De zonnewijzer door Maarten 't Hart

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 534 woorden
  • 15 mei 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
240
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De zonnewijzer
Shadow
De zonnewijzer door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
Roos Berczy,42 jaar, overlijdt aan een zonnesteek. Haar beste vriendin, Leonie Kuyper, erft alles van haar, haar geld, haar huis, haar aandelen en haar katten, Tijg, Ober en Lellebel. De katten waren heel erg belangrijk voor Roos. Je kon het vergelijken met kinderen. Volgens het testament wat Roos vlak voor haar dood heeft gemaakt, staat dat Leonie in de huid moet kruipen van Roos. Ze moet dus in het huis wonen van Roos en net doen of er niets is veranderd zodat de katten niet merken dat Roos dood is. Leonie vat dit allemaal iets te serieus op en veranderd qua uiterlijk in Roos.
Freek, die Leonie verwarde met Roos omdat Leonie zo veel lijkt op Roos. Freek kwam hierdoor helemaal verward in het appartement aan en trof daar Leonie. Freek wil niet geloven dat Roos is overleden aan een zonnesteek en laat dat ook merken aan Leonie. Freek denkt dat mensen op het laboratorium, waar Roos werkte, haar hebben vergiftigd met een daar ontwikkelde pil. Doordat Leonie op onderzoek uit gaat komt ze heel veel dingen te weten.

Leonie komt er achter dat Roos eigenlijk een heel ander leven had dan ze dacht. In een afgelegen dorpje lag een boot, Poseidon. Leonie dacht dat Roos daar XTC maakte. Later had ze in de kast een paar handboeien en wat kiekjes met een vastgebonden man. Leonie wist niet wie die man was maar wist wel dat Roos aan SM deed.
Een vrouw uit Canada, Claire, die het bedrijf waar Roos werkte controleerde op goede cijfers. Claire bleef meestal slapen bij Roos. Leonie moet Claire dus ook in huis nemen voor een tijdje, ze komt veel te weten over Roos en het bedrijf.
Bij het afscheid van Claire is de echtgenoot van Claire er ook. Hij vertelt over het plantje Datura, die in de tuin van het bedrijf voor de zonnewijzer staat, dat het plantje heel onschuldig lijkt maar eigenlijk heel giftig kan zijn. De pitten die in het plantje zitten kan iemand in coma brengen vooral als je in de zon hebt gelegen.
Op het werk wist iedereen hoe Roos is doodgegaan, maar wie had het gedaan?
Op een dag komt ze een meisje tegen, Fiona, die Roos altijd haar nichtje noemde. Leonie raakte met haar in gesprek en eigenlijk wist Fiona wie het gedaan zou kunnen hebben. Fiona’s vader, Eduard, of zijn vrouw. Eduard is de baas van het bedrijf waar Roos werkte. Roos had een zakelijke maar ook een seksuele relatie met Eduard. Volgens Fiona moest Leonie snel stoppen met het nadoen van Roos, anders zou het haar leven kosten.
Het blijkt de vrouw van Eduard te zijn. Leonie was in de supermarkt inkopen aan het doen voor het avondeten. De vrouw van Eduard was vermomd de supermarkt ingegaan en had de champignons verwisseld met gif volgespoten champignons. Leonie heeft haar herkend maar had niet door dat ze dat had gedaan. In die avond raakte Leonie in coma, ze heeft Freek gebeld om te zeggen dat ze zich niet goed voelde. Zo is ze nog in leven gebleven.

Het bedrijf heeft bij Leonie gesmeekt om er geen rechtszaak van te maken want dat zou negatieve publiciteit voor het bedrijf geven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zonnewijzer door Maarten 't Hart"