Divergent door Veronica Roth

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Divergent
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto vwo | 2093 woorden
  • 23 februari 2016
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
69 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Inwijding
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2012
Pagina's
230
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Divergent
Shadow

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke …

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie …

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Divergent door Veronica Roth
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1.Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Tris Prior (Beatrice zo heet ze eigenlijk, maar ze heeft haar naam veranderd). Ze heeft een smal gezicht, grote, ronde ogen, een lange, dunne neus en mooi lang haar. Ze is geboren in de fractie van de Zelfverloochening en is er daarom altijd op gericht om anderen te helpen, ook is ze heel vriendelijk. Ze is stoer en dapper en daarom probeert ze de mensen waar ze van houdt te beschermen, desnoods ten koste van haar eigen leven.

2.Wat is de belangrijkste gebeurtenis?

De eerste, belangrijke gebeurtenis is de test die Tris moet doen om erachter te komen welke fractie het beste bij haar past. Alle kinderen die 16 zijn geworden moeten namelijk een keuze maken voor de fractie waar ze de rest van hun leven bij gaan horen. Tijdens deze test blijkt dat Tris afwijkend is. Dit betekent dat ze bij meerdere fracties zou passen. Dit is gevaarlijk omdat andere mensen dan bang zijn dat het fractiebestaan wordt verstoord.

De fracties zijn: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie.

De tweede, belangrijke gebeurtenis is die van de inwijding, dan moeten alle nieuwelingen testen doen om te ‘bewijzen’ dat ze bij die fractie horen, als ze falen worden ze fractieloos.

3.Twee andere personages

Twee andere belangrijke personages zijn:

Four: hij geeft de trainingen van de nieuwelingen in de fractie van de Onverschrokkenen. Ook hij is afwijkend. Four is niet bijzonder vriendelijk, maar wel heel eerlijk. Hij is heel dapper omdat hij zijn angst (hoogtevrees) gaat overwinnen. Hij heeft kort, donkerblond haar, is iets langer dan Tris.

Jeanine: zij is fractievoorzitter van de Erudieten, is heel ambitieus en wil hoofd worden van alle fracties. Zij komt heel vriendelijk over, maar is sluw en achterbaks. Ze gebruikt andere mensen om oorlog te voeren, ze jaagt met name op Afwijkenden, omdat ze niet wil dat het fractiesysteem wordt verstoord, eigenlijk is ze daar dus bang voor.

4.Fragment waar het verhaal zich afspeelt

Het  verhaal speelt zich af in het Chicago van de toekomst. De fractie van Tris, de Onverschrokkenen, leeft in de Kolk. De Kolk is een plek waar ze samenkomen, slapen, eten en trainen. De Kolk is een ondergrondse spelonk.

De Kolk, pagina 49 en 50:

Four loopt door het donker naar het eind van de tunnel. De groep aspiranten volgt hem zwijgend. ‘Wat een eikel, ‘mompelt Christina. ‘Hij vindt het blijkbaar niet leuk om uitgelachen,’ antwoord ik. Het is waarschijnlijk verstandig om een beetje voorzichtig te zijn bij Four in de buurt, besef ik. Op het platform kwam hij heel rustig over, maar op een of andere manier wekt die kalmte nu argwaan. Four duwt een stel dubbele deuren open en we lopen een ruimte in die hij ‘de Kolk’ noemt. ‘O,’ fluister Christina. ‘Nu begrijp ik het’. ‘De Kolk’ is een goede naam voor deze ruimte – dit moet het middelpunt zijn waar alles om heen draait. Het is een ondergrondse spelonk, zo groot dat ik vanaf mijn plek op de grond de andere kant niet kan zien. Huizen hoge oneffen rotswanden rijzen op boven mijn hoofd. In de muren zijn ruimte gebouwd voor eten, kleding, levensmiddelen en vrijetijdsbesteding. Ze worden verbonden door in de rotsen uit gehouden paadjes en trappen. Er zijn geen relingen om te voorkomen dat er mensen naar beneden vallen. Over een van de rotswanden valt een schuine streep oranje licht. Het dak van de Kolk word gevormd door glasplaten met daarop een gebouw dat zonlicht doorlaat. Toen we er in de trein langs reden zag het er waarschijnlijk gewoon uit als alle andere gebouwen in de stad. Op willekeurige plekken hangen blauwe lantaarns boven de stenen paden, de zelfde die ook in de kieszaal hingen. Ze worden feller naarmate het zonlicht zwakker wordt.

5.Wat is het belang van deze plek

De Kolk is van belang omdat de Onverschrokkenen hier wonen en leven. Het verhaal had niet op een andere plek kunnen afspelen omdat de vorm van het gebouw het verhaal logisch maakt. Logisch omdat het gebouw hoog is en er geen trapleuningen zijn en er is een riviertje waar wel eens mensen in vallen. Dit is dus een belangrijk onderdeel van deze plek. Het verhaal had zich wel in een andere stad kunnen afspelen, als er dan wel de Kolk was geweest.

Dit wil je ook lezen:

6.In welke tijd speelt het verhaal zich af

Het speelt zich af in Chicago en in de toekomst. De wereld is zo verandert dat wij het niet herkennen. Dus ik denk dat het zich niet in een andere tijd kan afspelen. Ze hebben allemaal heel moderne apparatuur, zoals futuristische computers, tablets ed. en ze hadden een apparaat wat bedient kon worden door in de lucht te tikken. De opvolger van het touchscreen. En ze hebben bepaalde serums, waarmee je andere mensen op afstand dingen kan laten doen. Deze serums werken niet bij Afwijkenden.

7.Wat is het thema

Ik denk dat het thema is het maken van keuzes en het verbergen van/vluchten voor je ware identiteit (afwijkend) en daarmee het leren om onafhankelijk te zijn en de consequenties van je keuze accepteren.

8.Waarom ik dat denk

Ik denk dat het over kiezen gaat, omdat ze moet kiezen tussen haar familie en haar ware identiteit. Ze moet ook verbergen dat ze afwijkend is en zodra anderen merken dat ze afwijkend is, moet ze vluchten om niet vermoord te worden.

9.Mogelijke bedoeling van de schrijver

Ik denk dat de bedoeling van Veronica Roth is dat, als je bepaalde keuzes maakt, deze ook consequenties hebben en dat je met die consequenties moet leren leven, ondanks dat dat soms niet makkelijk is. En ik denk ook dat ze bedoelt, dat je door mensen in verschillende groepen te verdelen niet altijd ruzies/oorlogen kunt voorkomen, want met of zonder groepen ruzies/oorlogen komen er toch uiteindelijk wel.

10.Samenvatting

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De inwijding gaat over Tris, zij hoort bij de fractie van de zelfverloochening. Tijdens de test die ze moeten doen, voor de dag dat ze daadwerkelijk moeten kiezen, komt Tris erachter dat ze afwijkend is, ze zou bij verschillende fracties kunnen passen. Ze wordt gewaarschuwd dat dit heel gevaarlijk is, omdat mensen daar bang voor zijn. Ze kiest uiteindelijk voor de Onverschrokkenen. Tijdens de inwijding moeten ze veel testen doen, waarbij ook veel vechtoefeningen horen. In het begin lijkt het erop dat ze deze inwijding niet gaat overleven, maar Tris is vastbesloten om er ene succes van te maken. Four is degene die de nieuwelingen traint en ook een Afwijkende blijkt te zijn. Janine van Eruditie wil de macht over alle fracties krijgen, dit werd voorheen gedaan door de fractie van de Zelfverloochening. Aan het eind van alle testen krijgen de Onverschrokkenen een injectie, zogenaamd om ze te volgen. In werkelijkheid is dit een serum waarmee de Erudieten de macht krijgen over de Onverschrokkenen en ze hen opdracht geven om iedereen te vermoorden van de fractie van de Zelfverloochening. Bij Afwijkenden werkt het serum niet. Ze moeten zo goed mogelijk verbergen dat ze niet onder de invloed van het serum. Wanneer ze toch ontdekt worden, worden ze geholpen door de ouders van Tris, die uiteindelijk allebei vermoord worden. Four krijgt een serum toegediend waar hij wel van onder de invloed raakt. Gelukkig weet Tris dit te stoppen. Uiteindelijk weten ze Janine te overwinnen en vernietigen ze het serum. Dan gaan weg op zoek naar een nieuwe schuilplaats.

Mijn mening over het verhaal

  1. Ik vind het een spannend boek, omdat ze moet verbergen dat ze afwijkend is en dat soms bijna mis gaat, ze moeten veel vechten en moeilijke testen doorstaan en op een gegeven moment is er oorlog waarbij alle onverschrokkenen onder invloed zijn van een serum en daardoor onschuldige mensen moeten vermoorden.

Voorbeeld op pagina 83 en 84:

Voorbeeld van spannend:

Peters plagerige blik verdwijnt. Zijn arm beweegt even en pijn vlamt op in mijn kaak en verspreidt zich over mijn gezicht, zodat er zwarte randen rond mijn blikveld verschijnen en mijn oren tuiten. Ik knipper met mijn ogen en zwalk opzij terwijl de kamer op en neer deint. Ik kan me niet herinneren dat zijn vuist op me afkwam. Ik ben zo wankel dat ik niets anders kan doen dan bij hem weglopen, zo ver als de ring dat toelaat. Hij gaat met een sprong voor me staan en schopt me hard in mijn maag. Zijn voet perst de lucht uit mijn longen en het doet pijn, het doet zo veel pijn dat ik niet meer kan ademen, of misschien komt dat van die trap, dat weet ik niet, ik val gewoon. Overeind, is het enige wat er door me heen gaat. Ik duw mezelf omhoog, maar Peter staat al naast me. Hij pakt met één hand mijn haar vast en stompt met zijn andere hand op mijn neus. Deze pijn is anders, hij vlamt minder en voelt meer als geknetter, geknetter in mijn hoofd, en ik zie verschillende kleuren vlekken voor mijn ogen, blauw, groen, rood. Ik probeer hem weg te duwen, mijn handen slaan naar zijn armen, en hij stompt me nog een keer, tussen mijn ribben dit keer. Mijn gezicht is nat. Bloedneus. Nu zit ik waarschijnlijk onder de rode klodders, maar ik ben te duizelig om omlaag te kijken.

  1. Ik vind het een romantisch boek, omdat Four eigenlijk helemaal niet verliefd mag zijn op Tris, omdat zij een leerling is, maar hij wordt het toch. In het boek kan je goed de vordering van hun relatie volgen.

Voorbeeld op pagina 203, 204, 205:

Voorbeeld van romantisch:

‘Four,’ zeg ik schor. Ik doe mijn ogen dichte en voel handen om mijn armen, precies op de plek waar ze in mijn schouder overgaan. Hij trekt me van de reling ten zijn borst aan en neemt me in zijn armen, met een arm onder mijn knieën. Ik duw mijn gezicht tegen zijn schouder en er valt een plotselinge, holle stilte.

……..

Als hij naar me toe loopt overweeg ik even mijn ogen te sluiten en te doen alsof ik slaap, maar dan kijken we elkaar aan en is het al te laat. ‘Je handen,’ zeg ik hees. ‘Mijn handen zijn mijn zaak,’ antwoord hij. Hij zet zijn knie op het matras, buigt zich over me heen en legt het kompres onder mijn hoofd. Voor hij zich terugtrekt steek ik mijn hand uit om de wond naast zijn lip aan te raken, maar als ik besef wat ik wil gaan doen houd ik me in, zodat mijn had in de lucht lijft hangen. Wat heb je te verliezen? Vraag ik mezelf. Ik druk mijn vingertoppen zachtjes tegen zijn mond. ‘Tris,’ zegt hij tegen mijn vingers, ‘het gaat prima.’ ‘Waarom was je daar?’ vraag ik terwijl ik mijn hand laat zakken. ‘Ik kwam net terug uit de controle kamer en hoorde gegil.’

  1. Ik vind het een boek zielig, omdat zowel Tris’ moeder en vader komen te overlijden.

Voorbeeld op pagina 317:

Voorbeeld van zielig:

Ik zwiep mijn hoofd over mijn schouder als ik hoor dat ze terugschieten. Mijn voeten aarzelen en blijven dan staan. Mijn moeder verstijfd en kromt haar rug. Uit een wond in haar buik stroomt bloed dat haar shirt felrood kleurt. Een bloedvlek spreidt zich uit over haar schouder. Ik knipper met mijn ogen en het schreeuwende rood besmeurt de binnenkant van mijn oogleden. Ik knipper nog een keer en zie haar glimlach terwijl ze mijn afgeknipte haarlokken op een hoop veegt. Ze valt, eerst op haar knieën, met haar handen slap langs haar zij, en dan op de stoep, in elkaar gezakt als een lappenpop. Ze beweegt niet meer en haalt geen adem. Ik sla mijn hand voor mijn mond en gil in mijn handpalm. Mijn gloeiende wangen zijn nat van de tranen die ik niet voel stromen. Mijn bloed schreeuwt dat het bij haar hoort en doet zijn best om naar haar terug te keren, en als ik verder ren hoor ik haar stem in mijn hoofd die zegt dat ik dapper moet zijn. Pijnscheuten golven door me heen terwijl alles wat ik ben in elkaar stort, mijn hele wereld in een oogwenk afgebroken wordt. Het plaveisel haalt mijn knieën open. Als ik nu ga liggen is het straks allemaal voorbij. Misschien had Eric wel gelijk en is de keuze voor de dood als het verkennen van een onbekende, onvoorziene plek. 

Ik zwiep mijn hoofd over mijn schouder als ik hoor dat ze terugschieten. Mijn voeten aarzelen en blijven dan staan. Mijn moeder verstijfd en kromt haar rug. Uit een wond in haar buik stroomt bloed dat haar shirt felrood kleurt. Een bloedvlek spreidt zich uit over haar schouder. Ik knipper met mijn ogen en het schreeuwende rood besmeurt de binnenkant van mijn oogleden. Ik knipper nog een keer en zie haar glimlach terwijl ze mijn afgeknipte haarlokken op een hoop veegt. Ze valt, eerst op haar knieën, met haar handen slap langs haar zij, en dan op de stoep, in elkaar gezakt als een lappenpop. Ze beweegt niet meer en haalt geen adem. Ik sla mijn hand voor mijn mond en gil in mijn handpalm. Mijn gloeiende wangen zijn nat van de tranen die ik niet voel stromen. Mijn bloed schreeuwt dat het bij haar hoort en doet zijn best om naar haar terug te keren, en als ik verder ren hoor ik haar stem in mijn hoofd die zegt dat ik dapper moet zijn. Pijnscheuten golven door me heen terwijl alles wat ik ben in elkaar stort, mijn hele wereld in een oogwenk afgebroken wordt. Het plaveisel haalt mijn knieën open. Als ik nu ga liggen is het straks allemaal voorbij. Misschien had Eric wel gelijk en is de keuze voor de dood als het verkennen van een onbekende, onvoorziene plek. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Divergent door Veronica Roth"