Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De rugzak door Joke Verweerd

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De rugzak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 701 woorden
  • 11 december 2011
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6
1 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
250
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De rugzak
Shadow
De rugzak door Joke Verweerd
Shadow

1 Auteur: Joke Verweerd

2 Titel: De rugzak
Jaar van verschijnen:1997
Ondertitel: Roman
Motto: Er is geen motto aanwezig.

3 Verhaalbegin:  in medias res 
Het verhaal begint op het moment dat Jiska wakker wordt dit lijkt gewoon het begin. Maar al gauw krijg je in het verhaal vragen over wat er vroeger is gebeurd.

4 Verhaaleinde: gesloten?
Ondanks dat er nog vragen zijn over hoe het verder zou gaan met Jiska is het belangrijkste toch duidelijk. Aan het einde van het boek heeft ze haar rugzak voor God leeg gemaakt en dat is een van de thema´s van het boek.

5 Personages:
Round characters
Namen: Beschrijving:
Jiska Uitenbogert De hoofdpersoon, heeft een groot schuldgevoel. Haar man is bij een ongeluk omgekomen. Ondanks dat ze christen is heeft ze toch nog haar vragen naar God toe en twijfelt ze erg aan zijn bestaan. Aan het begin van het boek heeft ze moeite met sociale relaties maar aan het einde van het boek is dit al een stuk verbeterd. Jiska

Lieven Buurmans De vader van Femke, is vaak bezorgd om Femke maar vergeet aan zichzelf te denken. Heeft het op het einde erg moeilijk met de dood van zijn vrouw.

Femke Buurmans Komt als stagiaire bij Jiska in de klas. Krijgt verkering met een collega van Jiska, Erik.

Flat characters
Namen: Beschrijving:
Otto van Kemenade Directeur van een basisschool, hij lijkt qua gedrag veel op Jiska’s overleden man Wiebe.

Maria van Kemenade De vrouw van Otto

Types
Namen: Beschrijving:
Wiebe De overleden man van Jiska, directeur van een basisschool en erg bazig.


6 Thema:
Er zijn verschillende thema’s is het boek. De thema’s die er voor mij het meeste uitsprongen waren schuld,niet volmaakte liefde en alle moeilijkheden die je meedraagt in je leven. Eigenlijk is dit laatste wel het grootste thema, hier draait het hele boek om.


7 Tijd:
De verteltijd is 199 paginas, de vertelde tijd is 1 tot 1,5 jaar. Het verhaal is chronologisch verteld en in de gedachte van Jiska vinden flashbacks plaats.

Opbouw boek
Het boek bestaat uit hoofdstukken de hoofdstukken worden weer onderverdeeld in delen die onderscheiden worden door een sterretje. De flashbacks die plaatsvinden zijn zo een apart deel in een hoofdstuk.

Uitleg titel
De rugzak duidt op alles wat je meedraagt in je leven. Jiska haar rugzak is erg gevuld vooral doordat zij vindt dat zij de schuld van het ongeluk waarbij haar man en Jet Buurmans zijn omgekomen. Jiska moet op het einde van het boek inzien dat het niet anders kan dan dat ze haar rugzak voor God moet legen.


Mening
Het is een goed boek. Ik heb het met plezier gelezen. Je wordt gedwongen om door te lezen omdat je graag wil weten hoe het afloopt. Verder is het prettig geschreven en wordt er niet overdreven veel gebruikt gemaakt van moeilijke woorden maar het heeft toch niveau.

Interessantste personage
Jiska Uitenbogert, het is interessant om te volgen hoe bij haar het rouwverwerkingsproces gaat. Ook is zij de hoofdpersoon en wordt bijna alles vanuit haar oogpunt geschreven. Het is zo heel makkelijk om erachter te komen hoe Jiska in elkaar zit.


Typerende zin
“Het nieuwe origami boek lag op tafel het het papier lag eronder. Ze koos de moeilijkste opgave. Maar de zware, donkere schaduw dreef niet over.”
Dit is een zin waarin een van de leidmotieven voorkomt. Het origami vouwen om niet aan moeilijke dingen te denken.

Samenvatting
Jiska is kleuterjuf op een basisschool, als op een dag de nieuwe stagiaire Femke Buurmans komt komen er allemaal herinneringen uit het verleden weer boven. Deze herinneringen gaan over haar man Wiebe die is omgekomen mij een auto ongeluk waarvan Jiska denkt dat zij er de schuld van heeft omdat ze hem afleiden. Bij dit ongeluk is ook de moeder van Femke gewond geraakt. Ze ligt nu in coma. Femke komt samen met haar vader Lieven bij Jiska op de boerderij wonen. Als de moeder van Femke sterft heeft Lieven het er erg moeilijk mee. Hij zoekt steun bij Jiska, maar wat Jiska nog niet heeft verteld is dat zij ook bij het ongeluk betrokken is geweest. Aan het einde van het verhaal heeft Jiska aan Femke verteld dat ook zij bij het ongeluk betrokken is geweest en kan ze eindelijk haar rugzak die zo zwaar werd voor God leegmaken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De rugzak door Joke Verweerd"