Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De zevende kamer door Pieter Aspe

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De zevende kamer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 2847 woorden
  • 19 oktober 2015
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
14 keer beoordeeld

Boekcover De zevende kamer
Shadow
De zevende kamer door Pieter Aspe
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A.)                               Algemene informatie

1. Titel:                       Het boek heet: “De Zevende Kamer”.

2. Auteur:                  Pier Aspe is de schrijver van “De Zevende Kamer”.

3. Uitgeverij/druk:     Manteau heeft het boek uitgegeven in 2008, in Antwerpen. De 1ste druk was in april 2008 gedrukt.

4. Bladzijden:            Het boek heeft 289 bladzijden.

5. Type boek:            Het is een fictie, realistisch boek want, het is niet echt gebuurd maar als dat wel zo was had ik het meteen geloofd.

6. Genre:                   Dit boek is een triller.

7. illustraties:            In dit boek staan geen plaatjes maar wel is er een foto op de voorkant. Die is ontworpen door Wil Immink en hij is genomen door Imagestore, Millennium.

 

B.)                              Samenvatting

Het begon allemaal toen Van In geen werk had en naar buiten wilde lopen. Daar stond een man die zijn hulp nodig had. Samen liepen ze naar buiten en hij begon te vertellen dat zijn auto was gestolen, ook vertelde hij dat hij een fan was van Van In.

De volgende dag werd de politicus Van Derevelden vermoord. Hij is gedumpt en de vervoer ’s auto stond er nog, het was dé gestolen auto. Er werd een visite kaartje gevonden van Vila Papillon.

Commissaris Pieter van In van de lokale federale politie heeft al veel moeilijke problemen op gelost door zijn ‘andere’ gedachtegang. Ondanks dat kreeg hij de zaak niet maar een andere commissaris. Die was best wel een kluns en dat vond Van In vreemd. Hij ging zelf op onderzoek!

Allereerst probeerde hij het bij Vila Papillon waar het visite kaartje naar wees. Helaas leverde het niets op. Dit spoor leek dood te lopen tot Van In de krant kreeg die door een anonieme tipgever gegeven was. Op het stuk over de moord was een stuk tekst onderstreept, met de naam van mr. Bosmans er in. De commissaris ging op pad naar Bosmans, ondervroeg hem en hij vertelde dat hij van oude auto’s hield en met Marina Content (een hoer bij Vila Papillon) om ging. Ook verhuurde hij een huisje dat heel slecht onderhouden was en je echt zou afvragen wat een rijke mensen daar te zoeken hadden. Pieter kreeg een lijst van huurders mee. Eenmaal op kantoor nam hij de lijst door en liet zijn vinger over het papier gaan. Stopte bij een onbekende en ging bij haar langs voor een verhoor. Op zich was er niks met die vrouw maar ze hield dingen voor hem verborgen, zoals een fotolijstje van haar overleden dochter bij een auto ongeluk waar Van Derevelden bij betrokken was.

Alom liep het spoor dood om wie nou Van Derevelden had vermoord tot plots Denuzelaren werd vermoord. Hij heeft een tandwiel fabriek en is dus heel rijk. Hij is getrouwd met Astrid en heeft een arme broer. Hij komt zo arm omdat hij voor seks met Astrid(toen ze nog niet getrouwd was en als hoer werkte) veel heeft betaald, ook houd hij van een biertje. De dood van Astrids man viel haar niet zwaar want ze was met hem getrouwd voor het geld. Daarom werd ze ook verdacht. Maar het is een hele sympathieke vrouw. Ook de arme broer (die misschien wraak wilde) is niet de schuldige.

Astrid woon in borduex, een rijke plaats in Frankrijk. Ze nam Van In en Versavel mee naar haar huis en die gingen ze doorzoeken. Ze vonden een foto waarop Denuzelaren samenwerkte met Van Derevelden. Verder kamen ze niet.

Toen ze terug waren in België gingen ze bij hun lievelings restaurant eten. Na het krijgen van een dreig brief die aangaf dat ze daar elkaar zouden ontmoeten voor de onderhandeling.

Na een tijdje kwam er een vreemde gast met een voorstel maar, zo moeilijk als altijd, kon hij hem niet overhalen met het onderzoek te stoppen.

Later nog( in dagen) kreeg Van In een brief met een cassette. Op die cassette stonden de beelden van Van In toen hij Marina ondervroeg terwijl ze in een van dé kamers waren van Vila Papillon; Pieter was toen naakt en had seks met Marina; en in de brief stond dat zijn vrouw het te zien zou krijgen als hij niet stopte met hij onderzoek. Dit was een dreiging omdat zijn vrouw, Hannelore, er niets van af wist. Toch ging Pieter Van In door met het onderzoek. Hij ging alle aanwijzing nog eens langs: visitekaartje van de Vila bij Van Derevelden, een kokertje in de maag van Denuzelaren met als aanwijzing de zevende kamer van de Vila en een samenwerking tussen hun, daarnaast komt dat de politieke partijen geen licht in de duisternis wilde over het onderzoek Van Derevelden wand dan zou de partij waarvoor hij werkte geen macht meer hebben.

Al draaide Van Ins brijn op volle toeren en die van Versavel ook, ze kwamen niet veel verder.

D’r volgde een 3de moord. Op Marina Content dit keer. Ze is gestorven door wurgingen en werd gevonden in dé Vila met een auto op haar buik die alleen mr. Bosmans heeft. Daarom was Mr. Bosmans bang dat hij de volgende zou worden die vermoord werd. Hij vond de veiligste plek de gevangenis, liet zich oppakken en opsluiten maar net voor dat hij de gevangenis werd in gebracht hebben Van In en Versavel de vervoers auto berooft en Bosmans mee genomen voor verhoor. Ze hadden hem al eerder overhoord maar hij liet niet los terwijl Pieter voelde dat hij een belangrijke schakel was. Daarom hebben vrienden van Van In, ex-boeven, hem ontvoerd om hem aan de tand te voelen. En raak, ze krijgen niet veel uit hem maar genoeg na het in de fik steken van zijn schaamhaar. Pieter van In weet wie het is maar hij snapt niet waarom hij het heeft gedaan. Na het verhoor is alles duidelijk en is de zaak helder en opgelost.

De dader was dé fan van Van In, Marannes. En hij heeft het gedaan omdat hij en Jenny, die omgekomen was  bij het auto ongeluk, net wilden gaan trouwen. Hij had overweegt zelfmoord te plegen omdat hij nu toch geen leven meer had. Hij wist ook genoeg details over het ongeluk om Van Derevelden op te laten pakken maar de politie zou het niet geloven om dat hij beroemd is en alle sporen heeft uitgewist. Maar als Marennes nu voor het gerecht komt zal iedereen de waarheid weten. Ook is hij niet bang voor de gevangenis want misschien komt hij er wel tot rust en kan dan Jenny loslaten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

C.)                               Titel, thematiek

1. Titelverklaring:     Nee, ik vind dat het boek niet goed gekozen is omdat er alleen een zevende kamer is in Vila Papillon en dat nauwelijks iets te maken met de oplossing van de moorden.

2. Omslag:                 De omslag is ontworpen door Wil Immink en hij is genomen door Imagestore, Millennium. Op de voorkant zie je een nachtjapon op een bed. Maar dat staat niet tot het verhaal want er is maar een bet scene en daar gebuurt niks belangrijks.

 

D.)                              Personen  

1. Hoofdpersoon:     De hoofdpersoon is Pieter van In, recherche bij de lokale federale politie.

2. Probleem:              Het onderzoek over de moord van Vandevelde word door commissaris Lieve Dooms geleid maar Van In zit het niet lekker en gaat ook op onderzoek, als hij de leiding krijgt word er bedreigt om het onderzoek stil te legen. Toch lukt het hem het onderzoek VOOR de verkiezingen te voltooien.

3. Beschrijving:        Van In heeft grijs haar en een kale plek boven op, een ovaal gezicht en een normaal postuur. Hij is aardig en sociaal maar ook (als hij eenmaal die gedachte heeft) erg doordrammen (zo is hij al vaker in de problemen gekomen). Hij heeft ook een zwak voor bekennen (als hij iets stouts heeft gedaan ten opzichte van zijn vrouw).

4. Bijfiguren:             belangrijke figuren zijn:

  • Bosmans                                helper; gezet en deels kaal; gelukkig, slim en hard.
  • Versavel                                 helper; normale lengte; betrouwbaar, doorzettingsvermogen, eerlijk, slim, eigenwijs, nuchter en vriendelijk.
  • Hannelore                              helper; lang, slank en een droom vrouw; betrouwbaar komt voor zichzelf op, eerlijk, vrolijk, slim, bazig en wil problemen oplossen.
  • Zlot(krychbrto) (een pool)      helper; niet al te lang, bol hooft met kale plek op het midden; eerlijk, behulpzaam, vrolijk, slim, nieuwsgierig, vriendelijk en absoluut niet nuchter.
  • Marina Content                      helper; lang, slank, zwart kort haar; onbetrouwbaar, zelfverzekerd, evenwichtig, behulpzaam en vriendelijk.

 

E.)                               Tijd/ Plaats / Ruimte

1. Tijd:                       Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het boek is geschreven.

2. Plaats:                    Het speelt voornamelijk af in Brussel en Blankenberge in België. Maar ook zijn er een paar scenes in Frankrijk in Bonnieux.

3. Ruimte:                  In “de zevende kamer” word “Vila Papillon” en de streek waar Astrid Deneuzelaere woont het nadrukkelijkst beschreven.

 

F.)                               Vorm / Structuur

1. Perspectief:         
het wordt verteld in de personale vertelsituatie.

“Van Inliet het antwoord in het midden en stelde de volgende vraag: ‘ging het om medische apparatuur?’ vroeg hij.”

2. Begin:                   
Dit boek begint met een handeling: Van der Velde word vermoord.

3. Eind:                     
De zevende kamer eindigt gesloten, de dader is opgepakt en problemen opgelost.

4. Chronologie:        
Het is een Chronologisch verhaal want alles gebuurt in de volgorde van plaats vinden.

 

G.)                              Auteur

  1. Biografie auteur: 

Aspe is in Brugge, op 3 april1953 geboren. Eerst werkte hij als magazijnier, fotograaf, studiemeester, conciërge van de heilig-Bloedkapel in Brugge en in 1979 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst “Christen democraten”.

Begin augustus 2006 kreeg hij een hartaanval, Aspe kreeg drie overbruggingen op zijn kransslagaders. Hij moet nu van zijn cardioloog duvels drinken voor zijn cholesterol.

Pieter Aspe woont nu in Blankenberge, bij de haven.

2. Bibliografie:         

Boeken met Pieter Van In in de hoofdrol. Ook is deze serie uitgebracht als hoorspel, dat in 2001 op de Vlaamse radio werd uitgezonden. voor Zoenoffer

  • 1995 - Het vierkant van de wraak
  • 1996 - De Midasmoorden
  • 1997 - De kinderen van Chronos
  • 1998 - De vierde gestalte
  • 1999 - Het Dreyse incident
  • 2000 - Blauw bloed
  • 2000 - Dood tij
  • 2001 – Zoenoffer, met Hercule Poirotprijs als prijs.
  • 2001 - Vagevuur
  • 2002 - De vijfde macht, met Humo's Gouden Bladwijzer als prijs.
  • 2002 - Onder valse vlag
  • 2003 - Pandora
  • 2003 - 13
  • 2004 - Tango
  • 2004 - Onvoltooid verleden
  • 2005 - Casino
  • 2005 - Ontmaskerd
  • 2006 - Zonder spijt
  • 2006 - Alibi
  • 2007 - Rebus
  • 2007 - Op drift
  • 2008 - De zevende kamer
  • 2008 - Bankroet
  • 2009 - Misleid
  • 2009 - De Cel
  • 2010 - De Vijand
  • 2010 - Erewoord
  • 2011 - Postscriptum
  • 2011 - Solo
  • 2012 - Eiland
  • 2012 - Min 1
  • 2013 - Het laatste bevel
  • 2013 - Het Janussyndroom
  • 2014 - (Pijn)³
  • 2014 - Zonder voorschrift
  • 2015 - De Doos

Boeken met Pieter Van In in de hoofdrol. Ook is deze serie uitgebracht als hoorspel, dat in 2001 op de Vlaamse radio werd uitgezonden. voor Zoenoffer

  • 1995 - Het vierkant van de wraak
  • 1996 - De Midasmoorden
  • 1997 - De kinderen van Chronos
  • 1998 - De vierde gestalte
  • 1999 - Het Dreyse incident
  • 2000 - Blauw bloed
  • 2000 - Dood tij
  • 2001 – Zoenoffer, met Hercule Poirotprijs als prijs.
  • 2001 - Vagevuur
  • 2002 - De vijfde macht, met Humo's Gouden Bladwijzer als prijs.
  • 2002 - Onder valse vlag
  • 2003 - Pandora
  • 2003 - 13
  • 2004 - Tango
  • 2004 - Onvoltooid verleden
  • 2005 - Casino
  • 2005 - Ontmaskerd
  • 2006 - Zonder spijt
  • 2006 - Alibi
  • 2007 - Rebus
  • 2007 - Op drift
  • 2008 - De zevende kamer
  • 2008 - Bankroet
  • 2009 - Misleid
  • 2009 - De Cel
  • 2010 - De Vijand
  • 2010 - Erewoord
  • 2011 - Postscriptum
  • 2011 - Solo
  • 2012 - Eiland
  • 2012 - Min 1
  • 2013 - Het laatste bevel
  • 2013 - Het Janussyndroom
  • 2014 - (Pijn)³
  • 2014 - Zonder voorschrift
  • 2015 - De Doos

Andere in de hoofdrol

  • Grof Wild
  • De Japanse Tuin
  • Kat en Muis
  • De Laatste Rit

Jeugdboeken

  • Bloedband
  • Luchtpost

stripverhalen

  • 2004 - Het vierkant van de wraak
  • 2005 - De Midasmoorden
  • 2007 - Het Liefdesnest
  • 2008 - De IJskoningin

Alles is bekroond met Hercule Poirot Oeuvreprijs.

 

H.)                              Mening

1. Keuze:                  
Ik keek op de lijst van boeken die we moeste lezen en deze greep me meteen aan, en zodoende ben ik hem gaan lezen.

2. Verwachting:       
Ik verwachte de algemene kenmerken van een detective: spannend en op het einde word de misdrijf wel of niet opgelost.

3. Reactie:                
Het boek kwam over één met mijn verwachtingen, het was spanend en de moorden werden opgelost. Ik vond het boek verrassend, spannend, interessant en af-en-toe ingewikkeld. Want je moet veel namen onthouden en in welk verband ze in het verhaal staan.

4. Nadenken:             Het deed me niet zo heel veel want het is wel een lekker boek om in te lezen maar het brengt me niet tot verdere gedachte of om dé diepere betekenis op te zoeken.

5. Indruk:                   Het stukje dat het meeste indruk op me maakte was toen mr. Bosmans gegijzeld werd, hebben ze hem pijn gedaan zo dat hij makkelijker ging spreken, de manier waarop hem pijn werd gedaan was zo gruwelijk dat dat moeilijker verwerkt werd.

6. Advies:                  Ik zou het boek wél aan m’n klasgenoten aan raden want het is spannend, lichtelijk ingewikkeld, er worden moorden gepleegd en er komt ook wel wat seks in voor.

 

I.)                                Afsluiting

1. Bronnen:               Ik heb deze links gebruikt:

2. Slot:                       Nick van Outersterp, Zwolle, 13-05-2015.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.