Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Duizend kilometer door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Duizend kilometer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1454 woorden
  • 10 juni 2008
  • 227 keer beoordeeld
Cijfer 7
227 keer beoordeeld

Boekcover Duizend kilometer
Shadow
Duizend kilometer door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Duizend Kilometer
Schrijver: Elle van den Bogaart
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Uitgave: 2005

1. Ik heb dit boek gekozen omdat ik al vaker een boek van Elle van den Bogaart heb gelezen, deze boeken vond ik allemaal erg leuk en ook goed om te lezen. Ik zag dit boek en wou voor de vakantie een aantal boeken huren, zodat ik me niet zou vervelen. Toen ik de achterkant las sprak het me erg aan.
2. Op de voorkant van het boek staan een aantal hoge bomen die (waarschijnlijk) in Zuid- Frankrijk staan. Ook staan er plaatjes van vier jongeren die naar de zorgboerderij in Zuid- Frankrijk gaan. Twee van hen staan met een rode kleur en de andere twee met een groene kleur. Ik denk dat de twee met de rode kleur die kleur hebben gekregen omdat ze fout bezig zijn. Bij de twee met de groene kleur gaat het juist goed en ze zijn ook goed bezig.

3. Het genre van duizend kilometer is Misdaad.
4. Het onderwerp is probleemjongeren, de jongeren die in de zorgboerderij zijn hebben allemaal problemen. De een heeft gestolen, de ander deed aan joyriding, weer een ander heeft meegeholpen met iemand te ontvoeren en de bij de laatste is incest gepleegd.
5. Het verhaal speelt zich rond deze tijd af. Het speelt zich af in Zuid- Frankrijk, het grootste deel op een zorgboerderij, maar soms gaan ze ook naar een dorpje in de buurt of helpen ze op een andere boerderij.
6. Ik vind het verhaal realistisch, er gebeuren veel dingen die ook in het normale leven gebeuren, wel zijn denk ik sommige dingen overdreven en onwaarschijnlijk. Zo ontsnappen ze aan het eind van het boek en dat gaat zo makkelijk, je zou verwachten dat het niet zo makkelijk zou gaan.
7. De hoofdgedachte is denk ik dat een vos wel zijn haren verliest maar niet zijn streken. Een meisje, Suzie doet veel dingen die niet mogen, en ze leert ook niks op de zorgboerderij, doet niet goed mee, en gaat gewoon door met haar eigen plannetje. Terwijl ze juist moet veranderen op de zorgboerderij voordat ze terug mag naar Nederland. Ook denk ik dat je niet altijd iedereen moet vertrouwen, want niet iedereen is te vertrouwen, zo ook met Suzie.
8. Er zijn vier hoofdpersonen in het boek, ze hebben allemaal een eigen verhaal en een eigen karakter. In het boek wordt het verhaal uit alle vier hun leven verteld.

Suzie is 15 jaar en een meisje met een uitgesproken karakter, ze is druk, brutaal, eigenwijs en ze denkt alleen maar aan zichzelf. Sinds Suzie op de zorgboerderij zit wil ze alleen maar zo snel mogelijk weg, daarvoor is ze al veel plannetjes aan het bedenken en heeft ze hulp nodig. Maar als ze die hulp niet meer nodig heeft laat ze hun vallen. Ook houd ze zich totaal niet aan de regels.

Stephan is 17 jaar en heeft grote problemen, hij heeft ingebroken, gevochten en steelt regelmatig geld van mensen. Ook is hij erg agressief. Stephan is twee keer blijven zitten in VMBO-3 en luistert niet naar zijn leraren. Stephan is een meeloper en doet vaak wat zijn vrienden willen. Ook is hij fan van Ajax.

Ilias is 16 jaar en werd geplaatst op de zorgboerderij omdat hij een keer joyride. Ilias is Marokaans en zijn vader wil niks meer met hem te maken hebben. Ilias wordt door zijn vrienden in Nederland bedreigd omdat hij ze had verraden, toen ze met ze allen aan het joyriden waren.
Kim is 17 en werd in op de zorgboerderij geplaatst omdat haar vader haar misbruikt heeft en het niet goed ging thuis. Kim is erg onzeker over zichzelf en heeft een slecht zelfbeeld. Ook denkt ze snel van zichzelf dat ze iets niet kan.

Er zijn ook enkele bijpersonen. Er zijn 2 begeleiders op de zorgboerderij, Janine en Willem over hun karakter wordt niet veel verteld, maar ik denk dat ze erg behulpzaam zijn, alleen al omdat ze de jongeren willen helpen op de zorgboerderij.

Ook een Simon, een jongen met het Syndroom van Down speelt een rol in het verhaal. Simon woont op een boerderij in de buurt waar de jongeren soms helpen. Op die boerderij staat een auto waar Suzie mee wil ontsnappen, Simon pakt dan de autosleutels en geeft die aan haar. Ook gaat hij mee in de auto als ze gaan ontsnappen en als Suzie hem weg wil hebben zet ze hem zomaar ergens af.

9. De titel is Duizend Kilometer, Ik denk dat Zuid-Frankrijk ongeveer 1000 kilometer weg is en dat de jongeren die daar zitten even helemaal weg zijn en daar kunnen uitrusten en werken aan een betere toekomst. En zichzelf kunnen terug vinden en kunnen verbeteren.
In hoofdstuk 7 over Ilias staat onder aan bladzijde 37: Nu hebben zijn vrienden een troef in handen om hem, zelfs op duizend kilometer afstand, terug te pakken. Dit gaat over het verlinken van zijn vrienden aan de politie.
10. Ik vond het erg interessant, het boek is niet zo’n standaard boek met een “happy end,”

Maar laat ook andere dingen van het leven zien, niet alleen positieve dingen. Daarom vind ik de boeken van Elle van den Bogaart ook erg leuk. Ook is het leven op een zorgboerderij daar erg interessant en ik zou misschien later ook wel zoiets als baan willen gaan doen.
11. Het verhaal heeft me wel aan het denken gezet, hier lees je dat het leven niet alleen leuke dingen heeft, maar dat er ook mensen zijn die je niet kunt vertrouwen en waar je beter niet mee om kunt gaan. Zo heb je Suzie en Stephan. Suzie heeft een plan om weg te gaan uit de zorgboerderij, maar ze heeft hulp nodig. Ze wil Stephan er bij betrekken en zegt dat ze samen gaan ontsnappen en ze elkaar ook gaan helpen. Als ze eenmaal weg zijn en ze willen gaan liften zegt Suzie tegen Stephan:’Ik probeer het wel. Blijf jij maar even zitten. Een meisje alleen is vaak gemakkelijker.’ (bladzijde 146)
Als er vervolgens een auto stopt, stapt Suzie snel in en laats Stephan achter.
12. (Over Suzie) Ik vind dat Suzie erg onlogisch handelt, als ze op de zorgboerderij woont, doet ze niks en ze wil ook niks aan zichzelf veranderen. Ze vindt het prima om zo verder te gaan met haar leven en wil het liefst zo snel mogelijk weg. Ik zou het op zijn minst geprobeerd hebben om te kijken of ik wat aan mezelf zou kunnen verbeteren en er lol te maken.
13. Ik vind het boek leuk, omdat er steeds uit een ander verteld wordt en je het boek dus uit meerdere ogen ziet. Ook is het leuk dat ze allemaal een ander karakter hebben en verschillend met de dingen omgaan. Ik vind dat er een goed einde inzit, anders dan ik had verwacht maar wel kloppend met de personen. De schrijver heeft het verhaal goed en vlot verteld zodat je wil weten hoe het afloopt.

14. (e)

39

Kim

Het is ochtend als Kim weer wakker wordt, ze ziet dat Ilias nog naast haar ligt te slapen en dat het zeil van hem is afgerold, ze legt het weer op hem. Nu pas voelt ze de pijn in haar enkel, ze wil het uitgillen, maar bedenkt zich als ze naar Ilias kijkt. ‘Ilias, ik vind je lief,’ fluistert Kim in Ilias zijn oor. Dan wordt Ilias wakker, hij opent zijn ogen en kijkt naar Kim. ‘Ik jou ook,’ zegt hij terug.
‘Gaat het weer een beetje met je enkel?’ Vraagt Ilias aan Kim.
‘Het doet wel zeer, maar ik denk dat ik er wel weer op kan lopen.’
‘Oké, zullen we dan zo kijken of we ergens een dorpje kunnen vinden, en als het niet gaat loop ik er wel alleen heen.’
‘Nee!’ Zegt Kim angstig. ‘Ik wil met je mee, ik wil niet alleen in het bos blijven.

Even later lopen ze door het bos, Kim heeft haar arm over de schouder van Ilias heen geslagen om haar been te ondersteunen.
‘Daar, er staat een bordje!’ Roept Kim blij uit.
‘Un kilomètre à Pia,’ Leest Ilias. ‘Dan zijn we er bijna!’

Als ze in het dorp komen gaat de bakkerij net open.
‘Ilias, Ik heb trek, zullen we een broodje halen?’
‘Is goed, dan gaan we daarna op zoek naar een telefooncel om naar Janine en Willem te bellen.’

‘Hallo, met Ilias.’
…….
‘Ja, alles is goed met ons.’
…….
‘Ja, Kim is er ook, Suzie en Stephan zijn gevlucht met de auto van familie Picard en toen moesten wij mee.’
…….

‘Nee, ze hebben Simon achter gelaten, toen ze hem zat waren.’
…….
‘Zouden jullie ons op kunnen halen.’
…….
‘We zitten in Pia.’
…….
´Oké, We zien jullie wel, we zitten op het pleintje tegenover de bakker.’
…….
‘Dag, en ja, alles is goed met ons, alleen Kim is door haar enkel gegaan.’

REACTIES

L.

L.

Wel goed gedaan maar er zitten wel wat foutjes in ;-)

14 jaar geleden

B.

B.

het is super leuk
en het is ook een goed verslag
maar wel een paar kleine foutjes

13 jaar geleden

H.

H.

vind het een goed verslag, omdat je dingen goed beargumenteerd!:)

13 jaar geleden

G.

G.

Ik snap het niet precies hoorr

13 jaar geleden

B.

B.

Vind het een goed verslag alleen er staat niet echt een samenvatting in wel veel andere dingen.

13 jaar geleden

K.

K.

Ik vind dit een best wel slecht verslag want je legt het verhaal niet goed uit

12 jaar geleden

D.

D.

vind het een goede samen vatting,
heb het boek ook geleezen en het komt overeen
dankjewel :)

12 jaar geleden

I.

I.

ik vind het een vaag boekverslag sorry..

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Duizend kilometer door Elle van den Bogaart"