Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Reis van Sint Brandaan door Onbekend

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover De Reis van Sint Brandaan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 801 woorden
  • 27 oktober 2004
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
53 keer beoordeeld

Boekcover De Reis van Sint Brandaan
Shadow
De Reis van Sint Brandaan door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: niet bekend, vertaald door Willem Wilmink en ingeleid door W.P. Gerritsten
Titel: De reis van Sint Brandaan, een reisverhaal uit de twaalfde eeuw
Jaar van eerste publicatie vertaling:1994
Omvang: 2284 verzen en153 pagina’s
Motto: Is niet aanwezig
Opdracht: het is volgens het verhaal de opdracht van God dat dit verhaal werd geschreven
Aard van het werk: een reisverhaal uit de twaalfde eeuw
gelezen: augustus 2003 Korte samenvatting: Sint Brandaan gaat op reis met een schip en een groep monniken om alle wonderen te aanschouwen als straf dat hij een boek met daarin al die wonderen verbrand heeft. Hij ziet daar veel mooie maar ook vreselijke dingen. Voordat hij vertrekt ontmoet hij het hoofd van een reus dat met hem spreekt. Op reis komt hij veel gevaarlijke dingen tegen tijdens het varen. Op een eiland verdrinken ze bijna omdat het een vis was die wegzwom. Daarna ontmoeten ze een zeetrol. Daarna zien ze de hel, daar worden veel mensen gestraft. Ze komen ook een koning tegen die op een rots zit als straf voor incest en moord. Bij een kasteel aangekomen steelt een monnik een prachtig hoofdstel en wordt gestraft door de duivel, maar na veel smeekbeden van sint Brandaan komt de monnik weer terug. De duivelen zijn zo boos dat ze het schip aanvallen, maar God beschermt ze. Daarna komen ze in de leverzee, waar veel vissen zitten en erg veel voedsel. Dit is de bron van alle voedsel op aarde. Sint Brandaan komt vaak mensen tegen die gestraft zijn door een bepaalde zonde, maar blij zijn dat God ze zo licht straft. Vaak zitten ze naakt en onbeschut op een rots midden in zee. Judas krijgt volgens het verhaal verlichting van straf, op zondag. Hij heeft het vreselijk koud en heet, maar vindt dat een verademing bij de rest van de straf. Als hij weer terug moet naar de hel mag hij langer blijven, maar uiteindelijk moet hij toch weer terug naar al de gruwelen van de hel. Ze komen bij de hel. Het was één dag heen, en wel twee jaar terug! Daarna komen ze op Multum Bona Terre een prachtig eiland met een mooi kasteel, maar er wonen Walseranden, en die wilden sint Brandaan en de monniken doden. Brandaan komt in discussie met Walseranden over God. Verder komen ze nog een mannetje tegen dat de zee opmat met een klein bakje. Uiteindelijk zijn ze weer terug en Sint Brandaan sterft nadat het boek af is, en gaat naar de Hemel. Er wordt voor hem een prachtige kerk gebouwd met 9 altaren, voor ieder jaar één
Thema: Sint Brandaan’s reis langs al de wonderen. Om Gods almacht te tonen. Het is eigenlijk een simpel reisverhaal. Dat is eigenlijk het thema Verklaring titel: De titel geeft gewoon aan wat er in het boek staat. Het verhaal van de reis van sint Brandaan. Opbouw boek: Het boek is opgebouwd uit een woord vooraf, vervolgens een stuk van de vertaling en daarna nog een stuk van W.P. Gerritsen die erg veel van Brandaan afweet. Het boek vervolgt met het eigenlijke verhaal en daarna nog wat achtergrond informatie. Hoofdpersonen: De hoofdpersoon is Sint Brandaan. Daarnaast zijn er nog de monniken. Verder komen er enorm veel andere personen naar voren. Vaak is dat een wijze monnik, of een duivel. Verder komen er vaak gestrafte mensen in voor die eeuwig moeten boeten voor hun zonden. De tijd: De twaalfde eeuw. Staat voorop het boek, en het is middeleeuws. Plaats: Op een soort bovennatuurlijke wereld, maar ook weer op de echte wereld. Het verhaal laat lijken of het allemaal op deze aarde gebeurd. Maar we weten dat zulk soort dingen hier niet gebeuren. Hierdoor denk ik dat het een soort subwerkelijkheid is waarin het verhaal zich afspeelt. Het is meestal op zee. Genre: Een middeleeuws reisverhaal. Waarschijnlijk verteld, opgeschreven door een troubadour of iets dergelijks. Is door overlevering verder gegaan. Is in dichtvorm
Perspectief: Het gedicht is geschreven in de hij-vorm. Dat kan je zien doordat de dichter het steeds over Sint Brandaan heeft, of over de heilige man, en niet over ik. Vertelde tijd: 9 jaar dat staat bijna aan het eind bij vers 2259 daar staat negen jaar voor de reis. Ander werk auteur: De auteur is onbekend. Literaire stroming: Dit verhaal is best uniek, er zijn zoveel verhalen meer uit de tijd rond 1200, maar er zijn er nog wel wat. Als literatuur is het beoordeeld als zeer waardevol. Er staat veel in over de tijd van toen, het denken van toen. De geschiedenis van het werk is vrij groot. Er zijn al erg veel andere vertalingen, en bewerkingen van het verhaal verschenen. Het begint al met twee oorspronkelijke handschriften: het Comburgsehandschrift en het handschrift-van Hulthem. Hierdoor is al niet helemaal duidelijk wat nu het precieze verhaal is, want deze handschriften variëren behoorlijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Reis van Sint Brandaan door Onbekend"