Inleiding
Ik heb dit boek gekozen omdat de titel me aansprak en de schrijver ook, het is een bekende schrijver namelijk Theo Hoogstraaten. Ook een reden voor mij om dit boek te kiezen was dat het niet zo dik was en dat het bij het genre griezelverhalen behoort en ik houd wel van griezelboeken dus dat kwam goed uit. Ik heb ook de achterkant van het boek gelezen die sprak mij wel aan. Dit waren de redenen om dit boek (De Spiegelvrouw) te kiezen.
De omslag van het boek vind ik niet erg mooi, omdat hij er slordig en simpel uitziet.
Er is dus niet echt veel aandacht besteed aan de omslag, maar ja het gaat uiteindelijk toch om de inhoud van het boek.
Bespreking
Mijn eerste persoonlijke reactie:
Ik vind het verhaal spannend, omdat er mysterieuze gebeurtenissen plaatsvinden in het duivelsbos en op het kasteel De Dellenburg en ook de helderziendheid van Tamara is beangstigend.
Ik vind het verhaal nieuwsgierig makend, omdat je nieuwsgierig wordt naar de geest die op De Dellenburg waakt.
Ik vind het verhaal eng, omdat er in het verhaal geesten opgeroepen worden en ze reageren nog ook dat vond ik heel eng.
Samenvatting van de inhoud van het boek.
De belangrijkste gebeurtenissen:
Tamara is een meisje die een speciale gave heeft, zij kan in haar dromen zien wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ze ging met school een weekend naar het afgelegen kasteel De Dellenburg dat in de Duivelsbossen staat. Toen ze bij het kasteel aankwamen herkende ze het kasteel met de toren uit haar dromen.
's Avonds riepen Tamara en haar vriendinnen met nog een paar andere klasgenootjes geesten op. De geest wilde Tamara ergens voor waarschuwen, waarvoor was onduidelijk. De meiden werden erg bang Tamara iets minder want die had hier ervaring mee. Even later was de geest weg en gingen de meiden uiteindelijk weer slapen, maar toen stond Tamara op eens op uit haar bed terwijl ze sliep, ze liep door heel het kasteel heen alsof ze er al heel haar leven gelopen had. Haar vriendinnen hadden haar gevolgd uit bezorgdheid maar raakten haar kwijt.
De volgende dag werd Tamara wakker in haar eigen bed, met een enorme bloed vlek op haar kussen, haar litteken onder haar oor was zomaar gaan bloeden. Dit vertelde Tamara niet tegen haar vriendinnen.
Na het ontbijt gingen ze met heel de klas naar de apenheul, daar moest Tamara even naar de wc. De want van de wc deur spiegelde een beetje, in de deur zag ze achter zich een vrouw staan met een mes in haar handen die heel erg op haar lijkt. Tamara gilt en een van haar vriendinnen komt naar de wc en haalt Tamara naar buiten. Later op die dag gingen ze weer terug naar De Dellenburg.
's Avonds gingen ze met de klas een spel doen in het bos. Tamara en Katja blijven alleen achter op De Dellenburg samen met de eigenaresse. Tamara ging naar de wc, daar zag ze weer die vrouw in de spiegel, opeens stond de eigenaresse van het kasteel achter haar en zei dat als Tamara nu met haar mee zou gaan zou ze zorgen dat ze nooit meer last van die vrouw in de spiegel zou hebben. Tamara riep Katja, samen gingen ze met de eigenaresse mee helemaal naar boven in de torenkamer. Daar aan gekomen trok zij een doek van een spiegel af Tamara wilde er niet in kijken ze was bang voor de spiegel vrouw.
Maar de paranormale krachten van de spiegelvrouw waren sterk en dwong haar te kijken, Tamara probeerde vol te houden, het lukte Tamara niet er ontstond een gevecht tussen Tamara en de spiegelvrouw samen met de eigenaresse uiteindelijk verslaat Tamara de spiegelvrouw, ze hielt er een paar sneeën in haar gezicht aan over. Het lukte Tamara en katja om weg te komen nadat de eigenaresse op de grond was gevallen en overleed aan een hard stilstand.
De volgende morgen werd Tamara naar het ziekenhuis gebracht en kwam Robbert met een boek waar wat in staat over de geest van het De Dellenburg. Daar stond in dat heel lang geleden 2 zusjes Isolde en Geertruide een hele grote ruzie kregen, toen ging Isolde dood en bleef als geest rond De Dellenburg zweven in de hoop dat ze geertruide nog tegen zou komen om haar terug te pakken.
Maar in de torenkamer hing een foto van geertruide en die leek als 2 druppels water op Tamara dus Isolde dacht dat Tamara Geertruide was en pakte Tamara.
Ze dachten dat Tamara waarschijnlijk geertruide is alleen dan in een ander leven want ze hebben zelfs hetzelfde litteken onder hun oor.
De hoofdpersoon en haar probleem:
De hoofdpersoon van het verhaal is Tamara.
Tamara heeft een speciale gave namelijk ze ziet de gebeurtenissen in haar dromen voor dat ze uitkomen. Thuis kan ze daar mee omgaan omdat haar moeder het weet, haar moeder houdt zich bezig met geesten en dat komt nog wel goed te pas in het leven van Tamara. Voor de rest zit Tamara nog op school en ik denk in de 1e of 2e van het middelbaar onderwijs.
Tamara heeft rood krullend haar en een paar sproeten onder haar ogen en een litteken onder haar oor en voor de rest een normaal figuur.
Hier volgen een paar karaktertrekken van Tamara:
Ze is nuchter, want ondanks alle gebeurtenissen blijft ze wie ze is en ze is nuchter dus dat bleef ze.
Tamara is ook evenwichtig dit komt waarschijnlijk ook doordat ze nuchter blijft en ze raakt niet in paniek ondanks alles.
Ze is ook eerlijk, want ze vertelt niks anders dan dat wat zij heeft meegemaakt.
Het probleem van de hoofdpersoon is dat ze achterna word gezeten door een geest genaamd Isolde die de verkeerde voor zich heeft want ze zit eigenlijk achter Geertruide aan maar omdat Tamara en de allang overleden Geertruide zo op elkaar lijken pakt Isolde de verkeerde namelijk Tamara.
Dus Tamara had de boze geest achter zich aan die haar probeerde te vermoorden wat bijna was gelukt maar ze kwam er met een paar sneeën vanaf. Isolde niet die werd uitgeschakeld door Tamara. Geertruide had Tamara voor haar zus Isolde waarschijnlijk nog willen waarschuwen maar dat was niet gelukt.
Is de hoofdpersoon veranderd?:
Ja, al duurde het verhaal maar enkele dagen de hoofdpersoon is toch veranderd.
Ze kan nu overweg met dit soort gebeurtenissen en is er ook meer voor op haar hoede.
Het probleem is merendeels opgelost op het kasteel wel maar als de geest van Isolde wat aanricht dan voelt Tamara het ook dus in dat opzicht niet echt.
Belangrijkste andere personen:
Zijn de vriendinnen van Tamara dat zijn Katja en Leonie.
En de eigenaresse van het kasteel De Dellenburg samen met de geest van Isolde.
De rol van de tegenstander hebben de eigenaresse en de geest van Isolde.
Waar spelen de gebeurtenissen zich af?:
De gebeurtenissen spelen zich af op het kasteel De Dellenburg dat in de Duivelsbossen ligt.
Dit verhaal speelt zich af in Nederland bij de plaats Zwolle.
In welke tijd spelen de gebeurtenissen zich af?:
De gebeurtenissen spelen zich af in het heden. Dit valt te zien aan het taalgebruik en de manieren van de leerlingen.
Leeservaringsverslag:
Onderwerp:
Het onderwerp van het boek spreekt mij aan.
Het onderwerp van het boek spreekt mij aan omdat ik er meer over te weten wilde komen. En daarom heb ik dit boek ook gekozen. Het verhaal gaat over paranormale gebeurtenissen, Tamara heeft namelijk voorspellende dromen waarin ze de toekomst ziet. Dat spreekt mij wel aan, ook omdat het over geesten gaat.
Ik had al eens nagedacht over bepaalde gebeurtenissen uit het boek zoals het geesten oproepen met een groep mensen, want ik had daar als eens rare berichten over gehoord en artikelen over in de krant gelezen.
Gebeurtenissen:
Het verhaal begint met een spannende gebeurtenis namelijk de voorspellende droom van Tamara en de postbode die verongelukt door de geestelijke gestalte. Het verhaal is continu spannend ook in het midden van het verhaal daar roept Tamara samen met haar vriendinnen geesten op die haar voor iets proberen te waarschuwen maar Tamara berijpt het niet en aan het einde van het verhaal het gevecht tussen Tamara en de geest Isolde samen met de eigenaresse van de jeugdherberg.
De gebeurtenissen in het verhaal zijn erg spannend het is niet voor niks een horror boek.
Er gebeuren veel spannende gebeurtenissen in het verhaal de belangrijkste zijn het oproepen van de geesten en het gevecht tussen Tamara en de geest Isolde en samen met de eigenaresse.
Personages:
Tamara heeft eigenschappen die ik bewonder, namelijk dat ze gebeurtenissen uit de toekomst kan zien in haar dromen, deze eigenschap bewonder ik omdat bijna niemand dat kan en de meeste mensen denken zelfs dat het niet kan ik denk van wel, want er zijn soms dingen die mensen voorspellen die ze echt niet hadden kunnen weten.
Van Tamara zijn er niet echt eigenschappen die ik normaal vindt behalve dan dat ze gewoon vriendinnen heeft en op school zit.
Eigenschappen die ik verafschuw van Tamara zijn er niet.
Eigenschappen die de vriendinnen hebben zijn eigenlijk van elke vriendin hetzelfde, ze zijn alle drie dapper en trouw aan hun vriendin want ze volgen haar in haar tocht door het kasteel uit bezorgdheid.
En Katja is helemaal trouw want die gaat uiteindelijk zelfs mee naar de toren kamer om haar vriendin te steunen.
Je komt het meest te weten over de hoofdpersoon Tamara wat in de meeste verhalen vanzelfsprekend is. Je komt een hoop over haar te weten namelijk: hoe ze eruit ziet rood krullend haar en sproeten en over haar innerlijk ze is nuchter, evenwichtig en eerlijk en over haar speciale gave namelijk dat ze gebeurtenissen uit de toekomst in haar dromen ziet gebeuren. Haar gedrag hierbij is nuchter wat ik niet te begrijpen vind want ik zou gek worden.
Bouw:
Het verhaal is spannend.
Het verhaal begint met een spannende gebeurtenis namelijk de voorspellende droom van Tamara en de postbode die verongelukt door de geestelijke gestalte. Het verhaal is continu spannend ook in het midden van het verhaal daar roept Tamara samen met haar vriendinnen geesten op die haar voor iets proberen te waarschuwen maar Tamara berijpt het niet en aan het einde van het verhaal het gevecht tussen Tamara en de geest Isolde samen met de eigenaresse van de jeugdherberg.
Het einde van het boek is een soort evaluatie van de gebeurtenissen die zich voor hebben gedaan op het kasteel De Dellenburg. De evaluatie wordt gegeven door de leraren van Tamara en de mede leerlingen die vragen stellen aan de leraren over de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan op het kasteel. Ze stellen moeilijke vragen aan de leraren hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. De leraren geven hier geen duidelijk antwoord op en zeggen dat ze niet meer weten wat ze moeten geloven.
Helemaal aan het eind van het boek speelt zich nog iets af namelijk een man wil het kasteel kopen want het was te koop gezet omdat de eigenaresse overleden was. Hij was op weg naar het kasteel en hij was er bijna maar toen hij door de duivelsbossen reed met zijn auto zag hij een witte gedaante op het pad staan en toen wist ik al weer hoe laat het was het begon weer van voor af aan. Op het moment dat de man verongelukte schrok Tamara overeind en ze wist dat er wat aan de hand was.
Het boek heeft een open einde omdat het probleem nog niet is opgelost en er dus nog van alles kan gebeuren in het verdere leven van Tamara.
Taalgebruik:
Ik vind het verhaal niet lastig om te lezen omdat het verhaal makkelijk is om te lezen want er worden geen moeilijke woorden in gebruikt. Doordat er geen moeilijke woorden in worden gebruikt kom je makkelijk door de tekst heen.
Tamara heeft een woordenschat die gelijk staat aan haar leeftijd en is dus makkelijk te begrijpen door leeftijdsgenoten die het boek lezen. Dit geldt ook voor de andere personages in het boek zoals de vriendinnen van Tamara.
Het is moeilijk te zeggen of de taal past bij het onderwerp ik denk het wel als voorbeeld van het “glaasje draaien”.
Verwerkingsopdracht:
Het einde.
Het einde van het boek is een soort evaluatie van de gebeurtenissen die zich voor hebben gedaan op het kasteel De Dellenburg. De evaluatie wordt gegeven door de leraren van Tamara en de mede leerlingen die vragen stellen aan de leraren over de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan op het kasteel. Ze stellen moeilijke vragen aan de leraren hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. De leraren geven hier geen duidelijk antwoord op en zeggen dat ze niet meer weten wat ze moeten geloven.
Helemaal aan het eind van het boek speelt zich nog iets af namelijk een man wil het kasteel kopen want het was te koop gezet omdat de eigenaresse overleden was. Hij was op weg naar het kasteel en hij was er bijna maar toen hij door de duivelsbossen reed met zijn auto zag hij een witte gedaante op het pad staan en toen wist ik al weer hoe laat het was het begon weer van voor af aan. Op het moment dat de man verongelukte schrok Tamara overeind en ze wist dat er wat aan de hand was.
Het boek heeft een open einde omdat het probleem nog niet is opgelost en er dus nog van alles kan gebeuren in het verdere leven van Tamara.
Schrijfopdrachten:
Lief dagboek,
Ik kan het zelf haast nauwelijks bevatten wat er de afgelopen dagen over mij heen is gekomen.
Eerst de angstaanjagende voorspellende dromen over het kasteel De Dellenburg de naam die ik niet meer kan aanhoren.
Toen we eenmaal met schoolreis gingen dacht ik dat het voorbij was maar toch met enige hoop dat het kasteel niet de zelfde toren had als in mijn droom. Jammer genoeg had hij die wel en ik werd bang ook van de mensen die in het kasteel woonden die mij zo raar aankeken bij aankomst.
Toen we eenmaal een kamer hadden uitgezocht was iedereen blij en we maakten plannen voor de avond. We zouden geesten op gaan roepen dat was ons plan en we wilden ook nog wat andere kinderen uitnodigen dan behalve mijn vriendinnen en tegelijkertijd kamergenoten Leonie en Katja.
Toen het moment daar was dat we met een paar mensen in een kring zaten rond de pijl die zou beslissen of ik ergens voor gewaarschuwd zou moeten worden vlogen mijn spullen door de kamer iedereen had doodsangsten uitgestaan. Na deze heftige avond kon ik toch nog slapen maar ik heb mij laten vertellen door mijn vriendinnen dat ik
‘s nachts aan de wandel ben gegaan en door heel het kasteel heen gelopen ben zonder dat ik er ook maar iets bewust van merkte.
Uiteindelijk ben ik weer in mijn bed terecht gekomen vraag mij niet hoe. Maar toen ik ’s ochtends wakker werd merkte ik dat het litteken achter mijn oor heftig gebloed zou hebben want heel mijn kussen was rood ik werd er heel angstig van. Want ik wist de oorzaak niet.
Later op de dag toen we naar de apenheul gingen had ik ook nog een hele nare ervaring. Ik zat op de wc toen ik plotseling in de spiegelende deur een vrouw met een mes in haar handen achter mij zag staan. Ik krijste het uit tot mijn vriendin eraan kwam en mij weg haalde van de wc en mee naar buiten nam.
Toen we ’s middags weer op het kasteel terug waren wou mijn leraar nog een avondspel gaan doen niemand had er zin in we waren veel te moe na al die kilometers fietsen naar de apenheul.
Ik mocht achterblijven op het kasteel vanwege mijn nare ervaring in de apenheul en om op mij te passen mocht Katja ook blijven.
Op een gegeven moment moest ik plassen en ging naar de wc ik zag weer de gedaante in de spiegel en opeens stond de eigenaresse van het kasteel achter mij en zei dat als ik mee zou komen naar de toren dit voorbij zou zijn dus ik riep snel naar Katja en die ging samen met mij en de eigenaresse mee naar de toren.
Toen we binnen kwamen zei ze dat ik de doek van de spiegel af moest halen ik deed het niet zij deed het uiteindelijk. Ik zag de vrouw in de spiegel en probeerde haar blik te ontwijken maar zij was vele malen sterker dan ik en ik raakte verzeilt in een gevecht dat gepaard ging met mentale krachten ik raakte gewond maar kon mij goed verzetten en elke keer als ik haar raakte viel er een stuk van de spiegel kapot of dat de spiegel haar leven weergaf. Ik versloeg haar en de eigenaresse zag het gebeuren en kreeg spontaan een hartstilstand.
Omdat ik gewond was moest ik nog in het ziekenhuis liggen dit was echt niet leuk hartstikke saai maar gelukkig kwamen er een hoop mensen lang waaronder ook Robbert die een waarschijnlijke verklaring had voor dit alles, hij had in een geschiedenis boek gelezen dat er in het verleden 2 zussen waren Isolde en Geertruide ze kregen een gevecht, voor een man ze wilden hem allebei, en Isolde overleefde het gevecht niet waardoor Geertruide de man kreeg. Sinds dien hing de geest rond De Dellenburg, in afwachting tot Geertruide ooit nog is terug zou komen zodat Isolde haar kon vermoorden. Alleen had de geest van Isolde een grote fout gemaakt want ze heeft mij geassocieerd met Geertruide.
Maar ja alles is nu over.
Alhoewel ik laatst opeens geschrokken overeind schoot en ik weet niet waardoor ach zal niks bijzonders zijn, denk ik, hoop ik….
Onderzoeks-/zoekopdrachten:
Achtergrondinformatie over het hele werk van de schrijver:
Dit zijn de boeken in de loop van de carrière van kinderboeken van Theo Hoogstraten:
De ramp: 1988
In verzet: 1989
Het Nerthusmysterie (Pandora-crimi): 1990
IJzige poppen (Pandora-crimi): 1991
De sprong van de jaguar: 1992
De verdwenen grenadier: 1993
Het verraad loert: 1994
Tussen twee vuren: 1995
Blind date (Pandora-crimi): 1996
De spiegelvrouw (Styxx-horror): 1996
De liftster (Pandora-crimi): 1997
Verraderlijke vrienden: 1998
Het oog van de duivel: 1999
Hot spot: 2000
De toren van de zeven verdiepingen: 2001
De boeken van Theo Hoogstraaten kunnen in drie groepen worden verdeeld. "De ramp" en "In verzet" spelen in de toekomst, maar behandelen thema's die nu actueel zijn: de gevaren van kernenergie, de gevolgen van milieuvervuiling en het verzet tegen politieke onderdrukking. In "Het oog van de duivel" probeert een godsdienstige sekte de loop van de wereldgeschiedenis te beïnvloeden.
"Het Nerthusmysterie", "IJzige poppen", "De liftster", "Blind date" en "Hot spot" (vervolg van "Blind date") zijn spannende detectives over een gestoorde seriemoordenaar, een ontvoeringszaak, een doortrapte liftster, een de uit de hand gelopen ‘blind date' en de gevolgen daarvan.
"De verdwenen grenadier", "Het verraad loert" en "De sprong van de jaguar" zijn historische romans. "Tussen twee vuren" speelt in de Tweede Wereldoorlog op Texel en heeft de opstand van de Georgiërs tegen de Duitsers als achtergrond. "Verraderlijke vrienden" speelt in Israël. Een Nederlands meisje met joodse familiebanden raakt bevriend met een Palestijnse jongen. Te laat komt zij er achter dat hij banden met een terreurbeweging heeft. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, zodat de ideeën van diverse personen over de gespannen situatie in Israël goed tot hun recht komen.
Naast het hoofdverhaal, waarin het thema wordt uitgewerkt, bevatten de boeken van Theo Hoogstraaten vaak een tweede verhaal waarin de vriendschap tussen een jongen en een meisje een grote rol speelt. De verhalen beïnvloeden elkaar en worden in de loop van het verhaal met elkaar vervlochten, waardoor er samenhang ontstaat. Daarnaast wordt in elk boek een beeld gegeven van het leven van jongeren op school, hun relaties met leeftijdsgenoten en met hun ouders. Een enkele keer is het verband met het hoofdverhaal nogal losjes. Theo Hoogstraaten gaat lugubere en enge situaties niet uit de weg. Wel probeert hij door het beschrijven van de reacties van de verhaalpersonen op die situaties, de lezer te laten ervaren hoe wreed of onmenselijk de situaties zijn.
De gebeurtenissen worden nooit vanuit één persoon bekeken. De verteller kruipt in de huid van verschillende personen, ook in die van volwassenen, waardoor de lezer een brede kijk op de gebeurtenissen krijgt.
Theo Hoogstraaten vindt dat je in jeugdboeken in beperkte mate aan 'woordkunst' moet doen. Beschrijvingen worden daarom niet te lang gemaakt. Uit de verschillende manieren waarop de personen reageren op of omgaan met situaties blijkt hun karakter en wordt duidelijk of dat verandert. In de verhalen gebeurt veel. De stijl van Theo Hoogstraaten is kort maar krachtig, zijn manier van vertellen prettig en levendig. Aan de dialogen besteedt hij veel aandacht.
Bij alle bronnen die ik na heb getrokken ben ik niet een keer De Spiegelvrouw tegengekomen behalve in de lijst van boeken natuurlijk.
Dit is eigenlijk best wel te begrijpen want het boek heeft niet echt overeenkomsten met de rest van de boeken van Theo Hoogstraaten. Want het is geen toekomstboek en ook geen oorlogsverhaal en ook geen detective in dit opzicht wijkt De Spiegelvrouw dus erg af van de andere boeken. Wat er wel in terugkomt is het leven van een kind op school en hun relatie met leeftijdsgenoten.
De schrijver.
Korte levens beschrijving:
Theo Hoogstraaten werd op 9 juli 1948 in Mijdrecht geboren. Na de middelbare school ging hij naar de Pedagogische Academie. Hij was een tijdje onderwijzer aan een basisschool en studeerde daarna M.O. Nederlands en geschiedenis. Momenteel is hij decaan havo/vwo aan het Jan van Scorelcollege in Alkmaar.
Omdat hij het schrijven ook als hobby ziet, schrijft Theo Hoogstraaten meestal in zijn vakanties. Eerder publiceerde hij schoolboeken voor geschiedenis en staatsinrichting.
Hij vindt het belangrijk dat een verhaal spannende gebeurtenissen bevat, met vaart geschreven is en over onderwerpen gaat waarin jongeren zichzelf kunnen herkennen. ‘Boodschapverhalen' vindt hij achterhaald. Wel houdt hij jongeren een spiegel voor en snijdt hij onderwerpen aan die hen tot nadenken stemmen. Voordat het schrijfkarwei begint, bezoekt hij locaties waar het verhaal gaat spelen en verzamelt hij veel informatie. Daaraan en aan het uitwerken van het idee besteedt hij ongeveer een half jaar. Daarna zet hij het boek in vrij korte tijd (in een zomervakantie) op papier. In het najaar schaaft hij de tekst bij. In de kerstvakantie ontstaat dan het definitieve manuscript.
Soort boeken en waar ze meestal over gaan:
De boeken van Theo Hoogstraaten kunnen in drie groepen worden verdeeld. "De ramp" en "In verzet" spelen in de toekomst, maar behandelen thema's die nu actueel zijn: de gevaren van kernenergie, de gevolgen van milieuvervuiling en het verzet tegen politieke onderdrukking. In "Het oog van de duivel" probeert een godsdienstige sekte de loop van de wereldgeschiedenis te beïnvloeden.
"Het Nerthusmysterie", "IJzige poppen", "De liftster", "Blind date" en "Hot spot" (vervolg van "Blind date") zijn spannende detectives over een gestoorde seriemoordenaar, een ontvoeringszaak, een doortrapte liftster, een de uit de hand gelopen ‘blind date' en de gevolgen daarvan.
"De verdwenen grenadier", "Het verraad loert" en "De sprong van de jaguar" zijn historische romans. "Tussen twee vuren" speelt in de Tweede Wereldoorlog op Texel en heeft de opstand van de Georgiërs tegen de Duitsers als achtergrond. "Verraderlijke vrienden" speelt in Israël. Een Nederlands meisje met joodse familiebanden raakt bevriend met een Palestijnse jongen. Te laat komt zij er achter dat hij banden met een terreurbeweging heeft. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, zodat de ideeën van diverse personen over de gespannen situatie in Israël goed tot hun recht komen.
Andere boeken van de schrijver+inhoud:
Andere boeken van de schrijver dan De Spiegelvrouw zijn:
- De Ramp
- In Verzet
- Het Nerthusmysterie (Pandora-crimi)
- IJzige poppen (Pandora-crimi)
- De sprong van de jaguar
- De verdwenen grenadier
- Het verraad loert
- Tussen twee vuren
- Blind date (Pandora-crimi)
- De liftster (Pandora-crimi)
- Verraderlijke vrienden
- Het oog van de duivel
- Hot spot
- De toren van de zeven verdiepingen
Hieronder volgt wat inhoud uit de boeken hierboven:
De Ramp:
Wat begint als een ontspannen pleziertochtje, wordt al snel een nachtmerrie. Het schip waarop Peter met zijn klas een weekje vaart, loopt vast op een zandplaat. Alleen met hulp van buitenaf kan het van de plaat getrokken worden, maar hulp blijft uit. Alle aandacht is gericht op de ramp: er is iets mis gegaan met het koelsysteem van de kerncentrale in de kop van Noord-Holland.
In Verzet:
In dit verhaal verandert Europa ergens in de toekomst in een dictatuur waarin burgers niets meer te vertellen hebben. Niet iedereen wil echter braaf in het gareel lopen. Overal in Europa, ook in de Europese deelstaat Nederland, groeit verzet. Marco ontdekt bij toeval dat Daphne, het meisje waarop hij in stilte verliefd is, betrokken is bij een verzetsgroep. Beiden raken ze meer en meer bij het verzet betrokken en al gauw is er voor Marco en Daphne geen weg terug meer.
Het Nerthusmysterie:
Henk rijdt op weg naar huis een meisje op de fiets aan. Hij laat haar bewusteloos achter en gaat naar de dichtstbijzijnde boerderij om hulp te halen. Mirjam, een meisje van zijn school, blijkt er te wonen. Samen gaan ze naar de plek van het ongeluk om daar te wachten op de ambulance die ze gebeld hebben. Als ze er aankomen zijn zowel het meisje als haar fiets spoorloos verdwenen. Henk kan het meisje met het bijna kale hoofd en de vreemde, leren band om haar hals niet uit zijn hoofd zetten. Als hij onverwacht iets ontdekt wat met haar verdwijning te maken heeft, gaat hij samen met Mirjam op onderzoek uit.
IJzige Poppen:
Gea, Anne en Louis struinen tijdens de kerstdrukte door V&D. Gea botst tegen een vrouw op die een klein meisje aan de hand heeft. Ze zijn die korte ontmoeting alweer bijna vergeten als op tv een foto wordt getoond van een meisje dat verdwenen is. Het is het meisje uit V&D!
De sprong van de jaguar:
Dat andere Europeanen Amerika hadden ontdekt vóór Columbus is inmiddels wel bekend, maar... is Europa misschien nóg vroeger ontdekt door de Indianen! Er is (nog) geen bewijsmateriaal voor gevonden, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Tijdens de Europese bronstijd - zo'n 3000 jaar geleden - leefden aan de oostkust van het tegenwoordige Mexico de Olmeken, een hoogontwikkeld Indianenvolk, voorlopers van de Maya's en Azteken. De Olmeken dreven handel in het Caraïbisch gebied met kleine, maar zeewaardige zeilschepen. Ze beschikten zelfs over een primitief soort kompas.
De verdwenen grenadier:
Het is september 1799. De Fransen en hun Nederlandse aanhangers, de Patriotten, maken de dienst uit in Nederland. Matthijs Giesz hoopt dat de Fransen spoedig verdreven zullen worden. Dat zal een einde maken aan zijn zorgen, denkt hij. Bij Matthijs thuis is namelijk een Franse grenadier ondergebracht. Als hij merkt dat zijn zus wel erg gecharmeerd is van Kloot, zoals hij soldaat Claude noemt, krijgt hij behoorlijk de pest in. Op een dag krijgt hij een raadselachtige boodschap. Iemand wil hem in het geheim ontmoeten, buiten de stadspoort op de weg door de Alkmaarder Hout. De gevolgen van die ontmoeting had hij nooit kunnen voorzien.
Het verraad loert:
Dit is het zelfstandig te lezen vervolg op "De verdwenen grenadier". Het is 1809. Holland zucht onder het juk van de Fransen. Alle handel met Engeland, de vijand van de Fransen, is verboden en voedsel en werk zijn schaars. Voor velen is smokkelen de enige manier om in leven te blijven, maar de jacht op smokkelaars wordt steeds grimmiger. Matthijs' pogingen om werk te vinden lopen steeds weer op niets uit. Dan duikt Sijmon, spion voor de prins van Oranje, onverwacht weer in Alkmaar op. En hij vraagt Matthijs om hulp: er moeten brieven met een gevaarlijke inhoud naar Amsterdam gesmokkeld worden.
Tussen twee vuren:
Else gaat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met een groep Amsterdamse kinderen logeren op Texel om op het eiland 'bij te komen'. Ze komt terecht bij een boerenfamilie die haar en nog een ander meisje liefderijk opneemt. Maar van bijkomen is helaas geen sprake. In april 1945 vindt op Texel de opstand van de Georgiérs tegen de Duitsers plaats. Else en de familie bij wie zij logeert, komen tussen de strijdende partijen te zitten. Het leven van iedereen zal door de verschrikkelijke gebeurtenissen die volgen voorgoed veranderen.
Blind date:
Tijdens een snikhete zomer besluiten Meryem, een meisje van Turkse afkomst, en haar klasgenoten om een nachtelijke blind date party te organiseren op het strand. Dat op het strand en in de duinen een gluurder met een mes actief is en dat de politie voor hem heeft gewaarschuwd in de kranten, willen ze niet weten. Tijdens het feest, waarop stevig gedronken wordt, duiken twee jongens op die drugs willen verkopen. Meryem verdwijnt daarna met haar vriendje in de duinen om te vrijen. Korte tijd later klinkt een gil. Meryem blijkt te zijn neergestoken. Wat is er gebeurd? Wie is de dader? Niet alleen de politie, maar ook Astrid en Stefan, twee vrienden van Meryem, gaan op onderzoek uit.
De liftster:
In de Amsterdamse Bijenkorf wordt een Japanner vermoord in de toiletten. Heeft Anouk, de blonde liftster langs de A2, die met Rino en Melanie meerijdt naar het zuiden, daar iets mee te maken? Al snel heeft Melanie er spijt van dat ze haar hebben meegenomen. Anouk verpest het begin van haar vakantie doordat ze probeert haar vriend te versieren. Om meer over de onbekende liftster te weten te komen, besluit Melanie om eens in haar bagage te kijken.
Verraderlijke vrienden:
Een Nederlandse familie gaat op vakantie naar Israël als een soort eerbetoon aan hun overleden moeder. De reis is indrukwekkend, maar veel contact met de bevolking hebben ze niet. Totdat een Arabische man bij een benzinepomp hen vraagt of ze zijn broer een lift willen geven naar Jeruzalem. Zo ontmoeten ze Mahmoud, een jeugdige Palestijn, die een doos bij zich heeft waarvan ze niet precies weten wat er in zit. Tijdens de autorit horen ze van hem het een en ander over het leven van Palestijnen in Israël. Sharon vindt de Palestijnse jongen aardig. Haar broer Thomas vindt dat hij bij het passeren van de grens tussen Israëlisch en Palestijns gebied wel heel erg zenuwachtig wordt en begint hem te wantrouwen. Zou hij misschien iets te maken hebben met een Palestijnse terreurorganisatie? Sharon en zijn vader willen over een dergelijke verdachtmaking niets horen. Thomas besluit echter Mahmoud goed in de gaten te houden. Geleidelijk aan nemen de gebeurtenissen een huiveringwekkende wending.
Het oog van de duivel:
Op de dag na haar 18e verjaardag krijgt Fleur Meerhof een vreemde verjaardagskaart van een onbekende afzender: SFE France. Ze is die kaart al bijna vergeten als ze van de Nederlandse Spoorwegen een boete krijgt toegestuurd voor zwartrijden. Op de daarin genoemd datum zat ze echter gewoon op school. Kort daarna ontvangt ze brieven van de bank met een bankpasje en een pincode voor een bankrekening waarvan ze zeker weet dat zij hem niet geopend heeft. Navraag bij de bank levert meer vragen dan antwoorden op. Haar laatste jaar op de middelbare school lijkt heel wat spannender te worden dan ze had verwacht...
Hot Spot:
Hot spot is het -ook zelfstandig te lezen- vervolg op Blind date. Aan het eind van Blind date sluit de politie het onderzoek naar de steekpartij in de duinen omdat Meryem vertelt wat er zich daar in de nacht van de blind date party heeft afgespeeld en wie haar heeft neergestoken. Heeft Meryem echter de waarheid verteld? Het is ook mogelijk dat er zich in de duinen veel meer heeft afgespeeld dan zij kwijt wil. De politie begint dat te vermoeden als op plek waar Meryem werd neergestoken opnieuw een lichaam wordt gevonden.
De toren van de zeven verdiepingen:
Twee tieners, Fiona en Fenno, besluiten om een eigen recherchebureau op te richten. Omdat hun klanten er niet achter mogen komen dat ze niet met volwassenen, maar met twee leerlingen van de middelbare school te maken hebben, regelen ze het zo dat ze nooit persoonlijk contact met hen hebben, maar altijd via e-mail of via hun gsm. Fiona en Fenno hadden rekening gehouden met opdrachten als het opsporen van een weggelopen kat of het terugvinden van een gestolen fiets. Het pakt echter heel anders uit. Al snel lopen ze tegen “volwassen” problemen aan. Maar waarom zouden tieners zulke problemen niet kunnen oplossen? ‘We zijn veel slimmer dan massa’s volwassenen,’ zegt Valentina, Fiona’s vriendin die mee helpt om een zaak op te lossen. ‘Ze weten het alleen niet. Omdat we nog een beetje moeten groeien gaan ze ervan uit dat ze alles beter weten en kunnen dan wij. Nou, mooi niet dus.’
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
hoe heet jij in totaal??
mischien ken ik jouw namelijk.
als je dat niet wilt zeggen,
mail dan ff je provincie door pleazzzee
kus iemand.
oh ja,
lang boekverslag!!!!! ;)
23 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Geweldig hoor zo'n verslag....schrijf er ook maar een voor mij
23 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Beste Tijmen,
Met toenemende bewondering heb ik jouw ervaringen met en over de Spiegelvrouw gelezen.
Momenteel lees ik het boek met een vmbo 3 BL klas en de leerlingen vinden het hartstikke moeilijk.
Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik jouw uittreksel als voorbeeld aan de leerlingen ga voorlezen.
Bedankt!
Annemiek
juf Nederlands
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
wat een mooi boekverslag,
ik moet er nu ook een maken van hetzelfde boek. Dus bedankt want dit helpt mij wel.
xxx margo
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Thijmen, zeer goed gedaan, ik heb hier veel aan, :)
13 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
ewa, tijmen... leuk leesverslag, hoe lang heb je er over gedaan? ik ben nu namelijk bezig met een leesverslag van dit boek, of liever gezecht, ik heb hem net af en ik heb er maar 6 uur in totaal over gedaan! o_O
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
megagoeie g je weet toch g thanks broer
7 jaar geleden
Antwoorden