Droomzomers door Youp van 't Hek

Beoordeling 6.2
Foto van Cees
Boekcover Droomzomers
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 1197 woorden
  • 1 juni 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Youp van 't Hek
Genre
Novelle
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
73
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Heden & Verleden,
Kindertijd & Kinderleed

Boekcover Droomzomers
Shadow
Droomzomers door Youp van 't Hek
Shadow
Gebruikte editie voor het boekverslag

Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum eerste druk: mei 2008
Aantal bladzijden: 75
Uitgegeven bij: Tomas Rap

Beschrijving voorkant

Op de groene cover staat de afbeelding van een oude strandfoto. Dat is toepasselijk want het dunnen boekje gaat over de zomers aan het strand die Youp in zijn jeugd in Egmond aan Zee doorbracht.

Genre van het boek

“Droomzomers” is een kleine verzameling van strandverhalen die met elkaar verbonden worden door de vakanties die Youp in zijn jeugd en als vader op het strand doorbracht.

Mijn mening

Zeer mooi uitgegeven boekje met strandverhalen. Met de hem bekende ironie schrijft Youp over zijn jeugd en zijn liefde voor vakanties. Het is een klein boekje over klein geluk, mooi van stijl. Maar voor een literatuurlijst is het te dun (75 bladzijden met een zeer ruime bladspiegel, je leest het in 30 minuten uit). Daarom is het lijkt mij niet aan te raden voor leerlingen van het vwo: het is te dun en te oppervlakkig om voor een volwaardig nummer op je lijst te tellen.
Voor vmbo-leerlingen en havo-leerlingen zou het mogelijk op de lijst kunnen worden gezet. Het zou dan m.i. maar voor 1 punt moeten tellen. Dat is vooral vanwege de geringe lengte.
De amusementswaarde is ruim voldoende.

De aangeleverde flaptekst

Van 1956 tot en met 1969 ging Youp als kind iedere zomer een maand naar Egmond aan Zee en tussen 1990 en 2000 deed hij ditzelfde als vader in het Belgische De Haan. In NRC Handelsblad publiceerde hij zijn herinneringen aan deze gelukkige periodes en kreeg hij dusdanig veel reacties dat hij besloot om van zijn stukjes, aangevuld met nog een paar andere strandverhalen, dit boekje te maken. Zandkastelen, ijslolly’s, stapelbedden, hokje 33 en altijd mooi weer. Youp van ’t Hek schrijft over een familiegevoel dat niet meer terugkeert. De grote gezinnen aan zee. Zijn kindervakanties in de jaren zestig. Toen Egmond nog heel ver was. In Droomzomers vertelt hij over het intens gelukkige jongetje dat nog niet wist wat de wereld van hem verwachtte en keert later als vader niet voor niks terug naar het strand. Waarom? Omdat je je kinderen alles gunt en vooral het beste.

Titelverklaring

De titel heeft te maken met de fijne zomers die Youp met zijn ouders en zijn vele broers en zussen in Egmond aan zee heeft doorgebracht.

Structuur en/of verhaalopbouw

“Droomzomers” is een verzameling 8 korte verhalen die als gemeenschappelijk thema de strandvakantie hebben. Ze hebben allemaal een titel: een aantal verhalen speelt zich af in Egmond aan zee (de jeugd van Youp) en een aantal verhalen speelt zich af in De Haan (Youp als vader)
De eerste verhalen gaan over de jeugd, de laatste verhalen over zijn periode als vader. Ze zijn zoals altijd luchtig gestemd, met de bekende ironie van de cabaretier.

Gebruikt perspectief

De 8 verhalen hebben een ik-verteller die vrijwel samenvalt met Youp van ’t Hek. Het zijn dus autobiografische verhalen over strandvakanties. In de verhalen vertelt de vertelt in de o.v.t.

Tijd en plaats van het verhaal

De verhalen van Egmond aan Zee spelen in de jaren 1956 tot en met 1969: veertien keer bracht Youp er een maand door aan het strand.
De verhalen uit De Haan spelen in de jaren 1990 en 2000: Youp gaat er met zijn gezin heen.

Motto

Er is geen motto.

Samenvatting van de inhoud

De samenvatting van de heel kleine bundel ( 75 bladzijden met een fijne bladspiegel en een aantal oude foto-opnamen van Egmond aan Zee) is daarom maar heel kort.

Youp herinnert zich in de eerste verhalen de situatie in het dorp Egmond aan zee waar in de vijftiger jaren geluk nog heel gewoon was en waar je als kind plezier kon beleven aan een maand vakantie doorbrengen in een kustdorp met zijn aardige bewoners: o.a. de ijscoman, de mensen die het huis verhuurden. Kinderen kunnen heel gelukkig worden met een vakantie aan zee: in het zand scheppen, forten bouwen, een kuil graven, gewoon lekker niets doen, verstoppertje spelen vliegeren. De familie had er op het strand badhokje 33. Aan een Nederlands strand waar veel ruimte is kun je je veel gelukkiger voelen dan aan een strand in Spanje.
In De Haan (België) heeft Youp ook een badhokje waar zijn spullen worden opgeslagen. Alle deuren van de huisjes zijn blauw, maar telkens wordt jarenlang de deur van zijn strandhuisje rood geverfd. Youp heeft nooit geweten waarom dat is gebeurd en hij laat het er maar bij zitten.
In De Haan ontmoet hij een leuke oude dame. Zij is 80: hij 40. Ze praten elke ochtend elkaar bij over van alles en nog wat: haar gezin, de politiek etc. Youp kijkt er echt naar uit: het duurt wel zeven jaar tijdens de zomervakanties. Op een dag komen de kleinkinderen van de vrouw naar een voorstelling van Youp in Maastricht en ze geven aan dat ze een dag ervoor is overleden : actieve euthanasie. Youp voelt zich vereerd dat hij op de begrafenis mag komen. Hij houdt een toespraak. In het laatste verhaal “Snoepkastje” vermeldt hij iets wat de vrouw ooit aan hem heeft verteld. Ze had altijd een snoepkastje gehad en de oudste zoon Herman kon nooit liegen als hij eruit gesnoept had. Op een bepaald moment gaat hij op zakenreis en als hij terugkomst ziet zij dat hij uit het snoepkastje heeft gesnoept. Hij heeft een verhouding met iemand van zijn werk en hij gaat van zijn vrouw af.

Thematiek

De bundel gaat over het idealiseren van de jeugd. Youp denkt daarbij terug aan de fijne vakanties die hij als kind met zijn ouders in Egmond heeft doorgebracht. Het gaat dus om de herinneringen aan een fijne kindertijd. Dat heeft impact op je leven en zijn liefde voor het strand is altijd gebleven, getuige zijn vakanties in De Haan. Daar ontmoet hij een leuke oude dame voor wie hij veel respect heeft omdat ze nooit zeurt en zo doelbewust leeft en sterft. Dat laatste verhaal is dan ook een soort ode aan haar. Met weemoed denkt de cabaretier aan haar terug. Zoals de gehele bundel eigenlijk wordt gekenmerkt door een gevoel van weemoed en van klein geluk. Dat is een mooi Zwitser-leven-gevoel.

Over de schrijver

Youp van 't Hek (1954) schrijft wekelijks een column in NRC Handelsblad over actualiteiten en de sportwereld. De columns zijn gebundeld in verschillende boeken Ook zijn theaterwerk is zowel op cd, dvd, als in boekvorm verschenen. Titels van Youp van 't Hek: Alles of nooit (show), Amah Hoela (columns), Droomzomers,Eerst de man, dan de bal (sportcolumns), En het bleef nog lang onrustig in mijn hoofd (columns), Floppie, Youri en andere helden (sportcolumns), Hond op het ijs/Oudejaarsconference 1989, Ergens in de verte (show), Ik schreeuwlelijk (columns), Makkelijk praten, 10 jaar theater (gebonden en paperback), Niks spel, knikkers! (sportcolumns) , Rijke Meiden en andere verhalen (verhalen), Spelen met je leven/Oudejaarsconference 1995, Sportgek (sportcolumns), Majesteit (columns), De selectie (verzamelde sportcolumns), Fax (columns), Terugblik, De Waker, de Slaper en Dromer/Oudejaarsconference 2000, Zaterdag (columns), Het zal me jeuken (columns) 166 x Youp (verzamelde columns), Iedereen is in de war (columns), Het Platte Land (columns), Liedjes van A tot Z (Liedteksten), Liegangst (columns), Komen & Gaan (herinneringen in Parijs)

Bibliografie

De columns van Youp worden na een periode steeds gebundeld in verhalenbundels. Hij heeft er zo veel geschreven, dat een opsomming ervan niet zo zinvol zou zijn..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.