Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De wetten door Connie Palmen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De wetten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 500 woorden
  • 8 januari 2010
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover De wetten
Shadow

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en het boek kende een internationale zegetocht: het won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd vertaald in 25 landen, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992…

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en h…

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en het boek kende een internationale zegetocht: het won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd vertaald in 25 landen, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992 en werd genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

 

Na 25 jaar is De wetten, Connie Palmens sublieme roman over een vrouw die in zeven jaar tijd zeven mannen ontmoet, nog altijd een reeks liefdesgeschiedenissen en tegelijk een unieke bildungsroman.

 

Na De wetten, schreef Connie Palmen (1955) nog vijf andere romans, een novelle, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar.

De wetten door Connie Palmen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Zakelijke gegevens:

Auteur: Connie Palmen
Titel: De Wetten
Uitgever: Prometheus
Jaar uitgave 1e druk: 1991
Gelezen druk: 28e, november 1996
Genre: Ontwikkelingsroman

Gebruikt materiaal:

Het boek.

Inhoud:

De hoofdpersoon is een jonge vrouw. Ze is nogal onzeker en handelt sterk intuïtief. Ook heeft ze een grote drang naar kennis en wil ze alles in structuren onderbrengen. In zes jaar ontmoet ze zeven mannen, die grote invloed op haar leven en denken hebben:
• Astroloog

• Epilepticus
• Filosoof
• Ex-priester
• Fysicus
• Kunstenaar
• Psychiater

Perspectief:

Belevend ik perspectief.

Uitleg: Het is een ik-perspectief, en de hoofdpersoon is degene die verteld.

Thematiek:

“De zin van het leven zie je door mensen/personen toe te laten in je leven en lijden.”

Omdat het hele boek gaat over de zoektocht van Marie Deniet naar de zin van het leven, het nut van het toelaten van anderen in haar leven, heb ik gekozen voor dit thema. Omdat in elk hoofdstuk haar relatie met een ander mens wordt beschreven zie je van al die mensen een nieuw nut.

Titelverklaring:

De Wetten is de titel omdat het boek gaat over de wetten, de regels van het leven.


Opbouw:

Het verhaal is opgebouwd uit zeven hoofdstukken, in chronologische volgorde. Elk hoofdstuk verteld de relatie tussen Marie Deniet en één van de zeven mannen.

Beoordeling:

Ik kon mij ook wel gedeeltelijk identificeren met de hoofdpersoon. De liefde voor oudere mannen deel ik niet met haar, maar mensen die veel (levens) wijsheid hebben intrigeren mij altijd mateloos en zelf ben ik ook vaak op zoek naar dingen die ik nog moet ontdekken. Alleen denk ik dat ik er wat eerder achter ben dat je de zin van het leven, of de betekenis nooit helemaal aan anderen kunt ontlenen, dat je deze ten eerste bij jezelf moet zoeken. Ook zou ik later wel een boek willen schrijven, om mijn verhaal te vertellen. Nog niet eens zozeer omdat mensen mijn levensverhaal perse moeten lezen, maar meer om alles op een rijtje te zetten, net als de hoofdpersoon in het boek gedaan heeft.
Verder vond ik de opbouw van het boek leuk, doordat in elk hoofdstuk een andere man en een andere relatie centraal staan. Maar het was soms moeilijk in te schatten waar de hoofdstukken elkaar overlapten en wanneer er een wat grotere sprong in de tijd werd genomen. Daardoor was er af en toe wat verwarring bij mij, maar omdat de hoofdstukken ook wel op zichzelf kunnen staan, was de draad steeds snel weer opgepakt.
Vooral het verhaal over de astroloog in het begin sprak mij erg aan, omdat ik zelf ook wel erg geinteresseerd ben in astrologie. Alleen ging de astroloog in dit verhaal een beetje ver met zijn theorieën en gebruikte hij ze meer als een echte “houvast” in zijn leven.

Bespreking bijzonderheid:

• Ik vind de opbouw van het verhaal behoorlijk bijzonder. Het is natuurlijk een vrij logische chronologische opbouw, maar dat het per man opgebouwd is vond ik wel mooi. Daarmee kwam ook een bepaalde logica in het verhaal, dat me toestond het verhaal gauwer te begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wetten door Connie Palmen"