1 a Het is:
Een oorspronkelijk Nederlandstalig boek.
b Het is:
Een speciaal voor de jeugd geschreven boek.
2 Voor het maken van dit verslag;
Heb ik geen gebruik gemaakt van het werk van anderen.
Dit werkstuk is 90% gebaseerd op de kennis uit het boek (alleen het stukje over de schrijver kom van het Internet).
3 Ik heb dit boek gelezen omdat:
Het uiterlijk van het boek me trok en ook de naam Macbeth hielp mee (in de kennis dat Macbeth een toneelstuk van W. Shakespeare is)
4 a Aantal bladzijden:
130
b Aantal hoofdstukken:
19
c Hebben de hoofdstukken titels:
Nee, ze zijn alleen genummerd.
d Bij het door bladeren valt op:
- De lay-out van de tekst veel verschillende lettertypes en schuine tekst.
- Er staat vaak de tekst “dobbel dobbel pook en stook, vuurtje brand en ketel kook” in.
- Hoofdstuk 13 word over geslagen.
e Motto:
Niet bekent
5 a Beschrijving van de voorkant van het boek:
Er staat een gezicht van een meisje op de voorkant met daar doorheen 3 middeleeuws uitziende mensen er door heen.
b Het verband tussen deze illustratie en de inhoud van het boek:
Meisje moet Betty voorstellen de hoofdpersoon van dit boek
De 3 mensen moeten de 3 heksen voorstellen die steeds weet verschijnen als er iets “vreemds” gebeurt in het boek.
6 Titel verklaring:
Tijdens het schoolstuk Macbeth gebeuren er allerlei ongelukken dit zou de vloek van Macbeth zijn. (de vloek die op dat toneelstuk rust)
7 Genre:
Thriller
8 a Onderwerp van het boek:
Verliefdheid, school, geschiedenis
b Bedoeling van de schrijver:
Vermaken
c Is het een interessant onderwerp?:
Ik vond het thema erg interessant want er wordt veel verteld over het echte toneelstuk. Dit boek is op ware feiten gebaseerd ook dat maakt het interessant.
9 A De uitwerking van dit onderwerp verraste me, want:
Toen ik de titel las dacht ik eerst dat dit het originele stuk van William Shakespeare was.
Maar later bleek dat de titel van dat stuk “Macbeth” is.
Dit boek heeft overigens een gesloten einde.
10 a Eerste zin van het boek:
Het doek flitste geruisloos dicht.
b opvallende aan deze zin:
Het boek gaat grotendeels over een toneel stuk en bij het maken van een toneelstuk word er vaak gebruikt gemaakt van “het doek”.
c Laatste zin van het boek:
Dat vervloekte stuk ook
d opvallend aan deze zin:
Betty de hoofdpersoon geloofde niet in de vloek nu zegt uitgerekend zij: “dat vervloekte stuk ook”.
11 Beschrijving van hoofdpersonen uit het boek:
Persoon 1: Naam: Betty
Uiterlijk: Bruin haar
Bruine ogen
Simpele kleding (niet te “gedurfd”)
Karakter: Verlegen, houdt niet veel van aandacht en is zwaar verliefd op rik.
Persoon2: Naam: Vera
Uiterlijk: Blond haar
Diep blauwe ogen
Opvallende kleding
Karakter: Vraagt veel aandacht, is ook verliefd op rik, is een geniepig persoon
12 Plaatsen van handeling:
- In de gehele school
- In een oude fabriek (werd gebruikt als feestzaal)
13 Tijd van handeling:
Winter 1988
14 a Vertelde tijd:
Ongeveer 2 maand.
b Het tijdsverloop is:
Chronologisch
c Tijdsprongen:
Er komen veel heel grote tijdsprongen in voor:
Tussen echt tijd en de tijd dat het toneel stuk vroeger werd gespeeld.
15 a verhaal perspectief:
Ik perspectief
b De volgende zinnen bewijzen dat:
“Nog voor de jengelende wekkerradio mijn zoete dromen kon verstoren, was ik mijn bed al uit” (blz. 10 regel 1)
“Ik wierp een goedkeurende blik in haar richting” (blz. 46 regel 28)
(dit zijn 2 willekeurige zinnen uit het boek)
16 Mijn mening:
Het boek is op een duidelijke manier geschreven.
Hoewel het boek op een onduidelijke manier begon (het begon met een ongeluk tijden een toneel stuk) was het geen oninteressant begin.
Pas veel later werd duidelijk wat dit met het boek te maken had.
Dat vond ik een erg leuk begin achteraf gezien…
Het onderwerp sprak me erg aan mede omdat ik er zelf midden in zit; Liefde
Kort om een erg leuk boek voor de jeugd.
17 Over de schrijver:
Wat hij zoal doet...
Patrick Bernauw (Aalst, 1962) leeft van zijn pen en waagt zich aan zowat alle genres: romans, essays, toneelstukken (die hij vaak zelf regisseert) en radio- en televisiescenario’s, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Momenteel is hij huisauteur en regisseur bij een gezelschap voor muziektheater, Compagnie de Ballade, dat hij zelf heeft opgericht en waarin hij – godbetert! – ook acteert. Uit zijn boeken blijkt zijn fascinatie voor ‘historische mysteries’, maar ook griezelverhalen boeien hem wel, en vaak combineert hij beide. Zijn inspiratie haalt hij uit andere boeken (over geschiedenis, archeologie en kunst), de krant, de kroeg enz. ‘Als kleine jongen droomde ik ervan ooit schrijver te worden’, zegt Patrick zelf. ‘En nu word ik elke dag wakker met een gevoel van verwondering: ik ben het nog geworden ook!’ Af en toe vormt hij een auteursduo met Guy Didelez.
Schrijversvloek...
Twee van mijn boeken gaan over oude vervloekingen: Dromen van een farao en De vloek van Macbeth. Ooit gaf ik over dat soort toestanden een lezing. Achter mij had men een reusachtige poster opgehangen van het dodenmasker van farao Toetanchamon, om een beetje in de sfeer te komen. Nauwelijks had ik in mijn lezing het eerste slachtoffer van de vloek van de farao laten vallen, of wat donderde daar met een verschrikkelijk geraas naar beneden? Precies...
Wat hij zoal schrijft...
Het februaricomplot, 2000 (met Guy Didelez)
Februari 1934: het Paleis maakt de dood bekend van koning Albert I, van een rots gestort in Marche-les-Dames. Een vreemd ongeval door een ervaren bergbeklimmer. Voor Michel Austin is de waarheid over het overlijden van de koning een obsessie geworden. Patrick Bernauw en Guy Didelez laten waarheid, mysterie en leugen feilloos in elkaar overvloeien.
Vanaf 13 jaar
De Keizerin van Mexico, 1999
Juni 1882. In Cannes wordt de vijftienjarige Maxime ontvoerd. Zijn ontvoerder beweert dat hij Maxime naar zijn echte moeder brengt: Charlotte, de zus van de Belgische koning Leopold II. Een heerlijk romantisch avonturenverhaal.
Vanaf 14 jaar
Groetjes uit Andromeda, 1998
Eva en Raf vervelen zich dood. Tot Evert Terreyn plotseling opduikt in het dorp. In de studio van Vrije Radio Bode zal hij een radioprogramma met eigen muziek presenteren. Een zomers verhaal met een buitenaards tintje.
Vanaf 10 jaar
De zwarte spiegel, 1998
Sonja en Jan zijn verliefd en gaan er samen vandoor. Ze duiken onder in Antwerpen en huren een appartement. De vorige bewoner is kort tevoren gestorven. Na een tijdje komen Sonja en Jan tot de huiveringwekkende vaststelling dat er met de achtergebleven spullen van de vorige bewoner iets heel vreemds aan de hand is.
Vanaf 13 jaar
Spookrijders, 1997
Johnny is achttien en blut. Tijdens een helse rit met een gestolen Mercedes ziet hij in de mist een aantal vreemde personages opdoemen. Stuk voor stuk lijken ze hem te willen tegenhouden. Waarom zwijgt nu de stem van zijn dode grote broer Bob?
Vanaf 13 jaar
In het teken van de Ram, 1996 (met Guy Didelez)
Erik Jan Hanussen, een joodse helderziende en astroloog, verdwijnt op de avond van 10 maart 1933. De zoektocht van zijn dochter Hannah confronteert het meisje met de ontnuchterende vraag wie haar vader werkelijk was. Hanussen blijkt Adolf Hitler namelijk goed gekend te hebben...
Vanaf 13 jaar
De vloek van Macbeth, 1996 (met Luc Schoonjans)
Een intrigerend verhaal over een stel tieners die zich op een wel heel bijzondere toneelvoorstelling voorbereiden. Rust er een vloek op het beroemde toneelstuk van Shakespeare of niet? Verliefdheid, humor, jaloezie en drama zijn de voornaamste ingrediënten van deze meeslepende roman voor jongeren.
Vanaf 12 jaar
Het schrikbewind. Kronieken van Lagelande I, 1994
De kluizenaar Theophrastus schrijft de geschiedenis van een wereld die erg lijkt op de onze, maar er ook erg van verschilt. Een groot epos, met de wervelende avonturen van een jonge drenkeling en het meisje Annabel als rode draad.
Vanaf 13 jaar
De moord op Albert I, 1993 (met Guy Didelez)
Karen raakt in de ban van een oude man die in een tehuis voor bejaarden woont. De zonderling vertelt haar alles over zijn jeugd. Hij raakte betrokken bij een spionagezaak, waarin ook zijn vader al verstrikt was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoorde daar ook een duister complot bij om Albert I te vermoorden? Het is een feit dat hij in 1934, in heel geheimzinnige omstandigheden, om het leven kwam. Een dubbelzinnige spionagezaak en oude koekjesdozen met dubbele bodems…
Vanaf 13 jaar
De rechtvaardige rechters, 1992
Voor Maarten is geen enkel vodje papier te vies om het van de straat op te rapen. Op een dag vindt hij een doorweekt doosje met detectiveromans, én een velletje met een geheimzinnige boodschap erop. Erg banaal allemaal, ware het niet dat hij en zijn vrienden zo razend nieuwsgierig zijn. Met zijn vijven proberen ze het mysterie op te lossen, maar ze komen steeds weer op een ander spoor terecht…
Vanaf 12 jaar
Dromen van een farao, 1991
Egypte, november 1922. Archeoloog Howard Carter ontdekt het graf van Toetanchamon! Het sensationele nieuws verspreidt zich bliksemsnel. De fabelachtige schat van goud en juwelen lokt onmiddellijk honderden nieuwsgierige toeristen. Maar op een kleitafeltje, dat in het graf gevonden wordt, staat een vreemde boodschap.
vanaf 13 jaar
18 Samenvatting:
Na het een uitvoering van het toneel stuk van William Shakespeare: “Macbeth” gebeurt er een ongeluk. Een man heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd volgens de politie, anderen spreken over de vloek van Macbeth.
De klas waar Betty in zit, krijgt de opdracht een toneelstuk uit te voeren tijden het en niet zomaar een toneel stuk. Ze moeten van hun docent DDT “Macbeth” uitvoeren. Betty wil erg graag een hoofdrol in dit toneelstuk maar deze wordt weggegeven aan Vera de grote rivaal van Betty. Betty zelf mag de opperheks van het verhaal spelen. De andere hoofdrol wordt gegeven aan Rik (de jongen op wie Betty verliefd is). Tijdens de repetities gebeuren er allemaal ongelukken waardoor het de klas erg moeilijk wordt gemaakt het vol te houden. Onder anderen Rik en Vera raken gewond en kunnen niet meer meespelen.
De opa van Betty zegt dat dit de vloek van Macbeth is en geeft haar een halssnoer met de waarschuwing deze niet af te doen anders zou ook zij slachtoffer van de vloek worden.
Steeds meer en meer beginnen de leerlingen te geloven in deze vloek doordat er steeds meer dingen fout gaan. Er zijn er een paar die de schuld aan Betty en steven geven vooral Vera doet dat. Puur omdat hun niks overkomt en wel elke keer er bij zijn. Na enige tijd beschuldigen ze alleen nog maar steven. En word duidelijk dat hij ook ten prooi is gevallen van de vloek.
Als dan eindelijk de nacht van de uitvoering aangeroken is volgt de laatste ramp het gebouw waar de uitvoering wordt gehouden vat vlam. Dan is daar Betty, zij was te laat voor de voorstellingen, en ziet dat het gebouw in licht laaie staat. Uiteindelijk heeft ze de bezoekers voor een ramp behoed ze zijn allemaal gered.
De volgende dag staat er in de krant Betty v. redt vele levens. Terwijl ze het leest en de tekst van het toneelstuk zong begeeft de stoel het.
“Dat vervloekte stuk ook”
19 Belevingsverslag:
Normaal houd ik helemaal niet van lezen maar sinds begin dit jaar heb ik er steeds meer lol in gekregen ik ging steeds vaker naar de bibliotheek samen met vrienden en begon zo nu en dan wat te lezen. Toen ik dus weer eens in de bibliotheek was zag ik dit boek staan en ik dacht meteen aan het toneelstuk van William Shakespeare. Toen ik eenmaal was begonnen met dit boek bleek ik het zo leuk te vinden dat ik hem bijna aan 1 stuk door heb gelezen ik heb eerst de 1e 90 pagina’s gelezen en de dag daar na de overige 40 pagina’s.
Ik vond het een erg spannend en interessant verhaal omdat het onder andere op feiten is gebaseerd daar door geeft het ook een stuk verbazing.
Omdat het over zowel de vloek al de liefde gaat geeft het ook een stukje herkenning in ieder geval dat gedeelte over liefde. Een echte mening heb ik (helaas) niet door dit boek gekregen wel vind ik dat de schrijvers een erg leuk boek hebben geschreven.
De personen waren goed en realisties gemaakt.
Ook kwam er een ouderwets stukje goed en slecht in voor dat het verhaal iets wat voorspelbaar maar niets minder leuk heeft gemaakt.
Conclusie: een leuk boek dat al was het niet wat ik verwachte toch zeker een aanrader is.
20 Extra bijlage:
De vloek van Macbeth
Bestaat er zoiets als een vloek van Macbeth?
Wat is er aan de hand met deze voorstelling en waarom gebeuren er zulke vreemde dingen rond de productie ervan?
De tragedie van Macbeth wordt beschouwd als zo ongelukkig dat de naam zelden hardop gezegd wordt door de mensen uit het toneelvak. Daarnaast gaat het verhaal dat Shakespeare bij het schrijven van Macbeth echte zwarte magie in de teksten van de heksen heeft gestopt. De acteurs die in de voorstelling meespelen of de mensen die de naam van de voorstelling hardop zeggen, lopen hierdoor meteen bepaalde risico's. Zij refereren om deze redenen aan het stuk als ' The Comedy of Glamis', 'That Play' ('die toneelvoorstelling'), 'The Unmentionable' ('de onnoembare') of 'The Scottish Business'. Het schijnt ongeluk te brengen om uit het stuk te citeren of om decorstukken, kostuums of rekwisieten te gebruiken van de voorstelling.
De voorstelling komt aan deze slechte reputatie door een lange traditie van ongelukken die terug te voeren is tot de première van het stuk op 7 augustus 1606. Deze eerste voorstelling werd gespeeld voor onder andere James I, een afstammeling van de historische Duncan en Banquo, die in de voorstelling vermoord worden. De jongens-acteur die Lady Macbeth speelde, stierf achter de schermen aan de gevolgen van een hevig virus op deze openingsavond. En dit was nog maar het begin van een lange reeks van dramatische ongelukken.
Misschien wel de bekendste persoon die serieus te lijden had onder de vloek was geen acteur, maar de Amerikaanse president Abraham Lincoln. Macbeth was zijn favoriete toneelstuk en hij bracht de middag van 9 april 1865 door met het voorlezen van passages uit het toneelstuk, toen hij met een aantal vrienden een rondvaart maakte. De passages betroffen de scènes die volgen op de scène waarin de koning, Duncan, vermoord wordt. Vijf dagen na deze middag werd hij doodgeschoten.
In 1928 speelde de eerste grote kostuumproductie van Macbeth in het Royal Court Theater in Londen. Tijdens het productieproces viel een groot decorstuk om waardoor een aantal acteurs ernstig gewond raakten. Bovendien brak er brand uit in de ruimte waar de kostuums voor de productie opgeslagen werden.
In 1937 kwam de carrière van de toen 30 jaar oude acteur Lawrence Olivier, bijna tot een abrupt einde toen een zwaar gewicht uit de nok van het theater naar beneden kwam vallen terwijl hij aan het repeteren was voor Macbeth. Het gewicht miste hem net. Later werden de repetities stilgezet doordat de regisseur en de actrice die Lady Macduff speelde, Lilian Boylis, betrokken raakten bij een auto-ongeluk op weg naar het theater. Zij kwamen hierbij alle twee om het leven.
In 1953 was er een openluchtopvoering van de productie in Bermuda. Bij de scène waarin de soldaten naar Macbeth's slot stormen om dit tot de grond toe af te branden blies de wind de vlammen richting publiek, waardoor de toeschouwers in paniek wegvluchtten. In 1954 stortte er in een theaterfoyer een portret van een bekende, overleden actrice naar beneden. Hierbij kwam gelukkig niemand om het leven. Het vallende portret was van Lilian Boylis; in het theater was er die avond de première van...Macbeth.
Waar de vloek vandaan komt is onduidelijk maar de belangrijkste vermoedens zijn dus dat er zwarte magie zit in de bezweringen van de heksen. Daar komt bij dat er inmiddels zoveel ongelukken gebeurd zijn dat iedereen er bijgelovig van is geworden. Maar misschien is wel de meest logische verklaring dat er veel wordt gevochten in Macbeth, al dan niet met wapens, en dat het daardoor onvermijdelijk is dat er in de lange geschiedenis waarin het stuk al gespeeld wordt iemand gewond raakt.
Toen een aantal van die ongelukken verder bekend werden ontstond zo vanzelf 'de vloek van Macbeth'.
Het bijgeloof heeft niet zo zeer te maken met het spelen van de voorstelling maar wel met het noemen van de titel. De vloek roep je over je af wanneer je de titel noemt in een theater. De bekendste manier om als acteur deze vloek te bezweren is de kleedkamer uitstappen, drie keer rond draaien en spugen. Vervolgens moet je dan aankloppen op de kleedkamerdeur en om toestemming vragen om weer binnen te mogen komen.
Het is duidelijk dat het dus een enorm risico is om deze productie te maken en daarom is het nog maar de vraag of jij, lezer, onze voorstelling een Macbeth uiteindelijk wel te zien krijgt…
REACTIES
1 seconde geleden