Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De witte vrouw door Jan Mens

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover De witte vrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1038 woorden
  • 6 januari 2005
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
5 keer beoordeeld

Boekcover De witte vrouw
Shadow
De witte vrouw door Jan Mens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het Boek Ik heb het boek de witte vrouw gelezen van Jan Mens. Het is een roman uitgegeven door Zomer en Keuring-Ede/Antwerpen. Motivatie voor dit boek Ik heb dit boek door iemand aangewezen gekregen. De kaft en de titel maakten mij nieuwsgierig genoeg om het verder te gaan lezen. Dit heb ik gedaan en geen spijt van gehad. Eerste reactie Mijn eerste reactie was, schrik dit is wel heel erg moeilijk maar dat was naar de eerste paar regels. Na verder gelezen te hebben vond ik het een zeer herkenbaar vrouwen verhaal. Het heeft veel diepgang en ik vond het zeer realistisch. Voor de afloop is voor mij geen ander woord dan zielig. De samenvatting Het boek gaat over een meisje Wendelmoet Klaasdochter te Monnikendam. Het speelt zich af rond beging 16e eeuw. Het meisje groeit op en kent vele problemen. Ze is de dochter van een visser en ontmoet een burgemeesterszoon, hier krijgt ze een relatie mee. Omdat de standverschillen te groot waren mochten ze hun relatie niet openbaar maken. In dezelfde periode breekt de pest uit en haar man overlijdt. Ook overleed haar trouwe dominee. Ze had van deze dominee voorgelezen gekregen uit een boekje, daarom wou ze leren lezen. Ondertussen is ze zwanger geraakt en staat alleen voor de opvoeding van haar kind. Later gaat ze naar haar oma in Amsterdam omdat Monnikendam is afgebrand. In Amsterdam voelde ze de vrijheid die ze in Monnikendam niet had. Toen de brand over was en alles gerenoveerd was keerde ze terug. Ze verbleef tijdelijk bij schout Reyer Jans. Met deze man had ze vaak hevige discussies. Al snel voelde ze zich bedrukt en keerde terug naar Amsterdam. In Amsterdam leerde ze haar tweede man kennen. Ook hier kreeg ze een kindje van. Deze man had haar leren lezen maar uiteindelijk werd ze hier niet gelukkiger van. Helaas mocht ze van deze man ook niet lang genieten. Hij overleed tengevolge van een ongeluk bij de sluizen. Ze ging nu weer terug naar Monnikendam en kreeg een huis van schout Reyer Jans. Hier woonde ze samen met haar vader en haar kind. De leer van Luther was intussen tijd op gang gekomen. Haar buurvrouw en zij hadden een onwettige huwelijksakte ondertekend. Haar buurvrouw had voor de parochie te schande moeten lopen. Wientje (Wendelmoet) wou dit niet en werd daarom gevangen genomen. Ze werd opgesloten in een gevangenis waar ze een goede verzorging kreeg. Al snel werd ze overgeplaatst naar een plaats diep onder de grond. Hier werd ze op water en brood gezet in de hoop dat ze toe wou geven dat ze fout was. Toegeven wou ze te allen tijde niet, zij vond niet dat ze fout was. Toen ze haar een vluchtpoging hadden aangeboden wees ze dit af. Op deze plaats heeft ze ongeveer een jaar gezeten. Het uiteindelijke vonnis voor haar koppigheid was de brandstapel. Dit was het einde van Wendelmoet Wientje Klaasdochter.
Personages Wendelmoet Wientje Klaasdochter Het is een meisje met veel levenslust. Ze wordt beschreven als een mooie en intelligente vrouw. Ze staat voor veel dingen open en is een type om felle discussies mee te voeren. Ze heeft over alles haar eigen mening en is daarbij standvastig. Door deze houding komt ze dan ook vaak in de problemen. Ze heeft weet van het gelijk en ongelijk. Ze is zeer rechtvaardig en snapt dan ook niet dat mensen wegens geloof elkaar de meest
erge dingen kunnen aandoen. Ondanks alles blijf ze positief in het leven staan. Schout Reyer Jans Hij is een man van stand die zich niet snel bloot geeft. Hij heeft een grote waardering voor Wientje maar om zijn eigen ijdelheid sluit hij haar toch op. Naar mate hij ouder wordt geeft hij zichzelf meer bloot en laat de lieve kant van schout Reyer Jans zien. Zijn karakter is zeer gespleten, enerzijds is hij de botte schout anderzijds de lieve behulpzame schout. Thematiek Het thema is hier geloof en eigen denkkracht. In het boek wordt er voor gevochten om de dwangmatigheid van de kerk af te schaffen, en op eigen denkkracht te kunnen leven. De hoge stand mocht wel hun mening geven en dingen doen die niet geoorloofd waren. Wanneer het gewone volk dat deed kwamen ze op de brandstapel terecht. Grondige beschrijvingen Het onderwerp geloof en eigen denkkracht spreekt mij zeer aan. Ik ben het volledig met het boek eens dat je niet alles zomaar aan hoeft te nemen wat men zegt. Met de stelling geloven kan ook zonder de geldvretende kerk ben ik het eens. In dit boek kan ik dan ook helemaal wegkruipen en het volledig volgen. De gebeurtenissen zijn vaak ingrijpend voor het verhaal en geven het net weer een andere wending. De gebeurtenissen zijn zo beschreven dat ze voor mij tot leven kwamen en de tranen er bijna van in mijn ogen sprongen. Over alle personen vond ik dat er genoeg verteld werd. Er staat geen onnodige informatie bij maar gewoon genoeg. Vooral van Wientje om wie het boek gaat kom je precies genoeg van te weten om haar te kunnen volgen. Van de ander personen kom je niet zo veel te weten dit was echter ook niet nodig. De opbouw vond ik goed. Het ging van dag naar week naar jaar enz.. Er waren weinig terugblikken dit was ook niet nodig vond ik. Als er een periode was afgesloten sprong je gelijk in een andere periode. Dit zorgde voor voldoende afwisseling. Als je van de ene periode naar de andere ging begon een nieuwe periode ook op een ander plaats. Ze kreeg bijvoorbeeld een kind terwijl je niet eens wist dat ze zwanger was. De gebeurtenissen vielen echter wel terug te koppelen. Alle onduidelijkheden werden later wel weer ingevuld. Ik vond het een zeer fijne opbouw om te lezen. Het taal gebruik was wel wat moeilijk omdat het in oud Nederlands was. Het las voor mij niet echt makkelijk door maar zorgde ook niet voor grote hindernissen. Al met al heb ik een fijne leeservaring van dit boek overgehouden. Slot Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Aan het verslag heb ik naar mijn mening voldoende tijd besteed

Voor mij is het nu af ik hoop dat het fijn was om dit te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.