Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De verborgen universiteit door Natalie Koch

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De verborgen universiteit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1186 woorden
  • 15 juni 2012
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
39 keer beoordeeld

Boekcover De verborgen universiteit
Shadow
De verborgen universiteit door Natalie Koch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: De verborgen universiteit, de erfenis van Richard Grenville
Auteur: Natalie Koch
Druk: 1e druk
Jaar van uitgave: 2011
Plaats van uitgave: Amsterdam

Leesmotivatie
In de zomervakantie gingen mijn familie en ik 3 weken naar Kroatië. Mijn moeder had onder andere dit boek meegenomen als tijdverdrijf. Toen ik het begin van het boek vluchtig doorlas merkte ik al snel dat het verhaal me erg aansprak. Ik heb het boek van mijn moeder afgepakt en heb zelf het boek als tijdverdrijf gebruikt tijdens de vakantie.

Samenvatting
Alexa Westerhof groeit op zonder vader. Haar moeder raakte zwanger van een vakantieliefde en hij heeft nooit op haar brieven gereageerd. Als persoon mist Alexa hem niet -ze heeft hem immers nooit gekend- maar ze mist het wel om een vader te hebben. Ook heeft ze er moeite mee dat ze helemaal niets van hem weet, zelfs zijn naam niet. Op school wordt ze gepest omdat ze geen vader heeft, maar ze weet altijd goed van zich af te bijten, helemaal als ze geholpen wordt door haar beste vriend Sander.

Als Sander met zijn ouders naar Engeland emigreert, mist ze hem dan ook enorm. Ze sturen elkaar lange e-mails, maar zijn antwoorden worden steeds korter en op gegeven moment antwoordt hij helemaal niet meer.

Jaren later vertrekt Alexa ook naar Engeland, om een semester aan Carnforth Park University te studeren. Haar verbazing is groot als ze op het vliegveld wordt opgewacht door Sander. Niet alleen studeert hij ook Engelse Literatuur aan CPU, ze worden tevens huisgenoten.

CPU is een kleine universiteit, maar al snel komt Alexa erachter dat de belangstelling van de professoren en de magister magnificus, Artemus Jones, voor hun Nederlandse uitwisselingsstudente ongewoon is. Niet lang na haar aankomst in Londen doet ze een aantal schokkende ontdekkingen en zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn; haar vader, Richard Grenville, heeft ook aan CPU gestudeerd, is een maand na haar geboorte overleden en was een magus. Zij heeft zijn vermogen tot magie geërfd en is daarom naar CPU 'gehaald'. De universiteit is namelijk een dekmantel voor Untraceable University; een verborgen universiteit waar jonge maga les krijgen in vakken die allen met magie te maken hebben.

Als een rasechte nuchtere Hollandse, heeft Alexa er moeite mee om echt te kunnen bevatten in wat voor vreemde wereld ze terecht is gekomen. Aanvankelijk was ze een doodnormaal meisje, en nu opeens kan ze vuur maken met haar vingers en door muren heenlopen om in het diepste geheim op de verborgen universiteit les te krijgen in magie. Gelukkig is Sander ook een magus en hij helpt haar om te begrijpen in wat voor wereld ze terecht is gekomen.

De professoren Matthews en Haywood spijkeren Alexa bij op het gebied van magie, terwijl ze op de gewone universiteit ook haar gewone vakken blijft volgen. Het is namelijk niet de bedoeling dat 'gewone' mensen op de hoogte zijn van het bestaan van maga. Alleen haar moeder mag het weten, als ze zeker weet dat zij het niet verder door zal vertellen.

Als een kamergenoot in een mysterieuze coma raakt, gaat Alexa alle mogelijkheden af waar het mee te maken kan hebben. In het ziekenhuis komt Haywood erachter dat de coma met magie te maken heeft. Alexa vind dan een boek in de kamer van haar kamergenoot die ze van Alexa had geleend. Alexa begint zelf te lezen en dan komt ze ineens in een hele andere wereld. De wereld waar al die mensen door in die mysterieuze coma belanden. Alexa komt alleen weer bij na een aantal vreemde confrontaties en Rafiel die haar te hulp schiet. Samen met Sander, Magister Johnson en de professoren Rafiel en Matthews probeert ze de mensen die in het boek gevangen zitten te bevrijden, maar aanvankelijk zorgt ze alleen maar voor meer problemen door steeds weer terug te gaan in het boek.

De oplossing voor de vloek is te vinden bij een man die zichzelf heeft opgesloten in een achterbuurt. Er wordt alleen alles aan gedaan de magiërs tegen te houden. Hij is degene die het boek heeft gemaakt, maar hij pleegt zelfmoord na de confrontatie met Sander, Matthews en Alexa. In de kelder zit professor Jones gevangen in een magische kooi. Na het bevrijden van professor Jones begraven ze de man en kan Matthews na de ontwikkeling van zijn tegen spreuk alle mensen ontwaken uit de coma.

Thematiek
Het thema in het boek is vriendschap, eenzaamheid en verwarring.

Vriendschap, omdat Alexa haar oude vriend Sander weer tegenkomt na een hele tijd van stilte in hun vriendschap. Eenzaamheid, omdat Alexa nooit een vader heeft gekend en er toch wel een beetje naar verlangd. Dit verlangen kan soms erg negatief voor haar werken, omdat ze er mensen mee in haar schild jaagt.

Verwarring, omdat Alexa in Engeland te horen krijgt dat ze een ‘maga’ is en dat ze dat niet tegen de ‘gewone’ mensen mag vertellen. Ze moet dus voor heel veel dingen leugens verzinnen. Een maga is een vrouw die toverkrachten beheerst.

Verhaalfiguren
Alexa is een 19 jarig meisje, wie het studentenleven tegemoet gaat. Ze leeft met haar moeder in Amsterdam. Ze krijgt een uitnodiging om aan een kleine universiteit in London te gaan studeren. Alexa is een erg nuchter meisje, wie goed voor zichzelf op kan komen. In haar jeugd was ze beste vrienden met Sander, maar toen hij verhuisde naar Engeland heeft ze niks meer van hem gehoord.

De moeder van Alexa is midden 40 jaar. Ze is een erg bezorgde vrouw, die haar kind in haar eentje heeft opgevoed. Ze is daarom ook erg onzeker over de toekomst van haar kind als ze naar Engeland gaat.

Sander is de vroegere beste vriend van Alexa. Hij is ook 19 jaar. Hij woont al een tijdje in Engeland, en hij krijgt de opdracht van het hoofd van zijn universiteit om iemand op te halen bij het vliegveld. Tot zijn verbazing is dat Alexa. Sander is een erg spontane jongen die ook toverkrachten bezit.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Sander is de vroegere beste vriend van Alexa. Hij is ook 19 jaar. Hij woont al een tijdje in Engeland, en hij krijgt de opdracht van het hoofd van zijn universiteit om iemand op te halen bij het vliegveld. Tot zijn verbazing is dat Alexa. Sander is een erg spontane jongen die ook toverkrachten bezit.


Decor
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en in Engeland. In Amsterdam speelt het verhaal zich bij Alexa thuis af. Ze woont daar met haar moeder.

In Engeland speelt het verhaal zich af in het huis waar Alexa woont, in de Cranfort Park University en in London zelf. Ik vind het decor erg goed uitgekozen, want het komt weinig voor dat je wordt uitgenodigd om aan een universiteit in London te komen studeren. Alexa moet dan wel meteen een heel stuk bij haar vertrouwde huis vandaan wonen. Dat maakt de situatie wel een beetje moeilijk. Ik zou het erg leuk vinden om in het buitenland te gaan studeren. Daar heb je veel te maken met een andere cultuur en een andere taal. Ik wil volgend jaar ook gaan studeren, maar dan in Groningen. Dan ga ik ook op kamers. Dit verhaal past dus ook een beetje bij mijn toekomst.

Secundaire Informatie
Natalie Koch is geboren in 1966, in Eindhoven. Natalie is musicoloog. Ze werkte als muziekjournalist en schreef toelichtingen bij concerten en cd’s. In 2006 was Streken haar debuut. Tegenwoordig is ze verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

REACTIES

J.

J.

om even te zeggen in je verslag staat er dat sander verbaast was om alexa te zien maar dat is niet waar hij wist namenlijk al wij hij op moest halen.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De verborgen universiteit door Natalie Koch"