats is. Daar maakt ze gebruik van de beschrijving om aan te geven hoe het er allemaal uit ziet en hoe vies het af en toe is.

Verklaring titel en ondertitel:
Echte mannen eten geen kaas staat voor de uitspraak die Manou ooit een keer naar Maria had gedaan. Hij had gezegd dat echte mannen geen kaas en karnemelk aten en dronken. De ondertitel is vier jaar in handen van een loverboy. Deze staat voor de tijd dat ze bij Manou is en klusjes voor hem uitvoert.

Verklaring motto:
---


Motieven:
Liefde: De onvoorwaardelijke liefde die Maria voor Manou heeft.
Seks: Maria moet seks hebben met mannen voor geld.
Geweld: De vele mishandelingen die voorkomen
Drugs: Er worden veel drugs gebruikt in het verhaal
Onderdrukking: Ze is compleet afhankelijk van Manou. Ze kan niets meer zelf bedenken.

Leidmotieven:
---

Thema:
Loverboys

Idee:
Maria Mosterd wil met dit boek mensen waarschuwen voor dit soort loverboys. Ook wil ze dit boek gebruiken als verwerkingsproces van alle gebeurtenissen.

Schrijver:
Maria Mosterd viel op 12-jarige leeftijd in handen van een loverboy. Ze heeft 4 jaar lang alles gedaan voor deze man. Om dit te verwerken is ze twee keer een half jaar lang naar India gegaan. Hier heeft ze dit boek geschreven. Het is haar eerste en tot nu toe ook haar enige boek. Ze heeft met dit boek nog geen literaire prijzen gewonnen. Het boek is een realistische roman en het verband tussen haar werk en leven is dat het boek autobiografisch is. Dit is haar leven geweest.

REACTIES

R.

R.

het boek van maria mosterd. Echte mannen eten geen kaas:
er staat een fout in ze woont in het oosten van het land. in het verslag staat het NOORDEN!!!!

15 jaar geleden

Z.

Z.

Ik vind het echt een heel goed verslag. Heb er ook heel veel gebruik van kunnen maken hoor een goed cijfer te krijgen xD. Maar die enne foutje maakt niet uit ! xx

13 jaar geleden

G.

G.

hoiiiii door jou heb ik een dikke vette 10 en heb het verslag gwn gekopieeeerd!
STOER HEEEE
thanksss dikke kis

13 jaar geleden

K.

K.

pff dat meisje heeft gewoon gelogen,

13 jaar geleden

E.

E.

hoooooi, zij is echt vieze leugennaar, vieze jongens naaier.

13 jaar geleden

L.

L.

het is een mooi boek, en de samenvatting is ook heel goed! ik heb er veel informatie vanaf gehaald.

13 jaar geleden

I.

I.

deze chick is een vieze leugenaar, ze heeft het hele verhaal omgedraaid!

13 jaar geleden

C.

C.

ik snap niet dat iemand zoiets kan verzinnen!

13 jaar geleden

T.

T.

ik vindt het een hele mooi je boek.ik wens je strekte.!!

13 jaar geleden

J.

J.

Het boek is geen literair hoogstandje, maar dat kan je ook niet verwachten van de schrijfster. Het verhaal is niet autobiografisch, zoals vermeld in het verslag. Uit een uitzending van P. de Vries bleek dat niet alles klopte wat de schrijfster heeft verteld. De term biografisch is dan meer op zijn plaats. Toch komt het verhaal realistisch en in grote lijnen geloofwaardig over. De schrijfster heeft zich enerzijds kwestbaar opgesteld door geen details weg te laten, anderzijds geeft ze iedereen in haar omgeving de schuld van haar ellende, iedereen behalve zichzelf.

13 jaar geleden

J.

J.

ik vind het wel een goed moet maar iedereen zegt dat het hardstikke nep is en ik vind het stom als je zoiets bedenkt

13 jaar geleden

M.

M.

Ik vind dit echt een slecht verslag. Door de samenvatting is echt haast niet heen te komen want het zijn allemaal zulke irritant korte zinnen. Ook staan er ontzettend veel spelfouten in waardoor ik me afvraag of dit inderdaad 5vwo is.

Ook vind ik het vreemd dat men eerder niet door had dat veel dingen gelogen waren. Dat eerste stuk van die samenvatting zeker. Volgens degene die deze samenvatting heeft gemaakt was Maria een jaar nadat ze Manou heeft ontmoet 13. Dus ze was 12 toen ze hem leerde kennen. Ze ging dus op haar twaalfde nadat die jongens haar twee keer hadden begroet met hen mee. Een dag later heeft ze al seks met die jongen. Geen enkel twaalf jarig meisje doet zoiets. Of ze heeft het allemaal gelogen, of ze is echt heel dom en heeft het aan haarzelf te danken.

13 jaar geleden

L.

L.

Ik vind dat de samenvatting compleet verkracht is. Sorry voor de taal maar het is echt amper te lezen door de te snel afgekapte zinnen. Ik twijfel enorm of je 5 vwo bent!

13 jaar geleden

A.

A.

stank voor dank mense kom op tocg

13 jaar geleden

T.

T.

Ik vind het boek zelf te langdradig en gebeurt te veel en allemaal door elkaar heen, dat is dus ook met deze samenvatting gebeurd. Ik vind het boek echt héél ongeloofwaardig.

13 jaar geleden

M.

M.

het lijkt me wel een heftigboek!!

12 jaar geleden

A.

A.

de samenvating is erg irritant met die korte zinnen en spel fouten maar het boek zelf is wel erg mooi en zielig en echt een aanrader voor alle meiden en ook bindi en echte mannen eten wel kaas!

12 jaar geleden

L.

L.

dit is een waar gebeurd verhaal

12 jaar geleden

P.

P.

rare samenvatting dit hoor.. verder wel goeie info!

12 jaar geleden

K.

K.

goede informatie , maar samenvatting is slordig....

12 jaar geleden

<.

<.

ik vind dit boek echt heel erg mooi en aangrijpend, maar ik vind het zo amaturistisch dat die maria dit allemaal uit haar duim heeft gezogen... dom wijf en schande voor meisjes die dit echt hebben meegemaakt

12 jaar geleden

<.

<.

oh even vergeten: best goed verslag veel informatie waar je veel aan hebt. er zitten wel redelijk veel schrijf fouten in en soms een rare zinsbouw. maar verder een super verlag!!!

12 jaar geleden

J.

J.

echt dom hoe mensen reageren op dit waar gebeurde verhaal!

12 jaar geleden

J.

J.

jaa ik vind dan jedushi gelijk heeft !

12 jaar geleden

<.

<.

Het is misschien een erg verhaal.. maar die Maria schreef niet de waarheid. Dan is het ook niet raar dat mensen d'r zo raar op reageren ...
Btw, algemeen goed verslag, maar samenvatting beter!

11 jaar geleden

M.

M.

ahahha thanks handig voor boekverslag!

11 jaar geleden

T.

T.

Het gaat gewoon over het geld man.... meer dan 450000 keer verkocht. Verhaal klopt voor geen ene meter ,alles is fake.
verslagje is wel goed.

11 jaar geleden

E.

E.

Een super goed boekverslag! Heel netjes en duidelijk geschreven alleen wel een paar typefouten in de tekst.

Groeten,
Elena

11 jaar geleden

A.

A.

leuk hoor ??

11 jaar geleden

K.

K.

goed boekverslag !

11 jaar geleden

C.

C.

k heb het boek zelf XD.
maar 2 vragen:
1.is er een film van?
2.is het een soort namaak van loverboys?

11 jaar geleden

B.

B.

bedankt voor het verslag, nu heb k m'n lees dosier teminste af

11 jaar geleden

S.

S.

ik vind t egt voed verslag alleen wel paar fouten maar gwn goed hoor echt helemaal topp

10 jaar geleden

H.

H.

echt* goed*

ik kon het niet laten ;)

sorry

8 jaar geleden

Z.

Z.

Goed verslag...

10 jaar geleden

B.

B.

Super te gek boek

10 jaar geleden

R.

R.

leer eerst nederlands voordat je een verslag of iets dergelijks schrijft of ga reflecteren in je verhaal want ik kan het nauwelijks verstaan. (het eerste deel)

10 jaar geleden

L.

L.

Ik maak op dit moment een boekverslag. En ik kan niet genoeg zeggen: IK HAAT MARIA!! Ze maakt het hele boek door domme beslissingen en is een personage waarvan ik niets interessants vind. Ik vind het sowieso een slecht boek omdat de meeste personages gewoon "filler" zijn. Nikki is er alleen om Maria aan haar jeugd te doen herinneren en Maria's moeder is er alleen om te laten lijken dat zij de protagonist is. Jayson en al Manou's vrienden zijn er puur en alleen om Maria een gevaarlijk gebied te geven en het spannend te maken. Het is een cliché en slecht boek en erg overrated!

10 jaar geleden

E.

E.

Ja ik vind dat je gelijk hebt

8 jaar geleden

A.

A.

het boek is voor een groot deel nep dit is het echte verhaal over Maria uitgezocht door een misdaad verslag gever
http://www.bol.com/nl/p/echte-mannen-eten-wel-kaas/1001004010180950/

9 jaar geleden

E.

E.

Ik vindt hert een mooi boek, terwijl ik niet echt van lezen houdt, in dit verslag vind ik dat het mooi is uitgelegd en het hielp bij mij met een boekverslag. Het is ook goed uitgelegd.

8 jaar geleden

L.

L.

er staat is fout in, het verhaal is in zwolle.

8 jaar geleden

H.

H.

je weet dat jij een foute zin hebt geplaatst, he? want die zin klopt niet

8 jaar geleden

K.

K.

Slecht verslag. Slecht geformuleerde zinnen, taal/spelfouten. Ik verwacht eerder dat dit een VMBO patient is dan een yuppie. Alle respect, het is moeilijk om een goede samenvatting van een slecht boek te maken.

8 jaar geleden

A.

A.

vind deze samenvatting super!! zo hoef ik het boek tenminste niet helemaal uit te lezen omdat t is uitgebreid enzo.. tankss xx

7 jaar geleden

S.

S.

Ik vond het leuk om het boek te leze en wil aanrade dat alle sgoolgaande tieners het boek ook lezen

7 jaar geleden

M.

M.

Ik weetniet waarom er word gezegd dat het helemaal fake is want in die buurten gebeurt deze shit echt alleen de bovenwereld ziet er niks van. Kom niet praten als je er niks van weet!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"