ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Algemene gegevens1. Auteur: Naima El Bezaz

2. Titel: De weg naar het noorden.Verhaalkenmerken3. Plaats (waar speelt het verhaal)

Het verhaal speelt zich af in Europa (Frankrijk en Nederland) en in Marokko. In Marokko woont hij met veel mensen in een klein oud huis waar hij vaak op het dak zit. Ook de straten zijn daar altijd vol van werklozen en andere mensen. Ghali komt ook vaak in cafés waar de meeste werklozen rondhangen.

In Europa zit hij eerst in Frankrijk in een flat waar de Marokkaanse cultuur ook in voorkomt en werkt hij in een restaurant. Van Amsterdam waar hij later naar toe gaat vertelt ze niet veel over.

4. Tijd (wanneer speelt het verhaal?)

Het verhaal speelt zich af voor het jaar 2001 want ze betaalde nog in guldens en er waren nog grenzen om naar het buitenland te gaan en die zijn er nu niet meer, en het boek is zelf in 1995 geschreven dus tegen die tijd.5. Tijdsverloop (hoelang duurt het verhaal?)

Het verhaal duurt iets van 6 maanden ongeveer dat kan je opmerken uit het boek op de manier hoe het geschreven is.6. Chronologie en opbouw (wordt het verhaal in de normale tijdsverloop verteld? Geef een voorbeeld uit het boek. Als het niet-chronologisch is, leg dit dan uit.)

Het verhaal is niet chronologisch, want het gaat niet op volgorde van tijd het gaat eerst over zijn verleden en dan gaat ie weer verder en aan het eind is het ook niet echt op volgorde dan komen er ook flashbacks in voor.7. Flashbacks (komen er flashbacks in het verhaal voor? Geef een voorbeeld.)

Ja er komen flashbacks in het verhaal voor ( zelfs dubbele dat leg ik zo wel uit) want eerst gaat Ghali vertellen over toen zijn moede overleden was en daarin vertelt hij hoe hij bij zijn oom is gekomen. En aan het eind ook dan gaat het verhaal weer normaal lopen en dan opeens gebeurt er iets (hij ligt in het ziekenhuis) en dan vertelt hij wat er die avond was gebeurd.

8. Perspectief (Is het verhaal in de ik-vorm geschreven of in de hij-vrom?)

Het verhaal is in het ik-vorm geschreven.9. Taalgebruik (Vertel iets over het taalgebruik van auteur. Denk hierbij aan veel scheldwoorden, veel seks, ouderwetse taalgebruik, andere opvallende woorden.)

De schrijfster schrijft het boek in niet zo moeilijk nederlands al het zijn wel gemakkelijke zinnen om te lezen alleen komen er soms wel moeilijke woorden in, er wordt nit veel gescholden en in het verhaal zijn en de schijfster gebruikt in het verhaal 6 verschillende talen (daar bedoel ik mee dat allee soms je wel een woord van een ander taal tegen komt) die 6 verschillende talen zijn; Spaans, Frans, Engels, Duits en Marokkaans.Inhoud10. Hoofdpersonen (beschrijf wie de hoofdpersonen zijn, geef naam, beschrijf uiterlijke kenmerken, innerlijke kenmerken (karakter). Zijn het flat of round characters? Leg uit waarom je dat vindt.)

Ghali: Ghali is een 22-jarige werkloze Marokkaan, na de dood van zijn moeder werd hij gebracht bij zijn oom Omar en zijn familie. Hij is getrouwd met de dochter van Omar Fatima. Hij is werkloos en hoopt op een betere toekomst in Europa. Als ie in Europa aankomt blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn. Daar heet hij Mohamed ben Salem volgens zijn valse paspoort. Als Karim vermoord wordt denken ze dat hij karim is en Karim Mohamed is. Hierdoor krijgt hij een derde naam.11. Bijfiguren (welke belangrijke bijfiguren spelen een rol? Welke functie hebben zij in het verhaal?)

Sadi: Hij is een oplichter. Hij brengt Ghali in contact met Yassine. En het is een oude vriend van Ghali.

Yassine: Drugsmokkelaar, hij gebruikt zijn mensen om zelf niks te hoeven doen, en us gebruikt ie Ghali ook maar zo kan hij wel naar Europa gaan en stemt dus wel mee.

Hakim: Ver familielid van Ghali. Hij woont in Parijs en helpt Ghali aan werk als afwasser en zorgt voor onderdak, bij hem thuis. Later brengt hij Ghali naar Amsterdam.

Karim: Uiterlijk lijkt hij veel op Ghali. Geeft Ghali onderdak wanneer hij in Amsterdam is.12. Titelverklaring (wat betekent de titel?)

Veel werkloze Marokkanen dromen ervan om rijker te worden en een beter leven te lijden in west Europa. Om dit te bereiken kiezen zij voor De weg naar het noorden.13. Thema (wat is het thema, waarover gaat het verhaal echt?)

Illegale immigratie, want Ghadi doet er alles voor om naar Europa te komen. Legaal of illegaal maakt niks uit. Als het niet legaal kan, dan maar illegaal.14. Inhoud (vertel de inhoud van het boek.+/- A4)

Ghali leeft van het geld dat zijn vrouw, Fatima, verdient. Zij is de dochter van Omar, en hij is weer een oom van Ghali. Na de dood van Ghali's moeder woont hij bij hen in huis. Ghali heeft geen behoefte aan werk. In een theehuis komt Ghali zijn oude vriend Sadi tegen. Hij vertelt hem dat hij werkloos is en graag voor een betere toekomst naar Europa zou willen. Sadi brengt hem in contact met Yassine, hij zou Ghali kunnen helpen. Yassine wil hem voor veel geld helpen aan een betere toekomst in Europa. Om aan geld te komen verkoopt Ghali de sieraden die hij van zijn moeder had gekregen voor dat ze dood ging.

Hij krijgt een vals paspoort waarin hij Mohamed ben Salem heet. En vertrekt zonder dat zijn vrouw het weet richting het noorden. Omar en zijn andere dochter Leila weten dit wel. Al snel blijkt dat Yassine een mensensmokkelaar is en ook een drugssmokkelaar . Ghali moet een busje vol geladen met drugs vervoeren richting Frankrijk. Hij verstopt in de wagen van een Duits stel wat drugs. Aan de grens kent Yassine zijn mensen en hij zorgt ervoor dat het jonge Duits stel door de douane wordt gecontroleerd zodat Ghali rustig door kan rijden. In Frankrijk vervoert Yassine zelf de drugs naar de kopers. Ondertussen brengt Sadi Ghali naar de flat van een ver familielid Hakim, hij helpt hem aan onderdak en kan hem helpen aan een baantje als afwasser in het restaurant waar Hakim als kok werkt. Wanneer Yassine raar begint te worden brengt Hakim Ghali naar Amsterdam. Hij krijgt daar onderdak van Karim, die erg veel op Ghali lijkt.15. Einde (heeft het verhaal een open of gesloten einde. Vertel over het einde.)

Het verhaal heeft een open einde. Op straat wordt Karim al vermoord door een stel racisten en wordt Ghali in elkaar geslagen. Waarna de rest van het verhaal als flashback verteld wordt. Totdat Ghali wakker wordt in een ziekenhuis en word aangesproken met de naam Hamidane, dit blijkt de achternaam van Karim te zijn. Ze hadden porongelijk elkaars jassen aangetrokken. Ghali heeft nu de identiteit van Karim en leeft daar mee verder en is dus geen illegaal meer.16. Spanning (beschrijf een belangrijke of spannende gebeurtenis uit het boek.)

Als ze door die douane gingen van of ze wel of niet gepakt zouden worden en als er geld uit de baas van Ghali wordt gestolen van wie het heeft gedaan en op het eind hoe het komt dat hij die naam Karim Hamidane heeft.Mening17. Je mening (wat vond je van het boek? Beargumenteer dit in een par zinnen. Je kunt voorbeelden uit het boek gebruiken.)

Ik vond het een heel mooi boek. Alleen vind ik het jammer dat het een open einde heeft, want nu weet ik niet hoe het verhaal verder loopt.

Wat ik ook leuk vond waren de Marokkaanse woorden in de tekst, ik versta het wel maar voor de mensen die het niet verstaan is er 8er in het boek een lijst met al die woorden en de betekenis er naast. (En dat is wel slim.)


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

je hebt een goede samenvatting geschreven en bedankt ik kon er wat mee en het is seker een leuke boek ik raad naima el bezaz er nog een te moeten schrijven

bedankt nog en veel kusjes

16 jaar geleden

N.

N.

he echt goed man . je verslag !!
leuk leuk na groetjes naomi

16 jaar geleden