Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa door Raf De Bie

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas havo | 4838 woorden
 • 17 juni 2022
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa
Shadow
Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa door Raf De Bie
Shadow
ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier

Boek: Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa                                                    Auteur: Raf de BieEerste uitgave: 27 september 2021                                                                        Pagina’s: 206                                                                                                            Geschikt voor: onder- en bovenbouw                                                                    Oorspronkelijke taal: Nederlands                                                                      Uitgeverij: Vrijdag

Feitelijke gegevens: 

 • 1e druk 27 september 2021
 • 206 pagina’s 
 • Uitgeverij: Vrijdag


Flaptekst

“Jonge hulpkok Dino heeft het moeilijk. Er zitten gaten en kieren in zijn appartement, zijn ex-vriendin vergeleek hun relatie met een ondermaatse appelcake en in het restaurant zit de strenge chef hem dagelijks achter de veren. Rust vindt

 Dino in het schriftje op zijn nachtkastje, waarin hij de namen noteert van de mensen over wie hij droomt. 

Als Dino de dochter van de chef ontmoet, komt ook haar naam in het schriftje terecht. Al snel blijkt dat ook zij van hem heeft gedroomd. Kunnen dromen werkelijkheid worden? Of verandert de werkelijkheid in een droom? Eén ding is zeker: alles heeft te maken met de geschiedenis die kleeft aan de oude Vespa van de chef.”

Tegen een achtergrond van druilerige herfstbuien, vreemde telefoontjes over een overleden huurder en een doosje boordevol gebak ontspint er zich een vertederend verhaal vol humor en klein geluk. Maar bovenal toont deze roman over hoe liefde levens voorgoed kan veranderen. 

Eerste zin

 Hij noemde me Dino. 

Samenvatting

Het verhaal gaat over Dino de dromenvanger. Hij werkt in een restaurant, met een strenge chef waarbij hij bijna niks goed kan doen. Hij woont in een gammel appartement op de vijfde verdieping, met gaten en scheuren in de muren. 

Hij wordt vaak gebeld op de rode telefoon die in zijn appartement hangt. De rode telefoon was van de oude bewoner die inmiddels overleden is. 

Dino vangt al vanaf dat hij tien jaar oud was dromen. Hij noteerde alle nieuwe namen van mensen die in zijn droom voorkwamen. Hij wilde steeds meer mensen in zijn dromen vangen.

Op een dag in het restaurant waar Dino werkt krijgt hij de opdracht van de chef om gebak naar zijn jarige dochter te brengen. Hij reist af naar het studentengebouw waar Julia woont. Daar moet hij eerst langs de opzichter, maar hij mag pas naar binnen als hij haar een koekje geeft. Julia is jarig, maar ze is hard aan het studeren voor haar examens. Dino geeft haar het gebak. Als Dino weg gaat noemt Julia zijn naam, terwijl hij zijn naam nooit verteld heeft aan haar. 

De Vespa van de chef was kapot gegaan en daarom kwam Julia hem naar het werk brengen en zagen ze elkaar weer. Dan vertelt Julia dat zij over hem gedroomd heeft en dan gaat zij weer weg. Julia en Dino spreken een tijdje later af in het parkje. Ze lopen een rondje door het parkje en praten over van alles. Daarna houden ze nog contact.

Later spreken ze weer af, dit keer bij Julia. Dan vertelt Julia het verhaal van de Vespa. Het gaat over de Vespa van de chef. De chef gaat naar Italië op vakantie. Daar wordt hij verliefd op het eerste meisje wat hij ziet, Julia. Ze spreken ‘s nachts stiekem af, omdat haar ouders het afkeuren. Ze rijden rondjes op de Vespa van de ouders van Julia. De ouders komen erachter, bedreigen de chef en sturen hem op de trein terug. Julia gaat met de trein achter de chef aan, maar is tijdens de reis spoorloos verdwenen en nooit meer teruggevonden. De chef ging terug naar de ouders om hen te steunen. Dat wordt absoluut niet gewaardeerd en hij wordt weer weggestuurd. Dan steelt hij de Vespa en rijdt er mee terug naar huis. En die zelfde Vespa heeft hij nu nog steeds. De chef heeft zijn dochter vernoemd naar zijn eerste geliefde. 

Tes heeft bekend gemaakt dat hij gaat stoppen met werken in het restaurant. Hij heeft een andere baan. De chef vind het niet leuk. Tes vraagt Dino of hij een keertje met hem wilt praten, omdat hij hem om een gunst wilt vragen. 

Dino bezoekt Julia en ze vertelt dan over haar droom. De droom gaat over Dino. Ze had die droom al voordat ze Dino kende. Sinds die droom is zij verliefd op hem. Zij is bang dat haar droom werkelijkheid wordt  en dat ze Dino verliest. 

Tes en Dino spreken af in de kroeg en Tes vraagt dan aan Dino of hij de chef in de gaten kan houden, omdat hij dat niet meer kan doen.

Julia en Dino spreken af in de oude haven. Daar besluiten ze samen een ritje te maken op de Vespa van de chef net als in de droom van Dino. Ze gaan samen rijden en na een tijdje rijden ze de mist in. Dan is Julia opeens verdwenen. Dino is in paniek en gaat hulp zoeken bij het treinstation. Daar zit de opzichter achter de bali. Die zegt dat Julia in de trein bij perron drie is en dat hij daar ook heen moet. Hij moet dat doen zonder zich af te laten leiden en in een rechte lijn naar perron drie gaan. 

Onderweg komt hij de geliefde van de chef tegen en is hij afgeleid door haar. Daardoor mist hij de trein op perron drie waar Julia op hem zat te wachten. Dan praten de geliefde van de chef en Dino samen en wachten een tijdje samen op perron drie. Dan gaan Dino en de geliefde van de chef samen een rondje rijden op de Vespa en rijden de mist uit. Dino hoopt dan op een betere plek beland dan op het treinstation. Als hij de mist uit is gaat hij naar het appartement van Julia toe. Daar is Julia niet. 
Dan komt hij de vrouw met de koffie beker tegen die hij al meerdere keren heeft gevolgd en komt dan hij terecht bij het treinstation. Hij belandt in een groep toeristen en hoort dan de stem van Julia. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Dino: Dino is de ik persoon van het boek, je ziet en beleeft alles vanaf zijn standpunt. Je ziet onder andere wat hij denkt en wat hij zegt. De naam Dino komt van zijn werk, zijn baas vind het leuk om al zijn personeel te vernoemen naar motor / vespa onderdelen. Hij is vernoemd naar Ferrari Dino. Zijn echte naam is niet verteld.

Dino woont in een appartementencomplex op de derde verdieping. Hij woont daar helemaal alleen. Het appartement waar hij nu in woont was eerst van een oude man die overleden is, meneer van Egters. Dino had wel een vriendin, maar die had het uitgemaakt, omdat zij wat miste. Ze vergeleek hun relatie met een appelcake die iets miste. Dino was als kind al bezig om mensen uit zijn dromen te vangen. Hij noemde zichzelf ook wel een dromenvanger. Zijn doel was om over zoveel mogelijk mensen te dromen en de namen op te schrijven in het schriftje. Hij moest van de chef taart brengen naar zijn dochter en toen ontmoette hij Julia. Ze kwamen elkaar tegen en gingen afspreken en daarna kregen ze een relatie. Dus in het boek werd Julia zijn vriendin. En ze vertelden elkaar alles over hun dromen die ze gehad hadden.Hij had een steeds terugkerende droom over de chef en zijn geliefde rijdend op de Vespa. Daarna werd er ook nog dichte witte mist aan de droom toegevoegd en toen was de werkelijkheid niet meer van de realiteit te onderscheiden. Hij verloor Julia net zoals ze samen gevreesd hadden en hij moest haar terughalen bij het verlaten treinstation.

Julia (dochter van de chef): Julia is een student die studeert aan de universiteit en woont op de vijfde verdieping van een studentengebouw. Ze ontmoet Dino als hij gebak komt brengen voor haar verjaardag. Ze was al een jaar verliefd op hem zonder dat ze hem ontmoet had, ze wist ook zijn naam al. Ze had van hem gedroomd. Julia was heel erg hard aan het leren voor haar examens. Ze heeft rood haar, blauwe ogen en sproetjes. Ze kwam langs in het restaurant en sprak wat met Dino af. Ze kregen een relatie samen en ze vertelde elkaar alles over hun dromen. Ze weet ook van Dino waar hij allemaal over droomt en wilde iets uittesten. Ze gingen samen een ritje op de vespa maken s’nachts. Toen ze een ritje maakten was julia verdwenen en ze wachtte op Dino op het treinstation in de trein op perron drie. Over de moeder van Julia komen we helaas niks te weten. 

De chef: De chef is de vader van Julia en de baas van Dino. Hij heeft zijn eigen restaurant. Hij komt oorspronkelijk uit Italië en het verhaal van de vespa gaat over hem en zijn geliefde. De chef was ongelukkig en ging naar Italië, daar werd hij verliefd op het eerste meisje wat hij zag en ze spraken af. Maar de familie keurde het helemaal niet goed en stuurde hem weer terug met de trein. De geliefde van de chef ging er met de trein achteraan, maar ze verdween en ze is niet meer teruggevonden. De collega waar hij het, het best mee kan vinden is Tes. Ze kennen elkaar al heel lang. De chef is schreeuwt altijd veel naar Dino en hij kan niks goed doen. Hij noemt hem Dino, omdat hij het leuk vind om zijn personeel bijnamen te geven. Hij is heel erg gehecht aan zijn Vespa, omdat hij er veel herinneringen aan heeft en het hem doet denken aan zijn geliefde. Hij hoopt problemen vaak voor zichzelf. Hij heeft een dochter Julia.

Tes: Tes werkt ook in het restaurant van de chef. Hij is het lievelingetje van de chef. Hij werkt al erg lang in het restaurant. Daardoor kennen ze elkaar goed. Tes was de eerste hulpkok die de chef aangenomen had in zijn restaurant. Hij is heel goed in zijn werk. Tes heeft altijd rookpauzes en die vind hij heel erg belangrijk en wilt dan niet gestoord worden. Tes vroeg of Dino een keer wilde praten, omdat hij hem wat wilde vragen en het ergens met hem over wilde hebben. Tes en Dino gingen naar een kroeg waar Tes en de chef ook altijd kwamen. Tes gaat dus weg bij het restaurant en dan vraagt hij Dino om op de chef te letten, omdat hij dat zelf niet meer kan doen. 

De opzichter: De opzichter is een oude vrouw en ze wordt gezien als een vrouw met een onvriendelijke en chagerijnigen uitstraling. Zij houdt de wacht bij onder andere de lift van het studenten gebouw. Dino mag alleen naar boven als hij haar een stuk van zijn gebak en of cake laat proeven, zonder dat komt hij er niet in. Later komt ze achter de balie te zitten bij het verlaten treinstation. Zij zegt dat hij zonder omkeren of geaarzel naar perron drie moet gaan, want daar wacht Julia op hem. 

Julia (de geliefde van de chef): Julia is de geliefde van de chef en woont in Italië, waar de chef op vakantie ging. Toen ze elkaar zagen waren ze meteen verliefd. Zij raakte spoorloos, nadat ze op de trein gestapt was om achter de chef aan te gaan. Ze kwam voor in de droom van Dino op het treinstation. Ze heette ook Julia en hij heeft zijn dochter ook zo genoemd. Julia, de geliefde van de chef is niet de moeder van de dochter van de chef.

Quotes

“Centimeter voor centimeter reden de schimmen vooruit, naar de plek waar een muur zich moest bevinden. Was die muur er nog wel? Misschien moest ik toch maar eens een kijkje gaan nemen. Met wat geluk kon de Dinoschim me zelfs vertellen wat mijn droombeeld precies betekende, en waar hij naar onderweg was.” Bladzijde 113

Wij hebben deze quote gekozen, omdat deze quote de denkwijze van Dino laat zien. Ook is hij op zoek naar antwoorden over zijn droom in de quote en eigenlijk is dat waar het hele boek om draait, antwoorden op dromen. 

“Maar de mist had ondertussen mijn bed bereikt, stroomde over mijn lichaam heen, bedekte mijn ogen, mijn oren, mijn neus en mijn lippen, en voor ik er erg in had, werden mijn gedachte opnieuw ondergedompeld in het zwembad van diepe slaap.” Bladzijde 113

In deze quote valt Dino in slaap. In zijn slaap droomt hij en die dromen hebben weer een grote invloed op het verhaal.  De mysterieuze mist die telkens weer terugkeert in het verhaal is een belangrijk motief. Aangezien het dus telkens terugkeert en belangrijk is hebben wij deze quote gekozen. 

“Enkele haltes later verliet de oude man de tram. Een vrouw van midden dertig nam zijn plaats in. Ik herkende haar. Het was dezelfde vrouw die ik een week geleden vanuit mijn slaapkamerraam op straat had zien staan.” Bladzijde 59

Wij hebben deze quote gekozen om twee redenen. De eerste reden is dat het fragment zich in de tram afspeelt en de tram en de trein spelen best wel een belangrijke rol in het verhaal. De tweede reden is dat die vrouw die Dino omschrijft, hem meerdere keren in het verhaal hem een soort van de goede kant op stuurt.

“De muren op de vijfde verdieping waren in oranje en wit geverfd. De kleurencombinatie voelde lukraak gekozen, alsof de schilder voor zijn werk nog een sinaasappel had gegeten en zich erdoor had laten inspireren.” Bladzijde 8

Wij hebben deze quote gekozen, omdat het ons fascineert dat iemand hierover nadenkt. Tegelijkertijd is deze quote zeer kenmerkend voor de denkwijze van Dino. 

“ ‘Bewijs het.’ ‘Bewijs wat?’ ‘Bewijs dat je Dino bent.’

‘...’

‘Wel’ begon ik, zonder te weten wat ik precies kon zeggen. Julia verwachtte dat ik mezelf daadwerkelijk bewees dat ik mezelf was. Hoe doe je zoiets? ‘Ik euh… Zo word ik genoemd.’

‘...’ 

Eigenlijk had ik geantwoord dat ik Dino was, omdat ik Dino was.” Bladzijde 63

Wij hebben deze quote gekozen, omdat dit heel typisch is voor Dino en het is grappig. 

Thematiek 

Ondanks dat liefde een grote rol speelt in dit verhaal, is het grootste thema dromen tegen de werkelijkheid en de grens daarvan. In het verhaal is het niet altijd meteen duidelijk wat een droom of werkelijkheid is. Eigenlijk is er in het verhaal ook niet echt een duidelijke, harde grens. Het vloeit geleidelijk in elkaar over. Het wordt gedurende het boek steeds abstracter, mysterieuzer en magischer. Ze komen uiteindelijk in een mistige droomwereld terecht waar alles, realiteit en fantasie, door elkaar vloeit. De dromen spelen in de realiteit een belangrijke rol en andersom ook. 

Motieven 

Vespa: De Vespa van de chef komt steeds terug en is heel belangrijk voor het verhaal. De Vespa was dezelfde als waar de chef en zijn geliefde op reden als ze afspraken. De chef heeft de Vespa van de ouders van Julia gestolen. En diezelfde Vespa is heel belangrijk voor hem en voor de dromen die Dino heeft. Julia en Dino rijden samen op de Vespa. Ze willen uittesten wat er gebeurd als hun er een ritje op gaan maken. Als Julia de geliefde van de chef en Dino het treinstation verlaten en samen gaan rijden op de Vespa, probeert Dino haar naar een betere wereld te sturen dan het verlaten treinstation. 

Gebak / cake: Vooral de appelcake komt vaak terug in dit verhaal. Hij komt terug bij Dino’s eerste relatie. Zijn toenmalige vriendin vergeleek hun liefdesrelatie met zijn appelcake, er miste wat en zo maakte ze het uit. Dino bakt heel erg veel taarten en cakes. Toen hij Julia voor het eerst ontmoette moest hij Italiaans gebak naar Julia toebrengen van de chef. Daarnaast bakt Dino heel vaak cake voor Julia. Alleen mag hij pas naar boven als hij de opzichtster een stuk laat proeven. Daarnaast heeft de chef Dino geholpen om lekkerdere appelcake te maken. De cake en het gebak komen dus ook steeds terug.

Dromen: Wat ook vaak terugkomt in het boek zijn dromen. Dino is al vanaf dat hij een kind was een dromenvanger. En Julia heeft van Dino gedroomd en was al een jaar verliefd op hem zonder hem ooit in het echt ontmoet te hebben. Daarnaast krijgt Dino steeds de terugkerende droom van de Vespa met twee mensen die erop rijden (naakt). Later komt hij erachter dat hij van de chef en zijn geliefde op de Vespa droomt. Ze zijn allebei bang dat de geschiedenis van de chef en zijn geliefde zich herhaalt en Julia heeft gedroomd / is bang om Dino kwijt te raken in een trein / bij een treinstation in de buurt. Ook komt er steeds een dichte witte mist terug. 

De opzichter: In heel veel literaire boeken komt het verhaal van Orpheus en Eurydice terug, of een vorm daarvan. De opzichter heeft daar ook wat mee te maken. Aan het begin van het verhaal wil Dino meerdere keren naar Julia’s kamer in het studentenhuis. Alleen eerst moet hij langs de opzichter. Hij moet dan alleen eerst een koekje of cake aan haar geven anders mag hij er niet langs. Later in de droomwereld geeft ze Dino op het treinstation een opdracht. Hij moet zonder terug te keren of ook maar één keer te stoppen naar perron drie gaan. Daar moet hij de trein in te stappen om Julia te zien. Deze situatie is in verband te leggen met het verhaal van Orpheus en Eurydice, omdat Orpheus, Eurydice alleen uit de onderwereld kon halen als hij niet omkeek en recht vooruit ging. Omdat Dino meteen naar perron drie moest gaan en zich niet mocht laten afleiden is er een verband te leggen tussen deze twee verhalen. 

Verliefdheid: Verliefdheid is hier ook een motief wat vaak terugkomt in dit boek. Het gaat over het liefdesverhaal van de chef en zijn geliefde in Italië en over het verhaal van de vespa. En het gaat over het verhaal van Dino en Julia. 

De mist: In het boek komt een terugkerende mist terug. Als de mist verschijnt dan (verschijnt er een droom) of dan (begint) Dino met dromen, over in dit geval de chef en zijn geliefde die rondjes rijden op de Vespa. En later als Dino met Julia een rondje gaat rijden op de vespa van de chef verdwijnt Julia in de mist. En als Dino in de mist verdwaalt is dan komt hij uiteindelijk terecht bij een verlaten treinstation. En later rijden Dino en de geliefde van de chef ook door de mist en hoopt Dino haar naar een betere wereld te brengen. 

Trivia 

Het boek dromenvanger Dino en de vespa is geschreven door de Belgische schrijver Raf de Bie. Dit boek is zijn debuutroman. Hij woont in België in de stad Lier en ook schrijft hij daar zijn verhalen. Hij heeft aan de Schrijversacademie in Antwerpen gestudeerd. Ook is hij twee jaar lid geweest van de redactie van Kluger Hans. Hij  schreef ook veel korte verhalen en die werden bijvoorbeeld gepubliceerd bij DW B. Dat is ook een onderdeel van de uitgeverij Vrijdag, maar daar gaat het dan over tijdschriften en podcasten met het onderwerp literatuur. Zijn eerste boek, Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa, werd uitgegeven bij uitgeverij Vrijdag. Hij is gek op lezen, dino’s en op cowboys. 

Titelverklaring

De titel Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa heeft meerdere betekenissen. De bijnaam van de hoofdpersoon is Dino en hij noemt zichzelf een dromenvanger. Hij bedoeld hiermee dat hij de mensen uit zijn dromen vangt. Hij vangt ze en vervolgens schrijft hij ze op in een schriftje naast zijn bed. Met het verhaal van de Vespa bedoelt de schrijver de geschiedenis van de Vespa van de Chef. Die geschiedenis heeft te maken met Julia. Zij is de eerste geliefde van de Chef. Ze maakte samen altijd ritjes op de Vespa van haar ouders. Toen Julia onderweg naar hem verdween, besloot hij om de Vespa te stelen van haar ouders. Dit verhaal speelt een belangrijke rol in het boek. 

Structuur en perspectief 

Perspectief: Dit boek heeft een ik-perspectief en de persoon waarvan wij het ik-perspectief zien is Dino. Een citaat uit het boek dat, dat het best weergeeft is 

'Ik droom van je sinds ik je heb ontmoet. Elke nacht om precies te zijn'. Of 'Je bent niet de enige met een droom. Ook ik heb van je gedroomd.' p. 116. Hieraan kan je zien dat het een ik-perspectief is, omdat je leest wat Dino denkt, doet en wat hij laat. 

Het perspectief waaruit verteld wordt wisselt niet per persoon, het perspectief blijft het hele boek hetzelfde en blijft uit het ik-perspectief van Dino.

Structuur: Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken. De hoofdstukken zijn aangegeven met nummers en in totaal zijn er 57 hoofdstukken en het boek heeft 206 bladzijden. De hoofdstukken hebben dus geen titels, maar nummers. De hoofdstukken sluiten goed bij elkaar aan, omdat de elkaar opvolgen. Dus bijvoorbeeld als Julia het verhaal van de Vespa gaat vertellen, gaat Dino in die denkbeeldige luchtballon zitten. In het volgende hoofdstuk wordt het verhaal verteld. 

Decor 

Het verhaal speelt zich af in een stad. De naam van de stad wordt niet genoemd. Het is waarschijnlijk wel een grote stad, want er rijden trams. Ook is het niet zeker dat die stad in Nederland is. Het zou bijvoorbeeld ook in België of ergens anders kunnen zijn. In die stad zelf speelt het verhaal zich af op verschillende plekken. Bijvoorbeeld het parkje met de hotdogverkoper, het bankje in de haven, het restaurant waar Dino in werkt en nog meer plekken. Ook komen ze vaak in de tram of trein. Uiteraard zijn er ook gebeurtenissen in het appartement van Dino en de studentenkamer van Julia. 

Het verhaal is chronologisch verteld. De verteltijd is 206 pagina’s en de vertelde tijd is een paar maanden. Het verhaal speelt zich af in het heden. Exacte jaartallen worden niet genoemd, maar er zijn wel mobiele telefoons, goede tram en trein verbindingen. Daaruit kun je dus afleiden dat het zich in het heden afspeeld. 

Stijl

De schrijver heeft korte zinnen gebruikt en dat maakt het makkelijk om te lezen. Daarnaast zijn de hoofdstukken van het boek erg kort. Ook gebruikt de schrijver makkelijk te begrijpen woorden en is daarom goed te volgen. Wel zijn er soms natuurlijk metaforen te vinden in het boek die moeilijkere woorden bevatten. Bij die metaforen moet je wel snappen waar het overgaat of een beetje snappen wat ze ermee bedoelen. Er wordt een verhaal vertelt over in dit geval de Vespa en dat verhaal blijft maar steeds terugkeren in het boek en daar zijn de dromen van Dino en Julia ook op gebaseerd. Daarnaast kijk je vanuit het perspectief van Dino, maar je leert hem niet echt super goed kennen. Dus ook gaat hij niet echt diep in op zijn personages. Hij kiest er voor om op andere dingen dieper in te gaan. 

Wel is de schrijfstijl vooral aan het einde van het boek heel mysterieus. Je kan niet precies volgen wat er precies gebeurt of wat nou wel of niet echt is. Daarnaast heeft de schrijver van het boek ervoor gekozen om dit boek een open einde te geven. 

De lezer heeft ook een pakkende schrijfstijl, want er gebeurt iets wat het ander in gang zet en dat door het hele boek door. Je wilt dus graag blijven lezen, omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren.

Slotzin

En toen was ik precies waar ik moest zijn.

Beoordeling

Er waren bij ons vrij weinig verwachtingen voordat we begonnen met lezen. Daardoor werden we ook aangenaam verrast. We hadden beide nog nooit van deze schrijver gehoord. Wij vonden het boek heel erg leuk en prettig om te lezen en het verhaal greep ons gelijk aan. De verhaallijn is erg interessant, maar het kan nog wel eens ingewikkeld worden. Dat komt voornamelijk, omdat je soms niet weet of iets werkelijkheid is of niet. Dat kan het soms wel eens verwarrend maken. Het verhaal blijft in je hoofd spoken en het was voor ons best lastig om het boek weg te leggen. 

Wij zouden je zeker aanraden om dit boek te gaan lezen. Als je een niet al te dik boek wilt lezen wat vlug uit is, is dit iets voor jou. Het verhaal is zeer amuserend, met verschillende terugkerende symbolen.

Wij geven dit boek vier van de vijf sterren. Dat is omdat we het echt een leuk en goed boek vinden. Wat tegelijkertijd ook spannend was. 

Recensies

Lezersrecensie

Het boek leest vlot, de hoofdstukken zijn niet zo lang en de schrijfwijze van De Bie is prettig en niet ingewikkeld. Enkele Vlaamse woorden en uitdrukkingen geven het verhaal een bepaalde charme. Dino (wiens echte naam we niet te weten komen) is een vriendelijk personage en tevens het ik-persoon vanuit wie het verhaal wordt verteld. Heel goed leren we hem niet kennen, hij blijft een beetje op afstand. Ook de andere personages blijven wat aan de oppervlakte, er wordt maar summiere informatie over hen gegeven. Het zijn voornamelijk de verhalen die worden verteld, de dialogen en de gebeurtenissen die het geheel interessant maken.

Waar het verhaal in het begin nog vrij normaal is, raakt het gedurende het boek verdwaald in een mist en dat mag letterlijk worden genomen. Het is een magisch realistisch droomverhaal waarin droom en realiteit verweven raken en het je als lezer meeneemt in een reis naar verloren liefdes op een mistig treinstation. De Vespa speelt een grote rol en is als een rode draad aanwezig door het hele boek. Het einde is geen standaard happy end, maar geeft ruimte voor eigen interpretatie en laat je als lezer toch met een goed gevoel achter.

Recensie van NRC.                                                                                                  Het debuut Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa van de Vlaamse schrijver Raf De Bie is een knettergek verhaal dat lof verdient om zijn knap gevonden elementen. Ten eerste is daar de jonge hulpkok Dino die verslaafd is aan taart bakken. Dino is niet zijn echte naam, maar de chef-kok van het restaurant waar hij werkt is een autofreak en vernoemt iedereen in de keuken naar Italiaanse auto’s. Ten tweede heeft (Ferrari of Fiat) Dino een veelzeggende hobby want hij vangt namen van mensen over wie hij droomt in een opschrijfboekje. Ten derde woont hij in het huis van een overleden huurder wiens kersenrode telefoon met draaischijf nog actief blijkt te zijn. En dan is er natuurlijk de Vespa die vanaf nu, waar je hem ook ziet staan, verbonden is met het onvergetelijke verhaal van de chef-kok. Deze elementen samen vertellen een even fantastisch als gedroomd verhaal dat eindigt in een psychose, zo lijkt het, waarin het oerverhaal van de Vespa beangstigend wordt herbeleefd. Je zou dan het liefst in het park een troostend ‘gebakje’ van en met Dino willen eten want die is wel zijn droommeisje kwijt. Verrassend en eigenaardig dus. 

Vragen overhoor jezelf

 • Met wat cake vergeleek zijn ex-vriendin hun relatie en waarom? 

Antwoord: Het juiste antwoord is appelcake, want zijn ex-vriendin vergeleek hun relatie met een appelcake en zei dat ze wat miste.

 • Wat is het verhaal van de Vespa?

Antwoord: Het verhaal van de Vespa gaat zo: de chef was op vakantie in Italië en kwam daar Julia tegen. Hij werd verliefd op haar en ze spraken in het geheim af, omdat haar ouders het afgekeurde. Ze reden ‘s nachts samen op de Vespa van haar ouders. Haar ouders kwamen er achter en dwongen hem naar huis te gaan. Julia ging achter hem aan, maar op haar reis verdween ze spoorloos. De chef keerde terug om de ouders te steunen. De ouders dwongen hem weer weg te gaan. Hij stool de Vespa en reed ermee naar huis. Hij gebruikt hem nog steeds dagelijks. 

 • Wat is de rol van de mevrouw met de koffie die Dino meerdere keren tegenkomt? 

Antwoord:

Zij is eigenlijk een soort begeleidster. Ze wijst hem meerdere keren de juiste weg in het verhaal. Na dat hij dacht Julia kwijt te zijn geraakt en de vrouw met de koffie aanging bracht zij hem naar het station en daar hoorde hij Julia haar stem weer. 

 • Wat is de Droom van Julia die over Dino gaat?

Antwoord:

Julia haar droom gaat over dat ze op het treinstation naar elkaar zwaaiden en toen schreef Julia haar naam op het raam met haar vinger. Vervolgens schreef ook hij zijn naam op het glas. Ze stapte in de trein om hem te zoeken. Ze liep naar de plek waar hij had gezeten, maar zag hem daar niet. Ze zocht door de hele trein, maar ook daar was hij niet. Hij was verdwenen. 

 • Wat is de rol van de opzichter bij het studentenhuis en bij de bali treinstation?

Antwoord:

De opzichter is een soort poortwachter of bewaker van het studentenhuis en het treinstation. Je kan namelijk pas naar binnen als je langs haar bent gekomen. Dino komt bijvoorbeeld het studentenhuis alleen binnen als hij haar een stuk cake of gebak gegeven heeft.

De opzichter is een soort poortwachter of bewaker van het studentenhuis en het treinstation. Je kan namelijk pas naar binnen als je langs haar bent gekomen. Dino komt bijvoorbeeld het studentenhuis alleen binnen als hij haar een stuk cake of gebak gegeven heeft.


Bronvermelding:

Bol.com (2021). Geraadpleegd op 12 mei 2022, Geraadpleegd op 17 mei 2022, https://www.bol.com/nl/nl/p/dromenvanger-dino/9300000041105198/?bltgh=qvbEfHb-XShCZbEZW-BOCQ.2_5.6.ProductTitle.

Stoel, J. (2021). Intervieuw Raf de Bie. Geraadpleegd op 12 mei 2022, https://www.hebban.nl/spot/literatuurclub/nieuws/raf-de-bie-alle-indrukken-die-ik-opdoe-gooi-ik-in-een-koffiefilter-en-dan-komt-er-vaak-iets-uit-zonder-dat-ik-helemaal-precies-weet-waarom

Vrijdag. (2021). Raf de Bie. Geraadpleegd op 17 mei 2022, https://www.uitgeverijvrijdag.be/auteurs/de-bie-raf.

Scholieren.com. door Jessica. (2015). Dagen van gras door Philip Huff. Geraadpleegd op 12 mei, https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/dagen-van-gras-philip-huff.


Scheers, M. (2021). Recensie. Geraadpleegd op 17 mei 2022,  https://www.hebban.nl/recensie/marieke-scheers-over-dromenvanger-dino.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa door Raf De Bie"