Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 798 woorden
  • 28 september 2007
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
29 keer beoordeeld

Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Sofie is een meisje van 14 jaar. Ze heeft helemaal geen zin om naar Frankrijk te gaan samen met haar broer Stefan en haar vader en moeder.
Tegen haar zin in gaat ze toch mee. Nu kan Sofie haar geheime vriend Tygo drie weken lang niet meer zien!
Op de camping voelt Sofie zich heel erg alleen.
Zij voelt zich het buitenbeentje, want zij is heeft echt het uiterlijk van een skater met dreadlocks, en daar lopen alleen maar mooie meiden rond.
Op een dag besluit Sofie haar vriendje Tygo te bellen, ze mist hem heel erg.

Als Sofie met Tygo praat, vermoedt ze dat hij een ander vriendinnetje heeft.
Daardoor voelt zij zich nog eenzamer.
Haar broer ziet dat ze zich erg eenzaam voelt, en wil Sofie opvrolijken door haar uit te nodigen op het strand, samen met een stel vrienden die Stefan heeft ontmoet op de camping.
In eerste instantie heeft Sofie geen zin, ze denkt alleen maar aan Tygo, maar toch gaat ze mee. Wat heeft het toch voor zin om telkens aan Tygo te denken, denkt Sofie.
Op het strand ontmoet ze andere jongens en meisjes, waar onder Floor en haar broer Menno. De volgende dag gaat Sofie naar de disco, want Menno heeft haar uitgenodigd om mee te gaan.
Die avond heeft Sofie een gezellig gesprek met Floor.
Sofie begrijpt er helemaal niks van. Floor is van het type lippenstift en een echt tutje, en zij is een echte skater. Toch raken ze bevriend, ook haar broer ziet ze wel zitten. Na een avondje stappen zijn Sofie en Menno stapel verliefd op elkaar.
Tijdens de vakantie ontdekt Sofie dat Floor Anorexia heeft, hierdoor worden ze nog dikkere vriendinnen.

Langzamerhand is de vakantie in Frankrijk afgelopen. Sofie wisselt e-mail en huis adressen uit. Nu moet ze weer naar school. Sofie heeft geen zin in school.
Ze komt in een heel andere klas doordat Sofie een ander profiel, Cultuur en Maatschappij heeft gekozen, terwijl al vriendinnen de keuze hebben gemaakt voor een ander profiel. Nu voelt ze zich weer eenzaam. Sofie komt in een niet zo’n leuke klas terecht, ze wordt gepest. Gelukkig kan ze al haar verdriet kwijt aan Floor via de mail.
Ze steunen elkaar door dik en dun.

Sofie ontmoet een aardig en verlegen meisje in de klas. Ze heet Roosemarijn. Eigenlijk wil Sofie helemaal niet met haar omgaan, Roosemarijn hoort er helemaal niet bij.
Sofie komt veel problemen tegen. Ze wordt gepest door Edwin, een jongen uit haar klas, en Sofie durft nog steeds niet tegen Tygo te zeggen dat ze verliefd is op Menno.

Op een gegeven moment is het pesten zo erg dat er op een muur staat: Iemand zal zorgen dat zij uit de weg geruimd wordt.
Sofie durft het niet tegen de juf te zeggen. De enige die haar raad geeft is Floor. Maar ook Floor raakt steeds meer in de problemen met haar eetstoornis Anorexia.
Sofie en Floor steunen elkaar met hun problemen, maar ze durven dat niet aan
anderen te vertellen.
Op een dag zit Floor in de aula, en opeens roept Edwin:
‘Sofie uit de vierde is vreemdgegaan met Menno toen ze op vakantie was!’
Sofie schrikt zich dood en wil het snel zelf aan Tygo vertellen, maar daar komt Tygo al stormend en boos de aula inlopen.
Al haar vriendinnen zijn erg boos op Sofie en gaan niet meer met haar om.
Sofie komt erachter dat Edwin, samen met Pancake (zo noemt Sofie haar) dit met opzet in de aula heeft gezegd. De reden hiervoor is dat Pancake graag Tygo wil hebben en Edwin tot dit gemene plannetje heeft aangezet.

Sofie en Floor mailen nog steeds met elkaar, ze geven elkaar advies over hun problemen. Sofie volgt de raad op van Floor om met Roosemarijn om te gaan en de pesterijen tegen haar juf te zeggen. Haar problemen worden gelukkig snel opgelost. Sofie durft nu van zich af te bijten tegen Pancake. Tijdens de pauze

horen zelfs alle leerlingen in de aula, hoe Sofie tegen Pancake uitvalt.
Iedereen weet nu hoe het zit, en haar vriendinnen zijn niet meer boos op haar.
Al gauw wordt ze dikke vriendinnen met Roosemarijn, en Sofie schaamt zich niet meer voor haar.

Met Floor gaat het nog steeds niet goed. Floor zit met problemen van haar Anorexia. Ze smeekt om hulp.
Sofie besluit de eerste en de beste trein te nemen naar Floor’s woonplaats Zutphen.

Hoe het verder gaat aflopen dat lees je in het volgende deel: Piercings & Parels.

Mening
Ik vind Dreadlocks & Lippenstift een erg leuk en spannend boek!
Maren schrijft op een leuke manier waar door je je erg in het boek gaat verdiepen. Maren heeft al drie prijzen gewonnen: De debutantenprijs 2007, de prijs van de Jonge Jury 2007 en de Hotze de Roosprijs 2007.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels"