De passievrucht door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1034 woorden
  • 17 april 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
238
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Trouw Publieksprijs (2000 Genomineerd)

Boekcover De passievrucht
Shadow

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichz…

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder …

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn.

De passievrucht door Karel Glastra van Loon
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens

De naam van de schrijver van het boek ‘de Passievrucht’ is Karel Glastra van Loon. Het jaar van uitgave is 2005, de uitgever is Pandora en de plaats van uitgave is Arnhem.

Gegevens over de schrijver

Karel Glastra van Loon, geboren op 24 december 1962 in Amsterdam, kwam uit een groot gezin. Als jongetje van negen wilde hij bioloog worden en begon hij een nooit voltooid boek over de edele kunst van het vissen. Op het Gymnasium (Bèta) raakte hij onder invloed van de dichter Paul van Ostijen en schreef hij radicaal-geëngageerde gedichten die nooit zijn gepubliceerd. Vanaf dat moment wilde hij niet langer bioloog worden, maar journalist. Na een jaar in de Verenigde Staten, waar hij op de Hastings Senior High School in Minnesota zat, werkte Karel Glastra van Loon achtereenvolgens bij de Sociale Dienst Amsterdam, als bureauredacteur bij Elsevier Science Publishers, was hij leerling-journalist bij Libelle, en algemeen verslaggever voor Nieuwe Revu. Als verslaggever maakte hij reizen naar onder meer China, Cuba, Tsjecho-Slowakije, Rusland, Armenië, Estland en Koeweit. In dezelfde periode werkte hij als vrijwilliger in Nicaragua bij een herbebossingproject.

Korte Inhoud

De passievrucht is een ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zíjn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (‘de dader’) neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van de gene die je lief hebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn?


Hoofdpersoon

In dit boek is er maar 1 hoofdpersoon. Dat komt doordat het boek steeds in de ‘ik-vorm’ wordt verteld. Het is op deze manier gemakkelijker te vertellen wat voor karakter de hoofdpersoon heeft.
Armin Minderhout werkt als corrector voor een wetenschappelijke uitgeverij. Hij is een erg wantrouwend persoon. Hij heeft een zoon, Bo, met zijn eerste grote liefde Monika. Armin woont nu samen met Ellen, zij willen samen een kind. Nadat Monika al 10 jaar dood is en Bo nu 3 jaar is komt hij erachter dat hij zijn hele leven onvruchtbaar is geweest en dus leidt aan het syndroom van Klinefelter. Dit zorgt voor een hele grote vraag: Wie is de vader van Bo? Armin probeert alle herinneringen van vroeger weer terug te halen door de oude spullen van Monika te bekijken.
Nadat hij erachter komt dat hij de vader van Bo niet is verandert zijn karakter niet echt veel. Het enige waar hij aan denkt is wie de vader van Bo is. Dit vindt Ellen natuurlijk niet leuk.
De spiegeling is een beetje moeilijk te vertellen, want het uiterlijk van Armin wordt helemaal niet beschreven.

Andere personen

Bo: Dit is de zoon van Monika. Hij denkt nog steeds dat Armin zijn vader is tot zijn 14e. Armin en Bo krijgen ruzie als Armin Bo aantreft met een meisje in bed als ze op vakantie zijn in Ameland. Armin schreeuwt tegen Bo dat hij niet zijn vader is. Bo wil hem eerst niet geloven maar daarna moet hij wel.

Monika: Ze had een hele bleke huid en rode haren. Ze was een erg spontane vrouw die veel van haar vriend hield. Armin heeft een relatie van 5 jaar gehad met haar. Bo is haar zoon. Ze is overleden toen Bo 3 jaar oud was aan hersenvliesontsteking. Monika heeft Armin leren kennen in een trein en zo zijn ze een relatie begonnen.


Ellen: Dit is de vriendin van Armin. Zij wil heel graag een kind van hem maar het kan niet doordat Armin onvruchtbaar is. Ellen is vroeger altijd beste vriendinnen geweest met Monika en Monika zei altijd tegen allen dat als Monika Armin zou verlaten, zou ze Armin overlaten aan Ellen.

Waar en Wanneer

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Dat is waar Armin, Ellen, Monika en Bo wonen. Het is helemaal niet belangrijk waar het verhaal afspeelt, want het verhaal heeft niks te maken met de plaats. Alleen 1 plaats was misschien wel belangrijk en dat is het ziekenhuis. Daar kreeg Armin te horen dat hij zijn hele leven lang onvruchtbaar is geweest en Monika die in het ziekenhuis is overleden. Je kunt natuurlijk moeilijk thuis te horen krijgen dat je onvruchtbaar bent geweest. Er zitten ook heel veel flashbacks in het verhaal.

Titelverklaring

De letterlijke betekenis van de titel de Passievrucht kun je wel splitsen in 2 woorden. Passie betekent intens gevoel of hartstochtelijke liefde hebben voor iets. Vrucht is weer een eetbaar product of een ongeboren leven.

De figuurlijke betekenis is weer afgeleid van de letterlijke betekenissen. Armin weet niet meer wat hij met zijn gevoelens moet doen nadat hij ontdekt dat hij de vader van Bo niet is en niet kan zijn. Hij houdt juist zoveel van Bo en ik denk dat dat iets met passie te maken heeft. Vrucht kan te maken hebben met het feit dat Armin zijn hele leven lang onvruchtbaar is geweest en ook zo zal blijven.

Thema

Het thema van dit boek is twijfelen. Armin twijfelt aan zijn vaderschap. Armin twijfelt aan Monika. Armin twijfelt aan zijn relatie met Ellen nu. Armin heeft veel dingen om over te twijfelen.

Eigen mening

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Soms zijn de gesprekken tussen de personen in het boek heel erg droog en dat vond ik juist zo leuk aan het boek. Humor zat er niet echt in. Er wordt best wel veel in gevloekt. Er zaten heel veel moeilijke woorden in het boek en er was een hoofdstuk die alleen maar over chromosomen ging. Sommige hoofdstukken waren weer heel gevoelig. Zoals het hoofdstuk waar Armin tegen Bo schreeuwt dat hij zijn vader niet is. Daar schrik je wel van, omdat je niet verwacht dat hij het op zo een moment vertelt. Het mooiste was toch wel de echtheid van het boek. Zoiets zou zo kunnen gebeuren in het dagelijkse leven. Als je heit einde leest sta je helemaal versteld. Dat komt doordat de vader van Bo, de vader van Armin is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De passievrucht door Karel Glastra van Loon"