Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Donderdagmiddagdochter door Stevo Akkerman

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Donderdagmiddagdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 646 woorden
  • 19 maart 2021
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Donderdagmiddagdochter
Shadow

In de boekenkast ligt een wit fotomapje dat begint met de foto van een gesloten wieg en eindigt met de foto van een gesloten graf.
Cirkelend rond de dood van de pasgeboren Evy Elise, is 'Donderdagmiddagdochter' het verhaal van haar vader. Streng-gereformeerd opgegroeid, kiest hij voor een ‘geloof met gaten’. Maar wat als zijn vrouw haar heil…

In de boekenkast ligt een wit fotomapje dat begint met de foto van een gesloten wieg en eindigt met de foto van een gesloten graf.
Cirkelend rond de dood van de pasgeboren E…

In de boekenkast ligt een wit fotomapje dat begint met de foto van een gesloten wieg en eindigt met de foto van een gesloten graf.
Cirkelend rond de dood van de pasgeboren Evy Elise, is 'Donderdagmiddagdochter' het verhaal van haar vader. Streng-gereformeerd opgegroeid, kiest hij voor een ‘geloof met gaten’. Maar wat als zijn vrouw haar heil heel ergens anders zoekt? ‘Natuurlijk mag ze zelf weten wat ze gelooft. Maar dit niet.’
'Donderdagmiddagdochter' is het ontroerende en oprechte verhaal van een vader die om moet gaan met het verlies van zijn kind, van een echtgenoot die zijn huwelijk door zijn vingers ziet glippen en van een man die zijn geloof moet herijken.

Donderdagmiddagdochter door Stevo Akkerman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekbespreking Donderdagmiddagdochter

Inhoud:

Algemene gegevens

Auteur

Personages

Titel en ondertitel

Motto

Setting

opbouw

Plot

Thema en motieven

Efect

Algemene gegevens

Het boek donderdagmiddagdochter is geschreven door Stevo Akkerman, de eerste druk van dit boek kwam uit in 2013. het boek heeft 160 bladzijden en de uitgever is Nieuw Amsterdam. Het is een waargebeurdverhaal, het boek is eigenlijk een autobiografische roman.

Auteur

De schrijver van het boek Stevo akkerman is ook meteen één van de hoofdpersonen van het boek. Hij is 58 jaar en heeft in totaal 7 boeken uitgebracht. Hij schrijft vooral literaire fictie en zijn boeken gaan veel over geloofsovertuigingen. Het boek donderdagmiddagdochter heeft hij 10 jaar na de dood van zijn dochtertje geschreven. Het boek Donderdagmiddagdochter werd bekroond met de CLO Literaire Juryprijs en de Vlaamse prijs voor het beste spirituele boek.

Personages

De belangrijkste personages in het boek zijn Stevo, Maria en Evy. Het verhaal wordt verteld uit de ik-instantie van Stevo.

Stevo:  Stevo is een man die zwaar gereformeerd is opgevoed door zijn ouders.Hij hield zich daar vroeger niet echt aan. Hij besloot op een dag om niet meer naar de kerk te gaan en een journalistiek opleiding in Amersfoort te volgen. Hij ontmoet daar zijn vrouw Maria die een andere kijk heeft op het leven, want zij is namelijk Hervormd. Stevo zijn ouders en de kerk zijn het niet eens met zijn relatie met Maria en vinden hem een afvallige. Stevo werd later de man van Maria en vader

Maria: over Maria wordt in het boek niet veel vertelt omdat het uit het perspectief van Stevo wordt verteld. De dingen die hij zegt hoeven dus niet perse waar te zijn. We weten wel dat ze hervormd is en zich later aansluit bij de pinksterbeweging.

Evy: Evy is de op donderdagmiddag doodgeboren dochter van Stevo en Maria.

Plot
Stevo en Maria ontmoeten elkaar als Stevo journalistiek gaat studeren. Als ze willen gaan trouwen wordt dat door de ouders van Stevo niet geaccepteerd omdat ze een ander geloof heeft dan dat zij hebben, maar het gebeurde toch. Stevo en Maria krijgen een paar weken voor de geboorte van hun derde kindje te horen dat het geen nieren heeft en dus niet levensvatbaar zou zijn. Het kindje Evy is op een donderdagmiddag geboren en heeft maar een paar uur geleefd. De rouwverwerking heeft zo’n 10 jaar geduurd. Maria heeft later tegen Stevo gezegd dat de dood van Evy komt doordat hij niet genoeg geloofde. Dat deed hem heel erg veel pijn. Stevo en Maria denken allebei heel erg anders over het geloof en dat veroorzaakt heel veel problemen. Het gaat zo ver dat ze gescheiden zijn gaan wonen. Later zijn ze wel weer bij elkaar gaan wonen.

Titel en ondertitel

De titel donderdagmiddagdochter is gekozen omdat op donderdagmiddag hun dochter Evy is doodgeboren.

De ondertitel is: Het verhaal van het verlies van een kind, een huwelijk onder druk en een schrijver die zijn geloof moet herijken.

Motto

De motto van het boek is:

“Waar ik van

houd is beter

dan waar jij

van houdt.

Wat ik geloof

is meer waar

dan wat jij

gelooft. Als

ik iets haat is

dat terecht.”

Het motto past goed bij het boek omdat Stevo en Maria strijd hebben over waar ze in geloven.

Setting

Het verhaal speelt zich af in Amersfoort, Zwolle en Den Helder. Het verhaal geeft terugblikken van vroeger toen Stevo nog thuis bij zijn ouders woonde totdat hij dit boek aan het schrijven was 10 jaar na de rouw van de dood van zijn dochter. Vertelde tijd is niet duidelijk te zien in het boek.

Opbouw

Het verhaal is niet chronologisch verteld. Er zijn wel terugverwijzingen in het boek. 

Thema en motieven

Het thema van het boek is godsdienst, want godsdienst heeft een grote rol gehad bij de rouwverwerking rond de dood van het kindje. 

De motieven zijn rouwverwerking, liefdesrelatie, kindertijd en dood.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Donderdagmiddagdochter door Stevo Akkerman"