Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De stille zonde door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De stille zonde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1138 woorden
  • 1 februari 2010
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
99 keer beoordeeld

Boekcover De stille zonde
Shadow
De stille zonde door Lieneke Dijkzeul
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Boekverslag “De stille zonde”

Titelverklaring
De titel van het boek is “De stille zonde”. Het boek heet zo omdat een van de hoofdpersonen een geheim in stilte met zich meedraagt. Het geheim is dat zij als kind seksueel misbruikt is door ene docent Eric Janson. Omdat zij met hem in haar leven eigenlijk geen toekomst voor zich heeft en zij dag in dag uit leeft met een verschrikkelijke angst maakt ze een einde aan zijn leven. Ook dit weet ze als een geheim met zich mee te dragen. Vandaar de titel: “De stille zonde”.

Informatie over de schrijfster
De schrijfster van het boek is Lieneke Dijkzeul. Zij is geboren op 7 maart 1950, te Sneek. Lieneke schrijft niet alleen literaire thrillers maar ook kinderboeken. Haar aller eerste jeugdboek heette: “Houd je taai” die zij in 1990 schreef. Sinds 2006 is ze begonnen met het schrijven van volwassen boeken. In dat jaar verscheen “De stille zonde”.


Het boek
Het boek bestaat al wat langer. Het is in 2006 uitgegeven door Lieneke zelf. Het is afkomstig van de Lijsters en is verschenen in 2009. Het boek heeft een vernieuwde kaft waardoor het ook voor jongeren aantrekkelijk word gemaakt. De uitgever is Anthos en het boek bevat 250 pagina’s. Het is een misdaadroman.

Samenvatting
Tijdens een reunie word leraar Eric Janson dood aangetroffen in de herentoiletten. Iedereen op de schoolreünie word direct ondervraagt door rechercheur Paul Vegter. Hij en z’n team verdenken al gauw David Bomer die een eigenaardig karakter bezit. Langzaam neemt David het leven van oud-leerling Eva Stotijn over en krijgt haar leven en dat van haar dochter Maja een rare wending. De komst van David heeft Eva en Maja in eerste instantie niet bepaald verblijd. Wanneer David zijn goede kant laat zien, begint Eva hem leuk te vinden totdat hij verteld dat hij weet dat Eva de moord op Eric Janson heeft gepleegd. Eva is doods bang dat de politie erachter komt David dwingt Eva om hem in te laten wonen bij haar want anders zal het geheim de buitenwereld betreden.
Ondertussen probeert meneer Vegter het leven van Eric Janson te ontrafelen en hij en z’n team komen tot een verbazingwekkende ontdekking. (Eric heeft vroeger zijn dochters misbruikt en sommige van zijn leerlingen.)
In huize Eva neemt David haar leven volledig over en chanteert haar. Eva en dochter Maja worden steeds banger voor David, tot op de dag dat Eva er genoeg van krijgt.
Ze besluit de insuline spuiten van David te vullen met water. Tijdens een duiktocht komt hij om het leven. Meneer Vegter heeft ontdekt dat Eva een van de leerlingen was die door Janson misbruikt werd en zij diegene is die de moord heeft gepleegd. Vegter ontdekt echter niet dat zij ook David om het leven heeft gebracht. De zaak is opgelost en Eva kan haar dochter verder opvoeden.

Thema
Het thema van het verhaal is voornamelijk eenzaamheid. Dit komt bij de hoofdpersonen voor en word duidelijk omschreven. Bijvoorbeeld bij rechercheur Paul Vegter die zijn vrouw Stef is verloren aan kanker. Hij leid sindsdien een eenzaam leven en woont alleen in appartement met zijn kat Johan. Eva moet in haar eentje haar dochter van 4 opvoeden. Het gaat steeds slechter met haar en er is niemand die om haar denkt. Dit vind ik ook een vorm van eenzaamheid.

Hoofdpersonen
Nu ga ik iets vertellen over de hoofdpersonen. Er zijn drie personen die voornamelijk aan bod komen, de rest noem ik bijpersonen. De hoofdpersonen zijn: rechercheur Paul Vegter, Eva Stotijn en David Bomer.


Paul vegter: is een man van ongeveer 40 jaar oud. Hij is erg eenzaam omdat hij zijn vrouw Stef is verloren en zijn dochter uit huis woont. Hij is altijd recht door zee en heeft een passie voor dieren (Hij heeft een kat die Johan heet). Hij is belast met de moord op Eric Janson en probeert samen met zijn goede collega René de geschiedenis van Eric Janson te achterhalen.

David Boomer: Is een van de oud-leerlingen van de reünie. Al snel na de moord word hij een van de verdachte vanwege zijn merkwaardige gedrag. Hij daagt mensen uiten om zijn zin te krijgen en speelt spelletjes met hen. Nadat zijn vriendin vertelde dat zij zwanger was van hem, heeft hij direct de relatie verbroken. Vanaf dat moment neemt hij volledig het leven van Eva Stotijn over en dochter Maja. Verder lijd hij aan suikerziekte.

Eva Stotijn: Zij is net als David een van de oud-leerlingen van de reünie. Ze woont samen met haar 4-jarige dochter Maja en lijd aan anorexia. Haar vader is gepakt door fraude en is dood. Omdat Eva schrok van de komst van Eric Janson op de reünie heeft ze uit paniek met een van zijn krukken hem dood geslagen. David weet dat Eva hem heeft vermoord en dringt haar leven binnen. Later brengt zij ook David om.

Plaats en Tijd
Het speelt zich af in de school van Eva waar de reünie plaats vind en thuis bij Eva waar ze samen met haar dochter woont. Het speelt zich af in het heden.

Vertelperspectief
Het verhaal word verteld door de alleswetende verteller, voornamelijk door de hoofdpersonen zelf. (Het verhaal is op het eerste hoofdstuk na chronologisch verteld. Er zijn een aantal terugblikken die het verhaal verhelderen).

(On)realistisch?
Het verhaal vind ik realistisch omdat alles ook in werkelijkheid kan gebeuren en er geen fantasieën in voorkomen. Wat het verhaal realistisch maakt zijn de volgende onderwerpen die Lieneke subtiel beschrijft: kanker, anorexia, seksueel misbruik etc.

Gesloten einde
Het verhaal heeft een gesloten einde. Nadat Eva, David om het leven heeft gebracht gaat haar leven en dat van Maja onverstoord verder. Haar verleden laat ze achter zich en een nieuwe toekomst heeft ze voor zich. Voor Paul Vegter en zijn team is de zaak opgelost.

Mening
Haar manier van schrijven verraste mij erg. Dit komt omdat zij alles zo helder formuleert tot in de punten zonder daarbij “haast” te maken, wat veel schrijvers wel doen. Door haar manier van schrijven kom je echt van alles te weten over de personen in het boek en voel je je betrokken bij het verhaal.


Je kunt je helemaal in leven in de karakters van de personen, waardoor ze soms iets te langdradig wordt. Ondanks de wat langdradige stukken weet ze de spanning erg goed in te houden. Als lezer word je nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal en verveelt het lezen niet. Deze manier van schrijven maakt haar boek juist zo uniek.

Verder vind ik het boek prettig leesbaar. Er staan af en toe moeilijke woorden in maar dit verstoord het verhaal verder niet. De spanningsboog heeft ze wel een beetje raar opgebouwd, als nadeel dat het begin niet echt pakkend is.

Ik vind het kortom een onverwacht spannend boek dat echt een boek mag worden genoemd. Het is voor mij een goede overstap geweest van jeugdboeken naar volwassen literatuur.

REACTIES

I.

I.

dank je wel:P
heb ik veel aan:P XD
voor morgen

14 jaar geleden

R.

R.

Volgens mij is de vrouw van meneer Vegter niet overleden aan kanker, maar door een aanrijding met een vrachtwagen. Verder mooi verslag.

13 jaar geleden

L.

L.

Supergoed!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stille zonde door Lieneke Dijkzeul"