Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Donna Lisa door Mirjam Oldenhave

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Donna Lisa
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 571 woorden
  • 23 april 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
5 keer beoordeeld

Boekcover Donna Lisa
Shadow

Om te bewijzen dat Donna en Lisa echt beste vriendinnen zijn, geven ze elkaar spannende opdrachten. Zoals: neem een piercing door je wenkbrauw. Of: neem verkering met Tonnie, de absolute sukkel van de klas. Als Lisa verkering aan Tonnie vraagt, wil ze het de volgende dag gewoon weer uitmaken. Makkelijke opdracht! Maar het loopt heel anders dan ze dacht...

Om te bewijzen dat Donna en Lisa echt beste vriendinnen zijn, geven ze elkaar spannende opdrachten. Zoals: neem een piercing door je wenkbrauw. Of: neem verkering met Tonnie, de ab…

Om te bewijzen dat Donna en Lisa echt beste vriendinnen zijn, geven ze elkaar spannende opdrachten. Zoals: neem een piercing door je wenkbrauw. Of: neem verkering met Tonnie, de absolute sukkel van de klas. Als Lisa verkering aan Tonnie vraagt, wil ze het de volgende dag gewoon weer uitmaken. Makkelijke opdracht! Maar het loopt heel anders dan ze dacht...

Donna Lisa door Mirjam Oldenhave
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Algemene gegevens
Titel ; Donna , lisa
Schrijfster ; Mirjam Oldenhave
Uitgeverij ; Van Holkema & Warendorf
Jaar uit gaven ; 1999
Aantal pagina’s ; 128
Gebeurtenis ; Op school , thuis en op straat

Het speelt af in de tegenwoordige tijd

De hoofdpersonen zijn :

-Lisa ; een populaire meisje met bruin lang haar en een piercing door haar wenkbrauw

-Donna is de beste vriendin van lisa en ze is ook erg populair , ze heeft blond lang haar

Samenvatting

Lisa is een aardig meisje, en ze heeft een hartsvriendin, Donna. Ze hebben samen een gouden boekje waar ze omstebeurt opdrachten voor elkaar inschrijven. Nadat Lisa een wenkbrauw piercing heeft moeten laten zetten, moet Donna bij haar een nacht stiekem logeren. En dan is het weer de beurt aan Donna om een opdracht te verzinnen. Lisa moet aan Tonnie (de stomste jongen van de klas) verkering vragen, en ze moet het minstens een dag volhouden. Door die opdracht komt er een groot drama.

Als Lisa aan Tonnie verkering vraagt zegt hij: ‘ja’. Maar dat wil Lisa eigenlijk niet zeggen tegen Donna, en ze vertelt haar dat hij nee heeft gezegd. Nu komt er een heel groot geheim tussen de twee, wat voor veel moeilijkheden zal zorgen.

De dag erna komt Tonnie met een duur cadeau, en geeft het aan Lisa..ze voelt zich heel erg schuldig, want ze was van plan hem die dag te dumpen. Ze stelt het maar uit. Dan zegt Tonnie dat ze mee moet komen. Hij neemt haar mee naar een speelautomatenhal en daar hebben ze het heel leuk, ze maken er veel geld op.

Die dag erna komt er politie op school, en Tonnie moet met hun mee.. na een tijdje komt de juf terug in de klas en vertelt wat er was gebeurd. Hij had 200 gulden gestolen. De juf vertelt ook dat hij samen met een meisje was gesignaleerd in een speelautomatenhal. Lisa schrikt, al het geld wat ze hadden verbruikt was dus van die 200 gulden!!

Nu weet Lisa het zeker, ze moet het zo snel mogelijk uitmaken met Tonnie!! Donna, die nog steeds denkt dat Lisa het níét aanheeft met Tonnie komt erachter dat ze het wél aanheeft. En ze is heel erg boos op Lisa, ze richt zelfs een anti-Lisa clubje op.. Zeker nu Tonnie ook nog eens geld heeft gestolen zet de hele klas zich tegen Lisa op! Eigenlijk zou Lisa die week een feestje houden omdat ze jarig was.. maar nu denkt ze dat het niet meer doorgaat.

Als Lisa erachter komt dat ze een huidziekte heeft moet ze haar haren kort laten knippen en ze laat ze dan ook maar meteen geel verven.

Op school leert Lisa ineens een aardig meisje kennen, en ze worden vrienden. Zij nodigt allemaal kinderen uit die haar wél aardig vinden, en het wordt toch nog gezellig.

Maar nog steeds zit het Lisa in de maag dat ze ruzie heeft met Donna. Ze pakt het gouden boekje er maar bij. En schrijft een opdracht voor Donna erin (wat ze al lang niet meer had gedaan na de ruzie).

Op school geeft Lisa het boekje aan Donna. Donna heeft er heel veel moeite mee maar voert de opdracht die dag erna uit. In de pauze op het schoolplein vertelt Donna aan iedereen dat het haar idee was dat Lisa het met Tonnie moest aanmaken.

Iedereen vindt Donna niet meer leuk en loopt weg, alleen Lisa niet. Ze vergeeft het haar vriendin..maar op een voorwaarden, dat ze nooit meer zoiets stoms zou doen.

REACTIES

I.

I.

goede samenvatting! alleen het is 200 euro en geen 200 gulden! en in het boek staat niet dat ze het haar vergeeft op 1 voorwaarde dat ze nooit meer zoiets stoms zou doen dat stond er dus niet in duss

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Donna Lisa door Mirjam Oldenhave"