Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Divergent door Veronica Roth

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Divergent
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 632 woorden
  • 5 januari 2016
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
44 keer beoordeeld

Boekcover Divergent
Shadow

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke …

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie …

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Divergent door Veronica Roth
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

                                 

1a. Titel: Inwijding, haar keuze verandert alles (Divergent 1).

1b. Auteur: Veronica Roth (vertaald door Maria Postema).

1c. Uitgever: Unieboek.

1d. Uitgave: 2012

2. Thema: Ik denk dat het thema van het boek ‘onafhankelijk’ is, omdat Tris haar familie verlaat en gaat naar een nieuwe plek waarbij ze niemand kent en de regels ook niet kent. Dus zorgt ze voor zichzelf.

3. Waar speelt het verhaal zich af: Chicago

4. Hoofdpersoon: Beatrice Prior. (Tris)

5. De ontwikkeling van Beatrice Prior (Tris): Beatrice verandert naar een persoon die erg dapper en onzelfzuchtig is geworden en ze heeft leren vechten. Verder geeft ze nooit haar doel op. En ze verandert niet veel aan haar uiterlijk. Ze krijgt een paar tatoeages en draagt zwarte kleren meestal.

6. Tijdsopbouw: Het verhaal begint bij het begin en eindigt bij het einde. Maar er zijn nog meer delen van deze serie. Het volgende deel van de serie loopt in op dit deel.

7. Vanuit welk perspectief is het boek geschreven?

    Het boek is geschreven in de ‘ik-verteller’. Voorbeeld: Ik zit op een kruk en mijn

    moeder staat achter me met een schaar om mijn haar te knippen. (blz. 5)

8. Mijn mening: Dit boek is een van me lievelingsboeken. Ik vind het een spannend boek,

    omdat het boek moeilijk was weg te leggen. Ik wilde telkens maar door lezen. Omdat

    er telkens weer nieuwe dingen in het boek voorbij kwamen. Verder vindt ik het ook

    een beetje een roman boek, want er komt liefde in het spel voorbij.

9. De samenvatting: 330 woorden. Het is een open einde.

Beatrice Prior leeft in een toekomstige versie van Chicago. Waar er vijf verschillende facties zijn. Elke factie staat voor iets. Onverschrokkenheid heeft met dapper en moed te maken. Eruditie is voor de kennis. Zelfverloochening is onzelfzuchtig. Vriendschap staat voor blijheid en begrip. En de laatste Oprechtheid is eerlijkheid.

Beatrice groeit op in een Zelfverloochening familie. Ze is 16 en moet de persoonlijkheidstest uitvoeren. Die test laat je weten voor welke factie je bestemt voor bent. Beatrice krijgt er drie namelijk: Zelfverloochenend, Onverschrokken en Erudiet. Niemand anders heeft er drie, dat betekent dat ze een Afwijkend iemand is. Beatrice mag aan niemand vertellen dat ze Afwijkend is, want als ze ontdekt wordt bij haar nieuwe factie is ze al dood.

Beatrice heeft voor Onverschrokkenheid gekozen. Als ze bij haar nieuwe factie aankomt, verandert ze haar naam in Tris. Ze ontmoet haar nieuwe vrienden genaamd: Al, Will en Christina. Maar ook nieuwe vijanden heeft ze erbij gekregen namelijk; Peter en zijn handlangers. En nieuwe leraren zoals; Eric en Four. Ze verbergt haar geheim dat ze een Afwijkend persoon is.

Er zijn drie stages van training. De eerste is vooral fysiek, de tweede vooral emotioneel, en de derde vooral mentaal. Four komt er achter dat Tris Afwijkend is en helpt haar daarmee, omdat hij zelf ook een Afwijkend iemand is en ook zijn Tris en Four op elkaar verliefd. Nadat bijna iedereen is geslaagd voor hun laatste test die hun een Onverschrokkene maakt. De rest die het niet heeft gehaald wordt factieloos. Voordat iedereen zijn eigen ding mocht gaan doen kregen ze een serum in hun lichaam gespoten. Opeens deed iedereen hetzelfde, want ze waren onder de invloed van een serum. Alleen Tris en Four niet, want zei waren Afwijkend. En samen vernietigde ze het plan van Eruditie die Zelfverloochening dood wou hebben. Haar ouders stierven allebei die dag. Four (Tobias), Tris, Caleb (haar broer), Peter, Marcus (de vader van Tobias) sprongen de trein in en gingen op weg naar Vriendschap.

 

Einde

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Divergent door Veronica Roth"