Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Ondertitel: N.V.T.

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: 2002

Druk: 1e drukTitel verklaring: “dochter van Eva” het meisje(de “ik”) is op zoek gegaan naar een nieuwe moeder, en kiest zo Eva uit. Opgegeven moment in het verhaal zegt Eva tegen het meisje: “Jij bent mijn grote dochter”. Dus Eva heeft haar als haar dochter gezien, vandaar “dochter van Eva”1e druk: 2002Motto en opdracht: N.V.T.

Illustraties: N.V.T.Geleding: Het boek bestaat uit 4 delen, het 1e deel bestaat uit 11 hoofdstukken, het 2e deel bestaat uit 17 hoofdstukken, het 3e deel bestaat uit 25 hoofdstukken en het laatste deel bestaat uit 24 hoofdstukken. Het boek heeft 223 blz’s.Samenvatting:

Het boek begint ermee dat het meisje, haar ouders en haar zus Els net verhuisd zijn naar een betere buurt in Amsterdam. De vader behandelt het meisje altijd als een jongen. Hij had al een dochter, Els, dus moest hij ook een zoon hebben vond hij. Dat was dan “Ik”. Met haar kan hij voetballen en stoeien. Dat kan niet met Els, want zij is een meisje. Bij Els komt hij ’s avonds laat in bed liggen, helemaal tegen haar aan. Dat vindt Els nooit leuk en zij huilt dan ook altijd als hij weer weg is. Ook als Els zich gaat omkleden kijkt hij altijd met een rare blik naar haar. Zo kijkt hij nooit naar “ik”, want dat is een jongen.

Els heeft een vriendje, Freek. Als Els zich een keer voor de ogen van haar vader moet omkleden, komt Freek binnen. Hij schrikt van de blik in vaders ogen. Hij vertelt dit aan Els, en zij besluit om nooit meer zoiets voor haar vader te doen. Ze doet vanaf nu veel afstandelijker tegen hem.Het meisje vindt haar moeder helemaal niet aardig en op een bepaald moment besluit ze om op zoek te gaan naar een andere moeder voor Els en zichzelf. Op de middelbare school ziet ze wel een paar aardige potentiële moeders: de lerares Frans, de gymlerares en de rectrix. Maar zij blijken allemaal niet geschikt te zijn.

Op een bepaald punt krijgt het meisje last van pijn in haar zij en na een onderzoek in het ziekenhuis blijkt ze nierstenen te hebben. Niets ernstigs, maar ze moet wel goed verzorgd worden. Haar eigen moeder kan dat niet, die heeft het natuurlijk veel te druk met opruimen, boodschappen doen en naar kuuroorden gaan. Dus blijft het meisje alleen thuis uitzieken. Haar mentrix, mevrouw Klei, belt haar op om te vragen of alles goed gaat en ze vraagt ook of het meisje bij haar thuis wil uitzieken zodat ze niet zo alleen is. Natuurlijk wil het meisje dit, want thuis heeft ze het niet zo fijn.

Eva Klei woont in een mooi huis, op zolder is een atelier waar het meisje mag slapen. Eva heeft ook een zoontje, Joris. het meisje past vaak op Joris. Op een dag aait Eva over Joris zijn hoofd en zegt: “Jij bent mijn lieve zoon.” En tegen het meisje zegt ze: “En jij bent mijn grote dochter.” Dit was het moment waarop het meisje had gewacht, en vanaf dat moment houdt ze heel veel van Eva. Eva vindt op een gegeven moment dat het meisje niet gelukkig is en stuurt haar naar een psycholoog. Het meisje vind dit eigenlijk niet zo nodig, maar omdat Eva het graag wil doet ze het toch maar.

Nadat het meisje een tijd bij Eva heeft gewoond wil Eva dat ze ergens anders gaat wonen waar ze meer ruimte heeft voor zichzelf. Het meisje vind dit niet zo leuk.

Els was ondertussen al getrouwd met Freek en daar kon het meisje wel op de zolder wonen. Als ze er een tijdje woont, krijgt ze ruzie met Freek over de afwas. Ze besluit weer ergens anders te gaan wonen. Eerst kijkt ze of ze bij haar ouders kan wonen. “Dat kan niet meer, want ik heb nu een heerlijke slaapkamer voor mezelf. Die laat ik me door niemand afnemen,” zei moeder. Ze kan een kamer huren bij Carla, een vriendin van Eva. Die kamer neemt ze, hoewel het erg gehorig is en ’s winters is het er erg koud.

Het meisje had toen ze bij Eva woonde een Fins meisje leren kennen, Örsa. Dat Finse meisje komt in haar nieuwe kamer kijken. Ze zoenen en zitten aan elkaar. Carry weet niet wat voor een gevoelens ze heeft. Sinds ze Örsa had leren kennen, stond ze uren voor de spiegel. Ze begint zichzelf erg mooi te vinden, vooral haar borsten.

Het eindexamen begon al bijna en ze raakte een beetje in paniek omdat ze nog niks had geleerd. Door juffrouw Bont begint ze te denken dat ze helemaal niets hoeft te leren, want alle stof werd toch herhaald. Natuurlijk zakt ze voor haar diploma, ze vindt dit op zich nog niet zo erg maar ze is vooral treurig omdat ze zich verraden voelt door juffrouw Bont.

Ze besluit op reis te gaan naar Avignon, waar ze met Örsa heeft afgesproken. Daar heeft Eva samen met de ouders van Örsa een huisje. In Avignon geeft Örsa haar een liefdesverklaring maar het meisje heeft niet helemaal dezelfde gevoelens voor Örsa. Dit heeft tot gevolg dat Örsa haar niet meer wenst te zien. Het meisje gaat vervolgens naar Eva toe, die op dat moment ook in Avignon is, om met haar te praten. Maar als ze bij het huisje is, vraagt Eva wat ze komt doen. Deze plek is namelijk voor Eva alleen en dat wil ze zo houden. Het meisje gaat weer, hevig teleurgesteld, naar huis. Ze snapte dat ze niet langer meer de dochter van Eva was. Als ze na een ongeluk in het ziekenhuis ligt en nadenkt komt ze tot de conclusie dat ze al een moeder heeft, ondanks dat deze niet voor haar zorgt.Vertelsituatie

Het verhaal bekijk je vanuit de ogen van de Ikpersoon. Ik is het meisje dat opzoek gaat naar een nieuwe moeder. Het is dus een ik-perspectief. De Ik is de hoofdpersoon in het verhaal.Tijd

a) Het verhaal is helemaal chronologisch verteld. Er komen 2 kleine flashbacks in voor, ergens in het verhaal blikt ze terug op de vakantie in Zwitserland (die in het begin van het boek plaats vond) en ze blikt een keer terug op dat ze een keer vies had gedaan met het broertje van ada, toen ze nog in haar oude straat woonde. In het begin van het boek is het meisje ongeveer 11/12 jaar. En het eindigt vlak naar haar eindexamen, dus het boek duurt ongeveer 6 jaar.b) Het boek speelt zich na de oorlog af (dit is een feit dat je te weten krijgt in het boek “Moederkruid”, waarvan “dochter van Eva” een vervolg op is), want de ouders zijn vlak na de oorlog getrouwd. En ik denk dat de ouders niet lang nadat ze getrouwd waren kinderen hebben gekregen, dus ik denk dat het ongeveer in de jaren ’60 speelt. Maar het word nergens duidelijk.Ruimte

a) Het verhaal speelt zich grotendeels af, thuis en op school.b) Er is spraken van een belangenruimte, want op school wil het meisje ook een reputatie krijgen net als haar grote zus. En dat is JUIST op school, omdat haar zus daar een reputatie heeft, iedereen vindt haar aardig en alle leraren vinden haar helemaal geweldig, de ik wil ook een reputatie alleen dan net een beetje anders.

En thuis, daar is der moeder, die der geen aandacht geeft, waarvan ze geen liefde krijgt, WAARDOOR ze dus een nieuwe moeder wil zoeken, dus er is wel degelijk spraken van een belangenruimte.Personen

De Ikpersoon is de hoofdpersoon van het boek: Het is een meisje van 11/12 jaar dat naar de middelbare school gaat, en aan het einde van het boek heeft ze eindexamen gedaan. Haar vader beschouwd haar als een jongen, omdat hij liever een zoon had gehad, en daarom gedraagt ze zich ook heel erg als jongen, totdat ze voor het eerst ongesteld word, dan beschouwt de vader haar als een meisje, en vind ie haar steeds minder “leuk”. Door de manier van doen van haar ouders raakt ze heel erg in de war en gestresst. De enige die ze dan alleen nog maar kan vertrouwen en begrijpen is haar zus (Els). Ze heeft het gevoel dat ze samen tegen over haar ouders staan. Maar dan krijgt Els iets met Freek en word de relatie tussen Els en Ik steeds minder sterk.Els: Is de zus van de ikpersoon, ze is altijd het grote voorbeeld van “ik” geweest. Zij deed alles goed, was lief en had een perfect leven. Els is 2 jaar ouder dan “ik”. Ze is heel goed op school, ze heeft een hele goeie reputatie, in tegen stelling tot de ik, er zijn veel mensen die haar aardig vinden. Ze wordt misbruikt door haar vader.Moeder van Ik en Els: het is een psychiatrisch patiënt. Ze maakt zichzelf, en daardoor ook Ik en Els helemaal gek. Ze wil dat het huis altijd helemaal schoon is, ze vindt dat een huismoeder haar taak is.Vader van Ik en Els: Hij is een onbetrouwbaar persoon, hij gaat vreemd en bedriegt iedereen. Hij kan niet met zijn handen van vrouwen afblijven, zelfs niet van zijn eigen dochter Els.Eva, Ik’s “nieuwe” moeder: Je komt niet veel over haar te weten, alleen dat ze een lerares op school is, dat ze een zoontje heeft, schildercursussen geeft en heel aardig is.Thematiek

a) de momenten van liefde, onbegrip en verdriet komen vaak in het verhaal voor.b) Tekort aan liefdevolle ouderschap lijdt tot een grote verwarring in de puberteit.Stijl

a) de zinnen zijn niet lang en niet kort, gemiddeld denk ik. En ze zijn makkelijk. Voorbeelden: “Luister goed”, zei mama, “als je wilt dat ik ooit beter word, moeten we elke band met deze gribus verbreken.”

Al vijf dagen van tevoren haalde ze onze klerenkast leeg en moesten we in oude kleren die veel te klein waren naar school.b) de woordkeus is ook gemiddeld, het is absoluut niet moeilijk, maar het zijn ook weer niet altijd de makkelijkste woorden. Voorbeelden: Gribus, band.Eigen mening

a) wat ik het leukste vond weet ik niet, ik vond het hele boek mooi. Er is niet echt een stuk dat ik mooier vond dan de rest. Maar dan denk ik eigenlijk het stukje dat de vader zegt, dat zij toch naar de meisjes school moet omdat ze ongesteld is geworden en dus NIET vaders zoontje is.b) Ik vond het begin minder goed. Het is gewoon niet zo’n heel sterk begin.c) Al met al is mijn oordeel over het boek heel positief. Ik vond het een heel mooi boek. Het beschrijft heel goed hoe een meisje dat geen goede/fijne opvoeding heeft zoekt naar wel goede opvoeding. Het is allemaal gewoon heel mooi beschreven en je komt er heel snel doorheen, omdat je wil weten hoe het afloopt. Je leeft je heel erg in in de Ik, zelfs als je je zelf helemaal niet wil/kan vergelijken met haar. Het boek spreekt mij waarschijnlijk heel erg aan omdat ik zelf problemen heb met mijn moeder, en mijn ouders zijn gescheiden. q

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.