Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stille kracht door Louis Couperus

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De stille kracht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 558 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
6 keer beoordeeld

Boekcover De stille kracht
Shadow

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.
De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden e…

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mense…

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.
De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden er plotseling vreemde dingen in zijn huis plaats. Zijn vrouw, die hem met meerdere minnaars bedriegt, wordt in de badkamer op onbegrijpelijke wijze met bloed bespat, een spiegel wordt door een grote steen vernield, glazen breken spontaan in kleine stukjes en er klinkt hamerslag in het huis. Het merendeel van de personages vlucht en Van Oudijck blijft alleen achter. Als hij zich zelf zwakker gaat voelen en ziek wordt, gaat hij steeds meer in de stille kracht geloven.

De stille kracht door Louis Couperus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwerkingsopdracht 4: een recensie schrijven.

Louis Couperus

De stille kracht is de enige volledige Indische roman die Louis Couperus geschreven heeft. Louis Couperus werd op 10 juni 1863 geboren in Den Haag, drie jaar nadat zijn ouders met zeven kinderen uit Nederlands-Indië waren vertrokken. Hij was de jongste van elf kinderen. De familie Couperus had al generaties lang hoge bestuurlijke en militaire functies in Nederlands-Indië. Couperus was negen toen het gezin ter wille van de carrière van de oudste zoons weer naar Indië vertrok. Vijf en een half jaar later keerde Couperus met zijn ouders naar Den Haag terug. De jaren op Java hadden grote indruk gemaakt en werden bepalend voor de rest van zijn leven. Louis Couperus is overleden in
1923.


Couperus is verder vooral bekend om zijn Haagse romans, zoals Eline Vere, De boeken der kleine zielen en Het noodlot en om zijn klassieke romans, zoals Antiek toerisme, De berg van Licht en Xerxes of De Hoogmoed.

Het verhaal.

De stille kracht is een chronologisch verteld verhaal.
Omdat alle omstandigheden in Indie die zich afspeelde rond 1850 tot 1900 voor de gewone Nederlander in deze tijd onbekend is. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je alles begint te begrijpen hoe het bestuur en cultuur werkte van die tijd. De roman is verdeeld in zeven delen in deze delen zijn weer stukken onderverdeeld in ongeveer 5 tot 6 kleinere hoofdstukjes, waarin meestal van plaats (locatie) word gewisseld. In het verhaal word veel spanning ingebracht alleen word aan het eind van het verhaal geen goede uitkomst/oplossing verteld waardoor je een beetje onopgelost achter blijft.
Hoe realistisch het verhaal is, is moeilijk te beoordelen. Omdat, het zich bijna 100 jaar geleden in een ander land afspeelde. Doordat Couperus verwijst `naar gebeurtenissen en natuur rampen, zoals een zeebeving is het boek in ieder geval qua tijd correct.

In het boek maken we kennis met de familie van Otto van Oudijck (de resident op Laboewangi.) De resident heeft maar één echt doel: De rijkdom van zijn district zo groot mogelijk maken. Hij is getrouwd met Leonie, een vrouw die vaak naast haar relatie vreemd gaat met verschillende minnaars, waar onder haar stiefzoon Theo. Van Oudijcks dochter Doddy is zeer verliefd op de vrouwenversierder Addy de Luce. Ook met hem begint Leonie een verhouding. Nadat Van Oudijck in conflict is gekomen met de regent. Komt hij erachter hoe allerlei geheime krachten hem beginnen te bedreigen. In en rond het huis van de resident word de situatie en de gebeurtenissen steeds bizarder.

Vervolg

Voor veel mensen zal de ‘De stille kracht’ het eerste boek zijn dat ze lezen dat over het Nederlandse verleden gaat. Hoewel het boek soms wat saai en langdradig is, worden de gebeurtenissen in de loop van het boek steeds boeiender en groeit het mysterie rondom de stille kracht. Het is jammer dat je er als lezer niet achter komt wat de stille kracht nou precies inhoudt. Het is moeilijk om je in te leven in de hoofdpersonen, omdat het leven dat zij leiden zo erg verschilt op cultuur en levensstijl dat het bijna niet te doen is om het voor te stellen hoe het toen was.
Het boek is niet zomaar aan iedereen aan te raden. Wel is dit boek geschikt, als je op zoek bent naar een boek uit het begin van deze eeuw, of als je geïnteresseerd bent in het verleden van Nederland.`

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stille kracht door Louis Couperus"