De reis van Lena Lijstje door Francine Oomen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 2739 woorden
  • 25 juni 2007
  • 121 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 121 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2005 Genomineerd)

Boekcover De reis van Lena Lijstje
Shadow
De reis van Lena Lijstje door Francine Oomen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: De reis van Lena Lijstje
Auteur: Francine Oomen
Uitgever: Unieboek BV.
Jaar: 07-2004
Druk: 1e
Pagina’s: 144

Samenvatting;
Lena Lijstje heeft gescheiden ouders. Ze woont samen met haar moeder en Andrea (de vriendin van haar moeder) in een huis. Haar vader wil hertrouwen, maar Lena vindt zijn nieuwe vriendin maar een heks. Haar vader wilt graag dat Lena de helft van de week bij hen komt wonen, maar Lena ziet dat helemaal niet zitten, dus wilt ze op reis, om te ontsnappen aan haar nieuwe stiefmoeder. Theo heeft alleen door wat ze wilt doen, en hij besluit dat hij met haar meegaat. Ze stappen samen de trein in, en of ze terugkomen moet je zelf maar lezen…

Personen
De hoofdpersoon is natuurlijk Lena Lijstje. Eigenlijk heet ze Marleen, maar omdat ze van alle dingen in haar hooft lijstjes maakt, zodat ze haar hooft goed kan ordenen, noemen haar ouders haar Lena Lijstje. Ze ziet er uit als een normaal meisje. Ze heeft blond haar en blauwe ogen. Haar probleem is dat ze haar ingewikkelde leventje helemaal zat is. Ze had eerst gewoon twee ouders, maar die zijn gescheiden. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, en haar moeder heeft ook een nieuwe vriendin. De vriendin van haar moeder heeft een zoon, Peet. Daar is Lena stiekem verliefd op. Ze vindt het allemaal veel te moeilijk en besluit dat ze, net als haar vriend Theo, zwerver wilt zijn. Ze probeert dit probleem dus op te lossen door weg te lopen. Dat is niet slim van haar. Dat weet Theo ook, dus reist hij eerst met Lena mee, maar daarna brengt hij haar op andere gedachten en brengt haar terug naar huis.


De andere personages:
Haar moeder; zoals je nu al weet, de moeder van Lena. Ze is lesbisch en daar heeft Lena het in het begin heel moeilijk mee.

Andrea; De nieuwe vriendin van haar moeder. Ze is heel aardig en komt bij Lena en haar moeder in huis wonen.

Peet: de zoon van Andrea, dus Lena’s halfbroertje. Hij is de geheime liefde van Lena.

Haar vader; Is natuurlijk haar vader☺. Hij is van haar moeder gescheiden, en gaat nu hertrouwen met zijn nieuwe vriendin; Ella.

Ella; Is dus de vriendin van Lena’s vader. Bij haar begint het Lena’s wegloop-probleem. Lena heeft haar omgedoopt tot “Ella de Heks” maar dat zegt ze maar niet…

Theo; Hij is een zwerver. Hij is een goede vriend van Lena en begrijpt haar ook heel goed.

Bibber Bert; De hond van Theo. Lena vindt dat hij een hond is met H-ADHD(honden-ADHD). Hij is heel grappig en vreselijk actief.

Plaats
Het verhaal speelt voor het grootste gedeelte in het park en op Lena’s kamer, waar ze haar lijstjes maakt. Er spelen zich ook delen af in de huizen van haar vader en moeder, en natuurlijk op de plekken waar ze komt als ze op reis is.


Tijd
Het verhaal speelt rond de tijd dat ze jarig is. Het verhaal speelt in dezelfde tijd als ik leef. Dat weet ik door de manier waarop ze met dingen omgaat, en de plekken waar ze komt. Ze maakt ook nog een grap over de serie “Hoe overleef ik…” en dat is een serie die in deze tijd heel populair is.

Genre
Ik weet niet precies in welk genre het boek thuishoort. Het gaat eigenlijk over meerdere dingen. Ik noem er wel een paar op die er het best bij passen;
- stiefouders
- gescheiden ouders
- lesbische ouders
- weglopen
- eenzaamheid

Bedoeling van de schrijver
De mogelijke bedoeling van de schrijver is om de mensen die het boek lezen, te informeren over het probleem van Lena, en om te laten zien dat het helemaal niet erg is om lesbische of gescheiden ouders te hebben, en dat dat best normaal is.

Mening
Ik vind het verhaal over Lena Lijstje goed geschreven. Je kunt het heel makkelijk lezen. Er worden ook een soort onbekende onderwerpen besproken, zoals gescheiden en lesbische ouders. Ik vind het heel knap dat de schrijfster deze moeilijke onderwerpen op een zo luchtige manier kan opschrijven. Ook vind ik het een heel leerzaam boek, omdat je van alles leert over bijvoorbeeld asielzoekers.

Situatie 1: Lena gaat op reis vanaf bladzijde 99
Als Lena heeft besloten dat ze de baas wilt zijn over haar eigen leven, besluit ze om weg te lopen. ’s Ochtends heel vroeg glipt ze met haar rugzak om en haar skeelers aan naar buiten. Ze wil heel ver weglopen, dus besluit ze met de trein naar Maastricht te gaan, en van daaruit de trein naar Zwitserland te nemen. Als ze bij het station is, is ze al helemaal blauw en open geschaafd door de skeelers. Ze gaat in de trein zitten, op weg naar een nieuw leven als zwerfster. Lena Lijstje; de zwerfster op wielen!

Ik heb deze situatie gekozen omdat ik het een best spannende situatie vind. Zal ze het redden??? Zou ze in haar eentje bij Maastricht aankomen???

Situatie 2: Het Asielzoekerscentrum vanaf bladzijde 115
Als Theo en Lena in het bos zitten, begint het ineens keihard te regenen. Ze gaan terug naar de weg en willen terug naar het station, maar gaan de verkeerde kant op. Ze willen schuilen bij het eerste huis dat ze tegenkomen. Ze vinden het maar een raar huis, het lijkt meer op een restaurant. Als ze dichterbij komen begint het te donderen, en Bert rent naar binnen. Nu is er niets meer aan te doen, ze moeten wel naar binnen om Bert terug te halen. Als ze binnen komen zien ze een grote hal, met allemaal buitenlandse mensen. Dan zien ze Bert voorbij schieten met een worst in zijn bek, daar achteraan loopt een man met een jurk aan, die met een mes naar Bert zwaait. Als ze Bert hebben gered, komen ze erachter dat het een asielzoekerscentrum is, en ze mogen blijven eten. Lena maakt een nieuwe vriendin; Farida, en ze gaan samen spelletjes doen tot Lena en Theo weer terug gaan naar huis.

Ik heb deze situatie gekozen omdat het heel spannend is wat voor een gebouw het is, en of Bert niet gewond raakt. Het is ook spannend of de mensen in het asielzoekerscentrum Lena en Theo wel binnenlaten.

Situatie 3: Het kringgesprek vanaf bladzijde 142
Als Lena terug is van haar “wegloopavontuur” heeft San aan de hele klas doorverteld dat Lena ontvoerd was, en in de trein naar Zwitserland zat, en toen gered werd door Theo. Dat klopte helemaal niet, maar iedereen in haar klas vond het wel stoer. Tijdens het kringgesprek vertelt Lena wat er echt is gebeurt, en ze vertelt gelijk ook alles over haar ouders, dat ze gescheiden zijn, en dat haar moeder lesbisch is en dat haar vader wil hertrouwen met iemand die ze helemaal niet aardig vindt. Toen ze dat verteld had, durfde ineens iedereen dingen over zijn/haar ouders te vertellen. Toen bleek dus dat zij niet de enige was die zich schaamde voor haar familie. Bijna de hele klas schaamde zich!

Ik heb deze situatie gekozen omdat ik het een heel leerzame situatie vind. Je leert dat er best veel kinderen zijn die geen ‘normaal’ gezin hebben. Het is dus helemaal niet raar als sommige ouders een beetje ‘anders’ zijn.

De auteur
Naam: Eclaire Francine Marie Oomen
Geboortedatum: 27 maart 1960, in Laren (Noord-Holland)
Woonplaats: Middelie (klein plaatsje boven Amsterdam) In haar Jeugd heeft ze nog in Eindhoven, Laren en Groningen
Soort huis: Een stolpboerderij
Kleur ogen: Blauw
Kleur haar: blond
Lengte: 1.72 meter
Gewicht: 60 kilo
Opleiding: De design Academy in Eindhoven

Levensbeschrijving: Francine Oomen is geboren op 27 maart 1960 in Laren, als oudste van vijf kinderen. Ze hield vanaf dat ze klein was al van boeken. Na de middelbare school en de Design Academy in Eindhoven, werd ze zelfstandig industrieel ontwerper. Het eerste wat ze deed op schrijfgebied was ontwerpen van nieuwe soorten baby- en kleuterboeken. Later ging ze boeken voor steeds oudere kinderen schrijven, die ze meestal ook zelf illustreerde. De Saartje en Tommie-serie was haar eerste internationale succes. De avonturen van Saartje en Tommie verschenen in de Bobo, op televisie en in een boek. Het eerste prentenboek dat helemaal door Francine zelf gemaakt was, was Sammie Eigenwijs, dat in 1995 verscheen en in vijf landen gepubliceerd werd. In 1997 verscheen het eerste deel van Francines eerste jeugdboekenserie; De Computerheks. Haar grote doorbraak kwam met de Hoe overleef ik… serie en de Lena Lijstje-serie. In 2003 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk: Het Zwanenmeer ( maar dan anders). Francines boeken werden vaak bekroond en er is nu een film en televisieserie in de maak.

Soort boeken: Francine heeft al veel verschillende soorten kinderboeken geschreven. Ze begon met het ontwerpen van nieuwe soorten boekjes voor baby’s (b.v. de knisperboekjes). Toen haar eigen kinderen groter werden, ging ze ook boeken schrijven voor peuters en kleuters. Ze maakte prentenboeken die meestal werden geïllustreerd door Dagmar Stam. Ze schreef bijna altijd boeken voor de leeftijdscategorie van haar kinderen. Haar kinderen zijn nu pubers, dus schrijft ze ook boeken voor die categorie. (denk bijvoorbeeld aan de ‘Hoe Overleef Ik’ serie)

De enige soort waar je haar boeken dus kunt indelen, is de categorie jeugdboeken.

Boeken van Francine Oomen:
Dit zijn alle boeken die Francine tot nu toe heeft geschreven;

Jaar - Titel- Uitgever
2006 - Ezzie's wereld - (Querido)
2006 - Hoe overleef ik (zonder) liefde? - (Querido / 3e druk 2006)
2006 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Portugal? - (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2007)
2006 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Tsjechië? - (Van Holkema & Warendorf)
2005 - Het boek van Beer - (Van Holkema & Warendorf)
2005 - Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) - (Van Holkema & Warendorf)
2005 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland? - (Van Holkema & Warendorf)
2005 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Turkije? - (Van Holkema & Warendorf)
2005 - Hoe overleef ik van alles (en nog wat)? - (Van Holkema & Warendorf)
2005 - Hoe overleef ik zonder antwoorden? - (Van Holkema & Warendorf)
2004 - De computerheks tovert er op los - (Van Holkema & Warendorf)
2004 - De reis van Lena Lijstje - (Van Holkema & Warendorf / 6e druk 2007)
2004 - Ezzie's dagboek - (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2006)
2004 - Hoe overleef ik met/zonder jou? - (Van Holkema & Warendorf)
2004 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Engeland - (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2007)
2004 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk - (Van Holkema & Warendorf / 7e druk 2007)
2004 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Italië - (Van Holkema & Warendorf / 6e druk 2007)
2004 - Hoe overleef ik mijn vakantie in Spanje - (Van Holkema & Warendorf / 5e druk 2007)
2003 - De computerheks ziet ze vliegen - (Van Holkema & Warendorf)
2003 - Het geheim van Lena Lijstje - (Van Holkema & Warendorf / 8e druk 2007)
2003 - Het zwanenmeer (maar dan anders) - (Stichting CPNB)
2003 - Hoe overleef ik een gebroken hart? - (Van Holkema & Warendorf)
2003 - Kleertjes aan, Brammetje Beer! - (Kitt)
2003 - Kleertjes aan, Keesje Konijn! - (Kitt)
2002 - Het alfabet van anders - (The House of Books)
2002 - Hoe overleef ik mezelf? - (Van Holkema & Warendorf)
2002 - Krokotel - (Sanoma)
2001 - Anders en aap - (The House of Books)
2001 - Anders en giraf - (The House of Books)
2001 - Anders en krokodil - (The House of Books)
2001 - Anders en zebra - (The House of Books)
2001 - Anders is leuk! - (The House of Books)
2001 - Een zusje voor Sammie - (Piccolo)
2001 - Hoe overleef ik mijn eerste zoen? - (Van Holkema & Warendorf)
2001 - Kaboutermuziek - (Kok)
2001 - Kabouterspelletjes - (Kok)
2001 - Kaboutervriendjes - (Kok)
2001 - Lena Lijstje - (Van Holkema & Warendorf)
2001 - Wat kabouters doen - (Kok)
2000 - Computerheks in de sneeuw - (Van Holkema & Warendorf)
2000 - Hoe overleef ik de brugklas? - (Van Reemst)
2000 - Koosjes kerst-knutsel-boek - (The House of Books)
1999 - Goeiemorgen Sammie - (Piccolo)
1999 - Hoe overleef ik het jaar 2000? - (Van Reemst)
1999 - Lang leve de computerheks! - (Van Holkema & Warendorf)
1999 - Welterusten Sammie - (Piccolo)
1998 - Allemaal poppenkast - (Van Holkema & Warendorf)
1998 - Hoe overleef ik mijn vakantie? - (Van Reemst)
1998 - Max de tandartskat - (Van Holkema & Warendorf)
1998 - Stoute Sammie - (Van Goor)
1998 - Voorleesverhalen uit Knuffeldorp - (Piccolo)
1997 - Computerheks in gevaar - (Van Holkema & Warendorf)
1997 - Quarks! - (Van Holkema & Warendorf)
1997 - Saartje en Tommie in de speeltuin - (Piccolo)
1997 - Saartje en Tommie in de supermarkt - (Piccolo)
1997 - Saartje en Tommie in de tuin - (Piccolo)
1997 - Saartje en Tommie naar bed! - (Piccolo)
1997 - Sammie, eet je bord leeg! - (Van Goor)
1997 - Vogeltje kan niet vliegen - (Van Goor)
1996 - De computerheks -(Van Holkema & Warendorf)
1996 - Feest met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1996 - Het grote Saartje en Tommie boek - (Piccolo)
1996 - Kamperen met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1996 - Picknicken met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1996 - Sammie grote held (Van Goor)
1996 - Zwemmen met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1995 - Buiten spelen met Saartje en Tommie- (Piccolo)
1995- De feestjes van Saartje en Tommie- (Piccolo)
1995 - De witte Piet : de knutselboot - (NOT)
1995 - Kerstmis met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1995 - Max de ziekenhuiskat - (Van Holkema & Warendorf)
1995 - Oud en nieuw met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1995 - Saartje en Tommie aan zee - (Piccolo)
1995 - Saartje en Tommie in bad - (Piccolo)
1995 - Saartje en Tommie in de regen - (Piccolo)
1995 - Saartje en Tommie in de tuin - (Piccolo)
1995 - Sammie Eigenwijs - (Van Goor)
1995 - Sinterklaas met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1995 - Winterpret met de bosmuisjes - (Van Holkema & Warendorf)
1994 - Het knutselboek van Saartje en Tommie - (Piccolo)
1993 - Baby's eerste kerst - (Van Holkema & Warendorf)
1993 - Baby's eerste winter - (Van Holkema & Warendorf)
1993 - De reis van Daantje en Doeke - (Ploegsma)
1993 - Het stripboek van Saartje en Tommie - (Piccolo)
1993 - Jan Klaassen en Katrijn presenteren de bereboef - (Van Holkema & Warendorf)
1993 - Jan Klaassen en Katrijn presenteren het circusspook - (Van Holkema & Warendorf)
1993 - Koken met Saartje en Tommie - (Piccolo)
1993 - Tuinieren met Saartje en Tommie - (Piccolo)
1992 - Flappie is ziek - (Van Goor)
1992 - Het verkleed partijtje - (Van Goor)
1992 - Pannekoeken bakken - (Van Goor)
1992 - Roodkapje spelen - (Van Goor)
1992 - Saartje en Tommie's dieren - (Van Goor)
1992 - Saartje en Tommie's eten - (Van Goor)
1992 - Saartje en Tommie's kleertjes - (Van Goor)
1992 - Saartje en Tommie's speelgoed - (Van Goor)
1991 - Beer en big vieren feest - (ICOB)
1991 - Blijven eten bij Saartje en Tommie - (Van Goor)
1991 - De dieren van Saartje en Tommie - (Van Goor)
1991 - De kleertjes van Saartje en Tommie - (Van Goor)
1991 - Het speelgoed van Saartje en Tommie - (Van Goor)
1991 - In de middeleeuwen : een panoramaboek - (De Hoeve)
1991 - In de stad : een panoramaboek - (De Hoeve)
1991 - In het dorp : een panoramaboek - (De Hoeve)
1991 - Kip en konijn doen boodschappen - (ICOB)
1991 - Mol en muis gaan op reis - (ICOB)
1990 - Saartje en Tommie gaan kamperen - (Van Goor)
1990 - Saartje en Tommie in de dierentuin - (Van Goor)
1990 - Saartje en Tommie in het warenhuis - (Van Goor)
1990 - Saartje en Tommie op de boerderij - (Van Goor)

Boeken waarmee ze prijzen won:
2007 - Tip van de Jonge Jury - Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
2006 - Prijs van de Jonge Jury - Hoe overleef ik met/zonder jou?
2006 - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
2006 - Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - Het boek van beer
2005 - Hotze de Roos-prijs - Hoe overleef ik met/zonder jou?
2005 - Prijs van de Jonge Jury - Hoe overleef ik een gebroken hart?
2005 - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - Hoe overleef ik met/zonder jou?
2005 - Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - De reis van Lena Lijstje
2004 - Hotze de Roos-prijs - Hoe overleef ik een gebroken hart?
2004 - Prijs van de Jonge Jury - Hoe overleef ik mezelf?
2004 - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - Hoe overleef ik een gebroken hart?
2004 - Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - Het geheim van Lena Lijstje
2003 - Hotze de Roos-prijs - Hoe overleef ik mezelf?
2003 - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar - Hoe overleef ik mezelf?
2003 - Tip van de Jonge Jury - Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
2002 - Kinderboekwinkelprijs - Lena Lijstje
2002 - Tip van de Jonge Jury - Hoe overleef ik de brugklas?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

de uitgeverij is Van Holkema&Warendorf!!!!

13 jaar geleden

H.

H.

een kort boekverslag!!!!!!

11 jaar geleden

R.

R.

de uitgeverij is ver keert ik heb zelf ook het boek en er staat deudelijk dat de uitgever Van Holkema & Warendorf is maar verder heb ik er veel aan
Xxxxxx-jes mij

11 jaar geleden

Andere verslagen van "De reis van Lena Lijstje door Francine Oomen"